Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór, Polska, 1039-1138
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
janek
Witam!

Jestem w trakcie zbierania informacji o stroju w tym okresie. Interesuje mnie strój osoby o raczej dobrym statusie materialnym. Po przejrzeniu sporej ilo¶ci ikonografii i kilku opracowaæ, a tak¿e forum pojawi³o siê kilka w±tpliwo¶ci:

1) Czy nosiæ jeszcze spodnie czy ju¿ mo¿na u¿ywaæ nogawic?
Na Tkaninie z Bayeux kilka postaci ma nogawki w ró¿nych kolorach, jest ich przynajmniej kilku. Do tego jedna postaæ z Kodeksu Pu³tuskiego ma co¶ w rodzaju podwi±zek (obrazek z za³±czniku). Tak¿e podobnych podwi±zek mo¿na siê dopatrzyæ na Drzwiach Gnie¼nieñskich. do tego spora ilo¶æ postaci na wszelkiej ma¶ci przedstawieniach wygl±da jakby mia³a bardzo obcis³e nogawki.

2) Jak z d³ugo¶ci± ubrañ? Pozostaæ przy wystêpuj±cym wcze¶niej d³ugo¶ci do kolana, czy mo¿na by sobie pozwoliæ na ciuchy d³u¿sze np. do po³owy ³ydki.
Na czê¶ci ikonografii z tego okresu z po¶ród osób ¶wieckich jedynie królowie maj± d³ugie szaty, na innych przedstawieniach tak¿e czê¶æ otoczenia ma d³ugie ciuchy.

3) Czy mo¿na u¿ywaæ kaptura (jako czê¶æ ubioru stricte do podró¿y)?
Mamy znaleziska ze Skandynawii, pó¼niejsze z Europy i 2 przedstawienia na których mo¿na by siê go dopatrzeæ - Drzwi Gnie¼nieñskie i freski ze Znojma:

4) Znalaz³em na Drzwiach Gnie¼nieñskich kilka postaci, które s± ubrane w d³u¿szy obcis³y ciuch, a na to trochê krótszy lu¼niejszy. Przypomina to trochê XIII-wieczne cote i surcoat. Tylko ¿e poza DG nie znalaz³em czego¶ podobnego w interesuj±cym mnie okresie, wcze¶niej co¶ takiego te¿ nigdzie nie wystêpuje. Mo¿na czy lepiej siê wystrzec?

Pozdrawiam
Viator
Na ostatnich zdjêciach masz równie¿ kaptur, wygl±daj±cy jak integralna czê¶æ p³aszcza.
Kaptur z ko³nierzem (opoñcza) te¿ mo¿e byæ, oczywi¶cie bez ¿adnych wywiniêæ, ogonów czy wycinanek. Zdaje siê, ¿e te skandynawskie bywaj± skórzane, ale czy to ujdzie w Polsce, nie wiem.

Rêkaw szaty spodniej, d³ugi ale w±ski, wystaj±cy z obszernego, nieco skróconego rêkawa szaty wierzchniej wystêpuje w wielu przedstawieniach z tego okresu z ca³ej Europy (w za³±czniku rze¼by z Chartres z lat 1150-1170 oraz przedstawienie Maryi z psa³terza Ingeborg - Francja - sprzed roku 1210 i z msza³u Weingarten - Niemcy - tak samo datowanego).

Nie zapominaj, ¿e DG najpewniej nie stanowi± zabytku z krêgu sztuki w ¶cis³ym sensie polskiej i to ¿e tam widaæ taki rêkaw nie musi byæ 100% dowodem na to ¿e taki u nas noszono - acz z drugiej strony jest to mo¿liwe, gdy¿ Drzwi oddaj± np. zró¿nicowanie strojów polskich i pruskich, wiêc widaæ ¿e autor zwraca³ uwagê na takie detale.
janek
CYTAT(Viator @ 01:07 09.10.2008) *
Nie zapominaj, ¿e DG najpewniej nie stanowi± zabytku z krêgu sztuki w ¶cis³ym sensie polskiej i to ¿e tam widaæ taki rêkaw nie musi byæ 100% dowodem na to ¿e taki u nas noszono - acz z drugiej strony jest to mo¿liwe, gdy¿ Drzwi oddaj± np. zró¿nicowanie strojów polskich i pruskich, wiêc widaæ ¿e autor zwraca³ uwagê na takie detale.

Tak! Tylko, ¿e nie ma ¼róde³ typowo polskiego pochodzenia z tego okresu (chyba ¿e co¶ przeoczy³em). Dlatego posi³kowa³em siê przede wszystkim ikonografi± niemieck± (blisko¶æ z Wielkopolsk± - ten obszar mnie g³ówni interesuje, sta³e kontakty polityczno-militarne) i czesk± (kontakty polityczno-militarne).

CYTAT(Viator @ 01:07 09.10.2008) *
Kaptur z ko³nierzem (opoñcza) te¿ mo¿e byæ, oczywi¶cie bez ¿adnych wywiniêæ, ogonów czy wycinanek. Zdaje siê, ¿e te skandynawskie bywaj± skórzane, ale czy to ujdzie w Polsce, nie wiem.

Kaptura zintegrowanego z p³aszczem na pewno nie bêdê u¿ywa³. Brakuje wcze¶niejszych przedstawieñ, a do tego p³aszcz ju¿ mam. Z wikiñskich znalaz³em 2 kaptury: z Hedeby (Xw) i Skjoldehamn (datowanie niepewne, X-XIIw). Ten z Hedeby na pewno jest tekstylny, co do drugiego nie wiem. My¶lê nad uszycie na podstawie tego ze Skjoldehamn. Ujdzie?

Dziêkuje za rze¼by, reszta trochê zbyt pó¼no datowana, a do tego postaci to kobiety.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.