Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: SMDF 2008
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Jabol
Mam nadzieje ¿e nie dubluje ¿adnego tematu, ale nic o tym nie znalaz³em nie znalaz³em. Otó¿ moje pytanie brzmi nastêpuj±co

Czy wiadomo co¶ o dacie tegorocznego SDMFu?
Aion
CYTAT(Jabol @ 23:30 12.09.2008) *
Mam nadzieje ¿e nie dubluje ¿adnego tematu, ale nic o tym nie znalaz³em nie znalaz³em. Otó¿ moje pytanie brzmi nastêpuj±co

Czy wiadomo co¶ o dacie tegorocznego SDMFu?

IV Spotkanie Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku odbedzie siê 22-23 listopada 2008 roku w YMCA Gdynia przy ulicy ¯eromskiego 26.

PROGRAM (plan ramowy)

Sobota (od 12.00 do pózna ;)

1. Sparingi/dyskusje poparte si³± argumentów pomiêdzy uczestnikami.
2. Zapasy i turniej zapa¶niczy

Niedziela (09.30 - 18.00)

1. Test cutting - zawody
2. Testy ostrej broni (tatami, miêso)
3. Rapier - turniej
4. D³ugi Miecz - turniej

ZASADY SMDF

1. Wszystkie sparingi (mog± braæ w nich udzia³ tylko osoby pe³noletnie) s± indywidualn± spraw± walcz±cych i nie biorê ¿adnej odpowiedzialno¶ci za ewentualne kontuzje, wypadki etc.
2. Nie ma mo¿liwo¶ci mieszania konwencji, czyli walk bez zbroi kontra zbroja (dotyczy to zarówno sprzêtu ochronnego jak i broni - czyli z mieczem Zula, czy Alladyna nie posparujemy z Federem niestety)
3. Wszyscy walcz±cy musz± mieæ uzbrojenie ochronne. (min. Maska szermiercza, rêkawice ochronne i przeszywkê) polecam te¿ ochraniacze na kolana i ³okcie, oraz suspensor.
4. Zastrzegam sobie prawo, do niedopuszczenia do sparingu, je¶li sprzêt bêdzie niewystarczaj±cy, niekompatybilny etc.
5. Walki w zbrojach nie odbywaj± siê na sali gimnastycznej (powód jest prozaiczny - mo¿liwo¶æ uszkodzenia parkietu ;( )
6. Na SMDF 2008 nie bedzie buhurtu.
7. Na sali YMCA nie pijemy alkoholu. Szczególnie w nocy. Ta impreza jest na trze¼wo.
8. Nie ma organizatora, ja tylko za³atwiam salê, maty i pare drobiazgów.
9. Ka¿dy uczestnik podpisuje o¶wiadczenie, ¿e zrzeka siê wszystkich roszczeñ wobec innych uczestników z tytu³u ewentualnego wypadku podczas sparingu.

SK£ADKI:

Sk³adki w tym roku wynosz± 30 z³p za osobê. 60 z³p p³ac± Ci, którzy chc± wzi±¶æ udzia³ w Zawodach Test cuttingu i Testach.

Proszê ¿eby wszyscy zainteresowani, wp³acili sk³adkê na podane konto do koñca pa¼dziernika, wpisuj±c swoje dane (imiê nazwisko/a i miasto z którego przyje¿d¿aj±) i nazwê przelewu - SMDF 2008.

Wp³ata sk³adki decyduje o wpisie na listê uczestników. Sk³adka po okre¶lonym terminie, albo na Spotkaniu wyniesie 50/80 zlp .

8311402004 0000390223368088
mBank

Jan Chodkiewicz
Politechniczna 16/6
80-238 Gdañsk
Demoniq
Wpisuje sie , zeby zupdatowac temat ;)

CYTAT(Aion @ 09:51 13.09.2008) *
6. Na SMDF 2007 nie bedzie buhurtu.

