Na freszce czyta³em z dwa tematy o sztyletach w XIII wieku, poda³ bym nawet stronki jakie by³y podane w postach, ale tylko "not found" wyskakiwa³o.
W ka¿dym razie dwie daty mi pad³y mocno do g³ówki tj. pierwsze znalezisko sztyletów datuje siê na: we Francji 1215 i w Niemczech (dobra w³a¶ciwie w Rzeszy Ksi±stewek Niemieckich) w 1240 rok. Nie posiadam obecnie ¿adnych linków czy pozycji ksi±¿kowych na temat tego ale w BM toniemy w sztyletach wiêc data 1240 w "Niemczech" wydaje siê prawdopodobna.
Jak dot±d w mroku na treningach lata³em z pochewk± z miedzianej rurki i paru trokach (oczywi¶cie 15-20 minutowa robota gara¿owa), ale 1) sztylet ³atwo sam wypada³ 2) zacz±³ byæ mi tak potrzebny nie kiedy w czasie treningów ¿e chcia³bym go zabieraæ ze sob± na imprezy.
Reasumuj±c dobra, sprasowana pochewka jak w zwyk³ym orê¿u + dwa rzemienie bo pokach do przywi±zania go to pasa bojowego (zaznaczaj±c ¿e mam dwa: jeden podtrzymuj±cy kolcz± i przeszywkê (bojowy) i jeden integralny z pochewk± mieczyka (wiêc opasanie pochwy))
Obiecujê ¿e rozejrzê siê za czym¶ wcze¶niejszym ni¿ BM. Nawet je¶li to mnie interesuje okres do bitwy pod Legnic± w³±cznie od powiedzmy 1220