Salve!, Chwa³a!
Bractwo Rycerskie Zamku Przemys³a II ; poszukuje chêtnych ludzi od 17 roku ¿ycia, którzy zechcieliby wst±piæ w szeregi Naszego Bractwa.
Odtwarzamy rycerzy z prze³omu XIII/XIV wieku.
Resztê mo¿na zobaczyæ na stronie...
Zapraszamy serdecznie wszystkich z Poznania i okolic!
Pozdrawiam
Rey
Rey... podaj stronê w tre¶ci posta- u³atwisz zadanie potencjalnym chêtnym
Salve!
komu zale¿y ten znajdzie , ale.....
...
http://www.zamek-krolewski.poznan.pl/.
Swoj± drog± Rey
pozdrowienia od Wieniawitów z Leszna
Salve
¦wiête S³owa
Adalbertus76'
Pozdrowienia dla Wieniawitów z Leszna
Tylko dziwne jest to, ¿e jak rejestrowa³em Bractwo na Bagridzie to wpisywa³em e-maila, a nie ma jego
Przez to nie ma nowych kandydatów
A tutaj raczej siê takich nie znajdzie...
Wiesz Rey... nie licz na wiele je¶li chodzi o Poznaniaków....
W naszym mie¶cie, jak dobrze wiesz, bawi siê w XIII w. ok 17 osób (niektórzy nie maj± jeszcze 3 lat, hehe) i wszyscy jeste¶my organicznie "antybractwowi".
Trochê pó¼no zacz±³e¶......
Wiem, wiem Amorku
Niestety tak to jest w Poznaniu, choæ dziwne, ¿e w innych miastach jest zupe³nie inaczej.
Jednak potrzebuje ludzi im wiêcej tym lepiej
S³abe jest zainteresowanie trzeba mieæ na to pieni±dze, czas nie mówi±c ju¿ o zaanga¿owaniu.
Jednak gdyby kto¶ rzeczywi¶cie chcia³ siê w to bawiæ to powinien wszystko robiæ tak aby siê to marzenie spe³ni³o.
Pozdrawiam serdecznie
Rey
Z gatunku humorystycznych opowie¶ci rekrutacyjnych.... Potrzebowa³em ok 15 ludzi do treningu marszu w szyku. W desperacji odezwa³em siê do naszych LARPowców. I pope³ni³em na ich forum pewien niewybaczalny b³±d. Kto¶ spyta³ o koszt naszej zabawy, a ja-idiota poda³em szczegó³owe wyliczenie oczekiwanego przeze mnie sprzêtu i jego orientacyjne ceny... powia³o ch³odem, jak to przeczytali. Dalej ju¿ nie trafia³y argumenty, ¿e do tego co chcê robiæ wystarczy kij z Castoramy...
Niestety, w naszym mie¶cie poziom ¶wiadomo¶ci historycznej jest ¿enuj±co niski. Ludzie dobrze kojarz± Odwach i Powstañców Wielkopolskich. O "pó¼nym" ¶redniowieczu mo¿emy jednak zapomnieæ, bo przez lata dominowa³y "bractwa" wczesne nastawione g³ównie na kasê i ewentualnie chlanie i warcholenie (czasem to wygl±da³o przyjemnie, czasem nie...). Ich wszêdzie by³o pe³no, a nas nie.... nie interesowa³ nas zarobek, bo by³o nas zawsze ma³o i nie mieli¶my widowiskowych programów pokazowych, to siê ludzie nie garnêli.
Mam nadziejê, ¿e Ci siê uda.... choæ b±d¼my realistami.... najlepiej zrobisz, je¶li w momencie szczytu w sobotê, czy niedzielê staniesz na Starym, bêdziesz waliæ w bêben, graæ na rogu i prowadziæ regularn± akcjê werbunkow± z gatunku "palec pod budkê...."