A na SMDF 2008 ? ;)
Aion
CYTAT(Demoniq @ 13:55 22.09.2008) *
Wpisuje sie , zeby zupdatowac temat ;)

6. Na SMDF 2007 nie bedzie buhurtu.

A na SMDF 2008 ? ;)

Lepiej rusz dupê na trening zamiast pisaæ kretyñskie posty na FREHA, Mistrzuniu.
Johny
ZASADY SMDF
5. Walki w zbrojach nie odbywaj± siê na sali gimnastycznej (powód jest prozaiczny - mo¿liwo¶æ uszkodzenia parkietu ;( )

Jako¶ Wolnej Kompani to nie przeszkadza ;p
Aion
Masz racjê, nie przeszkadza. Jak zapewne zauwa¿y³e¶, jest to przeklejony regulamin z zesz³ych lat.
Po drugie, SMDF jest zlotem mi³o¶ników fechtunku - "rycerze" (których te¿ zapraszamy) maj± swoje spotkania w sezonie. St±d te punkty.
Aion
Witam,

Za³atwiamy cele do ciêæ i stojaki (rurki kartonowe, miêso, mo¿e tatami) wiêc proszê o wp³acenie sk³adek do koñca pa¼dziernika. Szczegó³owe informacje powy¿ej.

Pozdrawiam

Jan
MagicWojtek
Witam.
a wiadomo co z noclegiem?? tzw. miejscem do po³o¿enia baga¿y i ¶piworu,bo my¶lê ¿e nikt nie bêdzie spa³ na takim spotkaniu ;p
pozdrawiam
Wojtek
Szafa
Nocleg i przechowalnia baga¿u tradycyjnie ju¿ na sali w której ca³a impreza siê odbywa i pomieszczeniach s±siaduj±cych.
Aion
Przypominam o zbli¿aj±cym siê terminie zap³aty sk³adki na SMDF. Sk³adki wp³acone po terminie wynios± odpowiednio 50/80 z³p.
Aion
Dziêki uprzejmo¶ci Marcina ¯mudzkiego i Akademii Broni z Warszawy, z przyjemno¶ci± zawiadamiam, ¿e na SMDF-ie w niedzielê odbêdzie siê tak¿e turniej rapierowy. Broñ treningow± (rapier, lewak) zapewnia AB.

Wymagana - maska szermiercza, przeszywka i rêkawice skórzane.

Zasady turniejowe na stronie Akademii:
http://www.akademia-broni.pl/szermierka-re...j-rapierowy.php
chaos-opole
Aion

czy turniej rapiera i miecza bêdzie odbywa³ siê w tym samym czasie ??

lub czy turniej rapiera pokrywa siê z cieciami?
czy ca³kiem osobie ?
Aion
CYTAT(chaos-opole @ 00:08 02.11.2008) *
czy turniej rapiera i miecza bêdzie odbywa³ siê w tym samym czasie ??

lub czy turniej rapiera pokrywa siê z cieciami?
czy ca³kiem osobie ?

Testy ciêæ i turnieje bêd± siê odbywa³y osobno, jeden po drugim.
chaos-opole
dziêki za informacje
Monika ksf
Gdyby kto¶ siê wybiera³ na SMDF z Krakowa poci±giem, proszê o kontakt, bo montujemy ekipê (jest nas 5 osób). Wyjazd w pi±tek 22:53 (przyjazd sb. 10:38), cena 60 pln, 39,06 pln z uwzglêdnieniem zni¿ki dla sudentów+ 25pln dop³ata za miejce le¿±ce (niestety dop³ata jest bez zni¿ek). Bêdziemy rezewowaæ ca³y przedzia³ (jakby kto¶ jecha³ tym samym poci±giem, zapraszamy, razem bêdzie weselej smile.gif).
MagicWojtek
CYTAT(mblade @ 18:39 12.11.2008) *
Gdyby kto¶ siê wybiera³ na SMDF z Krakowa poci±giem, proszê o kontakt, bo montujemy ekipê (jest nas 5 osób). Wyjazd w pi±tek 22:53 (przyjazd sb. 10:38), cena 60 pln, 39,06 pln z uwzglêdnieniem zni¿ki dla sudentów+ 25pln dop³ata za miejce le¿±ce (niestety dop³ata jest bez zni¿ek). Bêdziemy rezewowaæ ca³y przedzia³ (jakby kto¶ jecha³ tym samym poci±giem, zapraszamy, razem bêdzie weselej smile.gif).

najprawdopodobniej ja te¿ bêde jecha³ tym poci±giem....tylko ¿e my wsiadamy w I³awa g³ówna;-)
Monika ksf
CYTAT(MagicWojtek @ 07:40 13.11.2008) *
najprawdopodobniej ja te¿ bêde jecha³ tym poci±giem....tylko ¿e my wsiadamy w I³awa g³ówna;-)
Info wys³a³am na priva.

