Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tajemnice ³uku - co s±dzicie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Gerwulf
Przeczyta³em ostatnio ksi±¿kê Tajemnice drewnianego ³uku pana Nawalnego i chcia³em siê podzieliæ wra¿eniami i w±tpliwo¶ciami. Ogólnie to bardzo dobrze ¿e co¶ siê rusza w tej kwestii bo je¶li chodzi o literaturê ³ucznicz± to jeste¶my g³êbok± prowincj± Europy. Wg mnie ksi±¿kê czyta siê bardzo przyjemnie, fajnie napisana i sporo ciekawostek. No ale autor mocno choæ subtelnie "pojecha³" po Jankowskim w wiêkszo¶ci zagadnieñ , jak choæby uk³adanie sie ³uku za ciêciw± i je¶li chodzi o sam± ideê kszta³towania i paru jeszcze innych np te prostopad³e s³oje. Sam w³a¶nie biorê siê do skrobania longbowka i sam ju¿ nie wiem zm±ci³o mi siê w g³owinie. shocked.gif Ale jesli chodzi o idee kszta³towania to bardzo fajnie krok po kroku przedstawiona
ryszard_s
Ja w³asnie skonczylem lekturê. Mi siê zdaje ¿e pewnie jak to zwykle bywa racja le¿y po ¶rodku, pewnie mozna zrobiæ dobry ³uk ró¿nymi sposobami. Mi siê ksi±zka podoba³a , choæ jak dla mnie nastawiona jest w ca³o¶ci na robienie ³uków i ich historie, mi brakuje trochê o strza³ach i ciêciwach. Ale ogólnie yes.gif Sporo nietypowych rzeczy w niej jest przez to jest atrakcyjna szczególnie dla ³ukorobów amatorów.
estera21
mi siê zdaje ¿e pan Jankowski bardziej siê zna i lepsz± ksi±¿kê napisa³, czyta³am Drewniany ³uk ¶redniowieczny i bardzo mi siê podoba³o.
Turin
estera21 - opinie pochopn± wydajesz d¿edaj m³ody ;)
arcimir
Witam,
obaj s± fachowcami i pewnie obaj maj± racjê.. smile.gif
W praktyce na pewno lepiej nie mieszaæ stylów i trzymaæ siê albo tego, albo tego, a którego? jak kiedy¶ radzono, pewniejszym autorytetem jest ten, którego ksi±¿ka jest lepiej wydana... crazy.gif
Oczywi¶cie, w³asna praktyka poparta paroma z³amanymi ³ukami najpewniejsza!
Powodzenia
Cream
Ciesze siê, ¿e pan Nawalny obali³ kilka mitów w ksi±¿ce. Bardzo ciekawie opisa³ te¿ proces kszta³towania. Kilka innych teorii te¿ ciekawe, choæ szczerze przyznam ¿e spodziewa³em siê czego¶ wiêcej, bo mówi³ ¿e opublikuje kilka technik poprawiaj±cych osi±gi ³uku (tzw. "tajemnica zawodowa") ale tego nie zrobi³. Za to pewnie zrobi to w nastêpnej ksi±¿ce, bo pisa³ równie¿ ¿e nie napisa³ w ksi±¿ce o wszystkim czym móg³. Czekam na nastêpn± pozycjê, mam nadzieje ¿e bêdzie bardziej "wstrz±saj±ca" smile.gif
ET
Witam.
Bardzo bym prosi³ forumowiczów, którzy mieli do czynienia z ksi±¿k±, aby tu trochê szerzej napisali na temat jej tre¶ci. Chcia³bym wiedzieæ czego dok³adnie dotyczy, bo po ostatnim zakupie 'w ciemno' drugiej ksi±zki Jankowskiego by³em bardzo rozczarowany. Teraz chcia³bym ¿eby by³ to bardziej ¶wiadomy zakup. Jak przyczyta³em wy¿ej, w ksi±¿ce mo¿na znale¼æ informacje na temat wytwarzania ³uków, tak? Czym ró¿ni siê to od tego co napisa³ Jankowski? Jak siê domy¶lam, jest to raczej poradnik 'know-how' ni¿ naukowe pastwienie siê nad tematem? No i literatura. Czy jest za³±czona jakas bardzej obszerna bibliografia, czy te¿ jest potraktowana po macoszemu jak w Jankowskim?

ryszard_s
bibliografia niedu¿a , raczej wiêkszo¶æ pisana z w³asnego do¶wiadczenia, kilka "naukowych" rzeczy i danych z testów zarówno drewna jak i strzelania. Znacznie wiêcej niz u Jankowskiego na temat historii i wykonania ró¿nych ³uków. Traditional Bowers Bible to nie jest ale wg mnie do¶æ ciekawa ksi±¿eczka.
ryszard_s
krótki opis i spis tre¶ci widzia³em w ³uksporcie w sklepie internetowym
Chaos666
Witam!

