Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Przysposobienie Wojskowe Kobiet
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Wilka
Witam!
Czy posiada kto¶ "Instrukcjê o Przysposobieniu Kobiet do Obrony Kraju" z roku 1938? Posiadam wprawdzie Instrukcjê z roku 1933 ale nie mam pewno¶ci czy umundurowanie nie uleg³o zmianie przez te piêæ lat. Prosi³abym równie¿ o zdjêcia "pewiaczek" z pola walki (¿adne szkolenia czy obozy bardzo proszê!).
Z góry dziêkujê za pomoc smile.gif !
Pozdrawiam!
Agata Witkowska
Moja babcia by³a w tej¿e formacji, i z jej relacji wiem ze mundur obejmowa³ w³a¶ciwie tylko bluzy i nakrycie g³owy. Spódnice, buty i okrycia wierzchnie by³y dowolne. Dziewczyny mia³y tez swoje okre¶lenie - inne ni¿ to które przytaczasz - "pewukaczki". Wo³ano tak za nimi na ulicy. Przynajmniej w Lublinie.
Natomiast co do zmian w umunfurowaniu - nawet je¶li by³y to, IMO mog³y byc czysto teoretyczne. Przecie¿ w 1939 nie uporano sie w 100 proc. nawet z przemundurowaniem wojska.
Wilka
Witam!
Rzeczywi¶cie z tymi mundurami mog³o byæ ró¿nie - je¿eli w niektórych oddzia³ach wojska we wrze¶niu 1939r ¿o³nierze biegali w mundurach wz.19 zamiast 36 to PWK tym bardziej mog³o nie zd±¿yæ "przerzuciæ siê" na mundury z 1938r smile.gif . Prawdê mówi±c, najbardziej chodzi³o mi o uporanie siê wreszcie z pytaniem czy to prawda, ¿e od roku 1936 nie naszywano na mankietach granatowych obszyæ.

Co do samego munduru i jego elementów - w "Instrukcji o Przysposobieniu Kobiet do Obrony Kraju" z r. 1933 jest wyra¼nie napisane:
"Spódnica. Spódnica barwy ciemno-granatowej, we³niana z dwoma kontrafa³dami z przodu w odleg³o¶ci 30cm. D³ugo¶æ - 35cm od ziemi, szer. u do³u - 130cm."

... ale jak widaæ na wiêkszo¶ci zdjêæ - Instrukcja swoje, a ¿ycie swoje. Na zdjêciach rzadko kiedy spódnice s± regulaminowe, co ilustruj± np. te dwie fotki z epoki:
http://yfrog.com/ajpic1w251511071931j
http://yfrog.com/5spic1w25301931j

A buty regulaminowo ka¿da sama sobie za³atwia³a smile.gif .

Nazwa "pewiaczka" jest nazw± u¿ywan± w literaturze ale najpewniej nieoficjalnie czy lokalnie u¿ywano równie¿ nazwy "pewukaczka" czego dowodem s± s³owa twojej babci smile.gif .

Ponawiam pro¶bê - gdyby kto¶ posiada³ zdjêcia PWK z ewakuacji, ze szpitali polowych. kantyn ¿o³nierskich itp. to bardzo proszê o ich udostêpnienie.

Pozdrawiam!

Wilka
Witam!
Zmieniam nieco priorytety w poszukiwaniu informacji o Przysposobieniu Wojskowym Kobiet smile.gif.
Agato, napisa³a¶, ¿e twoja babcia by³a w tej organizacji. W zwi±zku z tym chcia³abym siê zapytaæ, czy mog³aby¶ zapytaæ babciê ode mnie o kilka rzeczy zwi±zanych z ¿yciem obozowym jak i samym umundurowaniem. Np. bardzo jestem ciekawa, jak wygl±da³a sprawa spódnic.
Wg. Instrukcji (i zdjêæ smile.gif) dziewczêta mia³y te¿ spodnie ale czy rzeczywi¶cie zak³ada³y je równie chêtnie jak spódnice? Osobi¶cie wydaje mi siê, ¿e lata przedwojenne by³y okresem, kiedy kobiety nie uwa¿a³y spódnicy (tak jak wspó³cze¶nie siê na to patrzy) za ubiór mniej wygodny i nosi³y je kiedy mog³y. Ale czy dobrze my¶lê?
Pytanie kierujê nie tylko do Agaty ale do ka¿dego, kto jest w stanie odpowiedzieæ mi na to pytanie (najlepiej opieraj±c siê na wspomnieniach dawnych pewiaczek/pewukaczek).

W za³±czniku zdjêcie cz³onkiñ PWK wziêtych do niewoli - jak widaæ maj± na sobie nie spodnie, a w³a¶nie spódnice, ale proszê o wiêcej informacji o u¿ywaniu spódnic przez PWK (szczególnie w okresie wrze¶nia 1939r - jednak mog± byæ te¿ lata inne).

Pozdrawiam!
Agata Witkowska
Witam serdecznie
niestety, moja babcia juz nie ¿yje wiêc nie spe³niê Twojej pro¶by angsad.gif(
Opowiedzia³a mi kiedys o okresowych cwiczeniach, które sie odbywa³y - to wszystko angsad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.