Czy kto¶ przypadkiem bêdzie mieæ jedynki, tarcze i he³my? Na lekkie husarki maska szermiercza wystarczy, ale nie na jedynki. A przeszywki, karwasze, klepsydry i "wczesne" rêkawice i tak zabieramy smile.gif.
Ja zabieram dwa full stalowe puklerze (dlatego jeden komplet dla chc±cych pohasaæ z puklerzem na spotkaniu bêdzie smile.gif ) i lekk± jedynkê (tylko nie ma sensu jej targaæ bez he³mu).
Nie wiem te¿, czy jest sens braæ oprócz federów d³ugi miecz, jak nie bêdzie nikogo w opancerzeniu.

Z reszt± sprzêtu typu szable, federy, rapiery itp nie powinno byæ problemu.
incognito
No no impreza siê rozwija, nareszcie wiêcej by³ praktyków. Bardzo udana impreza zw³aszcza drugi dzieñ. ¦winka nas dokszta³ci³a, a turniej mieczowy wypad³ bardzo fajnie. Oby³o siê chyba bez wiêkszych obra¿eñ co równie¿ nale¿y uwa¿aæ za sukces.

Wielkie brawa dla g³ównego organizatora, Aion mam nadziejê, ¿e nastêpny SMDF bêdzie jeszcze lepszy.

Andrzej
MagicWojtek
¦wietna impreza...¶wietny turniej d³ugiego miecza (gratulacje dla Aiona, raz skacz±cej w rogu Basi ;p ). Oby wiêcej takich spotkañ xD.
do tego ¶wietne ciêcie ¶winki xD ( która podobno mia³± dobry ¿ywot )
Czy filmiki z walki na d³ugie mieczê krêcone kamer± bêd± udostêpnione dla ka¿dego?? Czy bêdzie mo¿liwo¶æ ich ¶ci±gniêcia??
Jakby kto¶ chcia³ filmiki z testu cuttingu to zapraszam na PW (mam wszystkie filmiki od pocz±tku do koñca z tego testu)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Do³±czam do grona entuzjastów - naprawdê udana impreza, bardzo przyjemne walki, zarówno sparringowe jak i turniejowe. Szczególnie te ostatnie u¶wiadamiaj±, jak wiele brakuje w moim wyszkoleniu! Ale teraz wiem nad czym muszê wiêcej popracowaæ smile.gif Szczególne dziêki dla Andrzeja za ostatni± walkê ;>

Rodzinê Ch. proszê o ograniczenie ilo¶ci cukru w po¿ywieniu córki, Basi. Zwracam siê równie¿ do Aiona, ¿eby o to zadba³. Wygl±da³o to gro¼nie :D powa¿ny nadmiar energii. W.K. Prezesa proszê o wyluzowanie przy ostrzeniu mieczy. Jak tak dalej pójdzie, to bêdzie musia³ przewoziæ broñ miêdzy elektromagnesami, w pró¿ni. ¯aden pojemnik tego nie utrzyma w ¶rodku...

Filmiki z testów Fechtschule Danzig bardzo poprosi. Materia³ów nigdy za wiele.

Pzdr
Gwyn
Szafa
Filmiki udostêpnimy jak tylko bêdziemy wiedzieli ile tego jest, jakiej objêto¶ci i w jaki sposób bêdziemy udostêpniali. Z tym ¿e dostêp na pewno bêdzie powszechny.

My tak¿e jeste¶my zadowoleni z kierunku w którym zd±¿a SMDF, oby tak dalej.

Pozdrawiam
Szafa
Aion
Bardzo dziêkuje wszystkim uczestnikom SMDF'u za wyborn± zabawê, sparingi i pouczaj±ce testy ciêæ. Jak dla mnie, najlepiej bawimy siê we w³asnym gronie i niech tak pozostanie.

Chcia³bym te¿ bardzo podziêkowaæ cz³onkom Fechtschule Gdañsk za wielki wk³ad w organizacje imprezy. Gdyby nie podzia³ zadañ SMDF by siê nie odby³. W szczególno¶ci ujê³a mnie postawa naszych najm³odszych adeptów. Dziêki Wam te¿ mog³em braæ czynny udzia³ w imprezie ;) Dziêkuje!

