Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co na rêce ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Onix
Witam,

tak od dluzszego czasu sie zastanawiam (tak ok 2 godzinki :P) jakie powinno sie miec rêkawice do stroju (14-15w) aby w zime nie odmrozic sobie paluszkow ?
jesli dysponujecie jakimis informacjami to podzielcie sie swoj± wiedz±.
pozdrawiam
Rudy
Witam
Chyba takie rêkawice "mitynki" ze skóry futerkiem do ¶rodka by³y by dobre. Jest to pokazane w MTA na str 218
Onix
hmmm a tak ciutke jasniej ? icon_rolleyes.gif
KhaToo
mitynki to rêkawice "z jednym palcem". A nadadza siê te¿ na XII/XIII wiek? Mo¿e jakie¶ po³±czenie skóra na spód+we³na na góre?
Rudy
Witam
Z tym pytaniem trzeba sie odwo³aæ ju¿ do wy¿szej instancji (czyt. panie frehowiczki które sie zajmuja szyciem) king.gif
KhaToo
ainwestowa³em w sta³e ³±cze. Przegladam maciejowskiego od A do Z. Natrafilem na takie oto co¶: http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...25vbdetail2.gif
Korinka
Po pierwsze to chyba temat powinien byc "Co na d³onie" ale to szczegó³. Na XIV-XV w. to ju¿ chyba mo¿na robiæ na drutach, albo inaczej jako¶ dziergaæ (patrz Meble i nie tylko ... -> Od kiedy druty ????), a po za tym mo¿na sobie zrobiæ rekawiczki naabinding'owe (dzianina robiona ig³±), ale to chyba raczej na wcze¶niejsze okresy (nie wiem czy tej techniki u¿ywano jeszcze w pod koniec ¶redniowiecza)

Kori
Simbelmyne
A rêkawiczki to mog³by byæ np.: z jakiego¶ jedwabiu czy czego¶ podobnego?
EwKa
Jesli chcesz byc ksieciem, biskupem lub krolem nie ma sprawy:) A tak na powaznie to cienka skora wystarczy, no i musi byc do tego odpowiedni fason dobrany-rekawice z baranicy lub innego futra wlosiem do srodka, z jednym palcem lub 3-palczaste wystepuja w przedstawieniach chlopow, pastwrzy i starej baby co jej zimno w rece bo ma problemy z krazeniem krwi...Rekawiczki 5-palczaste, z mankietem dosc duzym to wersja reprezentacyjna (jesli sa z cienszej skory) lub sokolnicza.
Simbelmyne
Aha, czyli skórzane smile.gif. A zdobienia w takim razie? Jakie¶ delitakne hafty czy co¶ w tym stylu? A je¶li to jakie motywy przewa¿a³y? Czy mog³y to byæ np. drobne wyciêcia w skórze? Czy po prostu rêkawiczki by³y ozdob± same w sobie?
EwKa
http://images.vam.ac.uk i wpisujesz haslo "gloves". W zbiorach Victoria&Albert Museum jest sporo rekawiczek z haftami ale niestety datowane sa na XVII wiek. Widzialam rekawice jednopalczaste, skorzane z mankietem wycinanym na brzegu w drobne zabki, prawie 1.5 cm glebokie-wygladaly jak dosc cienkie fredzelki. Nie pamietam czy byly to zbiory ktoregos ze szwedzkich muzeow czy muzeum londynskiego...
Wojciech Radzki
CYTAT
Widzialam rekawice jednopalczaste, skorzane z mankietem wycinanym na brzegu w drobne zabki, prawie 1.5 cm glebokie-wygladaly jak dosc cienkie fredzelki. Nie pamietam czy byly to zbiory ktoregos ze szwedzkich muzeow czy muzeum londynskiego...

Chyba o te rekawice chodzi.
Pozdr
WR
EwKa
Dokladnie. Wojtku, pamietasz moze zrodlo, bo ja nie moge znalezc...
Wojciech Radzki
Turku Castle Museum w Finlandii. Datowanie XIV/XV wiek.
Pozdr
WR
Halldis(Naamah)
A co powecie na to... szczerze mówi±c to dopiero co my¶la³±m, ¿eby za³o¿yæ temat o kobiecych rêkawiczkach, ale moze byæ i tutaj...
A wiêc mam takie przyk³ady i poprosze o komentarz...
EwKa
Nie obraz sie ale ja bym wolala zobaczyc obrazy, rzezby lub iluminacje z epoki zanim stwierdze co sa warte te XIX-wieczne sztychy i czy napewno sa daamskie a nie np. sokolnicze meskie...Zrodlo to to nie jest.
Halldis(Naamah)
Zdajê sobie sprawê z faktu i¿ nie s± to materi³y ¼ród³owe, dlatego zwracm sie z pro¶b± o weryfikacjê ich zgodnosci z autantyczno¶ciom...
W ogóle jak to by³o z kobietamii rêkawiczkami, w gutkowskiej jest jedna rycina na której kobieta ma prawdopodobnie skórzane rêkawiczki, ale wybieras iê na polowanie, czy co¶ w tym stylu, ale nie spotka³am sie z przedstawieniami jakis ozdobnych rêkawiczek do sukienki... czy to znaczy, ¿ê takich nie stosowano?
pozdrawiam
Gregor
A ja mam pytanie co do tych rekawiczek.

