Witam!
Zmieniam nieco priorytety w poszukiwaniu informacji o Przysposobieniu Wojskowym Kobiet
.
Agato, napisa³a¶, ¿e twoja babcia by³a w tej organizacji. W zwi±zku z tym chcia³abym siê zapytaæ, czy mog³aby¶ zapytaæ babciê ode mnie o kilka rzeczy zwi±zanych z ¿yciem obozowym jak i samym umundurowaniem. Np. bardzo jestem ciekawa, jak wygl±da³a sprawa spódnic.
Wg. Instrukcji (i zdjêæ
) dziewczêta mia³y te¿ spodnie ale czy rzeczywi¶cie zak³ada³y je równie chêtnie jak spódnice? Osobi¶cie wydaje mi siê, ¿e lata przedwojenne by³y okresem, kiedy kobiety nie uwa¿a³y spódnicy (tak jak wspó³cze¶nie siê na to patrzy) za ubiór mniej wygodny i nosi³y je kiedy mog³y. Ale czy dobrze my¶lê?
Pytanie kierujê nie tylko do Agaty ale do ka¿dego, kto jest w stanie odpowiedzieæ mi na to pytanie (najlepiej opieraj±c siê na wspomnieniach dawnych pewiaczek/pewukaczek).
W za³±czniku zdjêcie cz³onkiñ PWK wziêtych do niewoli - jak widaæ maj± na sobie nie spodnie, a w³a¶nie spódnice, ale proszê o wiêcej informacji o u¿ywaniu spódnic przez PWK (szczególnie w okresie wrze¶nia 1939r - jednak mog± byæ te¿ lata inne).
Pozdrawiam!