Szukasz Reyu luda na XIII/XIV , bo je¶li chodzi o XV i nie tylko o Poznañ to wyszpera³oby siê kilka osób z Leszna i okolic, chêtnie Was wspomo¿emy, szczegó³y na pw . Pozdrawiam W¶ciek³y
Salve
Pomy¶le nad tym
Dziêkujê za pomoc trzeba sobie pomagaæ
Jak nie w 2009r. to w 2010r. chcia³bym walczyæ na Grunwaldzie minie wtedy 600lecie od zwyciêskiej
Bitwy nad Krzy¿akami.
Pozdrawiam serdecznie
Rey
Nied³ugo nast±pi akt wmurowania kamienia wêgielnego pod odbudowê Zamku Królewskiego w Poznaniu.
Chcia³bym te¿ o ile siê da z tej okazji urz±dziæ ma³y Turniej Rycerski, zainteresowanych proszê o pomoc w tej sprawie...mo¿e wspólnymi si³ami uda siê co¶ porz±dnego zorganizowaæ.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
.....Chcia³bym te¿ o ile siê da z tej okazji urz±dziæ ma³y Turniej Rycerski, zainteresowanych proszê o pomoc w tej sprawie...mo¿e wspólnymi si³ami uda siê co¶ porz±dnego zorganizowaæ.....
Witam!
Bêdziemy we wrze¶niu w Poznaniu spor± gromadk±(ok 120 os , 1250-1450), mo¿e czê¶æ tego co mamy zamiar tam pokazaæ po¶wiêciæ zamkowi? Forma turnieju lub co¶ innego?
Je¿eli Ciê to interesuje to pisz lub dzwoñ (602613386), ewentualnie, w miarê naszych mo¿liwo¶ci, pomo¿emy w inny sposób.
Pozdrawiam
Efendi
Salve
Panie Efendi tylko sprawa jest taka, ¿e wmurowanie kamienia wêgielnego pod odbudowê zamku w Poznaniu nast±pi na wiosnê, jeszcze nie wiem kiedy to dok³adnie bêdzie albo pod koniec kwietnia, albo na pocz±tku maja. A prawda jest taka, ¿e w³a¶nie urz±dzacie wtedy Byczynê
No chyba, ¿e to siê nie pokryje z Byczyn± i te¿ z Czerskiem.
Nie wiem tylko, czy Zacny Efendi wtedy bêdzie mia³ do¶æ czasu. My jeste¶my pocz±tkuj±cym bractwem wiêc mamy z tym nie lada k³opot. G³ównie chodzi o miejsce spania. Pamiêtam z zesz³ego roku Opolskie Bractwo Rycerskie wystawi³o ogromny namiot, gdzie zapewne pomie¶ci³o du¿o osób. A jak wiadomo, ludzi by³o sporo...
Bo Turniej jak i bitwê chcia³bym urz±dziæ przy zamku a nie jak ostatnio by³o na rynku.
Dlatego je¿eli Efendi znalaz³ by czas to prosimy bardzo o pomoc, zapraszamy serdecznie do Poznania.
Je¶li chodzi teraz o jarmark franciszkañski to z tym problemu nie bêdzie bo tradycyjnie Czy to Opolskie Bractwo Rycerskie czy to Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin odwiedza³o Poznañ we wrze¶niu. Razem urz±dzimy wspania³y Turniej!
Pozdrawiam serdecznie
Rey Przywódca Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II
Poznoñskie Pyry mojom ostatnio tokie fiksum-dyrdum bez te rocznice i obchody, ¿e mo¿no im wetkn±æ ka¿de klamizerstwo. I tak nie odró¿niom co je porzundna robota, a co wich³aczenie...
Wa¿ne ze s± chêci, bo jak siê chce , to wszystko mo¿na zrobic. Jak bedê siê wybiera³ gdzies w pobli¿e, to napisze i pogadamy.
