Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m z Czarnej Mogi³y
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Borg
Spotka³em siê ze zdaniem, ¿e he³m ten mia³ nosal. Po obejrzeniu dostêpnych rysunków i ca³kiem niez³ych zdjêæ, ¶ladu po nosalu nie widzê.
http://znaleziska.org/wiki/index.php?title..._Mogi%C5%82a%29
Viator
Chyba ¿e odczepiany, je¶li te dwa nity na przedzie by³y przed skorodowaniem zakoñczone jakimi¶ haczykami... ale to jest pewnie tylko gdybanie.
Borg
Chyba nie. Takie rozwi±zania znam dopiero z XIV wieku.
janek
Witaj!

To ja doda³em he³m z Czarnej Mogi³y wiêc mo¿e wyt³umaczê. Informacje o nosalu znalaz³em w polskim t³umaczeniu tekstu podanego w ¼ródle, trudno mi to w tym momencie zweryfikowaæ, bo niestety znikn±³ z internetu a nie mia³em jego kopii na komputerze. W ka¿dym razie w innym opracowaniu (http://members.ozemail.com.au/~chrisandpeter/kirpichnikov_helmets/helmets.htm) podaj±, ¿e ¶lady na przednim æwiartce s± interpretowane jako ¶lady po nosalu/miejscu na przyczepienie maski twarzowej. Tyle. Najlepiej je¶li kto¶ kto zna rosyjski bezpo¶rednio przet³umaczy³ co pisze o tym Kirpicznikow.

Generalnie artyku³ jest tam w tym artykule kilka niedoci±gniêæ, postaram siê go w miarê moich mo¿liwo¶ci dopracowaæ w ten weekend, ¿eby wiêcej nie budzi³ w±tpliwo¶ci.

pzdr
nieczar
z Czarnej Mogily znamy 2 helmy ...o obecnosci nosala nie musi swiadczyæ wystaj±cy fragment ... o masce twarzowej to w ogole nie ma mowy
janek
CYTAT(nieczar @ 15:51 08.10.2008) *
... o masce twarzowej to w ogole nie ma mowy

Prawdopodobnie by³ to b³±d w t³umaczeniu z rosyjskiego na angielski i/lub dywagacje autora.

Masz mo¿e informacje na temat tgo drugiego he³mu. Jedyne co znalaz³em to, ¿e jest w bardzo kiepskim stanie.
nieczar
wiem niewiele wiêcej (Kirpichnikow, pare wzmianek w innych opracowaniach)
Znicz
Witam,

W "Ru¶ Wikingów" Duczko he³my wygl±daj± jak bli¼niaki.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Inwentarz Czarnej Mogi³y, znów jak bli¼niaki

Pozdrawiam

Znicz
Znicz
Witam,

Aby nie by³o za mi³o. Inwetarz Duczko - nic nie wie o ch³opcu ani wiaderkach. Zna natomiast "skandynawsk± ³ód¼". Z dawnego s³owiañskiego kniazia jaki¶ chazarsko-skandynawski mieszaniec jarl-dekhan (kagan?).

Niby Rus-Wiking a wiêcej wschodu. Takie by³y czasy ....

....dawno, dawno temu, w odleg³ej galaktyce ....

Pozdrawiam

Znicz

janek
CYTAT(Znicz @ 19:13 10.10.2008) *
W "Ru¶ Wikingów" Duczko he³my wygl±daj± jak bli¼niaki.

Inwentarz Czarnej Mogi³y, znów jak bli¼niaki

Tylko, ¿e generalnie nic tam nie widaæ poza tym, ¿e s± to dwa he³my tego samego typu (chyba, ¿e o to Ci chodzi )
Trudno na podstawie kilku kresek wyci±gaæ wiêcej informacji.
P³atnerz Czcibor
co¶ mi sie zdaje ze gdzie¶ w necie zakrad³ sie b³±d ja na dysku mam obrazek prawie identyczny co wstawi³ Nieczar i jest podpisany jako Gniezno ma³o kto wie ze by³ taki sz³om wielkopolski który zachowa³ sie fragmentarycznie i nie jest wystawiany
wstawiam fotki z muzeum prawdziwej czarnej mogi³y i juz na pierwszy rzut oka nie zgadza sie z tym obrazkiem Nieczara
P³atnerz Czcibor
a to obrazek rysunku podpisany jako Gniezno
P³atnerz Czcibor
z tego co widaæ to moim zdaniem ¿adnego nosala raczej tam nie ma i nie by³o no ale ja w ofercie mam z nosalem bo co prawda ma³a blizna dodaje mêsko¶ci to juz brak zêbów dodaje k³opotów
Znicz
Piêkne fotki – dziêki  smile.gif

