We Francji dnaleziono czwarty traktat Fiore dei Liberi - Florius "De Arte Luctandi" no 11269 jest chyba jedynym ostatecznie dokoñczonym. To znaczy stanowi kompletn± ca³o¶æ i zosta³ pokolorowany.
A poni¿ej mo¿na pobraæ. Niestety, obrazki niedu¿e, ale mniej wiêcej wiadomo o co chodzi.
De Arte Luctandi
Oooooo, ciekawo¶æ :>
Pzdr
Gwyn
¦wietny
niewyra¿ny.. a zwreszta i tak bym nie rozumia³ co tam napisane wiec
za odgrzebanie
no jako¶æ to tragiczna, ale lepszy rydz ni¿ nic. dziêkuwa!
Jest dostêpny w wysokiej rozdzielczo¶ci odp³atnie ale nie mam na zbyciu 1,5 tys. euro... Podobno s± plany wydania przedruku na wiosnê.
To dajcie znaæ...Chêtnie oblookam
Zapomnia³em napisaæ, podobno w Pary¿u znajduje siê jeszcze jedna kopia tylko nie wiadomo jak zosta³a zindeksowana, dlatego nie mo¿na na ni± trafiæ. Ale to tylko informacja z innego forum i nie mam 100% pewno¶ci czy to prawda.
Genialne..!czy liczba 1409 odnosi siê do daty powstania..?
Robert w. Wielki
Odnosi siê siê do wersji Pisano Dossi, tylko ¿e posiadaj±c ko³o setki traktatów na dysku da³em ten sam rocznik co PD, ¿eby nie przekopywaæ ca³ego katalogu. Podejrzenia s± co do 1413, ale nikt nie ma pewno¶ci.
OK- to i tak jaki¶ pkt. odniesienia.
Z tego co wiem generalnie przypuszcza siê ¿e traktaty Fiore dei Liberi powsta³y mniej wiêcej w okresie 1407-1413. Przypuszczenia te oparte s± na wydarzeniach zwi±zanych z osobami które te traktaty otrzyma³y od Fiore.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.