Ja te¿ waham siê przed zakupem tej pozycji, i chcia³bym siê dowiedzieæ czy pomo¿e mi chocia¿by w wykonaniu lepszych strza³. Wiedza u Jankowskiego jest ok, ale zale¿y mi te¿ na paru szczegó³ach, np. wklejki do stopek z rogu. Wiem ¿e Jankowski j± opisa³ ale mnie interesuj± szczegó³y (pewnie jak ka¿dego strza³oroba smile.gif )

CYTAT(ET @ 00:01 18.11.2008) *
Witam.
Bardzo bym prosi³ forumowiczów, którzy mieli do czynienia z ksi±¿k±, aby tu trochê szerzej napisali na temat jej tre¶ci. Chcia³bym wiedzieæ czego dok³adnie dotyczy, bo po ostatnim zakupie 'w ciemno' drugiej ksi±zki Jankowskiego by³em bardzo rozczarowany. Teraz chcia³bym ¿eby by³ to bardziej ¶wiadomy zakup. Jak przyczyta³em wy¿ej, w ksi±¿ce mo¿na znale¼æ informacje na temat wytwarzania ³uków, tak? Czym ró¿ni siê to od tego co napisa³ Jankowski? Jak siê domy¶lam, jest to raczej poradnik 'know-how' ni¿ naukowe pastwienie siê nad tematem? No i literatura. Czy jest za³±czona jakas bardzej obszerna bibliografia, czy te¿ jest potraktowana po macoszemu jak w Jankowskim?

Ja pod³±czam siê do zapytania o ró¿nicê jaka przedstawi³ ET'i. A poza tym jestem w takiej samej sytuacji jak on. Kupi³em drug± pozycjê Jankowskiego i okaza³o siê ¿e to jest tylko upgrade starej. Zreszt± nowe informacje w ogóle mnie nie interesuj± (np. kusza wspó³czesna). Ale jednak cieszê siê ¿e j± mam, bo to niestety rodzynek na polskim rynku ³ucznictwa historycznego angsad.gif

Pozdrawiam
Chaos
Gerwulf
Duzo wiadomo¶ci na temat róznych rodzajów ³uków i ciekawostek historycznych , robienie strza³ i ciêciw opisane bardzo zdawkowo, nieco wiadomo¶ci pod k±tem praktyki. O wklejkach nie ma porad.
Gerwulf
Po lekurze nie by³em natomiast rozczarowany, choæ je¶li ksi±zka mia³aby 300 stron na pewno by³ob fajniej devil.gif
estera21
Ja nie czyta³am tej ksi±¿ki, ale moja kole¿ank± czyta³a i muwi³a ¿e ksi±¿ka pana Jankowskiego jest lepsza, bardziej jej siê podoba³a.
GBartek
Estero kochana s³ownik ortograficzny te¿ by¶ mog³a przeczytaæsmile.gif

Ja bardzo szanuje pana Nawalnego ksi±¿ki jego nie kupi³em poniewa¿ dopiero siê do tego przyk³adam i wiem, ¿e siê nie zawiodê bo ów mo¶æ pisze bardzo sensowne posty i nie leje wody. Pozdrawiam Bartek
bodkin
CYTAT(GBartek @ 18:48 21.11.2008) *
...... ów mo¶æ pisze bardzo sensowne posty i nie leje wody. Pozdrawiam Bartek

pewny jestes ?smile.gif)))

pozdrawiam
GBartek
no jestem pewny ale mo¿e nie czyta³em wszystkich jego wypowiedzi b±d¼ co b±d¼ ale na robieniu ³uków siê zna
Turin
A ja w³a¶nie przeczyta³em i ksi±¿ce ¶mia³o mogê daæ 8/10 smile.gif Mo¿e i da³o by siê j± bardziej rozbudowaæ, ale zagadnienie porusza ciekawie. Wg. mnie jest to wspania³e uzupe³nienie i poprawienie b³êdów z ksi±¿ki Jankowskiego. Pan Jaros³aw sprawê potraktowa³ jako tako dobrze ale pozosta³o kilka niedoci±gniêæ i wg. mnie b³êdów. Pan £ukasz za to omówi³ np. bardzo profesjonalnie proces kszta³towania, za co chwa³a mu, gdy¿ Jaros³aw Jankowski problem praktycznie przemilcza³... Tak wiêc ksi±¿ka Pana Nawalnego to wspania³± lektura dla osób obeznanych z podstawami ³ucznictwa tradycyjnego, które chc± siê dowiedzieæ nt. kilku interesuj±cych aspektów historycznych, równie¿ pod wzglêdem wykonywania ³uków (chocia¿ w Gawêdach o ³ucznictwie - R. Pr±dzyñskiego historia ³uku jest opisana jeszcze szczegó³owiej).
Reasumuj±c bez wyrzutów sumienia mogê poleciæ lekturê tej pozycji, zw³aszcza ¿e cena raczej nie jest zbytnio wygórowana.
marcinello
ja w³a¶nie przeczyta³em ksi±¿kê j Jankowskiego drewniany ³uk, ¶redniowieczny (2 lata po tym jak zrobi³em swój pierwszy ³uk )i muszê powiedzieæ ze w sumie nic nowego siê nie dowiedzia³em w przeciwieñstwie do ksi±¿ki pana £ Nawalnego fakt mog³o by byæ bardziej to rozwiniête ale nie jest ¼le.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.