Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Treningi w £odzi
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Micha³ Wojtysiak
Mam propozycjê dla wszystkich zainteresowanych poruszaniem w s zimowe chyba najlepiej sobotnie wieczory lub popo³ódnia na tzw treningach rymcerskich - czyli ogólnorozwojej formie spotkañ ogólno bractwowych z £odzi i okolic. Miejsce sala gwardii cena oko³o 30 z³ za godzinê wynajêcia sali czas soboty po popo³ódniu godzinka dwie. Mo¿na siê bêdzie pook³adaæ zapa³kami pobiegaæ w blachach i nie wiem co jeszcze. Je¿eli grupa siê zbierze i bêdzie bardzo chcia³a mo¿na zaprosiæ imæ Pana Hegemona w celach naukowo - fechtunkowych. Pomys³ powsta³ na ostatnim spotkaniu mojego kochanego bractwa z udzia³em przyjació³ z Ravy i Br Ks Anny.
Plan zajêæ otwarty i do przemy¶lenia.
Hêtnych prosze o podpisanie siê w temacie albo na priv.

Pozdrawiam

Michal
czy¿by alternatywa dla ³ódzkiej ARMy ?? Panie Michale jakie¶ bli¿sze konkrety.. Sieradz generalnie szuka - albo stworzy w³asne u siebie (choæ chcia³bym siê uczyæ a nie uczyæ kogo¶)
nefton
Od nas na pewno kilka osób bêdzie zainteresowanych.
Micha³ Wojtysiak
Nie to nie jest £ódzka Arma bo ja chyba nawet w podskokach do technik armowych nie dosiêgnê. Z tego co wiem do Wotawy on bêdzie chcia³ lub te¿ robi treningi armowe w IMCE £ódzkiej. Nie wiedzê ¿adnego problemu aby te treningi po³aczyæ jako¶. Tak¿e je¿eli s± osoby chêtne armowo i s± armowi nauczyciele to mo¿emy pogadaæ. Ja jestem otwarty
Pozdrawiam

Micha³
Micha³ Wojtysiak
Od pocz±tku listopada dysponujemy sal± co tydzieñ w soboty od 14-17 (z wyj±tkiem trenigów tanecznych) Klub Policyjny Gwardia przy Ko¶ciuszki
Koszt 30 z³ za godzinê. Wiêc mo¿na ju¿ zacz±æ trenowaæ
Zapraszam zainteresowanych na priv
Zaczniemy siê spotykac jak bêdzie jaka¶ grupa chêtnych

Pozdrawiam
Razoslaw
CYTAT
czy¿by alternatywa dla ³ódzkiej ARMy ?

Raczej nie jest to alternatywa ale po prostu ca³kiem inny trening nastawiony tez na co¶ innego - na walkê na imprezach historycznych

CYTAT
Z tego co wiem do Wotawy on bêdzie chcia³ lub te¿ robi treningi armowe w IMCE £ódzkiej
Tu wysilê siê na drobne sprostowanie, bo z tekstu kto¶ mo¿e wyci±gn±æ wniosek jakoby to Wotawa prowadzi³ treningi czy ¿e to jego treningi bigsmile2.gif . Prawda, ¿e pomóg³ ³odzkiej ARMA wystartowaæ i zorganizowaæ salê ale na treningi przychodzi tak jak wszyscy inni - uczyæ siê. Treningi prowadzi Krzysiek Kruczyñski.

