Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pude³ka z ob³ogu
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
Borg
Witam
Kiedy¶, gdy Kakaj reklamowa³ swoje pude³eczka znalaz³a siê w temacie ca³a kolekcja orygina³ów i przedstawieñ pude³ek, w tym zdobionych.
Niestety zosta³o to usuniête.
Poszukujê XIII wiecznych, zdobionych pude³ek z ob³ogu. Ewentualnie mog± byæ XII lub wczesno XIV wieczne.
Z góry dziêkujê za pomoc
Gloria z Krakowa
Przy³±czam siê do pro¶by. Nie obrazi³abym siê na orygina³y XIV i XV-wiecznych:)
Vlasta
Tutaj jest parê linków.
Lipek
Jeste¶cie boscy w koñcu co¶ o pude³kach z oblogu znacie mo¿e jakich¶ producentów takich pude³ek lub sk±d mo¿na wzi±æ ob³og ?
Bartosz
Hej

Z Torunia:)
medieval market

Pozdrawiam
Bartosz
Lipek
Witam kolega z Torunia mnie ¼le zrozumia³, chodzi³o mi o ob³og jako materia³ do samodzielnej kombinacji takowych puzderek ! :D Pozdrawiam (Je¿eli wie kolega gdzie w Toruniu mo¿na dostaæ ob³og to bêdê wdziêczny )
Gloria z Krakowa
Malowane ob³ogowe pude³ka o wieczkach zdobionych wypuk³o¶ciami z masy papierowej. Ciekawe przy pomocy jakich ¶rodków nale¿y co¶ takiego zmajstrowaæ... Wymieszaæ papier z jakim¶ klejem?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Papierowe zdobienia s± lepiej widoczne pod innym k±tem

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

I jeszcze znalaz³am maso-papierowe pozosta³o¶ci Czego¶. Ciê¿ko mi odczytaæ czego, gdy¿ po niemiecku umiem powiedzieæ tylko "guten Morgen". A i to podobno jest po polsku;)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Rabiega
CYTAT(Gloria @ 09:47 15.11.2008) *
z jakim¶ klejem?

M±ka plus woda.

R.
Gloria z Krakowa
A faktycznie co¶ w tym musi byæ, poczyta³am sobie o przyrz±dzaniu podobnych substancji. Ciekawe tylko jak sprawa ma siê do papieru czerpanego (zbieraæ ¶cinki...), który w koñcu nie jest tym samym, co toaletowy, oraz przyklejania gotowego tworu do delikatnego ob³ogu. Có¿, kiedy¶ spróbujê i mo¿e nawet zepsujê jakie¶ pude³ko dla dobra nauki:)
Shaer
Link Vlasty niestety ju¿ nie dzia³a. Czy kto¶ wie czy malowano pude³ka ob³ogowe w XIII wieku(lub XII)? Znalaz³am przyk³ady pude³ek wygl±daj±cych na ob³ogowe, ale ¿adnego malowanego.
Herr Elvisso
CYTAT(Shaer @ 19:52 10.05.2010) *
Link Vlasty niestety ju¿ nie dzia³a. Czy kto¶ wie czy malowano pude³ka ob³ogowe w XIII wieku(lub XII)? Znalaz³am przyk³ady pude³ek wygl±daj±cych na ob³ogowe, ale ¿adnego malowanego.

A mog³a by¶ podes³aæ linki? Ja osobi¶cie nie mogê nic znale¼æ.
I czy orientuje siê kto¶, w jaki sposób by³a ³±czona ¶cianka z dnem? I tak¿e sama ¶cianka w jaki sposób mog³a byæ zamykana?

A czy istniej± jakie¶ ikonografie, gdzie znajdê takie pude³ka?
Vlasta
Link zdaje sie przeniós³ siê tutaj: http://www.larsdatter.com/boxes-wood-bent.htm - ale to same pó¼ne egzemplarze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.