Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: MIECZ - SZABLA - SZPADA - RAPIER
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Marcin ¯mudzki
Turnieje F3
MISTRZOWIE broni bia³ej: MIECZ - SZABLA - SZPADA - RAPIER danego MIESI¡CA 2008 roku.
Dni pojedynków organizuje: AKADEMIA BRONI - szko³a SZERMIERKI - dozwolona od lat 18-tu!!!

W pierwsz± sobotê ka¿dego miesi±ca (z nielicznymi wyj±tkami) szko³a SZERMIERKI POJEDYNKOWEJ - AKADEMIA BRONI bêdzie organizowaæ TURNIEJE F3
w 4-rech rodzajach europejskiej broni bia³ej: MIECZ - SZABLA - SZPADA - RAPIER.
Na stronie internetowej www.akademia-broni.pl zostanie umieszczona tabela rankingu, oraz foty i nazwiska MISTRZÓW danego miesi±ca w wygranej broni.
Zachêcamy wszystkich do udzia³u w TURNIEJACH, tak¿e osoby nie posiadaj±ce ¿adnego do¶wiadczenia, ani sprzêtu szermierczego i nie bêd±ce cz³onkami AKADEMII BRONI.
Dni pojedynków to zabawa dozwolona od lat 18-tu, to sprawdzenie siê w realnej walce, gdzie przekonasz siê, ¿e bez ryzyka nie ma walki, gdzie do¶wiadczysz maksymalny poziom adrenaliny, gdzie prosty wybór mo¿e okazaæ siê pora¿k± lub Twoim zwyciêstwem!

Harmonogram na rok 2008:
MISTRZOWIE PA¬DZIERNIKA zostan± wy³onieni 11-10-2008r.
MISTRZOWIE LISTOPADA zostan± wy³onieni 08-11-2008r.
MISTRZOWIE GRUDNIA zostan± wy³onieni 06-12-2008r.

plan imprezy:
15:30 spotkanie na sali sportowej na terenie Zespo³u Szkó³ Elektronicznych i Licealnych w W-wie *1)
16:00 - 17:00 TESTY BOJOWE (próby ciêcia ostr± broni± bia³±: MIECZ - SZABLA - NO¯)
17:00 - 17:15 krótkie SZKOLENIE: podstawy szermierki pojedynkowej na poszczególne rodzaje broni bia³ej - niezbêdne dla osób pocz±tkuj±cych do udzia³u w TURNIEJACH F3
17:15 - 17:30 specjalistyczna ROZGRZEWKA SZERMIERCZA
17:30 - 19:00 TURNIEJE (MIECZ - SZABLA - SZPADA - RAPIER), gdzie AKADEMIA BRONI zapewnia uczestnikom sprzêt (broñ i protektory)
od 20:00 dalsza czê¶æ imprezy w lokalu KLUBU BILARDOWEGO Golden Wheat *2)
Na miejscu przewidziana konsumpcja pizzy lub innych dañ kuchni w³oskiej z pobliskiej pizzerii. Dla posiadaczy karnetów ABr darmowe piwo i stó³ bilardowy do bia³ego rana.

Informacje dojazdowe:
http://www.akademia-broni.pl/submenu-1,aktualnoSci.html

[size=3]wstêp:

20z³. (p³atne przed wej¶ciem na impreze), w cenie:
1. specjalistyczna ROZGRZEWKA SZERMIERCZA
2. krótkie SZKOLENIE: podstawy szermierki pojedynkowej na poszczególne rodzaje broni bia³ej - niezbêdne dla osób pocz±tkuj±cych do udzia³u w TURNIEJACH F3
3. TESTY BOJOWE: SZABLA - MIECZ - NÓ¯, gdzie ABr zapewnia egzemplarze ostrej broni bia³ej i pozorniki
4. TURNIEJE F3: SZABLA - RAPIER - SZPADA - MIECZ, gdzie ABr zapewnia sprzêt (broñ i protektory) dla wszystkich uczestników
5. PIWO w klubie bilardowym Golden Wheat
6. BILARD do bia³ego rana w klubie Golden Wheat

Uwaga:
Osoby towarzysz±ce równie¿ s± zobowi±zane do uiszczenia kwoty 20z³ za wstêp na imprezê zorganizowan±!

Kto otrzyma tytu³ MISTRZA Pa¼dziernika 2008?
w MIECZU, SZABLI, SZPADZIE i RAPIERZE. Przekonamy siê ju¿ 11 pa¼dziernika 2008r. w sobotê.
Serdecznie zapraszamy wszystkich mi³o¶ników SZERMIERKI POJEDYNKOWEJ!!!
Zg³oszenia i ewentualne zapytania prosimy kierowaæ na adres mailowy info@akademia-broni.pl
Agata & Marcin ¯mudzcy
http://www.akademia-broni.pl
Monika ksf
CYTAT(W.K.Prezes @ 00:58 06.10.2008) *
Turnieje F3
MISTRZOWIE broni bia³ej: MIECZ - SZABLA - SZPADA - RAPIER danego MIESI¡CA 2008 roku.
Dni pojedynków organizuje: AKADEMIA BRONI - szko³a SZERMIERKI - dozwolona od lat 18-tu!!!

