Czy kto¶ spotka³ siê w ¼ród³ach z wystêpowaniem tudzie¿ u¿ywaniem karwaszy z kolcz± os³on± d³oni tak jak na za³±czonych przyk³adach na terenach Rzeczypospolitej w XVII wieku??
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam.
Spotka³em siê w dodatku do Rzp pod tytu³em "Ksiêga kresów wschodnich" nr. 9. W ksi±¿eczce przedstawiony jest tatarski dowódca z karwaszami z blaszano-kolcz± os³on± r±k. Niestety jest to XVI Tatarek, ale my¶lê, ¿e takie karwasze te¿ mog³y siê pojawiaæ w XVII wieku i u polskiej szlachty.
Pozdrawiam i polecam ro¿ne kolekcje Rzp
Czo³em i odkurzam temat.
Co do os³on, w literaturze spotka³em siê z takim oto XVI wiecznym tatarem, który posiada zas³onê na rêkê (za³±cznik 1).
Nastêpna zas³ona, to kawa³ek plecionki kolczej, któr± spotka³em w dwóch filmach: Ogniem i mieczem oraz rosyjski Taras Bulba. Oba filmy to raczej historyczna fikcja, ale sk±d¶ musieli taki pomys³ wzi±æ, a my¶lê, ¿e jednak filmowcy nie spêdzali czasu na wymy¶laniu nowych elementów zbroi. Plecionka Skrzetuskiego wygl±da tak - za³ 2 i 3. Mocno zastanawia mnie funkcjonalno¶æ/efektywno¶æ ten lataj±cej os³onki...
Niestety, nie zdoby³em zrzutów z Tarasa bulwy :P
Pozdrawiam
P.S. Czy mog³em wstawiæ kawa³ek obrazka pana Szyszko z Rzp?
Co do tatarów, persów, a nawet hindusów wiem, ¿e u¿ywali takich wynalazków bo wszystkie przedstawione przeze mnie przyk³ady s± takiego pochodzenia, a i jest sporo rysunków/obrazów wschodnich na których widaæ takie karwasze. Mnie jednak ca³y czas nurtuje sprawa polska, czy takie karwasze z pe³n± ³apawic±, a nie dyndaj±cym kawa³kiem kolczugi by³y u nas stosowane (chodzi mi o konkretny dowód ¼ród³owy).
Parufka czepiasz sie...Skrzetuski z "OiM" to ma³o??
Kiedy¶ dawno temu, kiedy jeszcze chcia³em mieæ kolcz±, misiurê, szyszak, juszman, z³oty jatagan itp. te¿ szuka³em jakiego¶ potwierdzenia na wystêpowanie takich fantów u Polaków- nie znalaz³em.
Pozdro.
A zbiory muzealne wertowali¶cie? Bo mi majaczy karwasz z rêkawic± pancern± w Warszawie - tyle ¿e z p³ytow±. Na praw± rêkê a na lew± sam karwasz. Ewidentnie komplet rodzimy nie import czy zdobycz.
CYTAT(Parufka @ 09:17 04.11.2010)
czy takie karwasze z pe³n± ³apawic±, a nie dyndaj±cym kawa³kiem kolczugi by³y u nas stosowane (chodzi mi o konkretny dowód ¼ród³owy).
W którym¶ z krakowskich muzeów widzia³em zbrojê husarsk± karacenow± z takimi karwaszami (choæ nie jestem pewien czy to XVII czy XVIII wiek). Przejrzê w domu albumy i sprawdzê czy to by³ Wawel, MN czy Czartoryscy.
Na szybko ze ¼róde³ (wygooglane):
http://www.husaria.jest.pl/bochen.htmlWykaz broni po Stanis³awie Wa¿yñskim towarzyszu chor±gwi husarskiej, spisany 31 marca 1712, w którym figuruj± m. in. "karwasze ¶wi±tnickie z ³apciami w mosi±dz oprawne".
Skoro ¶wi±tnickie to polskiej podkrakowskiej roboty a spis dotyczy sprzêtu pewnie jeszcze z XVII w.