Pozdrawiam
Salve
To ja login deCarnac zmieni³em, na Rey poniewa¿ moja ksywka to Rey, zreszt± kto mnie widzia³ to mnie zna
chocia¿ nie mogê usun±æ starego profilu
Z tym wkopaniem kamienia wêgielnego pod Odbudowê Zamku Królewskiego w Poznaniu siê opó¼ni przez takiego jednego prof...planowane jest na Maj, ale to nic pewnego
Najlepiej gdyby to nast±pi³o wtedy, kiedy by³by jarmark franciszkañski
bo tak jak wcze¶niej napisa³ Zacny Efendi pojawi siê w Poznaniu przesz³o 100 osób...i razem bêdzie mo¿na urz±dziæ Turniej Rycerski jakiego jeszcze nie by³o w naszym mie¶cie.
Teraz je¶li chodzi o moje Bractwo Rycerskie to ju¿ jest odbudowane
pojawili siê ludzie, którzy wraz ze mn± bêd± wiernie odtwarzaæ rycerzy Przemys³a II...co nie oznacza, ¿e to koniec naboru, nabór do mojego Bractwa trwa nadal.
I jeszcze chcia³bym siê dowiedzieæ dlaczego nadal nie ma mojego e-maila w Wielkim Spisie Bractw Rycerskich u Bagrita
Zapisuj±c Bractwo wpisa³em e-maila a nie zosta³ on uwzglêdniony przy rejestracji.
Wys³a³em aktualizacjê ale nic siê nie pojawi³o
gdyby przecie¿ by³ to by ludziom u³atwi³o kontakt z naszym Bractwem.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Rey Przywódca Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II
Hej. W sprawie Spisu zwróæ siê bezpo¶rednio do Bagrita, tu na forum nie masz co monitowaæ.
A co do rycerzy... najwa¿niejsi znani s± i imienia (i przydomku, nazwiska, herbu). Wiemy te¿ sporo o "szeregowych" rycerzach, tych nie mo¿nych. Masz ju¿ rozdzielone role??? Warto siê zabraæ za to porz±dnie, zw³aszcza, ¿e zaczynacie od pocz±tku.
Mam na my¶li nitowanki, konie, a jak nie konie, to nie biegajcie z buta w garnkach. Zreszt± jak chcesz to mo¿emy o tym pogadaæ na gg- 10793485
Tak w sumie nasz zamek to Zamek Przemys³a (nie jest powiedziane ostatecznie, ¿e Drugiego, bo budowê rozpocz±³ tatu¶, a zakoñczy³ Kazimierz Wielki- vide ustalenia E. Linette) wiêc zastanówcie siê te¿, czy zawê¿acie datowanie na lata ¿ycia (1257-1296), a mo¿e samodzielnego panowania w Wielkopolsce (1279-96).
I znowu odbudowa Zamku siê opó¼ni ech szkoda, a mia³o byæ tak piêknie.
Ale przynajmniej zaczêli mury obronne Zamku odnawiaæ
dobre i to...
Mury obronne Zamku w Zimie
Tak Zamek ma wygl±daæ po odbudowie.
Trawa przywrócenie murów obronnych Zamku do dawnego stanu.
Na razie wystawione rusztowania i ³atanie ubytków nowymi ceg³ami...
Witam!
Chcia³bym dodaæ, ¿e oprócz tego,
¿e "co¶" dobrego dzieje siê z terenami przyzamkowymi
nasze Bractwo wci±¿ siê rozrasta. Nadal czekamy na osoby
z samego Poznania, jak i okolic, które interesuj± siê histori±,
(w szczególno¶ci t± prze³omu XIII/XIV wieku) i chcia³yby
ciekawie spêdziæ wolny czas.
Pozdrawiam, w razie czego prosimy o kontakt przez PW.
Niedawno zosta³a utworzona Nasza stronka:
http://www.bractwoprzemysla.c0.pl/Zapraszam wszystkich do lektury
CYTAT(Dicon @ 20:18 05.08.2010)
Hej!