Marcin, mo¿esz przybli¿yæ zasady pojedynków i parametry dopuszczalnej broni i wymagane protektory? Dla tych, co Lorici nie znaj±? I jak np bêd± wygl±daæ walki mieczami (co do reszty, to mniej wiêcej wiem jak to w Lorice wygl±da)?. Mam te¿ pytanie czy pojedynki bed± tylko na bezpieczniejsze rapiery kolne z czê¶ci± giêtk± smile.gif. I czy przewidujesz pojedynki szablami (a je¶li tak, to jakie szable bêdz± dopuszczane, jakie¶ ograniczenia wagowe , krzywizny g³owni itp), czy tylko na palcaty.
Riz
bardzo fajna inicjatywa i pomys³ yes.gif
Marcin ¯mudzki
Co do zasad, to mo¿na je znale¼æ tutaj:
http://www.akademia-broni.pl/szermierka-re...asady-walki.php
Pojedynki na miecze odbywaj± siê zgodnie z obowi±zuj±cymi standardami Akademii Broni, czyli:
gro walk odbywa siê z wykorzystaniem rudisów RS,
pojedynki na miecze, je¶li odbywaj przeciwnicy chc± walczyæ takowymi i obydwaj maj± odpowiednie protektory (system HPS, a nie zbroje smile.gif musz± mieæ w³asny), to jak najbardziej dopuszczam. Podkre¶lam obydwaj musz± siê na to zgodziæ!

Ta sama zasada dotyczy kategorii broni: szabla i rapier z lewakiem.

Je¶li chodzi o dopuszczan± przez mnie broñ:
Do walk mieczowych: rudis RS, miecz d³ugi, feder

miecz d³ugi
d³ugo¶æ ca³kowita: 1100-1200mm
d³ugo¶æ g³owni: 860-950mm
ciê¿ar maksymalny: 1250g
maksymalne wywa¿enie poziome: 65mm

feder wed³ug wzoru zaprojektowanego przez Janka Chodkiewicza (Aiona)

Do walk szablowych: palcat, szabla ciê¿ka, pa³asz lekki

Szabla ciê¿ka w oprawie dowolnej:
d³ugo¶æ g³owni: 780-900mm
minimalna krzywizna: 60mm
masa ca³kowita: 750-850g
wywa¿enie poziome: max. 130mm

Pa³asz lekki w oprawie koszowej lub koszowo-ob³êkowej
d³ugo¶æ g³owni: 870-900mm
ciê¿ar: 600-700g
wywa¿enie poziome: 60-90mm

Do walk rapierowych: rapier K (kolny) i rapier SK (sieczno-kolny)

Rapier K (kolny) w standardzie zaprojektowanym i wprowadzony przeze mnie jeszcze w latach 90-tych. Opis na stronie Akademii Broni:
http://www.akademia-broni.pl/bron-biala/mi...pada-rapier.php
jeszcze pod star± nazw± rapier pojedynkowy. Taki sam typ rapiera wykorzystuje, z moja zgod±, SF „Aramis” Marka Jeziorskiego oraz szko³a fechtunku przy Wolnej Kompani Sarmackiej (WKS) z Wroc³awia.

Rapier SK (sieczno-kolny) w oprawie dzwonowej, ob³êkowej lub dzwonowo-ob³êkowej
d³ugo¶æ g³owni: 900-1100mm
minimalny ciê¿ar: 950g
wywa¿enie poziome: 40-90mm

G³ownie obydwu typów rapierów musz± byæ elastyczne (tzn. podstawowe ugiêcie g³owni standardowo, w jednej trzeciej d³ugo¶ci od sztychu)

Do walk szpadowych: floret francuski, szpada w oprawie historycznej

Uff… ale mnie Monika zmusi³a¶ do pisaniny.
Poza mieczem, organizujê takie walki od lat (ostatnio obchodzilismy 10 lat istnienia Akademii Broni) i dzia³a dobrze, znaczy wszyscy zdrowi.

W praktyce i tak wiêkszo¶æ uczestników walczy z wykorzystaniem broni zapewnianej przez Akademie Broni. Ciekawe dlaczego? icon_rolleyes.gif

