Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stopnie Wojskowe I Funkcje Wojskowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Coperfield
Nie wiedzia³em do koñca gdzie umie¶ciæ ten temat...

Jak wygl±da³a ca³a struktura wojskowa?
Jakie tytu³y obowi±zywa³y, stopnie?
Czy np. ³ucznikami zajmowa³ siê jaki¶ £uczmistrz?
Jak nazywali siê g³ównodowodz±cy?
Armia dzieli³a siê na rodzaj u¿ywanej broni? Np. miecznicy, w³ócznicy itd?

Mam wiele pytañ i ciê¿ko mi je zdefiniowaæ. Piszê pewn± pracê na ten temat, a nie chcê siê opieraæ na wiedzy z ksi±¿ek fantasy, bo jak wiadomo tam jest ogromna ilo¶æ przek³amañ.

Proszê o fachow± odpowied¼ smile.gif domys³y nie s± mi potrzebne ;p
Indar
Sprecyzuj pytanie, bo na tak postawione nie da siê odpowiedzieæ. Jaki kraj, okres historyczny itd.
Przyznam szczerze ¿e zalatuje mi w Twoim pytaniu fantastyk±, w której nie ma przek³amañ - bo jest fantastyk± i zwyczajnie ma siê nijak do rekonstrukcji.
Pozdrawiam
I.
Coperfield
CYTAT(Indar @ 15:34 05.12.2008) *
Sprecyzuj pytanie, bo na tak postawione nie da siê odpowiedzieæ. Jaki kraj, okres historyczny itd.
Przyznam szczerze ¿e zalatuje mi w Twoim pytaniu fantastyk±, w której nie ma przek³amañ - bo jest fantastyk± i zwyczajnie ma siê nijak do rekonstrukcji.
Pozdrawiam
I.

Masz racjê, nijak siê ma - i przepraszam za to. Ale u was mi szukaæ nadziei, bo wiem, ¿e wielu z was doskonale zna siê na tego typu historii i dlatego proszê o pomoc

Polska, czasy Jagiellonów, ogólnie = czasy konfliktu z Krzy¿akami.
Peregrinus
Przyda³oby siê ¿eby¶ jeszcze bardziej doprecyzowa³ swoje pytania gdy¿ za czasów Jagiellonów dosz³o do niejednego konfliktu z Zakonem NMP.

Pozdrawiam. Mamut.
Coperfield
CYTAT(Peregrinus @ 15:01 08.12.2008) *
Przyda³oby siê ¿eby¶ jeszcze bardziej doprecyzowa³ swoje pytania gdy¿ za czasów Jagiellonów dosz³o do niejednego konfliktu z Zakonem NMP.

Pozdrawiam. Mamut.

Przepraszam za wprowadzenie was w b³±d, chodzi mi jednak o pierwsz± ekspansjê przeciwko Polsce - za £okietka
Wojmi³
A mi o Grunwald (te same pytania)
Piotr Paruch
O organizacji wojsk znajdziecie trochê informacji w Polskiej technice wojskowej pod red. A. Nadolskiego. Swoim zakresem praca obejmuje okres od X do XV wieku, pozycja w miarê dostêpna, ¶wie¿a i bardzo rzetelna, du¿o odno¶ników do dalszej literatury.

Co do ³uków i "³uczmistrzów" - przypominam, ¿e w Polsce na polu bitwy jednak dominowa³a kusza...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.