Chêtnie siê z wami spotkam :DDD i przy³±cze do Bractwa :D W Rycerstwo z przestojami bawiê siê ju¿ ok. 10 lat. W tym okresie nale¿a³em do arcyznakomitego Bractwa "Koszaliñskiej Kompanii Rycerskiej", któr± ¶wiat³o kieruje Sir Gandalf - na Grunwaldzie byli¶my w chor±gwi Wielkiego Mistrza :D (Jagie³³o ... brzyyyyydal ;P Jednak losy mojego ¿ywota tak zosta³y splecione, ¿e ju¿ od kilku lat pozostaje w stolicy Wielkopolski i nowej chor±gwi swe us³ugi chcia³bym oddaæ
Wprawdzie uzbrojenie moje to okres oko³o grunwaldzki ale jestem ju¿ dobrze wyposarzony w sensie i do walki i do wieczornej biesiady :DDD
Pytanie kiedy i gdzie siê spotykacie??
pozdrawiam:D
Witaj,
To ¿e masz uzbrojenie na okres oko³o grunwaldzki to wy¶mienicie, bowiem zmienili¶my datowanie na XIV/XV wiek. Rey ju¿ prawdopodobnie wys³a³ do Ciebie maila. Zapraszamy!
Dicon Giermku Dicon
Wiadomo¶æ zosta³a wys³ana, serdecznie zapraszam!
Szerszej publiczno¶ci jeste¶cie Panie Namiestniku znani jako Rey, ale skoro Pan Namiestniku mówi Dicon to bêdzie Dicon. ¯eby nie by³o off topicowania to zapraszamy wszystkich zainteresowanych do Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II. Nowe datowanie XIV/XVI wiek.
Pozdrawiam
Dziêki za taki mi³y odzew :D Mo¿e tylko chcia³bym zasygnalizowaæ, ¿e najbardziej zale¿y mi na tym aby spotkania bractwa by³y regularne to 1, ¿eby to by³y konkretne treningi -> oczywi¶cie ka¿dy w "temacie" swoich zainteresowañ. Moimi jest przedewszystkim walka (tylko nie my¶lcie, ¿e jaki¶ psych) - miecz pó³torarêczny , jedynka, jedynka + tarcza, topór + tarcza (aktualnie), kije. Przypomnienie sobie traktatu niemieckiego i w³oskiego (w pó³toraku) itd. Nie chcia³bym ¿eby to by³y posiadówki tylko kszta³towanie umiejêtno¶ci i cech rycerskich. Dlatego zale¿y mi na grupie, która w swoich szeregach ma sporo zbrojnych i wprawionego fechmistrza.
Witam,
Ciesze siê,¿e w Poznaniu dzia³a bractwo rycerskie.
Jestem zainteresowany regularnymi treningami. Cwiczy³em przez rok w Bydgoszczy, ale siê posk³ada³o z prac± i szukam kompanii w Poznaniu - po rocznej przerwie od miecza:)
Mam he³m, rêkawice i przeszywkê - reszta siê kompletuje..
Walczê pó³torakiem - znajdzie siê dla mnie miejsce w zamkowej kompaniji?
Witaj!
Ale¿ oczywi¶cie! W sprawie do³±czenia do bractwa najlepiej pisz do Dicona.
Pozdrawiam serdecznie
cze¶æ,
poszukujê ekipy do æwiczeñ szermierczych, mam podstawowe wyposa¿enie( miecz, he³m, rêkawice,przeszywka) i pewne umiejêtno¶ci - gdzie i kiedy trenujecie?
szkoli³em siê w pó³oraku, ale chetnie spróbujê siê vs rycerz z tarcz± czy innym orê¿em:)
sprzêtem celujê w gotyk, ale to chyba nie jest problem, bo na grunwald w saladzie mnie raczej nie wpuszcz±..
pozdrawiam i mam nadziejê do zobaczenia!
cze¶æ,
podzielam zainteresowania kolegi JarJar, szkolê siê od roku w walce mieczem póltorarêcznym, poszukuje przeciwnika do doskonalenia sztuki szermierczej. Najlepiej w Poznaniu i okolicy, oczywi¶cie walka mieczem a nie kijem:)
Jestem bez-bractwowy, interesuje mnie zg³êbianie sztuki fechtunku a nie nasiadówki i pogaduchy.
staniemy w szranki?
