Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m trenignowy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Rufus
Witam ponownie. Piszê ten temat po raz drugi, gdy¿ poprzedni chyba zosta³ usuniêty. Je¿eli z³y dzia³, z góry przepraszam, ale nie wiem, gdzie to napisaæ. A wiêc, czy kto¶ posiada mo¿e jaki¶ stary, nieu¿ywany he³m (mo¿e byæ nawet uszkodzony) i by³by chêtny go odsprzedaæ za niewielk± kwotê? Ew. wykonaæ taki. Nie zale¿y mi na historyczno¶ci, zamierzam zak³adaæ go na treningach. Rozumiem, je¶li usuniecie ten temat. Ale by³bym wdziêczny za okazan± mi pomoc. Bardzo potrzebujê tego he³mu, niestety nie posiadam odpowiednich funduszy na zakup profesjonalnego uzbrojenia, z którego i tak potem wyrosnê. Pozdrawiam.
wat93
a moze helm wojskowy z demobilu bylby dobry? 15zl kosztuje i glowe chroni smile.gif
Jacob
Witam!

G³owê chroni, ale policzków i szyi nie bardzo :P

Pozdrawiam!
Mateusz z Grójca
Rufus
powiem ci tak:
jak nie masz kasy na dobry he³m/sprzêt, to nie wywalaj na rupiecie.
pozbieraj trochê d³u¿ej, kup raz a porz±dnie.
Z he³mu to raczej nie wyro¶niesz, ile masz lat?
a do treningów mo¿e ci kumple po¿ycz±?
Micha³ ¯elazo
Kiedy¶ Mardinus mia³ w swojej ofercie he³my treningowe, jeden wygl±da³ jak barbuta, drugi jak kapalin. Oba by³y zrobione z he³mów z demobilu i podejrzewam na treningach spisywa³yby siê dobrze.

Pozdr.
M.
Ciechan
He³m wojskowy odradzam, mia³em kiedy¶ taki do treningów i skoñczy³o siê na 4 szwach na policzku.
Mateusz z Grójca
gdyby by³ wojak z dospawanym b±d¼ donitowanym do³em i dorobion± jak±¶ prymitywn± zas³on± to na pewno dawa³by rade.
taki sam kiedy¶ sobie zrobi³em, walczy³em w nim i nic mi siê nie sta³o.
mam nawet zdjêcia tego wynalazku, jakby co. smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Zatrwa¿a mnie poziom profesjonalizacji treningów bigsmile2.gif
Albo tego co nazywacie treningami.
A to z tego powodu i¿ od lat z gór± 10 u¿ywa siê u nas powszechnie he³mów wojskowych - obywa siê bez szycie ryja jako¶.

A gdzie ch³opie masz zamiar æwiczyæ, pod czyim okiem i do kroæset co masz zamiar æwiczyæ - bo to jest bardzo istotne do wyboru ochron treningowych - o czym przedmówcy ze wzglêdu na wysublimowany profesjonalizm zdali siê zapomnieæ.

Mo¿e sprecyzuj bo jak to floret ma byæ np. crazy.gif
Rufus
Æwiczê w bractwie walki na miecze (drewniane bokeny) i czasami zdarza siê oberwaæ po ³bie. Chcia³bym równie¿ ochronê na policzki, bo czasami i tam zdarza siê dostaæ. A o nosie to ju¿ nie mówiê. Co do wojskowych, chroni± w³a¶nie górn± czê¶æ g³owy, a z mo¿liwo¶ci± dospawania to u mnie jest problem, poniewa¿ nie mam odpowiednich narzêdzi, materia³ów i nie potrafi³bym wykonaæ. Mam 15 lat, wiêc porz±dnego sprzêtu nie op³aca siê kupowaæ. Zreszt± jest mi zbêdny, gdy¿ uczêszczam jedynie na treningi, a nie na pokazach, wiêc historyczno¶æ nie gra tu roli, aczkolwiek chcia³bym, aby przypomina³by on wygl±dem he³m ¶redniowieczny. Podobno ³atwo i przy u¿yciu niewielu narzêdzi oraz materia³ów mo¿na wykonaæ he³m garnczkowy. Pozostawiam wam to do dyskusji, mo¿e polecicie mi gdzie¶ jakie¶ he³my? Dziêkujê za spory odzew i potraktowanie mnie powa¿nie. Pozdrawiam!

PS Mateuszu, móg³by¶ zamie¶ciæ zdjêcie tego he³mu, który sam wykona³e¶? I czy jest on mo¿e na sprzeda¿? Je¿eli by mi siê spodoba³, by³bym sk³onny odkupiæ.
arathorn94
ja mam taki sam problem bo nie jestem w stanie wyklepaæ he³mu a na trening by siê przyda³ http://www.forumkowalskie.pl/ tam w p³atnerstwie jest parê fajnych stronek
pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Co to znaczy "æwiczê w bractwie"?
Walk± na miecze wed³ug czego-kogo?
Pod okiem kogo?

I nie musisz ani mi ani tutaj odpowiadac na te pytania. Sam Sobie odpowiedz bo jestem pe³en lêku o Ciebie m³odzieñcze.
Rufus
Æwiczê pod okiem nauczycieli w bractwie, którzy maj± na ten temat wiedzê. Nie martw siê o mnie, nic mi nie bêdzie smile.gif Zreszt± mniejsza o to. :] Ale dziêkujê za okazan± mi troskê.
Mateusz z Grójca
heh no to ostrzegam, ¿e ten twór jest do¶æ paskudny
ale co ja tam bêdê gada³..

he³m zosta³ sprzedany ju¿ jaki¶ czas temu na allegro (nie wiem - rok temu?), bo le¿a³ i rdzewia³ tylko.

heh ja te¿ zaczyna³em jak mia³em 15 lat, ¿yjê i mam siê dobrze, nie odnios³em ¿adnej powa¿nej kontuzji, choæ nie trenowali mnie "profesjonali¶ci"..
byle rozs±dnie postêpowaæ i nic z³ego nie ma prawa siê staæ
lukasz oboz
I ten he³m na prawdê jest z wojaka?
Fajny.
Ja jako swój treningowy zrobi³em he³m ¿ebrowy jaki¶ rok temu i nadal siê trzyma ma tylko kilka wgnieceñ.
Chocia¿ pod wzglêdem wygl±du od samego pocz±tku by³ ¶redni w koñcu wykona³ go 14 latek.
Mateusz z Grójca
CYTAT(lukasz oboz @ 20:09 07.11.2008) *
I ten he³m na prawdê jest z wojaka?
Fajny.

dziêki

z wojaka sama góra.
dó³ by³ dospawany z blachy 2mm
no i zas³ona z 1.5
Rufus
Wow! Naprawdê ¶wietny he³m! Mateuszu z Grójca, mam do ciebie pro¶bê. Czy wykona³by¶ mi he³m na zlecenie za odpowiednia op³at±? Je¿eli przystajesz, odezwij siê na GG, tam uzgodnimy szczegó³y. Bardzo podoba mi siê przez Ciebie wykonany he³m. Liczê, ¿e siê odezwiesz. Pozdrawiam! Moje GG: 6155036.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.