Pozdrawiam
woohoo.gif
Monika ksf
CYTAT(Razoslaw @ 16:58 22.10.2008) *
Prawda, ¿e pomóg³ ³odzkiej ARMA wystartowaæ i zorganizowaæ salê ale na treningi przychodzi tak jak wszyscy inni - uczyæ siê. Treningi prowadzi Krzysiek Kruczyñski.
Dziêki Razos³awie za posta, bo ja ju¿ m³yna za³apa³am co siê tam u Was w tej £odzi dzieje ;), a z tego co s³ysz³am, to Krzysiek prowadzi w tamtejszej Armie treningi.
Drugie miasto od góry w powiêkszonym oknie (jakby co¶ siê zmieni³o bêdzie widaæ aktualizacjê;) ):
http://www.arma.lh.pl/oarma/oddzialy.html#lodz
Thrud
na stronie ARMA napisane jest ze nauka odbywa sie dlugim mieczem
tzn 1,5 czy 2 recznym?
zwiazany jestem z wczesnym sredniowieczem gdzie prowadzi sie walki miecz plus tarcza
czy treningi przewiduja tego typu forme nauki?
pozdrawiam i dziekuje z gory za odp.
zbyszek
Razoslaw
To znaczy takim maj±cym ok 130cm. W rymcerskim ¿argonie zwanym rzeczywi¶cie "pó³torarêcznym".
Byæ mo¿e w przysz³o¶ci bêdzie miecz/kord/co¶ plus puklerz... ale tarcza wczesno¶redniowieczna --> nie s±dzê a w ka¿dym b±d¼ razie nie w ramach ARMA.
Pozdrawiam
Thrud
No co¿ moze zatem znalazl by sie ktos w lodzi chetny na sparingi.
Michal Wojtysiak ma sale tylko brakuje ludzi
a dobrze przepracowana zima bedzie plusowac w nastepnym sezonie
dodatkowo mozna wspolnie sie duzo nauczyc, kazdy ma jakies triki sztuczki czy spostrzezenia
Micha³ Wojtysiak
Pierwszy trening organizacyjny w sobotê 22 listopada o godzinie 15 zbiórka 14.45 przed klubem Gwardia na al Ko¶ciuszki 71/73. Czas trwania do 16 ewentualnie 17 z tym¿e na drug± godzinê chcia³bym ¿eby na sale w wypadku pewnego niewypa³u weszli tancerze w celu powtórzenia lekcji z 15 listopada.
Cwiczymy co chcemy. Ale ma³e obostrzenie dla osób æwicz±cych fechtunek obowi±zkowe rekawice i he³m (bêd± do po¿yczenia jakby co).
Na razie 7 osób chêtnych
Pozdrawiam
Micha³ Wojtysiak
Nastêpny trenig dwugodzinny 20.12.2008 zbórka 14.45 przed gwardi±. Planowane æwiczenia szyku roty pieszej i wszystko inne
Pozdrawiam
Micha³
jasmin
CYTAT(Thrud @ 20:04 23.10.2008) *
No co¿ moze zatem znalazl by sie ktos w lodzi chetny na sparingi.
Michal Wojtysiak ma sale tylko brakuje ludzi
a dobrze przepracowana zima bedzie plusowac w nastepnym sezonie
dodatkowo mozna wspolnie sie duzo nauczyc, kazdy ma jakies triki sztuczki czy spostrzezenia

Hejka,
Thrudzie: sparingi s± w pe³nym sprzêcie trenowane. Micha³ tu wymaga minimum w postaci rekawic i he³mów, zatem nie ma mowy o sparingach:)
W Zgierzu tak¿e mamy salê, ³akê miejsce do æwiczenia, jednak¿e znaj±c ¿ycie, z £odzi do Zgierza jest jak na drugi koniec galaktyki ... Wcze¶niej czy pó¼niej jednak wpadniemy i do Gwardii i do NEO.

Æwiczymy w ¶rody z rana, w niedzielê z rana lub wieczorami:) Bêdzie otwierana tak¿e popo³udniowa grupa w wtorek/czwartek lub pi±tek.

Pozdrawiam
Thrud
podaj dokladne godziny treningow moze ktos zechce pochodzic i tu i ty... a to ze zgierz to inna galaktyka, myslalem ze czlowiek od zawsze marzyl poleciec do innej galaktyki smile.gif
jasmin
Teraz w niedzielê o godzinie 10:00; zgierz ul. ³±kowa 18; trzeba dzwoniæ na koma: 501 33 42 11;
W zaleznosci od potrzeb naszych bêdziemy albo na dole, albo na ³ace;
_RK_
Wpadnê poskakaæ smile.gif.
Micha³ Wojtysiak
Witam
Moi drodzy w zwi±zku z totalnym niezdecydowaniem uczestników którzy przychodz± kiedy chc± lub nie przychodz± oraz tym ¿e ci co przychodz± a jest ich za ma³o ¿eby ponie¶æ koszty wynajmu sali (no oczywi¶cie chyba ¿e s± krezusami i mog± wydaæ np 30 z³ za salê tylko dla siebie) jestem zmuszony wprowadziæ przymusow± sk³adkê miesiêczn± która zmobilizuje uczestników treningów do przychodzenia a tych którzy przychodz± uchroni od p³acenia za wielkich kwot.
Wczoraj uzgodnili¶my kwotê 50 z³. Jednak po przemy¶leniu proponujê kwotê 30 z³ p³atn± przez ka¿d± osobê która przyjdzie na trening zbieran± od razu. Dla osób uczestnicz±cych w tañcach kwota bêdzie wy¿sza. Pierwszy trening w nowym roku 10 stycznia o 14.45 do 17, potem treningi przez ca³y styczeñ co sobotê. Niestety z du¿ym wstrêtem muszê sie zamieniæ na chwilê w poborcê i pisarza.
Je¿eli oka¿e siê pobór sk³adki za styczeñ wystarczy na op³acenie kosztów sali a uczestnicy treningów zaczn± siê pojawiaæ regularnie w liczbie przynajmniej 10 osób wrócimy do co tygodniowej zrzuty od osób obecnych.
Przepraszam za tak radykalne podej¶cie ale chyba lepszej motywacji nie ma.
Wszelkie propozycje i dyskusjê w tej sprawie kierujcie do mnie na maila justyciarius@wp.pl to formum traktujemy jako og³oszeniowe.
A propos wczorajszego treningu czekali¶my na uczestników pó³ godziny i nikt poza Maj± nie doszed³. Z t±d ta niezwyk³a decyzja.
Pozdrawiam i ¿yczê wam wspania³ych i radosnych ¶wi±t.
Micha³ Wojtysiak
Trening pieszy plus tañce 31.01.2008 o 15 w gwardii
zapraszam