Troszku je rozja¶ni³em aby by³o lepiej widaæ

CYTAT(Czcibor z nawii @ 23:28 09.10.2010) *
a to obrazek rysunku podpisany jako Gniezno
Nie mam zdjêcia he³mu z Gniezna, ale wiem ¿e  jest bardzo zniszczony (pewnie dlatego nikt w ksi±¿kach go nie publikuje) i ma  zachowan± os³onê kolcz±. 

Rycina jak± przedstawi³e¶ nie odpowiada  opisowi he³mu z Gniezna (brak czepca). Wg Kirpicznikowa rycina przedstawia Czarn± Mogi³ê nr. 2.

Czy Twoje fotki z Czarnej Mogi³y to jeden czy dwa egzemplarze, nr 1. i 2.?   Wszêdzie widzê podpis nr. 16.

Pozdrawiam Znicz
P³atnerz Czcibor
Aha mo¿liwe ¿e to mój rysunek by³ ¼le podpisany jako Gniezno.
Jedno wiem na pewno na 100% nie przedstawia on tego he³mu jaki wstawi³em na zdjêciach poniewa¿ nie zgadza siê ilo¶æ nitów a¿ 6 tyle nie ma ¿aden wielkopolski ani ten z moich fotek ani prawdopodobnie ¿aden z typu "czernichowskiego" (o ile wiem bo nie chce mi siê teraz tego sprawdzaæ). Nie zgadza sie te¿ tulejka nie ma na dzwonie z moich zdjêæ ¶ladów po p³atkach wiec nie wiadomo jakie by³y a na rysunku widniej± p³atki analogiczne do znaleziska z Friedrichzburga.
Co do wszystkich zdjêæ z muzeum, które wstawi³em to wydaje mi sie na 99,9% ¿e to ten sam model prawdopodobnie jest to jedynka:) o istnieniu numeru 2 dowiedzia³em siê dopiero z tego tematu.
Moje zdjêcia pochodz± od klienta, który ponoæ wzi±³ je od znajomego Rosjanina co je wykona³ w muzeum (czy jako¶ tak)
byæ mo¿e ten rysunek to jest w³a¶nie t± tajemnicza dwójka której zdjêæ nigdy nie widzia³em
a mo¿e ten rysunek to zwyk³y szit nie dowiemy sie do puki kto¶ nie wstawi fotek dwójki

O Gnie¼nie niestety wiem tylko tyle ze zachowa³ sie fragmentarycznie to znaczy ze le¿y na dnie szafy i byæ mo¿ne nigdy nie ujrzy ¶wiat³a dziennego a szkoda bo mo¿na by by³o co¶ z tego wywnioskowaæ i nawet pokusiæ sie o rekonstrukcjê

p.s. mam nadzieje ze nie napl±ta³em za bardzo i mo¿na mnie zrozumieæ jak co¶ to piszcie prywatnie ze co¶ jest nie zrozumia³e to prze edytuje
P³atnerz Czcibor
jak widac czarna mogi³a nie ods³oni³a jeszcze wszystkich swoich tajemnic
1a¿urowa opaska
2 trawione rozetki i opaska
Znicz
Mniam, mniam ...

jaka piêkna skandynawska plecionka ...

Pozdrawiam Znicz

krecik_77
Nie mów jak jesz devil.gif
W o¶rodku grodowym przy którym powsta³ rzeczony kurhan na pewno by³a spora ekipa Waregów.
Lubomir Aleksandrowicz
Wikinska plecionka no no smile.gif raczej nie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.