Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Luk Wschodni (Bambus)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
legolassian
Szukalem (opcja "szukaj") na forum o lukach wschodnich (bambusowych) i nic nie znalazlem...
Czy osoby ktore maja doswiadczenie w robieniu takich lukow mogly by odpowiedziec co i jak ???

1) Materialy potrzebne do wykonania tego luku (i gdzie kupic)
2) Sposoby wykonania
3) Narzedzia (jak zrobic , gdzie kupic)

Z gory THX

Legolassian
braciszek Boullii
Nie jestem specjalist± ale mia³em okazjê widzieæ program po¶wiêcony sztuce wyrobu tradycyjnego ³uku japoñskiego.
Jedna rzecz, która mnie uderzy³a to fakt, ¿e bambus przeznaczony na taki ³uk jest suszony (sezonowany) – 50 lat. Mistrz, który pokazywa³ kolejne etapy szczyci³ siê tym, ¿e materia³y przygotowa³ mu jego dziadek a on szykuje dla swojego wnuka.
Obawiam siê, ¿e bêdziesz mia³ problemy ze znalezieniem odpowiedniego bambusa.
Na ³uk ciêty jest na ¶wie¿o i sezonowany w postaci cienkich listewek a dostêpny u nas jest ju¿ suchy i twardy.

Narzêdzia nie by³y skomplikowane – nu¿, d³uto, pêdzel, m³otek, mocny sznur i mnóstwo klinów.

Sposób wykonania mogê podaæ jedynie zarys tego co pamiêtam.
Listwy bambusa i jeszcze jakie¶ dodatki(przykro mi nie pamiêtam jakie) by³y uk³adane warstwami i klejone. Ca³o¶æ owi±zana mocnym sznurkiem po spirali, mniej wiêcej co dwa centymetry. I teraz najlepsze. Kszta³t (wygiêcie) nadaje siê poprzez wbijanie klinów pomiêdzy sznurek i ³uk oraz dobijanie ich m³otkiem. Gêsto¶æ jak i po której stronie ³uku wbiæ klin zale¿y od mistrza i kszta³tu jaki chce nadaæ ³ukowi.
Zdajê sobie sprawê, ¿e to tylko zarys technologi ale mo¿e inni wiedz± wiêcej.

Nie wiem czy pomog³em. Tyle pamiêtam.
Cream
Do ³uków yumi u¿ywano równie¿ morwy. A z tym 50 letnim bambusem to te¿ program widzia³em, nie znaczy to jednak, ¿e to jedyny sposób na sezonowanie bambusa. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e japoñczycy lubi± swoj± tradycje i nie zamierzaj± z niej rezygnowaæ.

£uki koreañskie by³y czêsto robione z bambusa + róg i ¶ciêgna. A jak zrobiæ taki ³uk to materia³ na grub± ksi±¿kê.
legolassian
Nie chodzi mi o "Kyudo"

mi chodzilo o wlasnie Koreanskie, Tatarskie, Mongolskie,
Zdawalo mi sie ze robione byly tez z cienkich listewek bambusowych
braciszek Boullii
Ja pisa³em o "Kyudo". Nie sprecyzowa³e¶ pytania.
Beorn
Na tej stronie s± pokazane ³uki z bambusa: http://www.wybranowski.republika.pl/luki.html
Pisze ¿e s± sklejone z 2-3 listew bambusa.
A tu koreañski ³uk z bambusa
http://198.170.108.27/phpBB2/viewtopic.php...orean+bambo+bow
Rafa³ Pr±dzyñski
Naprawdê nale¿y dobrze sprecyzowaæ o jaki ty ³uku chodzi. D³ugi ³uk hindu to np dwie tyki odpowiedniego gatunku bambusa wetkniête grubszym koñcem w tulejê i ciêciwa - rok sezonu i jeden gatunek trawy. ³uk butan to jedna tyczka ¶wie¿o ¶ciêta, wzd³u¿ roz³upana i po³±czona w majdanie na dwa gwo¼dzie - i jazda - ale tylko tam ro¶nie ten bambus .
A wiêc oprócz niezwyk³ego skomplikowania mamy prostotê podyktowan± warunkami przyrody.
Trzeba zdecydowaæ co nas porusza? icon_mrgreen.gif
legolassian
chodzilo mi wlasnie o taki koreanski jak pisal Beorn

Moglibyscie moze powiedziec jak wykonac ten luk ????
Cream
Ale¿ naturalnie!

Bierzesz odpowiednio wysezonowany bambus. Na koñcówkach robisz wciêcie i wklejasz tam rogi z kawa³ka drewna. Wklejasz majdan na grzbiet ³uku. Doklejasz sp³aszczone i spreparowane rogi bawo³a wodnego. Naturalnie na kleju rybim. No. Po wyschniêciu nak³adasz kilka warstw ¶ciêgien. Naturalnie na kleju rybim. Ca³o¶æ po wyschniêciu (od paru miesiêcy do kilku lat) ³adnie wykañczasz, robisz ciêciwê, profilujesz i trach! Masz ³uk koreañski.