Go¶cie z ró¿nych stron Polski, z ró¿nych grup, daj± fantastyczn± mo¿liwo¶æ wymiany do¶wiadczeñ i przedstawienia tego czym siê naprawdê zajmujemy.
Na szczê¶cie uda³o siê nam unikn±æ powa¿niejszych kontuzji i oby tak dalej.

Z nowo nabytej wiedzy, kategoria szmaty zosta³a zredukowana do po³o¿enia miecza na przeciwniku, bo przy wyostrzonej na ¿yletkê broni nawet uderzenie lekkie, z ma³ego zamachu daj± i tak powa¿ne obra¿enia. Przy mocnym ciêciu z zamachu, wchodzi jak w mas³o tn±c przeszywkê i dublet.

Przy ostrzeniu podobnym do standardu domowej siekiery, bez 3 dniowego ostrzenia na ceramicznych p³ytkach, widaæ kolosaln± ró¿nicê, jak± daje nawet cienki pikowaniec na watolinie. Ostry miecz nacina materia³ a wyszczerbiona ostra broñ nie jest w stanie go nawet przeci±æ.

Materia³y i dyskusja na ten temat chcia³bym otworzyæ, jak bêde mia³ filmy z ciêcia pó³tuszy.

PS.

Basia nie da siê odci±æ od czekolady ;)
chaos-opole
moim zdaniem ta cze¶æ na której by³em by³a pozytywna i za co wszystkim dziêkuje , ja i organizatora , jak i ludzk± z którymi mog³em porozmawiaæ oraz po walczyæ. jedno co moim zdaniem trzeba poprawiæ i wiem ze to przyjdzie z czasem , to sêdziowanie na zawodach, bo niestety ale lekkie ciecia te¿ potrafi± zrobiæ krzywdê, a sêdziowie powinni uznawaæ trafienia do których trafiony sie przyznaje ze cos by sie sta³o albo ze dosta³ a nie zawsze tak by³o , ale w wiêkszo¶ci przyznawali,

poza tym koñcz±c wypowiedz kilkoma s³owami dziêki za imprezê, na drugi rok postaram sie mieæ wiencej czasu niestety czasem jest si³a wy¿sza i brak . ale za rok pisze sie ponownie na SMDF i pewnie na kolejne nastêpne tez :p

jednym s³owem róbcie to dalej i polepszajcie swoj± wiedzê , umiejêtno¶ci an takich spotkaniach
jeszcze raz dziêkuje organizatorom za mo¿liwo¶æ spotkanie

pozdrowienia dla wszystkich
Jabol
To i ja przy³±cze siê do tego cukierkowego nastroju, bo SMDF by³ ¶wietny.
Dziêkuje Aionowi i ca³emu Fechtschule za przygotowanie imprezy, za ¶winiaka, mo¿liwo¶æ po¿yczenia ich ¶wietnych ochraniaczy itp itd.
Wszystkim obecnym za atmosferê bez spiêæ, napinek i niepotrzebnego udowadniania sobie ¿e moja kung fu jest lepsze za wszelk± cenê.
Turniej d³ugiego miecza by³ ¶wietny a wra¿enia z walki Miko³aj vs Barbara Ch. gdzie wa¿±cy 105 kg facet jak bezbronne dziecko ucieka przed ma³ym czarnym ludzikiem by³o niesamowite maniac.gif (od tej chwili ju¿ wiem kogo z Gdañska baæ siê najbardziej :D) zreszt± podobnie w walce Miko³aja z Gwynem kiedy to Miko³aj zacz±³ hopsaæ
Jedyn± rzecz±, nad która nale¿y pracowaæ to sêdziowania i ustalenie jednych niezmiennych zasad-ale brawa dla sêdziów za chêæ rozmowy i mam nadzieje analizowanie uwag uczestników i widzów.