Riz: bardzo dziêkujê za poparcie i pochwa³ê no i serdecznie zapraszam do uczestnictwa.
Monika ksf
CYTAT(W.K.Prezes @ 10:33 07.10.2008) *
Uff? ale mnie Monika zmusi³a¶ do pisaniny.
Ale by³o warto smile.gif, znaczy siê, chodzi o jakie¶ ujednolicenie broni (najbardziej da³o siê to we znaki ludziom na Bitwie Warszawskiej, gdy organizator chcia³ wprowadziæ limit wagowy szabel do 800gram, a skoñczy³o na ok.900g). A wagê szablel do 850 gram bêdzie ciê¿ko uzyskaæ, bo nawet Marcinowi Wêgliñskiemu waga mo¿e siê nieco plus to 850 gram ¶lizgn±æ ;).
CYTAT(W.K.Prezes @ 10:33 07.10.2008) *
Taki sam typ rapiera wykorzystuje, z moja zgod±, SF ?Aramis? Marka Jeziorskiego oraz szko³a fechtunku przy Wolnej Kompani Sarmackiej (WKS) z Wroc³awia.
Chyba trzeba zapytaæ Aiona czy dopuszcza wykorzystywanie w oficjalnych zawodach swoich federów icon_mrgreen.gif .
Co do rapierów, mam nadziejê ¿e masz na my¶li tylko organizacje komercyjne, w przeciwnym wypadku w naszej grupie u¿ywamy tego typu "nielegalnie" ;).
Marcin ¯mudzki
CYTAT(mblade @ 14:39 07.10.2008) *
Co do rapierów, mam nadziejê ¿e masz na my¶li tylko organizacje komercyjne, w przeciwnym wypadku w naszej grupie u¿ywamy tego typu "nielegalnie" ;).

Tak Monika, mam na my¶li grupy komercyjne, spokojnie icon_wink.gif Jak móg³bym mieæ pretensje do takiej pasjonatki szermierki jak Ty, ¿e u¿ywasz typu rapieru, który zaprojektowa³em. Mogê byæ tylko z tego dumny.
Monika ksf
CYTAT(W.K.Prezes @ 17:37 07.10.2008) *
Tak Monika, mam na my¶li grupy komercyjne, spokojnie icon_wink.gif Jak móg³bym mieæ pretensje do takiej pasjonatki szermierki jak Ty, ¿e u¿ywasz typu rapieru, który zaprojektowa³em. Mogê byæ tylko z tego dumny.

Obawiam sie ¿e nie, bo u¿ywam go wysoce nieudolnie ;). Tutaj wystêpujê w imieniu kolegów z grupy, którzy u¿ywaj± tych rapierów od dobrych kilku lat i byliby zdziwieni, ¿e robi± to bez pozwolenia ;) (zreszta u¿ywaj± nie tylko rapierów ale i tych samych kurtek). A jednak w interesie nas wszystkich le¿y to by¶my u¿ywali broni o podobych prametrach, aby¶my byli "kompatybilni" ;).
Marcin ¯mudzki
Zgodnie z wcze¶niejsz± sugesti± moderatora, zamieszczam krótkie podsumowanie Mistrzostw Pa¼dziernika 2008.

TESTY BOJOWE zosta³y przeprowadzone za pomoc±:
repliki miecza d³ugiego z XV wieku,
repliki XVII-wieczej karabeli bojowej,
oryginalnego egzemplarza szabli XIX-wiecznej w oprawie zbli¿onej do Blücher.

Wykorzystano pozorniki w postaci prêtów z pianki polietylenowej.
Wykonano g³ównie ciêcia podstawowe na kierunkach pierwszym i drugim (sko¶ne) oraz czwartym (wznosz±ce),
a tak¿e kilka ny¿kiem na kierunku trzecim (wznosz±ce).
Ciêto te¿ cztery razy, wolno stoj±cy pozornik, ze skutkiem pozytywnym.
Strat w³asnych w¶ród uczestników testów bojowych, brak.

TURNIEJE odby³y siê w kolejnych rodzajach broni: miecz d³ugi, rapier z lewakiem, szabla, szpada.
Wziê³o w nich udzia³ 26 szermierzy rekrutuj±cy siê nie tylko z szeregów Akademii Broni.

MISTRZAMI pa¼dziernika 2008 zostali:

MIECZ: ANDRZEJ STARODUMOW
w fina³owym pojedynku z Rafa³em Kalusem

RAPIER Z LEWAKIEM: ANDRZEJ LAMENTA
w fina³owym pojedynku z Andrzejem Starodumowem

SZABLA: GRZEGORZ BIERNACKI
w fina³owym pojedynku z Paw³em Wojtkiewiczem

SZPADA: ANDRZEJ LAMENTA
w fina³owym pojedynku z Maciejem Obarskim

Walcz±cy prezentowali zaskakuj±co wysoki poziom, co by³o ka¿dorazowo nagradzane gromkimi brawami obserwatorów
Szczególnie widowiskowe dzia³ania szermiercze zanotowano w fina³owym pojedynku miecza i niektórych walkach rapiera.
Niestety szabla dostarczy³a sporo niepo¿±danych trafieñ obustronnych, szybko zmniejszaj±c liczbê konkurentów do zwyciêstwa.

Uczestnikom nale¿± siê podziêkowania za zapewnienie ogl±daj±cym widowiska o du¿ych walorach estetycznych
i mo¿liwo¶æ zobaczenia bardzo skutecznych rozwi±zañ taktycznych.
Kontuzji w¶ród uczestników turniejów, brak.

Gratulujemy zwyciêzcom i serdecznie dziêkujemy wszystkim uczestnikom.
Zapraszamy za miesi±c na mistrzostwa listopada 2008, które odbêd± siê 08-11-2008r.
Agata i Marcin ¯mudzcy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.