Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój ch³opski
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Mysza
Witam.

Przejrza³am tematy, ale nie znalaz³am w pe³ni pasuj±cego do tego, czego szukam:
stroju ch³opskiego na ziemiach polskich.
(je¶li jednak taki temat mi umkn±³ i teraz niepotrzebnie zawracam g³owe to przepraszam)

Potrzebujê wszelkich informacji na temat stroju / mody ch³opskiej zarówno dla ch³opów jak i ch³opek oraz dzieci. Je¶li kto¶ zna jaka¶ ksi±¿kê lub konkretn± stronê internetow± z opisem lub obrazkami to równie¿ siê przyda bo jest mi te¿ potrzebna bibliografia i przypisy :/ a wiem, ¿e w jednej ksi±¿ce tego nie znajdê, a bêdzie to porozrzucane po kilku.
Mo¿e byæ te¿ co¶ o strojach regionalnych tak przy okazji.

Bêdê bardzo wdziêczna za wszelk± pomoc smile.gif
Viator
Witaj!

Generalna uwaga: na pro¶bê o WSZELKIE informacje z ca³ego okresu wczesnego i rozwiniêtego ¶redniowiecza to w ogóle nie licz - je¶li chocia¿ trochê znasz zasady tego Forum.

Primo, doprecyzuj okres. Jak bêdzie wiadomo, czy chodzi Ci o okres Wêdrówek Ludów, czy X wiek, czy XII-XIII, czy po po³owie XIV - to wtedy bêdzie mo¿na zacz±æ jak±¶ rozmowê.

Secundo, obszar. Chodzi Ci o kompendium na temat ca³ej Polski? Nic takiego nie istnieje. To Forum gromadzi informacje pod k±tem rekonstrukcji. Rekonstruuje siê jednorazowo jedn± postaæ. Strój ch³opa z jakiego konkretnie obszaru Ciê interesuje? Zastanów sie i dopiero spytaj, wówczas mo¿esz liczyæ na dok³±dniejsz± odpowied¼.

Ziemie Polskie to zreszt± o wiele za szeroki obszar ¿eby mówiæ o regionalizmach. I w ogóle co przez nie rozumiesz? W VII-X wieku nale¿a³oby raczej mówiæ o tradycjach plemiennych. Pó¼niej na pewno jakie¶ regionalizmy by³y, ale ikonografia i zabytki dotycz±ce stroju ch³opskiego (czy roboczego czy od¶wiêtnego) s± tak nieliczne, ¿e nie jeste¶my ich w stanie rozgraniczyæ i prze¶ledziæ. Wiêcej ¼róde³ mamy dopiero z renesansu. Natomiast obecne regionalne stroje krystalizowa³y siê generalnie w okresie zaborów i nie stanowi± kontynuacji wczesno¶redniowiecznych.

Przy tak ogólnym pytaniu jak Twoje nic siê nie da powiedzieæ, poza tym ¿e ch³opi nosili generalnie ubrania lniane, ¿e by³y one proste a zdobienia charakterystyczne dla obecnego stroju regionalnego raczej wystêpowa³y w warstwie bi¿uterii i dodatków ni¿ w postaci jakich¶ haftów, rodzaju samych tkanin czy kroju, który bazowa³ na wyrobach samodzia³owych i oszczêdnie szafowa³ ilo¶ci± materia³u.
Yurasss
No to ja zapytam tak:

Poszukuje informacji o ubiorze ch³opa (XIV-XV w.), tereny najlepiej dzisiejsza ma³opolska, podkarpacie...

Z góry dziêkujê i pozdrawiam

Yurasss
EwKa
Yurasss, XIV i XV wiek to pó¼ne ¶redniowiecze a nie wczesne. Proszê poszukaæ tam informacji o ubiorze ch³opskim.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.