Teraz czekaæ tylko na filmiki-niech Ci którzy nie byli pop³acz± siê z zazdro¶ci :D
Shogun
Ja te¿ dziêkujê wszystkim uczestnikom SMDFu, do¶wiadczenia z turnieju s± bezcenne. To by³ zaszczyt walczyæ z lud¼mi o takich umiejêtno¶ciach.
Co do Basi to ju¿ stawa³a z wiêkszymi przeciwnikami i ciê¿szymi. Wygl±da³o to jakby czarny pasikonik ;) stawa³a przeciwko nied¼wiedziowi ;) Oczywi¶cie Basia wygra³a tam t± walkê, wiêc Basi nie nale¿y nie doceniaæ ;) Tak na prawdê to taka ma³a maszynka do zabijania ;) he he. Uwaga na ataki g³ow±, bo Basia z g³ówki potrafi federy ³amaæ ;D (chyba na Basiê czekolada dzia³a jak szpinak na Popeye'a ;) )
To by³ nasz drugi turniej, wiêc spoko na pewno wypracujemy odpowiedni przepis smile.gif
Monika ksf
Dziêkujê Aionowi i ca³ej ekipie z Gdañska za imprezê i za wspania³± atmosferê stworzon± przez wszystkich uczestników spotkania. To by³ trzeci SMDF (po dwuletniej przerwie), na którym by³am i naprawdê by³o warto, szczegolnie by³o widaæ skok umiejêtno¶ci uczestników w ci±gu tego czasu. Rewlacyjny jest system ochraniaczy i sprzêtu do walki stworzony przez Jana, który umo¿liwi³ w miarê bezpieczne sparringi federami w lekkich os³onach na pe³nej szybko¶ci, o czym ¶wiadczy:
CYTAT(Aion @ 16:03 24.11.2008) *
Dziêkujê równie¿ za przytomno¶æ umys³u kolegi z Ringschlue, który prawie mnie zas³oni³ w³asnym cia³em przed pikuj±c± na mnie moj± w³asn± szabl±, która tak siê za mn± stêskni³a, ¿e odda³am j± w obce rêce ;) ¿e chc±c wróciæ omal mi g³owy nie urwa³a ;). Dziekujê równie¿ za fachowe zmro¿enie stawu.

CYTAT(chaos-opole @ 16:59 24.11.2008) *
a sêdziowie powinni uznawaæ trafienia do których trafiony sie przyznaje ze cos by sie sta³o albo ze dosta³ a nie zawsze tak by³o , ale w wiêkszo¶ci przyznawali,
Dziêki Chaosiku za uznanie moich dwóch trafieñ, których sêdziwie nie zaliczyli.
Moje uwagi, co do sposobu sêdziowania. Je¶li trafiaj±cy daje znak, ¿e trafi³, a trafiony przyznaje siê do trafienia pokazuj±c, w które miejsce oberwa³, aby nie ignorowali tych sygna³ów, bo nie jest mo¿liwe, by dostrzegli wszystkie trafienia i ocenili ich si³ê stoj±c obok. Je¶li trafiony poczu³ trafienie têp± broni± przez grub± przeszywê i solidny karwasz, a trafiony czu³, ¿e broñ mu siad³a na celu, nie powinno to byæ tratowane jak szmata.
Proponujê tak± zasadê: je¶li dwie strony pokazuj±, ¿e by³o trafienie, powinno siê je zaliczyæ. W podobnym przypadku sêdzie powinni decydowaæ o niezaliczeniu trafienia tylko wtedy, gdy jedna strona zapiera siê, ¿e go nie by³o (obojêtne czy jest to trafiaj±cy czy trafiony).

Dziêkujê równie¿ Marcinowi ¯mudzkiemu za organizacjê turnieju rapiera, jak dla mnie zasady sêdziownia by³y do bólu klarowne, szczególnie podoba mi siê rzut monet±, gdy w fina³owym pojedynku walcz±cy potraktuj± siê obopólem (w realu nie wiadomo, kto by prze¿y³, rana mog³aby siê zakaziæ itd).
Na uwagê zas³uguje fakt, ¿e w turnieju rapiera nie by³o ¿adnego obopóla! (Obopól dyskwafikowa³ obu walcz±cych, którzy nie przechodzili do kolejnej rundy). Tak bardzo nikt nie chcia³ "gin±æ" zabieraj±c wroga ze sob± ;).
Pozwala to równie¿ unikn±æ wypadku, gdy trafiony otrzymuj±c trafienie zadaje silny strza³, by sêdziowie potraktowli podobna akcjê jak conajmniej obopól ("taktyka" stosowna np w turniejach szabli). Wtedy wystarczy po prostu i¶æ i "nawalaæ" ignoruj±c wyprzedzenia z nadziej±, ¿e np sêdziowie ich nie zauwa¿±.

