Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: damski strój do jazdy konnej `
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XIX wieku
suchystfur
witajcie,
szukam jakichkolwiek informacji na temat strojów damskich do jazdy konnej z 1890-1910.
ostatno widzialam taki stroj na jeden ze stron i bardzo mi sie spodobal. szukam wiec jakichkolwiek informacji na jego temat (material kroj z czego sie skladal).
zalaczam fotografie ze wzorami ktore znalazlam. interesuja mnie materialy po polsku badz angielsku.

pozdraiwam

ps przepraszam za brak znaow fonetycznych ale nie mam ich w klawiaturze
mairead
http://www.janeausten.co.uk/magazine/page....=342&step=4

Na samym koñcu masz kilka dos³ownie informacji na ten temat. Oprócz tego modele wczesniejsze, od koñca XVIII.w.
Kaya
Mam "drobn±" podpowied¿ na wagê z³ota je¶li idzie o szycie amazonki z tego okresu-wiarygodna bo us³yszana od starszej pani której matka w takiej amazonce je¿dzi³a. Damskie stroje do jazdy konnej z prze³omu wieków by³y szyte DO SIOD£A !!!! Klientka przychodzi³a do krawca wraz z siod³em i szyto tak strój aby piêknie uk³ada³ siê w trakcie jazdy.Fakt ,i¿ ta pani by³a do¶æ majêtn± osob± z wy¿szych sfer ale pokazuje w którym kierunku nale¿y i¶æ-o ile je¿dzisz konno smile.gif .

Ja w swych archiwach mam stroje do jazdy konnej z XVIII w.
Madeleine
Niech tam, podzielê siê, bo mam. Sama d³ugo szuka³am wykrojów amazonki, mam ich kilka, podziele siê jednym, który uwa¿am ¿e jest czytelny. To jest wykrój z ksi±¿ki Norah Waugh. Jest jeszcze jeden wykrój, w ksi±¿ce Harris "Authrntic Victorian Fashion Patterns" (jest do kupienia na najwiêkszym miêdzynarodowym portalu aukcyjnym ;)
Czê¶æ tyln± spódnicy nale¿y szyæ ze skosu, wydaje mi siê ¿e czê¶æ przedni± równie¿, ale pewno¶æ mam tylko co do tylnej czê¶ci.
Kaya
A jest w tej ksi±¿ce jaka¶ wzmianka na temat halki etc.? Bo to powinno byæ szyte na pocz±tku a dopiero pó¿niej spódnica.
Madeleine
W tej ksi±¿ce sa g³ównie same wykroje, a znale¶æ wykrój do amazonki to wogóle trudne zadanie. Nie ma nic nt halki, aczkolwiek nie bardzo wyobra¿am sobie zak³adanie spodni, halki i spódnicy (na tym wykroju, zwróæ uwagê, s± spodnie, które maja byc pod spodem!) Zreszta Maria Wodziñska w swoim podrêczniku jazdy konnej dla dam wyra¼nie pisze ¿e bielizna pod sukniê ma byc koszula do po³owy uda, a nie ¿adna halka- koszula ma byc krotsza od normalnie noszonej aby fa³dy nie ugniata³y nogi opartej na kuli. Natomiast o braku spodni pod spódnica pisze tylko- shocking ;)
mairead
A tutaj strój z pocz±tku XX wieku

http://statenisland.pastperfect-online.com...104521;type=101
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.