Prosi³bym o informacje na temat gdzie dok³adnie w Gdañsku znajduj± siê sklepy wyposa¿one w we³nê i len. Ile mniej wiêcej one tam kosztuj±?
Chodzi Tobie o przêdzê we³nian± i lnian±, czy te¿ tkaniny?
Nie wiem czy gdzikolwiek mo¿na dostaæ przêdzê, ale tkaniny - no problem!
Do¶æ dobry sklep znajduje siê na rogu ulic Grunwaldzka i Miszewskiego w gdañsku Wrzeszczu , ko³o ksiêgarni "Dom Ksi±¿ki". Sprzedaja tam te¿ zas³ony i chyba tkaniny obiciowe.
Inne sklepy (s± 2) na terenie Starego Miasta, niedaleko rynku przy Hali Targowej. jeden z nich spredzaje tzw, ¶cinki, czyli koñcówki materia³ów, dlatego powinno byc taniej.
Zapewne bardziej szczegó³owych informacji udzieli Ci EwKa - frehowicz te¿ z gdañska
Oczywi¶cie chodz o tkaniny.
A jak z cenami? Czy jest te¿ w gdañsku jaka¶ hurtownia?
Dziêki
Hurtownie pewnie s±... Poszukaj w "Panoramie Firm" - taka ksi±¿ka telefoniczna z firmami,oni maja strone internetow±.
Ceny - mnie interesowa³ ostatnio tylko len, koszt ok 25 z³ za metr.
Choæ od Gdañska dzieli mnie jakie¶ 200km to znam tam "s³ynn±" hurtownie o nazwie Len, nietrudno domy¶liæ siê co tam sprzedaj±
, ceny nie s± jakie¶ nadzwyczaj niskie, bo i w ogóle len jest drogi, w koñcu od jakiego¶ czasu powróci³ do mody. Mo¿na tam kupowaæ len na kilogramy 20kg paczka koñcówek kosztuje 60z³otych. Jak ma siê szczê¶cie to za niedu¿e pieni±dze dostaniesz dobry materia³.
Pozdrawiam
Dziêki.
A mo¿e jeszcze co¶ z we³n± i orientacyjne ceny oraz po³o¿enie.
polecam sklep w Gdyni Red³owie przy ul. Bytomskiej na placu Górno¶l±skim, du¿y wybór we³ny
cp dp tej hurtowni LEN .... na jekiej ulicy siêmie¶ci bo kiedy¶ szuka³em ale nieznalez³em
Ceny w Gdansku w sklepie ze scinkami to ok. 35pln za 1m welny. Natomiast len w hurtowni Len jest sprzedawany w scinkach w paczkach po 10kg, cena ok 60pln, rozne kolory. Najlepsze hurtownie z welna sa w Lodzi, ale oprocz juz niestety zamknietego Textilandu (to byl cios w nasza strone
) to nie znam innej, ale jak przejezdzalem przez ta betonowa dzungle, to co 50m byla jakas inna hurtownia. Tam ceny byly ok 19pln za 1m welny.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
a ja nie jezdze po welne do ³odzi ... bo wole hurtownie gdynskie
jak kupie hurtowo (nawet od 6 metrow to juz jest hurt .. i nie trzeba z jednego koloru)
to mam od 18 z³ za cienkie 24 srednie i 30 z³ za metr najgrubszej welny
nie rozumiem czemu walicie tak daleko. czy z gdanska do ³odzi jest blizej niz do gdyni ?
a w gdansku nie ma hurtowni ?
co to tylko w lodzi sa hurtownie ?
w kazdym miescie sa hurtownie welny tak jak i lnu
moze w lodzi bym mial o 2 - 5 z³ jeszcze taniej, ale szkoda zachodu, zeby tak daleko jechac (a koszta podrozy i czas ?), mnie te ceny satysfakcjonuja
watcher
paczki podrozaly i kosztuja 70 zl za 10 kilo, ale to i tak nie ma o czym mowic bo wszystkie wykupuje Kakaj
Pozdrawiam Kori
do watchera: mozesz podac jakies namiary na owe hurtownie w gdyni.bede bardzo d¿wiêczny.
pozdr.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
juz podaje
pierwszy jest nidaleko mnie , ale za chiny nie wiem jaki tam adres.
ulica sie nazywa chyloñska bo to w gdyni chyloni jest, wysiada sie z kolejki w chyloni na lew± strone, idzie sie na wprost mija poczte lewym ramieniem, widzi sie lumpeks, czyli grzebalnie po prawej, i sklep z we³enkami jest po drugiej stronie ulicy na przeciwko grzebalni.
wchodzimy do sklepu/hurtowni .. na wprost mamy jedno pomieszczenie, a na lewo drugie .. welny sa w tym drugim wlasnie ...
