Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur kolczy - obrazki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Znicz
Witam,

Wyp³yn±³ temat he³mu „Giermund” gdzie pojawi³a siê dyskusja – czy ów he³m posiada³ czepiec kolczy. Stanê³o w dyskusji ¿e nie. W innym miejscu forum, rozpatrywano os³onê - kaptur kolczy pod he³m typowy dla wojaka zachodniego epoki normañskiej (w tym „Giermund”), w odró¿nieniu od he³mów typu wschodniego, które na sta³e mia³y przymocowany czepiec – (tak napisali m.in. A. Nadolski i Z. ¯ygulski). He³my typu zachodniego, w epoce normañskiej, mo¿na by³o nosiæ na g³owie bez lub z kapturem kolczym. I na odwrót - kaptur kolczy mozna by³o nosiæ sam, lub z he³mem.

Wydaje mi siê, mo¿e siê mylê - ale na forum nie pojawi³a siê ikonografia kapturów kolczych. Uzupe³niam tê lukê.

Kaptur kolczy z Bayeux
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kaptur kolczy z Belgii
Kaptur kolczy z Drzwi P³ockich
Pozdrawiam
Znicz
Leszczu
Witam,
Ostatnio zastanawia mnie kwestia poprawno¶ci kaprurów kolczych u Normanów (okres panowania Wilhelma Bastarda i Wilhelma II).
Czy dysponuje kto¶ jeszcze inn± ikonografi± z terenów Francji i Anglii przedstawiaj±cej stosowanie kapturów (poza tkanin± Bayeux)?
Oraz pytania:
Na ile poprawne bêdzie zrekonstruowanie rycerza normañskiego w kolczudze z d³ugim rêkawem takiej jak przedstawienie Goliata bo przewa¿aj± przedstawienia krótkich rêkawów?
I drugie pytanie. Lepiej zastosowaæ integralny kaptur czy osobny?

1.Apokalypse von St. Sever 1028 und 1072
2.Evangeliar von Echternach Codex aureus Epternacensis zwischen 1030 1050 eher 1030
3.Goliath aus der Bibel von St. Etienne, Nordfrankreich, ca. 1109-1111
Znicz
Czy co¶ jest nie tak z tymi obrazkami? Przecie¿ tam masz zawart± odpowied¼. Mo¿e podpowiedzi± bêdzie dla Ciebie kolczuga ¶w. Wac³awa.

Pozdrawiam Znicz

Leszczu
Tak, tylko jeden jest (z tego co pamiêtam) z pogranicza pó³wyspu iberyjskiego a drugi chyba z pogranicza z cesarstwem Niemieckim. Dlatego szukam jeszcze jakiej¶ dodatkowej ikonografii potwierdzaj±cej te rozwi±zania na interesuj±cym mnie terenie w IIpo³. XI w.
Co do kolczugi ¶w. Wac³awa to znam j± ale z tego co czyta³em to by³y przypuszczenia, ¿e by³a w pó¼niejszych czasach przerabiana nie wiem czy zosta³o to udowodnione czy nie.
W przypadku tej kolczugi mamy ten osobny ko³nierz co wskazywa³oby na oddzielny kaptur je¿eli by³. Natomiast patrz±c na ikonografiê raczej interpretowa³bym je jako integralne z reszt± kolczugi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.