S³awa wszystkim!!
Przejrza³em forum i nie znalaz³em informacji zwi±zanych ze spraw± trapi±c± mnie!!
je¿eli temat jest powtarzany to proszê o przekierowanie bo ja go nie znalaz³em
Trapi mnie sprawa typu "czy S³owianie mieli no¿e bojowe ??" jak tak to czy mogliby¶cie podaæ jakie¶ strony ze zdjêciami ??
A o okres chodzi mi oko³o X wieku
z góry dziêkuje za szybk± odpowied¼ !!
Tutaj s± podane jakie¶ informacje na ten temat, niewiele, ale zawsze jakis punkt wyj¶cia.
Wielkie dziêki a ma mo¿e kto¶ co¶ jeszcze??
Witam,Bojowych no¿y u¿ywali Irañczycy, ludy Turko-Mongolskie, Germanie, S³owianie itd. W Polsce w Przemêczanach znaleziono nó¿ bojowy w grobie huñskim, na S³owacji i Wêgrzech w grobach awarskich, o Wikingach nie wspomnê.Â
Przyk³ad irañskiego sztyletu-no¿a bojowego z I wiek pne. – I wiek ne. z terenu Baktrii. Takie same znajdujemy w grobach europejskich Sarmatów. Na drugim sztylecie u góry znajdziemy typowo „wikiñsk±” plecionkê, i nie tylko plecionkê.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikÂ
Na Pomorzu na pocz. XXI wieku naliczono 17 wczesno¶redniowiecznych no¿y bojowych (za „Uzbrojenie Pomorza”). Przyk³ady z Cedyni:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikW Ma³opolsce autor „Uzbrojenie ma³opolski” naliczy³ 7 przyk³adów. Egzemplarz krakowski:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikW Wielkopolsce wiele no¿y znaleziono w Ostrowie Lednickim:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikDla rekonstrukcji najwa¿niejsze s± okazy dobrze zachowane.
No¿e bojowe z Wielkich Moraw – IX wiek:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikSzestowica – Ru¶ Kijowska – X w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikRêkoje¶ci s³owiañskich no¿y bojowych to ko¶æ lub róg lub drewno, dekorowane w symbole solarne (koncentryczne kó³eczka lub kó³eczka z kropk± w ¶rodku).
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCYTAT(arathorn94 @ 09:55 18.10.2008)
S³awa wszystkim!!
czy mogliby¶cie podaæ jakie¶ strony ze zdjêciami
A jak koniecznie musi byæ zdjêcie – to s³u¿ê:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
wielkie dziêki Znicz
bardzo mi pomog³e¶!!
CYTAT(Znicz @ 18:37 18.10.2008)
Witam,
......
Pozdrawiam
Znicz
Ku przej¿ysto¶ci forum postanowi³em wykropkowaæ wiêksz± czê¶æ twojej wypowiedzi.
Zdjêcia ³adne wszystko fajne, tylko dlaczego jedne no¿e uznajesz za bojowe, a inne nie. Przecie¿ to ze nó¿ mia³ wój przy sobie nie znaczy ze s³u¿y³ on w zamy¶le pierwotnym twórcy do u¶miercania. Temat ten jest za bardzo skomplikowany by go w tak drastyczny sposób sp³ycaæ
Witam
Jak s±dzê, uwaga Rogownika jest s³uszna. Na pocz±tek nale¿a³oby okre¶liæ minimaln± d³ugo¶æ klingi, aby dany nó¿ mo¿na by³oby okre¶liæ jako bojowy. W moim rozumieniu zastepuj±cy stale lub czasowo inne narzêdzia do walki i zabijania. Koledzy walcz±cy mogliby siê wypowiedzieæ w tym zakresie.
Podane przyk³ady czêsto maj± klingi w przedziale 10-20cm co wskazuje przede wszystkim na przeznaczenie u¿ytkowe.
pozdrowienia Vislav
Sam rozmiar nie musi determinowaæ przeznaczenia no¿a. U¿ywam w kuchni no¿y z 30cm kling±...Za¶ koledzy bawi±cy siê w 'walkê' no¿em zalecaj± (teoretycznie ;) ) do¶æ drobne no¿yki, z g³owni± ok 10-15cm.
Wydaje mi siê, ¿e w przypadku wiêkszo¶ci no¿y mo¿emy mówiæ o uniwersalno¶ci, choæ mo¿e wy¿szy profil (grubo¶æ, szczególnie u sztycha) móg³by sugerowaæ zastosowanie bojowe. Mo¿e. W pó¼nym ¶redniowieczu no¿e do samoobrony/walki bardzo czêsto mia³y tzw gwó¼d¼, czyli minigardê, co u³atwia identyfikacjê.
Pzdr
Gwyn
CYTAT(Vislav @ 07:43 22.10.2008)
(...)Na pocz±tek nale¿a³oby okre¶liæ minimaln± d³ugo¶æ klingi, aby dany nó¿ mo¿na by³oby okre¶liæ jako bojowy(...)Podane przyk³ady czêsto maj± klingi w przedziale 10-20cm co wskazuje przede wszystkim na przeznaczenie u¿ytkowe(...)
