W roku 894 umiera ¦wiêtope³k który pozostawi³ Pañstwo Morawskie 2 lub 3(?) synom. Mojmirowi II , ¦wiêtope³kowi II i 3 (?)W latach. 895-901 gorzeje wojna z Niemcami którzy wspieraj± ¦wiêtope³ka II . Konflikt wykorzystuja Czesi i Serbowie zwracaj±c sie do Arnulfa przeciw Morawom. Terytorium Moraw Panoñskich, Pocisia i wreszcie Wielkiej Morawy (Morawy w³a¶ciwe) naje¿dzaj± plemiona magyarskie. Mojmir II poleg³ w bitwie w r. 902 chociaz legiony morawskie wysz³y z niej zwyciêsko. Feuda³owie morawscy zainteresowani bardziej obron± w³asnych posiad³o¶ci i rozszerzeniem prywatnych koneksji poprzez kontakty z dworem w Ratyzbonie nie stanowili podpory dla tronu. Nad Moraw± zniszczeniu ulegaj± grody w Mikulczicach i Starym Meste. Zostaja zdobyte i spl±drowane. Cesarz Konstantyn konstatuje:- (…) przyszli Turcy, znie¶li ich do szczêtu i opanowali ich kraj w ktorym obecnie mieszkaj±(…).....................
......wracajacych z pol bitewnych zastala zima..........
Tym krótkim opisem chce na¶wietlic t³o do naszej wyprawy która rozpoczyna siê w sobote tj.29 listopada rano.
Jeden z nas trzech (Irek,Miko³aj i ja) zostanie "wybrany na ochotnika" do pe³nienia godnosci feuda³a.z powodu zawieruchy wojennej -spieszonego.Dalszych dwóch,na jego pacho³ów.
Pozostajac przy okre¶leniu-feuda³,"ochotnik" bedzie uzbrojony w miecz,w³ócznie,helm,tarcze.Na sobie tak¿e bedzie dzwigal kolczuge wraz z ko³nierzem biskupim-jak na przedstawieniach kolczugi ¶w.Wac³awa.
Poza tym nic wiêcej nie bedzie go interesowaæ.Pocz±wszy od taszczenia za niego prowiantu,wody,dodatkowych kocy,a skoñczywszy na miskach i moszczeniu dla niego pos³ania na noc beda to obowi±zki pacho³kow.Którzy nios±c w³asna broñ bed± doci±zeni gratami "ja¶nie oswieconego ksiêcia pana"
Pacho³kowie zobowi±zani bed± do s³u¿by 24/h. Przyk³adem niech bêdzie spo¿ywanie posi³kow.Najpierw posila siê wódz,potem (to co zostanie) dojadaja pacho³ki.
Za oknem w tej chwili ¶nieg i wiatr.Zobaczymy jak bedzie za kilka dni.