Wotawa
Pozwolê sobie do³±czyæ do Razowca w wyja¶nianiu kilku spraw.

1. Treningi ARMA £ód¼ odbywaj± siê w YMCA £ód¼ przy Moniuszki

2. Prowadzi je obecny szef ARMA Polska - Krzysztof Kruczyñski. A niejaki Razoweic to przy okazji scholar ARMA. Ja tylko -jak pan Wolf- rozwi±zujê problemy i u³atwiam pewne sprawy. Kwestie ARMA za³atwia siê z Krzysztofem.

3. Treningi to analiza traktatów szermeirczych w akcji. Sprawa powa¿na, wiec tylko dla rekonstruktorów. Dyscyplina, konkretne cele, ¿adnego kozactwa. Uproszczê sprawê i podzielê siê informacj±, ¿e tego siê nie ³±czy z traningami bractwowymi.

Treningi Dagome w walce w szyku w lekkim uzbrojeniu albo bez, to inna para kaloszy, mimo, ¿e sk³ad osobowy podobny. W³ócznia, tarcza (tak¿e oszczepy na wczesne i staro¿ytno¶æ). Zabawa dosyæ niebezpieczna, wiêc tylko za zaproszeniami, czasem trening otwarty, promuj±cy walkê w tym stylu.

Ot i tak to wygl±da.
Micha³ Wojtysiak
Wojtku ja nigdy nie ³±czy³em naszych treningów z Arm± tudzie¿ Dagome i potwierdzam wszystko co powiedzia³e¶. To zupe³nie co innego oczywi¶cie
Pozdrawiam
_RK_
Czy jutro co¶ "robimy" ?

Tak przy okazji- przymierzam siê do sprowadzenia czego¶ z http://www.rsw.com.hk/index.htm - kto¶ z kolegów/kole¿anek mia³ do¶wiadczenia z tym sprzêtem ? Mo¿e warto wzi±¶æ choæ dwa "zwyk³e" miecze w trosce o górne wargi i inne czê¶ci cia³a ?
Micha³ Wojtysiak
Jutro sala dostêpna glownie na tañce ale walcz±cy s± oczywi¶cie zaproszeni miejsca jest dla ka¿dego
_RK_
Pozwolê sobie daæ pas w takim razie i zameldowaæ siê za tydzieñ
Aion
Jak ju¿ bêdziesz sprowadzaæ piankowe miecze to od razu za³atw sobie ten film instrukta¿owy.

http://www.youtube.com/watch?v=Uw3u9no9rUM...feature=related
robert w. Wielki
bum.gif aaa.gif dawno siê nie u¶mia³em tak, jak przy tym filmiku..
_RK_
Po prostu piêkne smile.gif. Na stronie producenta z "mojego" linku s± niewiele lepsze. Co nie zmienia faktu ¿e byæ mo¿e mog± to byæ u¿yteczne narzêdzia treningowe- oprócz shinai, wasterów i innych wynalazków. Sporo cz³onków ARMA je rekomenduje (o ile oczywi¶cie wpisy na ich stronie s± prawdziwe). Nie jestem pewien czy to pianka- wygl±daj± jakby by³y sztywniejsze i je¶li to co pisza to prawda- s± du¿o ciê¿sze ni¿ piankowe.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ile by Cie parka takich mieczy kosztowa³a i ile one NAPRAWDÊ wa¿± od sztuki?
_RK_
Wiem tyle co na stronie. Z tego co widzê- co¶ ko³o 50 $ za sztukê, pewnie do tego transport czyli bez przegiêæ w ¿adn± stronê, z ci±g³ym zastrze¿eniem JE¦LI to co¶ warte.
Monika ksf
CYTAT(_RK_ @ 11:46 09.02.2009) *
Wiem tyle co na stronie. Z tego co widzê- co¶ ko³o 50 $ za sztukê, pewnie do tego transport czyli bez przegiêæ w ¿adn± stronê, z ci±g³ym zastrze¿eniem JE¦LI to co¶ warte.