Witam.
Fakt, fakt. Nie doczyta³em posta Parufki i wyskoczy³em z tym Skrzetuskim jak Filip z Konopi. Historykiem nie jestem i nie mam zboczenia co do ¼róde³ :P
Przejrza³em trochê materia³y z MWP, które mia³em pod rêk± i s± tylko karwasze z karacenow± os³on± d³oni. Jest jeden eksponat z dziwnymi materia³owymi rêkawicami, które to nie wiem czy maj± sugerowaæ rêkê. Je¶li pokazuj± rzeczywisty "ubiór d³oni" to my¶lê, ¿e nie daleko do doszycia kolczej plecionki. Ale i tak to gdybanie....
K³aniam...
P.S. Ten tatar, to wg podpisu oficer litewskiej chor±gwi tatarów. W takim razie mo¿liwe s± jakie¶ zapo¿yczenia tych karwaszy przez szlachtê
A ja zato znalaz³em konkret: karwasze XVIIwieczne z Muzeum Narodowego w Krakowie.Opisane jako robota ormian lwowskich. Pilnuj±cy wytawy przekonywa³ ¿e na ekspozycji, w przeciwieñstwie do MWP w Warszawie, s± same orygina³y nie licz±æ skrzyde³ka przy jednej ze zbroi. Do eksponatu do³ó¿my umi³owanie orientalnych zabawek. Jest to ju¿ chyba dowód na u¿ywanie takich karwaszy w Polsce.
pozdrawiam
Adam
No i to jest konkret o który mi chodzi³o dziêki wielkie kolego
.
Czo³em!
1. Dziêki moim "¶wietnym ¼ród³om" dyskusja rozgorza³a i cel zosta³ osi±gniêty. W przysz³o¶ci postaram siê ju¿ nie podawaæ ¼róde³ z kranu :P
2. Co do tych karwaszy z plecionk± Skrzeruskiego to czy kto¶ spodka³ siê z nimi w ¼ród³ach, ikonografii b±d¼ chocia¿ w jaki¶ opracowaniach?
Czo³em!
CYTAT(Parufka @ 20:38 14.11.2010)
No i to jest konkret o który mi chodzi³o dziêki wielkie kolego
.
A tak naprawdê po co Ci to Parufka?
Chcesz to zamawiaæ?
Bo wygl±da mega kupowato...
Jeden taki na turnieje szabli i treningi by mi siê zda³ co by paluszki ca³e by³y
.
Mam bardzo dziwne przeczucie, ¿e owe karwasze z ³apawicami nie by³y stosowane przez pancernych ani lekkich tylko przez husarzy. Przeczucie popieram pewna praktyk± z karwaszami, ³ukami, strza³ami i szablami które trzeba bardzo szybko zamiennie stosowaæ. Oczywi¶cie tylko przeczucie wiêc nie jest moj± intencj± pyskusje nowa rozpoczynaæ tylko raczej proponuje sobie poeksperymentowaæ ka¿dy sobie.
Wspominany jednakowo¿ przeze mnie karwasz z rêkawic± p³ytowa by³ w komplecie pancernego .
W kropce jestem.
Mo¿e owy pancerny nie u¿ywa³ ³uku...
Od¶wie¿ê temat, mo¿e komu¶ jeszcze siê przyda - w "Regestrze rzeczy pozosta³ych po Kazimierzu Borkowskim..." (1670) wymienione s± "karwasze z ³apkami".
Pozdrawiam.
W ksi±¿ce bellony "Bitwa pod Warszaw± 1650" mo¿na znale¶æ rycinê Aleksandra Hilarego Po³ubiñskiego który by³ dowódc± husarii w drugim dniu wspomnianej bitwy. Na prawej ³apie ma karwasz z ³apk±. Na srodku "³apki" widaæ co¶ co mo¿e byæ mosie¿n± rozetk±.
To kolejna poszlaka ³±cz±ca husarie z "³apkowymi karwaszami" ;D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.