Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Henry V (1989)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Kamil Mieloszyk
W dniu 05 listopoda w Ale Kino ekranizacja Szekspirowskiego Henryka V
Gor±co polecam, przy okazji mo¿e kto¶ ma na p³ytce bigsmile2.gif , a mo¿e ma mo¿liwo¶æ zgrania z tv.
S³odziutki
Mój ulubiony film szczerba.gif (poniek±d icon_wink.gif )

A po raz pierwszy ogl±da³em go w wersji oryginalnej. Nabiera nowych barw, kiedy s³yszy siê tê wyborn±, teatraln± angielszczyznê smile.gif

Czy kto¶ ma mo¿e doj¶cie do wersji oryginalnej?
Wotawa
Ta...by³em ³aska nie polubiæ nieco przynudnej, lizusowskiej sztuki Trzêsiw³óczni w nieco "klêcznikowej" adaptacji. Bez zachwytów.
Na szczê¶cie utwory propagandowo-ideologiczne Trzêsiw³ócznia pisa³ lepiej ni¿ autor "Kantaty o Stalinie".

Przy okazji - moze zrobimy sobie ma³y przegl±d adaptacji szekspirowskich?
S³odziutki
bigsmile2.gif Klêcznikowe, nie klêcznikowe, a ogl±da³em to w samym ¶rodku Teksasu, maj±c po dziurki w nosie tamtejszej propagandy i "patriotyzmu". W porównaniu z tamtym, adaptacja "Trzêsiw³óczni" (hehe - nie s³ysza³em wcze¶niej tego okre¶lenia cool.gif ) jest spoko.

A ¿e utwór jest propagandowy, to wiem i uwa¿am za interesuj±ce. I czyta³em. W oryginale. szczerba.gif

A przegl±d to ciekawy pomys³. Nie, ¿ebym szczególnie wiele ich widzia³... icon_redface.gif icon_wink.gif Ale mo¿e np. "Tron we krwi" Kurosawy? Daaawno temu to widzia³em.
Jan Gradoñ
Wracaj±c do Henryka V, to je¶li kto¶ z Wawy chcia³by ten film zobaczyæ, to mam na kasecie ³ide³o i mogê udostêpniæ. smile.gif
Micha³ ¯elazo
.
Kuba_
Poszukujê ¶ciêzki d¼wiêkowej do "Henryka V" a dok³adniej o utwory pojawiaj±ce siê podczas bitwy pod Azoncourt (wykorzystywany notabene podczas corocznej inscenizacji grunwaldzkiej w momencie zdobycia przez krzy¿aków krakowskiej chor±gwii).
Proszê o pomoc.
Jan III
Film zawsze robi na mnie ogromne wra¿enie. Jest wspania³a ¶cie¿ka d¿wiêkowa, bardzo dobra obsada,no i ten klimat. A propaganda musia³a byæ. Po Henryku V (filmie lub ksi±¿ce) najlepiej siê oglada "Konia za królestwo" - najlepsze wykorzystanie tekstów Trzêsiw³uczni hehehe.gif .

P.S.: Trzêsiw³ócznia- wspania³e t³umaczenie clap.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.