CYTAT(Shogun @ 18:53 24.11.2008) *
Co do Basi to ju¿ stawa³a z wiêkszymi przeciwnikami i ciê¿szymi. Wygl±da³o to jakby czarny pasikonik ;) stawa³a przeciwko nied¼wiedziowi ;)

Chyba od dzisiaj zacznê wcinaæ kilogramami czekoladê ;), bo du¿ych misiów siê bardzo bojê smile.gif.
chaos-opole
CYTAT(mblade @ 19:50 24.11.2008) *
CYTAT(Aion @ 16:03 24.11.2008) *
Dziêkujê równie¿ za przytomno¶æ umys³u kolegi z Ringschlue, który prawie mnie zas³oni³ w³asnym cia³em przed pikuj±c± na mnie moj± w³asn± szabl±, która tak siê za mn± stêskni³a, ¿e odda³am j± w obce rêce ;) ¿e chc±c wróciæ omal mi g³owy nie urwa³a ;).

odnoscie wracania szabli do w³a¶cicielki i ucinania g³wy to:
mblade; mysle ze ta sytuacja nei powinna mieæ miejsca , mysle ze nas na uczy³a du¿o od no¶nie szabli treningowej i nie tylko, chodzi mi o sprê¿ysto¶æ o ktorej rozmawiali¶my
my¶lê ze wnioski które wyci±gnêli¶my dla czego tak sie sta³o, te¿ nas nauczy³o co¶ ,
jednak za t± sytuacje chcia³em przeprosiæ i obiecaæ ze postaram sie nei powtarzaæ lataj±cej szabli :p

CYTAT(mblade @ 19:50 24.11.2008) *
CYTAT(chaos-opole @ 16:59 24.11.2008) *
a sêdziowie powinni uznawaæ trafienia do których trafiony sie przyznaje ze cos by sie sta³o albo ze dosta³ a nie zawsze tak by³o , ale w wiêkszo¶ci przyznawali,
Dziêki Chaosiku za uznanie moich dwóch trafieñ, których sêdziwie nie zaliczyli.
np w turniejach szabli). Wtedy wystarczy po prostu i¶æ i "nawalaæ" ignoruj±c wyprzedzenia z nadziej±, ¿e np sêdziowie ich nie zauwa¿±.

nei am za co dzienkowaæ bo uwarzam ze powinny byc zaliczone dlatego tez pokazywa³em to, walki fer play nayczyla mnei moja wieloletnia doswiatczenie z broni± ,a po drugie nic by to nei zmieni³o jak bym nei powiedzial bo y³o widac , i slychac a po drugie tak jak mowilem mia³ bym sciegna wszystkei poder¿niente to co bym mug³ zrobiæ ?? NIC wiec czemu nei mowic .

