Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Drumla - kiedy powsta³a?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Przemek h. Biberstein
Znalaz³em kilka informacji na temat drumli, jednak wci±¿ za ma³o. Mo¿e kto¶ wie kiedy dok³adnie powsta³a Drumla oraz czy wystêpowa³a w Europie w XIIIw.
Boguslaw
tu jest link - po angielsku jak by co
Z teogo co wiem to juz w 3w B.C. Chiñczycy zasówali na drumlach - s± przedstawienia na malunkach
Nie ma to jak sobie podrumlaæ czasami smile.gif

http://www.jewsharpguild.org/history.html

Vislav
Witam

Te¿ zacz±³em "drumlaæ" sobie od czasu do czasu.

Jak to robi± inni - mo¿na sobie pos³uchaæ International Jew's Harp festival, Molln, Austria'98

Ciekawe materia³y: GUIMBARDES

Na koñcu tego - Jak wykonaæ samemu drumlê

pozdrowienia Vislav
Lecheor
CYTAT
czy wystêpowa³a w Europie w XIIIw.
Nie spotka³em dot±d ¿adnego potwierdzenia ¼ród³owego - stawia³bym raczej na XIV w., choæ niektórzy datuj± znalezisko z Brandes-en-Oisans nawet na XII w.

Zdaje siê znaleziono te¿ parê w kloakach z Elbl±ga i Gdañska.
HELEMARDA
W 1868 we wschodniej francji (kolo Rouen) zanleziono drumle z brazu.
Drumla dosc stara bo oszacowana na 5 do 7 w.n.e.

http://adserver-hosting.com/article/Maultrommel

A.Fran
Bior±c pod uwagê skomplikowan± budowê ;) mo¿na przypuszczaæ, ¿e pierwsze instrumenty tego typu by³y znane ludzko¶ci ju¿ w staro¿ytno¶ci...

Bardzo fajna zabawka, zainspirowali¶cie mnie, spadam do ku¼ni wyczarowaæ sobie takie cudo ;)
HELEMARDA
CYTAT(A.Fran @ 21:13 03.06.2011) *
Bior±c pod uwagê skomplikowan± budowê ;) mo¿na przypuszczaæ, ¿e pierwsze instrumenty tego typu by³y znane ludzko¶ci ju¿ w staro¿ytno¶ci...

Bardzo fajna zabawka, zainspirowali¶cie mnie, spadam do ku¼ni wyczarowaæ sobie takie cudo ;)

Mozesz zaprezentowac brzmienie,jak juz owa drumle wyczarujesz?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.