Zosta³em poproszony o u³orzenie "programu artystycznego" na obchody Barbórki na moim wydziale (górnictwo). Jako, ¿e ca³a impreza nawi±zuje do pocz±tków 16 wieku, a nawet wczesniej pomy¶la³em, ¿e mi³o by by³o popatrzeæ jak kadra naukowa bêdzie siê wyg³upi±c przy plebejach. Tylko, ¿e problem jest taki, ¿e impreza jest w zamknietym pomieszczeniu co wyklucza niektóre. Mo¿ecie pos³u¿yæ pomys³ami na to co da siê zrobiæ?
na pewno 'co¶' znajdziesz w "Historii Wychowania Fizycznego" p.Wroczyñskiego (o ile mnie pamiêæ nie myli - to by³o dawno ;) ), pewnie pomyli³em tytu³y, ale to co¶ w tym klimacie - du¿a ksi±¿ka...
oprócz tego dosyæ ciekawe, acz podstawowe informacje w:
M.Ordy³owski "Historia kultury fizycznej staro¿ytno¶æ-o¶wiecenie",
J.Drabina "¯ycie codzienne w miastach ¶l±skich XIV i XV wieku" (ale trzeba ca³a przeczytaæ, bo o grach i zabawach s± wtrêty - trudno mi tak na zawo³anie znale¼æ, ale poszukam jeszcze)
mo¿e siê przydaæ "¯ycie miasta ¶redniowiecznego" Samsonowicza
i "¯ycie codzienne mieszczan wroc³awskich w dobie ¶redniowiecza" Janiny Gilewskiej-Dubis (ta ostatnia ksi±zka do kupienia w ksiêgarni taniej ksi±¿ki na ul Ruskiej, za jakie¶ smieszne12 z³otych (360stron, papier kredowy)) - b.fajna jeden rozdzia³ po¶wiecony zabawom i ¶wiêtowaniu...
to tyle na razie
papa
T.
Mam podobny problem, ale jutro b±d¼ pojutrze mogê podrzuciæ Ci kilka kolejnych, ale sprawdzonych tytu³ów ksi±¿ek...
a narazie bodaj¿e J. Bystroñ "Zwyczaje i obyczaje w Posce XVI i XVII wieku" s± tego dwa tomy...
Mo¿e klasyczna walka na pa³ki (odpowiednio zabezpieczone na koñcu). Wystarczy ustawiæ dwa pieñki i dwie osoby mog± ze sob± walczyæ z zamiarem zrzucenia z pieñka przeciwnika. Wiem z do¶wiadczenia ¿e podczas tej zabway nawet najwiêksze mruki dostaj± animuszu...
A takie prostackie gry jak trafianie mieczem (toporem) w zawieszon± tarcze gdy zawodnik ma zawi±zane oczy a publika go kieruje...
... albo Narty Bolka, tyle ¿e jak to na parkiecie to trza je by by³o zabezpieczyæ grubszym materia³em (filcem?)...
...a ju¿ o zwyk³ym "Krêciole" nie wspomnê.
no z kreciola to troche lipa w pomieszczeniu. jak kolki wbic?? i jak male pomieszczenie to lby sobie porozbijaja o sciany.
Dzieki za wszystkie rady i ksiazki:) Sorki ze tak pozno ale monitor mi zdechl:P Pomieszczeni ana szczescie mam duze, bo stolowke politechniki, o nartach juz myslalem, o kreciole tez, zawsz emozna jakis taboret albo cos postawic. Walka na palki tez jest dosc ciekawa ale nei wiem czy gremiom dziekanskie by chcialo sie pookladac, albo czy powinno im sie dac taka mozliwosc... moga pasc trupy:P
Co do pa³ek to bym sie nie martwi³, prawie nigdy nie wygl±da to na ok³adanie siê, wszystko polega na umiejêtnym zablokowaniu pa³ki przeciwnika i spychaniu a nie uderzaniu.
Czo³em !!!
Na turnieju w ³agowie ( a gdzie indziej byæ mo¿e te¿ ) by³a na przyk³ad ok³adanka jutowymi workami wypchanymi sianem. Kolejne etapy by³y przeprowadzane na ró¿nych rodzajach "pod³o¿a" . Na równowa¿ni ( o przekroju okr±g³ym ), na rozpo³owionych pieñkach ( okr±g³± stron± do posadzki ), a tak¿e na "zwyk³ych" pieñkach.
Oprócz tego oczywi¶cie zapasy
.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.