Brakuje mi danych na temat tego w co móg³ byæ wyposazony rajtar. Chodzi mi zarówno o zaciê¿ników na s³u¿bie, jak i o tzw. wolnych rajtarów.
Ryciny na jakie trafi³em albo w internecie albo w literaturze jak przypuszczam przedstawiaj± dwie rózne formacje, przez uproszczenie nazywane rajtari±:
a) ciêzk± jazdê
b) jazdê lekk± na kszta³t dragonii albo arkebuzerów
Intersuje mnie ta pierwsza, na pierwsze æwieræwiecze XVII wieku
Za³o¿y³em, ¿e oddzia³y formowane u nas na cudzoziemsk± mod³ê, mog± byæ podobne do tych jakie wystepowa³y na innych polach Europy.
Opisy wyposa¿enia, lub ryciny wskazuj± na:
a) he³m - szturmak z nosalem i folgowym nakarczkiem, burgonetka (tak¿e z przy³bic±), na sztywno, rzadko morion (a to mam wra¿enie bardziej odnosi siê do arkebuzerów), ale tak¿e go³a g³owa (czytaj w samym tylko kapeluszu, choc bywa wzmacnianym stalow± obrêcz± lub szyszk±)
b) obojczyk - dwie postacie albo sta³y bardziej p³aski dwuelementowy albo folgowany wysoki
c) naramienniki i narêczaki spiete z obojczykiem
d) kirys - z grzebieniem, naplecznik z napier¶nikiem - lub sam napiersnik
e) albo same karwasze, albo jeszcze z na³okietnikiem i taszk±, a do tego rekawice - albo skórzane, albo na niektórych ilustracjach stalowe - co przypuszczalnie jest g³upawk±, bo jak¿e wtedy strzelaæ?
f) nabiodrki (czasem s± czasem ich nie ma)
g) buty rajtarskie
Pod spodem albo gruby rajtrok, albo kolet, wams, pludry podwi±zki i rajtuzy koszula galoty i co tam kto mia³ etc.
Wyposa¿enie: pistolety z zamkiem ko³owym, rapier lub pa³asz, bandolet, lub nawet arkebuz (i tu znów moja w±tpliwosæ jak¿e z tego w czasie jazdy strzelaæ), nadziaki lub m³otki podobne do czekanów.
Co jeszcze?
Prosze Was o pomoc w zebraniu detali, albo podajcie chociaz jakies ¼ród³a.
Czekam responsu z góry dziekuj±c...
poszukaj ksi±¿ki Ars Bella Gerendi.
Z podziêkowaniem, ilustracje tam zawarte, w zestawieniu z tym co ju¿ poczyta³em, wyja¶niaj± wiele - szkoda ¿e nie znam niemieckiego...
W uk³onach pozostaj±cy
J.
Je¶li obiecasz mi, ¿e zrekonstruujesz to porz±dnie, mogê przet³umaczyæ fragmenty, które Ciê interesuj±
Pozdr.
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Co do arkebuzów, to nie wszystkie by³y d³ugie i ciê¿kie. W "muszkiety, arkebuzy, karabiny" masz ca³± galeriê arkebuzów z zamkiem ko³owym o d³ugo¶ci ca³kowitej nie przekraczaj±cej 1m., sporo z nich ma nawet sztabê do zaczepiania bandolieru.
Ryciny Walchausena sugeruj± raczej nie pistolety a pó³haki (czyli lufa o d³ugo¶ci nieco ponad 50 cm.)
Do TR: Poma³u doczytuje siê wiêcej, raz jeszcze dzieki za wskazówki, poszpera³em te¿ trochê w innych tematach.
Do DR: Czy zrekonstruuje porz±dnie, powiem tak, bardzo bym chcia³ i starañ pewno do³o¿ê, jednak nieprêdko to siê stanie --- no chyba ¿e lotto ;)
Do BB: Fakt nie wzi±³em pod uwagê krótkich odmian arkebuza.
Pytanie odno¶nie skórzanego kaftana pod pancerz...
Jest albo ca³y skórzany, albo do niego doszyte s± rêkawy kolcze.
Czy w tym drugim wypadku:
- splot bêdzie szed³ poziomo, czy pionowo?
- czy wewn±trz takiego rêkawa jest wype³nienie z materia³u?
- czy rêkawy maja krój prostok±tny czy zwê¿aj±cy siê ku nadgarstkom?
- czy spinane s± rzemieniem lub skórzanymi paskami?
Sam nie trafi³em na opis, ale mo¿e kto¶ z Was znalaz³ co¶, ewentualnie ma zdjêcia? Bêdê wdziêczny za wszelkie wskazówki.
W Ars bella garendi znalaz³em rycinê zbroi, któr± za³±czam na zdjêciu.
Tu te¿ mam problem, je¿eli dobrze rozumiem w ksi±¿ce jest to opisane jako zbroja rajtarska (chyba ¿e reiter jest w szerokim pojêciu jako rycerz i dotyczy tak¿e kirasjerów), na opisie zdjêcia za¶ autor podaje ¿e to pancerz piechura.
---- Post zosta³ przeze mnie przeredagowany aby go uczytelniæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.