Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bejgwanty ksi±¿±t ¶l±skich
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Jakub ze ¦widnicy
Witam!

Czy kto¶ wie co¶ na temat takiej konstrukcji bejgwantów jak te z nagrobków ksi±¿±t Bolka II ¦widnicko-Jaworskiego i Henryka II Pobo¿nego? Czy kto¶ widzia³ co¶ takiego poza ¦l±skiem? W jaki sposób trzewiki ³±cz± siêz nagolennicami i czy w ogóle siê ³±cz±?
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Zastanawiali¶my siê niedawno z Marchew± co to za konstrukcja i szczerze powiedziawszy nie doszli¶my do konstruktywnych wniosków. Co do ³±czenia nagolennic z trzewikiem to nie wydaje mi siê aby by³y one ze sob± po³±czone, konstrukcja nagolennic jest raczej standartowa, zastrzegaj±c do¶æ wysokie wyciêcie w³a¶nie na trzewik. Je¶li chodzi o oryginalno¶æ tego patentu to powiem, ¿e spotka³em siê ju¿ z takim rozwi±zaniem, je¶li sobie przypomnê gdzie, dam znaæ. Sporo na temat tych nagrobków, a dok³adnie uzbrojenia na nich przedstawionego bêdzie wiedzia³ £ukasz Lewandowski (Marchewa), z racji jego zainteresowania w³a¶nie tymi nagrobkami, pogadam z nim o tym, mo¿e wymy¶li³ co nowego.
nieczar
w tym roku na ten temat pisalem magisterke,
i osobiscie s±dze iz trzewik na pewno jest oddzielnie,
nagolennice Henryka II posiada nad podbiciem stopy wyciecie prostok±tne i wyraznie
widac jak folgi trzewika wchodza pod ni± w tym miejscu,
i na pewno nie jest to nadinterpretacja parlelowskiego rzezbiarza
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT(nieczar)
i na pewno nie jest to nadinterpretacja parlelowskiego rzezbiarza

A co to jest "parlelowski"?
nieczar
to taka szkola rze¼biarska z konca 14 stulecia od nazwiska mistrza Piotra zwanego
Parlelem dzia³aj±cego w Pradze, ¶l±skie nagrobki ksi±¿êce z tego okresu wykonane
sa przez uczniow Parlela,

a tak przy okazji to nie wiedzia³em ,ze w Swidnicy ktos "rycerzuje"

Nieczar ze Strzegomia
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT
a tak przy okazji to nie wiedzia³em ,ze w Swidnicy ktos "rycerzuje"

Bo chyba nie rycerzuje. Mo¿e powinienem dodatkowo u¿ywaæ przydomka Wygnaniec. Urodzi³em siê w ¦widnicy i mieszka tam moja rodzina, ale osobi¶cie mieszkam w Czêstochowie.

A co do trzewików i nagolennic, to ponoæ mo¿na takie rozwi±zanie spotkaæ na zachodzie, ale osoba, która mi to powiedzia³ nie potrafi sobie przypomnieæ gdzie.
Wotawa
Pytam tutaj, bo chodzi mi o te same nagrobki.
Szukam dok³adnych w miarê zdjêæ nagrobków Bolka II Ma³ego i Henryka VI Wroc³awskiego. G³ównie nakolanki i na³okietniki.
W celach zbo¿nych i po¿ytecznych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.