Co do treningów w Pñ jak zrobi siê cieplej to najprawdopodobniej jak w ostatnich latach zaczniemy treningi gdzie¶ na Cytadeli.
Witam
Nazywam siê Czesiek
Chêtnie przy³±czê siê do sparingów
Pó³torak/halabarda
Arek H. Pa³uki nie jest w Bractwie Rycerskim Zamku Przemys³a II i proszê siê nie podszywaæ pod Bractwo Rycerskie. Jeste¶ Zdrajc± i Oszustem, razem z Rafa³em Bednarskim za³o¿yli¶cie niby jakie¶ tam bractwo. Rafa³ Bednarski jest Z³odziejem, który przyw³aszczy³ sobie moje rzeczy.
Czes³aw je¿eli masz chêæ to zapraszamy do nas.
Ja tylko w kwestii formalnej.
To "jakie¶ tam bractwo" ma wiêcej cz³onków ni¿ BRZPII, co wiêcej lepiej zrobionych. Poza tym w odró¿nieniu od waszej zbieraniny uczestniczy w najlepszych spotkaniach reko w tym kraju.
Tylko kto¶ niespe³na rozumu móg³by siê chcieæ podszywaæ pod Bractwo Rycerskie Zamku Przemys³a II.
Proponujê Mi³osz, ¿eby¶ nieco spu¶ci³ z tonu. By³em pewien, ¿e po tym jak na w³asne ¿yczenie sta³e¶ siê po¶miewiskiem XIII wieku skoñczysz z takim dramatyzowaniem na publicznym forum.
Prosi³em Arka, ¿eby siê nie da³ wci±gn±æ w pyskówkê, dlatego on siê tu nie wypowie. Natomiast ja sam nie odmówiê sobie przyjemno¶ci "drobnej polemiki" albowiem straszliwie siê nudzê w delegacji.
Na Twoim miejscu bardzo uwa¿a³bym z rzucaniem takich oskar¿eñ, bo kto¶ mo¿e okazaæ siê ma³o wra¿liwy i zechcieæ wyci±gn±æ na ¶wiat³o dzienne pewne kompromituj±ce fakty ku przestrodze dla wszystkich, którzy zechcê mieæ z Tob± cokolwiek wspólnego.
BTW- z góry zapowiadam, ¿e ka¿d± PW od Ciebie skasujê bez przeczytania, wiêc ¿al mo¿esz wylewaæ tutaj...
kurza twarz wyprowadzi³em siê z Pozen, a tam takie fajne piekie³ko ehh
Piekie³ko- srekie³ko.
"Mysz, która ryknê³a" a nie piekie³ko...
Cieszê siê z mo¿liwo¶ci do³±czenia do treningów:)
Poprosi³bym o jakies info albo telefon kontatowy:)
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 19:31 21.03.2013)
Na Twoim miejscu bardzo uwa¿a³bym z rzucaniem takich oskar¿eñ, bo kto¶ mo¿e okazaæ siê ma³o wra¿liwy i zechcieæ wyci±gn±æ na ¶wiat³o dzienne pewne kompromituj±ce fakty ku przestrodze dla wszystkich, którzy zechcê mieæ z Tob± cokolwiek wspólnego.
¦wiête s³owa !
Jestem zainteresowany do³±czeniem do ekipy odtwarzaj±cej XIV/XV wiek która stawia na wysoki poziom odtwórstwa.
pozdrawiam
Gniewko
Zapraszamy!!!
Widzê Mi³osz ,¿e siê lajsn±³e¶ na XIV - chêtnie siê pobawimy .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.