Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Czechy] Praga
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzea, katedry, pomniki
Anulka
Trochê zdjêæ zabytków, o które zahaczy³am w drodze pomiêdzy piwiarniami..

Muzeum Miasta Pragi. Na wystawie sta³ej g³ównie ¶redniowiecze. Fajne zbiory, chocia¿ bez sensacji. Chocia¿ fakt przeniesienia malowide³ ¶cienne z domów na Nowym Mie¶cie robi wra¿enie smile.gif

Galeria w Klasztorze ¦wiêtej Agnieszki. Spoooro, spoooro malarstwa tablicowego i rze¼b z XIV i XV wieku.

Katedra ¦w. Wita i okolice Zamku Praskiego, czyli gotyk od XII do XX wieku smile.gif

Ciekawe jest te¿ Muzeum Muzyki (Muzeum Hudby) na Malej Stranie, chocia¿ akurat ¶redniowiecza tam neni.

Parê lat temu by³o te¿ muzeum w "Domu Husa" niedaleko Kaplicy Betlejemskiej, ale ju¿ tam nie trafi³am, a na informacji panie nie potrafi³y mi pomóc. Zlikwidowane, czy mo¿e tylko mi siê co¶ myli?
Libu¹e
Wirtualne zwiedzanie galerii sztuki ¶redniowiecznej
Mo¿na te¿ "zwiedzaæ" inne zabytki smile.gif
Sauron
Hej,

Anulka - wiêkszo¶æ obiektów z tych muzeów jest skatalogowane w Almanachu.
np. Muzeum Miejskie w Pradze, Klasztor ¶w. Agnieszki i jeszcze Galeria sztuki renesans/barok oraz lokalne wystawy.

Akurat byli¶my w maju na zwiedzaniu Pragi. Je¶li masz chwilkê to zapraszam do przegl±dniêcia/poprawek (mo¿e zrobi³a¶ jakie¶ lepsze zdjêcie np.).

ps. Czy mi siê wydaje czy w Muzeum Miejskim strzela³a¶ z lamp± b³yskowa?
Anulka
CYTAT(Sauron @ 14:10 22.07.2010) *
Akurat byli¶my w maju na zwiedzaniu Pragi. Je¶li masz chwilkê to zapraszam do przegl±dniêcia/poprawek (mo¿e zrobi³a¶ jakie¶ lepsze zdjêcie np.).

Zajrza³am. Fajnie wszystko wyfocone, opisane. Ale wygl±da, ¿e zdublowali¶my swoj± robotê smile.gif

CYTAT(Sauron @ 14:10 22.07.2010) *
ps. Czy mi siê wydaje czy w Muzeum Miejskim strzela³a¶ z lamp± b³yskowa?

Niestety tak. Nie potrafiê teraz tego wyt³umaczyæ - raczej potrafi³am j± wy³±czyæ i trudno nie wiedzieæ o zakazie... No nie wiem i kajam siê.
Sauron
Ale nic straconego - ja np. nie t³umaczy³em d³u¿szych tekstów z opisem niektórych obrazów - naprawdê zachêcam do dopisania w Almanachu. No i niektórych rze¼b nie fotografowa³em - bo uwa¿a³em ze nie wiele na nich widaæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.