Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m sekretny
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Borg
Witam. mam taki problem, kiedy dok³adnie pojawia siê he³m sekretny. Czy pod tzw. pó³garnki te¿ je noszono?
Ew pod garnki w typie tego, z mojego avatara?
Z góry dziêki za pomoc
Igor z Bêdzina
Borg
Wydaje mi siê ¿e to gad¿et typowy dla he³mów z wysklepionym dzwonem. He³my pó¼niejsze od twojego przez jaki¶ czas s± mniejsze, co utrudnia zak³adanie go razem z kapturem kolczym i praktycznie uniemo¿liwia u¿ywanie he³mu sekretnego. Podejrzewam ¿e he³my sekretne pojawi³y siê wraz z he³mem garnczkowym typu VIII (J.Pierzak), czyli w latach 90-tych XIIIwieku.
Borg
Sekretne s± ju¿ w Biblii Maciejowskiego, wiêc na pewno wcze¶niej. He³m sekretny pod moim garnkiem sprawdza siê wy¶mienicie, kwestia dopasowania, wiêc nie o to chodzi.
Zastanawia mnie czy przy p³ytkich dzwonach, nie zas³aniaj±cych potylicy/karku je stosowano.
Igor z Bêdzina
Podejrzewam, ¿e przy ilo¶ci istniej±cych ¼róde³ z tego okresu ciê¿ko bêdzie znale¼æ. Tym bardziej ¿e mo¿liwe jest jego stosowanie jak i nie...
Reset
CYTAT(Death-wish @ 09:01 27.02.2009) *
Podejrzewam, ¿e przy ilo¶ci istniej±cych ¼róde³ z tego okresu ciê¿ko bêdzie znale¼æ. Tym bardziej ¿e mo¿liwe jest jego stosowanie jak i nie...

A co powiecie na ten obrazek z Biblii Maciejewskiego ?

http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m11ra&b.gif

Naliczy³em tam sze¶ciu ciê¿kozbrojnych którzy maj± na g³owie he³m sekretny i to na kolczudze reszta pewnie ma je pod kolczug±.
I s± stosowane bez he³mu...
Bardzo czêsto siê pojawiaj± w B.M. mo¿na by pomy¶leæ , ¿e by³y wtedy bardzo popularne wrêcz niezbêdne.
Który to jest rok 1250 ?
Borg
Hmm my chyba mylimy pojêcia. Taki przys³owiowy orzeszek chyba nie powinien byæ nazywany he³mem sekretnym je¶li jest jedyn± ochrona g³owy, nie przykryt± kolejnym he³mem, kolczug±, czy choæby czapk±. Tutaj pe³ni formê analogiczn± do sto¿kowego he³mu z nosalem (tzw normana), czyli tañszej wersji he³mu dla tych co ich na garnek nie staæ. Lub te¿ mamy do czynienia z momentem w bitwie po szar¿y gdy garnki siê ¶ci±ga (nie do rozstrzygniêcia). Lub tez to stylizacja i tylko ¼li mo¿e je nosz±...
Owszem oko³o 1250 jest du¿o takich p³ytkich ³ebek, co wiêcej jest kilka orygina³ów z II po³ XIII wieku.
Marek z Bytomia
Drogi Borgu, podaj mi ¼ród³o, sk±d wzi±³e¶(chodzi mi o ¼ród³o), ¿e he³m sto¿kowy z nosalem (wykonywany z jednego kawa³ka metalu) jest tañsz± wersj± he³mu garnczkowego (wykonywanego z piêciu kawa³ków metalu)? Nie ¿ebym siê czepia³, ale widzê, ¿e masz dostêp do ¼ród³a do którego ja nie mam dostêpu. Chêtnie siê z nim zapoznam.
Borg
Opieram siê tylko o ikonografiê i powszechno¶æ pewnych he³mów u pewnych grup wojowników.
Po drugie nie przek³ada³bym naszych (w znaczeniu wspó³czesnych) umiejêtno¶ci na ichnie. Bardziej bym patrzy³ na ilo¶æ zu¿ytej stali. W he³mie sto¿kowym mimo wszystko zu¿ywa siê mniej ni¿ przy masywnym he³mie garnczkowym. A koszt pracy czeladnika który odwala³ wiêkszo¶æ roboty, pewnie poza koñcowym dopracowaniem, chyba nie by³a zbyt wielki.
Takie moje domniemanie.
Reset
Panowie wiecie gdzie s± zdjêcia wykopków he³mu sekretnego i tego jak go nazwa³ Borg orzeszka?
Chcia³bym zobaczyæ ró¿nicê.
Mo¿e s± gdzie¶ zdjêcia rekonstrukcji tych obu he³mów?
Borg
Wprowadzi³em zamieszanie. Na he³my ogólnie tego typu mówi siê potocznie orzeszek. To po prostu ma³a p³ytka miska na g³owê obrazowo mówi±c. I teraz dla biedniejszego ¿o³nierza to jedyny he³m, dla bogatego rycerza to he³m zak³adany pod he³m garnczkowy, by w t³oku móg³ sobie ów garnek zdj±æ i siê rozejrzeæ i nie ryzykowaæ czaszk±.
Forma taka sama, tylko ciê¿ko he³m na g³owie piechura nazwaæ sekretnym, gdy¿ nie by³ skrywany smile.gif
Angole nazywaj± to chyba skull cap'ami, mo¿e i m±drze.

http://www.tforum.info/forum/index.php?sho...c=19105&hl=
http://www.diu-minnezit.de/realie_details....lid=0&tid=4
Tu trochê zabytków ró¿nie datowanych.
Reset
Fajnie! smile.gif przyznam siê szczerze, ¿e na tak± odpowied¼ czeka³em, a w³a¶ciwie mia³em nadziejê.
Dziêki! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.