Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mocowanie sztyletu XIIIw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Szymek z K-g
Witam.

Czy jest kto¶ w posiadaniu wiedzy jak powinien byæ mocowany sztylet w pocz±tku XIII wieku?
Ostatnimi czasy kilka razy w walce by mi siê przyda³ a nie chce mroczyæ jak±¶ zmy¶lon± w gara¿u pochewk±. Za pas bojowy przecie¿ nie w³o¿ê bum.gif

Pozdrawiam!
Borg
eee nie kojarze zbytnio sztyletów z pocz±tku XIII wieku...masz co¶ ciekawego w tej materii?
A jedyne wczesne sposoby mocowania sztyletów (k. XIII) jakie widzia³em, to pochewka owi±zana rzemykiem, którym przywi±zywano j± do paa
Szymek z K-g
Na freszce czyta³em z dwa tematy o sztyletach w XIII wieku, poda³ bym nawet stronki jakie by³y podane w postach, ale tylko "not found" wyskakiwa³o.
W ka¿dym razie dwie daty mi pad³y mocno do g³ówki tj. pierwsze znalezisko sztyletów datuje siê na: we Francji 1215 i w Niemczech (dobra w³a¶ciwie w Rzeszy Ksi±stewek Niemieckich) w 1240 rok. Nie posiadam obecnie ¿adnych linków czy pozycji ksi±¿kowych na temat tego ale w BM toniemy w sztyletach wiêc data 1240 w "Niemczech" wydaje siê prawdopodobna.
Jak dot±d w mroku na treningach lata³em z pochewk± z miedzianej rurki i paru trokach (oczywi¶cie 15-20 minutowa robota gara¿owa), ale 1) sztylet ³atwo sam wypada³ 2) zacz±³ byæ mi tak potrzebny nie kiedy w czasie treningów ¿e chcia³bym go zabieraæ ze sob± na imprezy.
Reasumuj±c dobra, sprasowana pochewka jak w zwyk³ym orê¿u + dwa rzemienie bo pokach do przywi±zania go to pasa bojowego (zaznaczaj±c ¿e mam dwa: jeden podtrzymuj±cy kolcz± i przeszywkê (bojowy) i jeden integralny z pochewk± mieczyka (wiêc opasanie pochwy))
Obiecujê ¿e rozejrzê siê za czym¶ wcze¶niejszym ni¿ BM. Nawet je¶li to mnie interesuje okres do bitwy pod Legnic± w³±cznie od powiedzmy 1220 smile.gif
Reset
Ja robiê pochwy do sztyletów drewniane obszyte skór± z opasaniem, a pasek wk³ada siê od tylnej strony miêdzy pochwê a skrzy¿owanie rzemieni.
Pozdrawiam
Reset

DarthPejter
A mo¿na by prosiæ zdjêcie drugiej strony pochwy? Z góry dziêkujê smile.gif
Reset
Sorki nie mam w tej chwili ¿adnej zrobionej, siê wyprzeda³em bo kryzys jak ....
Dicon
Gdybym wiedzia³ wcze¶niej to oprócz miecza wys³a³bym do ciebie te¿ sztylecik smile.gif
ale dobra to pó¼niej.
yasha

Resetowa pochwa

Patent Sjiergiejowy

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.