PS. £uk koreañski to jeden z najbardziej skomplikowanych ³uków do wykonania. Nie da sie tego opisaæ w kilku s³owach.
bodkin
CYTAT(legolassian @ 11:22 28.09.2008) *
chodzilo mi wlasnie o taki koreanski jak pisal Beorn

Moglibyscie moze powiedziec jak wykonac ten luk ????

jezeli chodzi o luk zlozony , to rownie dobrze mozesz pytac o korespondencyjny kurs ladowania na lotniskowcu .
powodzenia .

pozdrawiam

Beorn
Ale np. ten koreañski z drugiego linka z mojego poprzedniego postu nie ma ¿adnych rogów ani ¶ciêgien tylko sam bambus(i ,,trochê''drewna).
Daniel Bochra
ten "koreanski" z linka z Atarn ktory podales to hybryda
jak dobrze poczytasz to zobaczysz, ze pomimo lekkiego w porownaniu z prawdziwym lukiem koreanskim refleksu facet mial duze problemy przy konstrukcji
nie ma tu zadnych cudow: bambus nie jest w stanie wytrzymac takich sil rozciagajacych i kompresujacych jak sciegna i rog
jak napisal cream, prawdziwy "koreanczyk" jest najbardziej extremalna odmiana luku kompozytowego, bo przy najglebszym refleksie ma najwezsze ramiona
legolassian
niemusi byc to koniecznie koreanski...
moze byc takze mongolski i inne...
te ktore z bambusa mozna zrobic

Legolassian
marcinello
ja polecam metodê prób i B³êdów
ostatnio widzia³em mini bambusowego yumi mia³ mo¿e 1,60m i by³ tylko z bambusa a strzelano z niego strza³ami zdaje siê 80 cm wiec bambus jest dobrym materia³em
najpierw zdob±d¼ bambusa jak ju¿ masz to zacznij co¶ robiæ bo w Polsce raczej nikt ci nie powie co masz robiæ u nas to nie jest zbyt popularne.
tu¿ po tym jak zobaczy³em ten yumi stwierdzi³em ¿e chce podobny a ze asymetryczno¶æ mi siê nie podoba bêdzie wzorowany na Wschodnim (raczej bez syiach) po prostu refleksyjny, bambus przygotowany juz mam wiec je¿eli bêdê mia³ chêci my¶lê ze pod koniec miesiaca skoñczê.
zachêcam jescze raz do prób
Halfgar
Bambusowy ³uk produkcji p. Wybranowskiego jest laminowany:
CYTAT
£uk laminowany sklejony z 2 lub 3-ch pasków bambusa, w majdan wklejona wstawka z innego drewna.
. Problemem bêdzie dla ciebie znalezienie odpowiedniego bambusa oraz dobranie laminatu ....
marcinello
a co rozumiesz przez dobranie laminatu??
darek69
Dobry bambus jest do nabycia w "Kokosie" Górze Pu³awskiej. Jak jeste¶ zmechanizowany to pojed¼, kup, przytnij na wymiar fury, ¿eby siê zmie¶ci³ w kabinie. Obróbka to ju¿ inna bajka. ¯eby mieæ mniej wiêcej równ± p³aszczyznê listwy trzeba zdrowo nachych³aæ siê ró¿nymi narzêdziami po jej wewnêtrznej stronie. Po pewnym czasie z nerwów kupi³em sobie strug elektryczny do tego celu. Aha, listwê mo¿na szybko i mniej wiêcej dok³adnie wy³upaæ z rury za pomoc± m³otka i siekierki. Wystarczy wbiæ siekierê na pocz±tku rury a potem pobijaj±c m³otkiem prze³upaæ do koñca. Powodzenia.
marcinello
a czy podj±³ by siê kto¶ kupna oraz potem przes³ania belki bambusowej?? bo jestem chêtny a nie op³aca mnie siê jechaæ taki kawa³ drogi.oczywi¶cie d³ 2m jak najwiêkszej ¶rednicy oraz grubo¶ci ¶cianek.
GBartek
bambus kup przez internet widza³em gdzie¶ strone gdzie sprzedawali belki z bambusa 2metry i srednicy 150mm wujek googl ci pomo¿e
marcinello
szuka³em ale jedyne co znalaz³em to w³a¶nie kokos a tam nie wysy³aj± tak wielkich paczek.
Je¶li by¶ móg³ prosi³ bym o linka.
GBartek
Niech ci potn± t± belke na mniejsze po 1m przecie¿ nie potrzebujesz 2 metrowej belki na ³uk wschodni:)

Szuka³em tej strony ale nie mog³em tego znale¼æ przykro mi. Spróbuj poszukaæ na internetowej gie³dzie drewna tzn zamie¶æ sobie og³oszenie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.