Tylko trzeba rozmawiac z chudym wysokim panem (tam sa trzy osoby: jeden wysoki chudy, drugi niski i pani). Wysoki chudy pracuje na dziale z we³enkami glownie ... i trzeba powiedziec magiczne zdanie "ze chce kupic we³enke po hurtowej cenie " i wtedy zamiast np: 42 z³ za metr placimy 30 z³ a zamiast 34 placimy 24 , a zamiast 25 placimy 18 itd...
drugi sklep wyczail
kamil mieloszyk z milities dei
wiec najlepiej pytac go w tej kwestii .. tez mam tylko adres opisowy
CYTAT
to jest tak:
jedziesz Wielkopolsk± od Alei Zwyciêstwa
i skrêcasz w prawo na 3 skrêcie za mostem kolejowym
(most idzie nad tob±)
i jeste¶ na placu
(tak wynika z mapy)
wg. tej mapy to bedzie róg placu i ulicy Bytomskiej
(przy placu s± dwa sklepy, ale narazie tylko w jednym by³y fajne rzeczy)
ceny podobne jak w tym pierwszym sklepie, czasem nawet jeszcze taniej
pozdrawiam
watcher
wielkie dzieki.
no to teraz bede sie musial zabawic w Sherlock'a Holmes'a by to sprawdzic.
pozdr.
Niezgorsze ceny maj± tez w Gdyni przy Hali Targowej na Wójta Radtkego, jest tam sklep ze "Koñcowkami", a ceny za len tak od oko³o 18 - 25 za metr, co do we³ny to sie nie pyta³am czy maj±.
Welne maja ale rzadko i drogo.
Poszukuje informacji na temat (w okolicach 3 miasta):
- Gdzie dostane tanio len
- Gdzie dostane tanio welne
- Gdzie dostane tanio skore (wolowa)
- Gdzie dostane tanio kosci (nie rybne i nie drobiowe)
- Jakich narzedzi potrzebuje szewc i gdzie je dostac
- Jakies info o szewstwie
z gory dizeki
ee...fajnie ale watpie czy bym znalazl gdzies szybko sredniowieczne bajery szewca raczej szukam takich nowszych :-) gdzie dostac te narzediza ???
Witam
Popytaj w zak³adach kaletniczych, ewentualnie szewców, oni zazwyczaj zaopatruj± siê w jakich¶ specjalnych hurtowniach z takimi narzêdziami, albo gdzie¶ je zamawiaj±. Musisz chyba zrobiæ rajd po 3 mie¶cie i popytaæ tu i tam. To najprostszy sposób jaki przyszed³ mi do g³owy, niestety z do¶wiadczenia wiem, ¿e czêsto wielogodzinne poszukiwania mog± daæ znikome rezultaty
¯yczê owocnych poszukiwañ i pozdrawiam
Jakub zwany garbatym
Co do we³ny w hurtowni na któr± namiary poda³ Watcher, to jest tania i grub± mo¿na kupiæ w hurcie ju¿ za 30 PLN za metr (detal - 42 PLN), ale nie maj± ju¿ zbyt du¿ego wyboru kolorów. Jest po zimowym sezonie a najbli¿sz dostawa bêdzie dopiero pod koniec wrze¶nia.
Czy kto¶ z Was gdzie¶ widzia³ ostatnio w Trójmiescie ciemnoszar± we³nê,najlepiej sukno?????Kolorek podobny do kocy wojskowych. Flausz odpada!
Jak Wam sie rzuci w oczy,to dajcie znaæ.
To jeszcze raz ja. Pozwalam sobie od¶wierzyæ ciut ten temat.