Czy mogly byc one tylko ze skory ? Mi osobiscie bardziej pasowalyby rekawice z grubej welny, ale niestety nie dokopa³em siê do informacji na ten temat (moze z braku czasu tez dunno.gif ) i nie wiem czy sa be czy nie ;)
Owka
A tak, we³na jak najbardziej. W tym artykule jest zdjêcie kilku:
http://home.earthlink.net/~tarrach_alfson/...es/clothing.pdf
... wyciê³abym istotne zdjêcie... gdybym umia³a wyci±c z pdf-a. Mo¿e kto¶ bardziej gramotny siê zlituje i mnie wyrêczy. Rysunek 16, trzy pierwsze wykonane technik± naalbinding, czwarta z filcu.

Edycja
Proszê bardzo. Wyci±³em obrazek o którym mówisz i dopi±³em jako kolejny za³±cznik - rekawiczki.jpg
Piotr Paruch

Edycja:
Wielkie dziêki Piotrze. tracker.gif O to chodzi³o.
Owka

No to jeszcze trochê wsp³czesnych wykonañ:
Czerwone i zielone kolorki maj± do¶æ oczojebne, ale ³adnie widaæ fason i ¶cieg.
Ta w naturalnych kolorach jest filcowana po wykonaniu.
Gregor
Dzieki wielkie smile.gif
Skuirri
W temacie wspomniana jest technika naabinding. Jak dok³adnie wygl±da wyrób rêkawiczek ta technik±? I czy mo¿na j± zast±piæ zrobieniem rêkawiczek na szyde³ku?
Owka
Nieco o naalbinding, wzglêdnie "robieniu ig³±" znajdziesz w temacie "Co na stopach", a co nieco na tej stronie.
http://www.stringpage.com/naal/naal.html
Szyde³kowanie generalnie jest technik± pó¼niejsz±, druty te¿ (nawet jeszcze pó¼niejsz±... zale¿y jeszcze, gdzie). Na pó¼ne sredniowiecze druty ju¿ spokojnie. Jest ikonografia - m. in. Matka Boska robi±ca na drutach, w tej chwili piszê z cudzego kompa, wiêc obrazka i dok³adnego datowania nie podrzucê).

Dla wcze¶niaka, zw³aszcza Skandynawa, wyrób ig³owy bêdzie "lepszy" - lepszy w tym sensie, ¿e bardziej potwierdzony w ¿ród³ach , i ¿e z pewno¶ci± jesli nawet wykonywano rzeczy na szyde³ku, to naalbinding musia³ byæ popularniejszy, skoro dzi¶ mamy znacznie wiêcej znalezisk w tej technice.
Ale to kwestia tego, jak bardzo idealnym chce siê byæ. Skarpetki czy rêkawiczki wykonane ig³± to wiêcej pracy - tak manualnej (co¶ o tym wiem), jak i koncepcyjnej, niz robione na drutach skarpetki od ga¼dziny. Ale te drugie wielkim mrokiem nie bêd±. O ile nie maj± wzoru w szarotki z napisem "Zakopane".
Generalnie: je¶li super-ultra-rekonstrukcja, rêcznie tkany materia³, skóra garbowana w korze dêbu, ¿elazo na miecz z dymarki crazy.gif , to bym obstawia³a i rêkawice robione ig³±. Ma siê rozumieæ nie z w³óczki 50% we³ny w we³nie. Nie ma co i¶c na kompromisy w detalu, gdy w du¿ych rzeczach siê nie posz³o.
Ale ogólnie robione na drutach czy szyde³ku nie bêd± z³ym "przybli¿eniem rekonstrukcyjnym".
Co do drutów: z tego, co mi wiadomo, najstardze znaleziska wykonane s± ¶ciegiem dzi¶ znanym jako "d¿ersej", technik± robienia na okr±g³o, bez szwów (czyli nie para drutów, tylko 4 lub 5)

[Edycja]
O w³asnie, wiedzia³am , ¿e na Fresze jest wszystko.... bigsmile2.gif Od kiedy druty?
Gloria z Krakowa
Czy wiadomo co¶ o istnieniu na prze³omie XIV/XV w. rêkawic (jedno- lub trzypalczastych) wykrojonych z tkanej we³ny? Spotka³am siê tylko z dzianymi b±d¼ skórzanymi - i nie wydaje mi siê zreszt±, ¿eby inne by³y cieplejszym rozwi±zaniem - ale warto zapytaæ choæby dla samej wiedzy, bo mo¿e zachowa³y siê jakie¶ strzêpy.

CYTAT
Skarpetki czy rêkawiczki wykonane ig³± to wiêcej pracy - tak manualnej (co¶ o tym wiem), jak i koncepcyjnej, niz robione na drutach skarpetki od ga¼dziny. Ale te drugie wielkim mrokiem nie bêd±. O ile nie maj± wzoru w szarotki z napisem "Zakopane".

Napis "Zakopane" to faktycznie lekka przesada, jak z szarotkami nie wiem. Ale ogólnie dziergane rêkawice ze wzorkiem chyba nie s± z³e;)
Anglia, 1500:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.