w polskiej literaturze bronioznawczej ustali³ sie pogl±d Nadolskiego, który za no¿e bojowe uwa¿a³ egzemplarze, których d³ugo¶æ g³owni wynosi³a conajmniej 20 cm, poniewa¿ jednak no¿e takie nale¿a³y do rzadko¶ci M.Lewandowski granice te obni¿y³ do 15 cm, jednak¿e postuluj±c jednocze¶nie o zwrócenie baczniejszej uwagi na masywno¶æ g³owni. znane mi no¿e z terenów ma³opolski (7 sztuk) wahaj± sie w³a¶nie pomiêdzy 17 a 27 cm (odsy³am do ksi±¿ki "uzbrojenie we wczesno¶redniowiecznej ma³opolsce" strona 37)
znaleziska z Polski z którymi mo¿na porównaæ te stwierdzenia to mni. nó¿ z grobu 73 z cmentarza w Lutomiersku, grobu 16 w M³odzikowie, grobu 25 w Dêbnie, grobu 50 w Psarach
Witam,
20 cm Nadolskiego i 15 Lewandowskiego to jedynie postulaty. Znajd± siê kordy, sztylety i pugina³y, które mog± siê nie za³apaæ na "polsk± normê". Nadolski zauwa¿y³, w polskich zród³ach pisanych jest tylko raz wzmianka o bojowym u¿yciu no¿a, przez spiskowca przy uczcie - móg³ to byæ równie dobrze nó¿ rze¼nicki lub kuchenny.Â
Pozdrawiam
Znicz
Witam,Suplement - fragment katalogu z Ostrowa Lednickiego
Znicz
Witam,Definicja Piotra ¦wi±tkiewicza no¿a bojowego podobna jak u Sanoczak-a.
Znicz
Przepraszam za pod³aczenie siê do tematu, ale jak± oprawê mog³y mieæ no¿e bojowe z Brze¶cia:
http://znaleziska.org/wiki/index.php?title...cia_Litewskiego
CYTAT(Keylan @ 23:52 15.07.2010)
Przepraszam za pod³aczenie siê do tematu, ale jak± oprawê mog³y mieæ no¿e bojowe z Brze¶cia
Brze¶æ Litewski to pogranicze polsko-ruskie. Jako rêkoje¶æ proponujê róg dekorowany w koncentryczne kó³eczka (symbol solarny). Pochwa ze skóry  dekorowana w figury geometryczne lub wikiñsk± plecionkê, jak na przyk³adach – pochwy no¿y bojowych z Yorku.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Wrzuca³em ten materia³ do Katalogu i jestem zdania ¿e no¿e bojowe z Brze¶cia mia³y oryginalnie oprawy drewniane. Te no¿e, które mia³y oprawy rogowe/ko¶ciane zazwyczaj zachowuj± siê razem z oprawami, drewniane osadzane na trzpieniu zazwyczaj ulegaj± rozk³adowi. W przypadku no¿a bojowego to mia³oby uzasadnienie zw³aszcza przy u¿ywaniu mokrego no¿a (np. podczas deszczu), gdy¿ z do¶wiadczenia wiem ¿e oprawy rogowe ¶lizgaj± siê bardziej ni¿ drewniane. Takie jest moje zdanie, ale nieomylny nie jestem.
Lutobor, a co¶ wiêcej o tych no¿ach z Brze¶cia mo¿esz napisaæ? Szykujê siê do zamówienia rekonstrukcji czego¶ w tym gu¶cie i chêtnie dowiem siê czego¶ o tych konkretnych znaleziskach.
Niestety mam tylko t± rycinê. Znalaz³em gdzie¶ na którym¶ ruskim forum spory kawa³ czasu temu.
Witam.
Poniewa¿ kwestia no¿y wczesnych to moje oczko w g³owie, to mo¿e co¶ pomogê.
Co do nozy bojowych z brze¶cia, nieco informacji na ich temat mo¿na znalesc tutaj:
http://znaleziska.org/wiki/index.php?title...cia_LitewskiegoCiekawy nó¿ bojowy s³owiañski widnieje te¿ na tej rycince (to taki jakby sax s³owiañski, nietrudno go rozpoznac)
No i polecam te¿ poczytac ten temat na innym forum. Link tutaj:
http://www.dzikibez.fora.pl/otwarte-tematy...kie,386-15.htmlPonadto jêsli mogê siê podzielic swoj± wiedz± i spostrze¿eniami a poczyta³em i wci±z czytam o tym sporo, to generalnie no¿e bojowe na s³owiañszczy¼nie by³y rzadko¶ci±. Przynajmniej stosunkow± rzadko¶ci±, porównuj±c np. ilo¶c znalezionych takich no¿y do ilo¶ci na terenach plemion normañskich. Ale oczywi¶cie mogê siê mylic. Sprawa dyskusyjna to te¿ taka, czym jest nó¿ bojowy i jaka jest ró¿nica miêdzy nim a no¿em u¿ytkowym. Ale za to na s³owiañszczy¼nie by³o bardzo du¿o ma³ych no¿yków. Mia³ je ponoc ka¿dy, ch³opiec i dziewczynka, starzec i m³odzian... To chyba by³o jakby pierwsze narzêdzie jakie dostawa³ m³ody s³owianin. I by³y to tak¿e czêsto no¿e sk³adane, takie "s³owiañskie scyzoryki".
Pozdrawiam
Replika z przerysu z ksi±¿ki. IX w. Wielkopolska
Z jakiej ksi±¿ki pochodzi powy¿sza ilustracja?
Wiêc w koñcu jakie no¿e mo¿na uznaæ za u¿ywane w boju, albo co mówi nam nauka w tym temacie? Czy te przedstawione wy¿ej z Wielkich Moraw mo¿na za takowe uznaæ? Jakie no¿e, które mo¿na zakwalifikowaæ jako bojowe, by³yby najbli¿sze Golêszycom (datowanie Ix, ewentualnie X w.)?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.