Obecnie poszukuje jakiego¶ taniego ¼ród³a na naturalne ¿akrady, satyny, gaze bawe³nian±, ktore s± potrzebne do szycia empirycznej kreacji. Gdzie tego szukaæ w Trójmie¶cie?Syntetyki odpadaj±
Mo¿e jaka¶ hurtownia,sklepik????Tylko nie polecajcie mi "tanecznego"
Prosze o pomoc,bo czas coraz bardziej pedzi do kluczowej imprezki biwakowo-pa³acowej :D
jedwab naturalny w formie tafty jedno- i dwunitkowej (+-160PLN za metr materialu szer. 90cm), surowka jedwabna itp. w sklepach Darles Dance we Wrzeszczu ul. Grunwaldzka przy restauracji Newska oraz vis-a-vis domu handlowego Batory w Gdynii.
Len 19zl metr maja na Placu Gornoslaskim
Wybaczcie, ze odkopuje temat po 5 latach, ale odwiedzi³am z piêæ miejsc i okazuje sie ze sklepy z tkaninami chyba juz nie istniej±. Czy jaki¶ adres w Gdyni jest jeszcze aktualny? Szukam jak najczystrzego lnu, a chce oszczedzic na przesy³ce.
Oszczêdzisz na przesy³ce kupuj±c len w wiêkszej ilo¶ci przez allegro. w sklepach len rzadko schodzi poni¿ej 15z³/m
CYTAT
w sklepach len rzadko schodzi poni¿ej 15z³/m
raczej nie poni¿ej 30z³/mb
i to reklamuj± jako niegniotliwy
Wiem bo akurat by³am na wizji lokalnej w Gdyni i Gdañsku.
Na allegro jak dobrze poszukaæ znajdzie siê ca³kiem sensowny len i za 8-9z³/mb wiêc polecam jednak to rozwi±zanie.
z pozdrowieniami
Rosamar
Czy mogliby¶cie napisaæ jakie¶ aktualne informacje o sklepach z lnem w trójmie¶cie? Wiecie te¿ mo¿e jakie s± ceny w Gdañskiej hurtowni "len"?
Bêdê wdziêczny za odpowied¼ bo nie chcia³bym traciæ pieniêdzy (na dojazdy) i czasu aby obejrzeæ miejsce w którym by³ sklep.
PS.
Nie piszcie kup przez allegro bo wole zawsze obejrzeæ materia³ przed zakupem.
Gdañsk - malutki sklep z materia³ami na ul Gospody (skrzy¿owanie z Pomorsk±). Surówka lniana, ale taka bardzo twarda (raczej jak p³ótno tarczowe) mniej ni¿ 10 z³ za metr. Lny jako¶ po 30, we³ny 30-120. Sama siê tam zaopatrzy³am, wiêc polecam. Ciê¿ko go zauwa¿yæ, ale to zaraz kolo biblioteki publicznej.
powodzenia
Je¶li chodzi o len w przeró¿nej gramaturze, liny, sznury, skóry, itd. to polecam firmê SURTEX z Gdyni (ul. Boles³awa Krzywoustego 8, jest to boczna od ul. Hutniczej na wys. SKM Chylonii). Prowadz± sprzeda¿ hurtow± i detaliczn±, ostatnio kupowa³em tam gruby len dla kolegi. Za len o gramaturze 650g zap³aci³em po ok. 30 z³. za m.kw.
A tutaj jest ich strona:
http://www.surtex.gdynia.pl/Pozdrawiam.
CYTAT
Gdañsk - malutki sklep z materia³ami na ul Gospody (skrzy¿owanie z Pomorsk±). Surówka lniana, ale taka bardzo twarda (raczej jak p³ótno tarczowe) mniej ni¿ 10 z³ za metr.
Surówka jest fajna gruba ale bawe³niana i nie nadaje siê na odzie¿ówkê. Kosztuje 9.80za mb. Wiêkszo¶æ lnu jest tam po 35zl/mb ale mimo ceny trzeba przyznaæ ze fajne materia³y maj±.
a hurtownia na Skarpowej? nie by³am tam od jakiego¶ czasu, ale mo¿e nadal dzia³a? tam lny by³y zwykle po kilkana¶cie z³ i spory wybór, jedyny problem to ilo¶æ -> nie odkroj± tak, ¿e im zostanie np. 5m, zwykle trzeba wybieraæ z koñcówek (u nich koñcówki to np. 3m) i wtedy braæ ca³y taki kupon
Dziêkuje za informacje, w sumie na Skarpowej chyba najlepiej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.