Trochê du¿o. Podobne piankowe zabawki jak z fimu instruktarzowego do którego linka wrzuci³ Aion (lekka konstrukcja ob³o¿ona piank± i materia³em) sprzedaje jeden cz³owiek na allego, O ile pamietam to p³aci³am oko³o 35-50 z³ za sztukê. S± w ró¿nych kszta³tach i wielko¶ci od katany do zakrzywinej szabli.
Jest tylko takie ma³e ale, gdybym ja siê tylko tymi piankami bawi³a, prze¿yby przynajmiej rok ;). Niestety koledzy zaczêli siê tym naparzaæ na full maksa i pu¶ci³ na mocowaniu plastikowy kab³±k i "po³ama³a siê" koñcówka. To jest o tyle fajne, ¿e mo¿na tym ok³adac siê nie zak³adaj±c ¿adych ochraniaczy, tylko od solidnego strza³a w twarz dziej± siê nieprzyjemne rzeczy (krew z nosa, która zapapra parkiet, uszkodzone oko itp), a z kolei jak na siebie za³o¿ysz np maskê szermiercz±, to uszkodzi ona tê ma³o trwa³± "broñ" ;).
Ja raczej bym by³a za tym, by tak± "piankw±" koñcówkê oko³o 5-10 cm przymocowac na koniec lekkiego kija typu ratan, za³o¿yc maski szermierce i kurtki, jak±¶ lekka tarczkê i pobawiæ siê w "walkê w³óczni±" na full szybko¶ci na pchniêcia, ró¿nie¿ w twarz smile.gif. Przynajmniej mo¿na w ka¿dej chwili bêdzie wymieniæ piankê na sztychu, a nie ³ataæ tej piankwej broni za kilkadziesi±t z³otych, która siê po intensywniejszym u¿ytkowaniu zaraz rozsypuje (najcze¶ciej w³a¶nie zu¿ywa siê przy koñcówce).
_RK_
Nie powiem bo nie mia³em w rêkach ale chyba musza byæ ciut doci±¿ane skoro waga ma udawaæ t± orygina³u. Piankowe znam, kiedy¶ u nas w klubie kendo je mieli¶my ale to za delikatne by³o i po jednym treningu posz³o w k±t. W ka¿dym razie- zamówiê i dam znaæ co i jak bo tak gadamy trochê jak krasnalki z kingsajzu o kobitkach. Przynajmniej bêdzie pretekst ¿eby siê trochê popukaæ..

znaczy... powalczyæ... My¶lê ¿e jako¶ w kwietniu bêdzie.
Micha³ Wojtysiak
Sala dostepna 7 marca wszystkich chêtnych zapraszam. Tañcz±cy podziel± siê ze zbrojnymi
Pocz±tek treningu o 15
POzdrawiam
Krzysztof Bia³y
Jako, ¿e to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich serdecznie.

Z góry przepraszam za odgrzebywanie tematu (takie archeologiczne zboczenie ;) ) jednak mam pytanie, które wydaje mi siê lepiej zadaæ tutaj ni¼li zak³adaæ nowy temat.

Przechodzê jednak do sedna sprawy. Od jakiego¶ czasu pod okiem obecnych na tym forum Wotawy, Razoslawa i innych ludzi dzia³aj±cych w Dagome zajmujê siê rekonstrukcj± ludno¶ci kultury przeworskiej. Jednak ostatnio postanowi³em zaj±æ siê równie¿ kolejnym okresem, a ¿e bardzo lubiê RON wybór pad³ na wiek XVII. Tutaj wychodzê do was z zapytaniem, czy w £odzi mo¿na nauczyæ siê walczyæ szabl±?

Pozdrawiam,
Krzysztof Bia³y
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.