a odno¶nei sedziów to drobna uwaga, wiadomo ze nikt nie jets wstanie wypalaæ ka¿de trafienie bo zalerzy jak stoi , od szybko¶ci itd , jednak¿e moim zdaniem sêdziowie musz± sie jeszcze du¿o nauczyæ bo musza widziec wiecej , aczkolwiek na to po trzeba czasu i æwiczenia æwiczenia i æwiczenia sêdziowania dlatego prosze zeby to potraktowali jako rade a nie jako co¶ negatywnego , lub to ze chce ich negowaæ, jak to pisa³ stary japonski mistrz " trza do doglebnie przemy¶leæ "
Rudyy
Bardzo sympatycznie i bezstresowo.
Dziêkuje wszystkim tym którzy organizowali nam zabawê, czyli
Fechtschule Gdañsk - ca³okszta³t imprezy
Ringschule -zapasy devil.gif
Akademii broni -rapiery
Vectirowi - cuttesty
Sêdziom z Chor±gwi prywatnej von Reihl, oraz z Fechtschule.
Dziêkuje sparingpartnerom oraz przeciwnikom w turniejach (zw³aszcza Basi Ch i Gwynowi), bardzo wiele sie nauczy³em.
Zaprawdê warto odwiedziæ ta imprezê, mam nadzieje, ze bêdê na niej go¶ci³ regularnie.
Z czasem wypracuje sie te¿ precyzyjny system sêdziowania i nie bêdzie ju¿ ¿adnych w±tpliwo¶ci.
Pozdrawiam.
Monika ksf
CYTAT(chaos-opole @ 21:42 24.11.2008) *
odnoscie wracania szabli do w³a¶cicielki i ucinania g³wy to:
mblade; mysle ze ta sytuacja nei powinna mieæ miejsca , mysle ze nas na uczy³a du¿o od no¶nie szabli treningowej i nie tylko, chodzi mi o sprê¿ysto¶æ o ktorej rozmawiali¶my
my¶lê ze wnioski które wyci±gnêli¶my dla czego tak sie sta³o, te¿ nas nauczy³o co¶ ,
Je¶li chodzi o kwestiê bezpieczeñstwa i sprê¿ysto¶æ broni, jak do tej pory nawet nie demonstrona³am giêtk± kling± sportow± bez maski technik, bo mo¿e ona odbiæ w twarz i trafiæ w oko. Teraz wiem, ¿e trzeba byæ czujnym równie¿ wtedy, gdy kto¶ trzyma nawet têp± replikê w d³oni, bo mo¿na oberwaæ przecie¿ nawet rynkoszetem ulatuj±c± z³aman± kling±. A nie zorientowa³am siê co siê dzieje, bo sta³am z boku i mi ludzie trochê widoczno¶æ zas³onili.
Maciej Reihl
W imieniu sêdziów chcia³em bardzo podziêkowac zawodnikom za czyst± i uczciw± walkê, podporz±dkowanie siê naszym decyzjom (mimo kontrowersji) oraz - co dla nas najwa¿niejsze - uwagi i wnioski zg³aszane po turnieju.
Za wszystkie niedoci±gniêcia i b³êdy gor±co przepraszam.

Podkre¶lê jeszcze raz: turnieje d³ugiego miecza i sposób ich sêdziowania s± jeszcze "w powijakach". Dla nas by³ to debiut w tej formule (sêdziowali¶my do tej pory wiele walk ale w opancerzeniu).
Ró¿nice s± ogromne, skala trudno¶ci nieporównywalna.

Tak jak to ju¿ zosta³o powiedziane, przyzwoity poziom sêdziowanie osi±gnie dopiero po n-tym turnieju.

Na marginesie - zaobserwowali¶my ciekawe zjawisko psychologiczne: sêdziowie z walki na walkê zaliczali coraz s³absze trafienia. Byc mo¿e szybko¶c akcji wymusi³a na nas maksymalne skupienie na odnotowaniu samego trafienia - na ocenê jego skuteczno¶ci, po prostu nie starczy³o ju¿ "mocy obliczeniowej". Przed turniejem zak³adali¶my zaliczanie mocnych trafieñ i w trakcie walk kilkukrotnie byli¶my przywo³ywani do porz±dku przez sêdziego g³ównego aby nie zaliczac "szmat". To mog³o sprawiac wra¿enie zmieniania regu³ w trakcie trwania turnieju. Notabene, po testach na ¶wince - jak ju¿ zauwa¿y³ Aion - kategoria "szmaty" musi ulec powa¿nej rewizji. Bêdzie to jednak wymaga³o pokrojenia jeszcze niejednej ¶winki.

Podsumowuj±c - bardzo fajna impreza, wysoki poziom walk, przemi³a atmosfera. A prace nad doskonaleniem formu³y turnieju i sêdziowania, na podstawie uzyskanych do¶wiadczeñ rusz± z kopyta.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Maciek.
chaos-opole
od nosnie sêdziowania dla sêdziego.

mo¿na jakos to t³umaczyæ i jeste¶cie w jakis sposób usprawiedliwieni u mnei bynajmniej
bo walki w blachach ru¿ni± sie strasznie do walk na federy , i w tym opancerzeniu co my mamy.

jedna uwaga równie¿ do organizatorów a mo¿e jaka¶ jedna z opcji ( niektórzy mog± uznaæ za g³upi± i mog± mie wy¶miaæ ale powiem to ) chcia³bym ¿eby¶cie pomy¶leli nad jakim¶ sedzi± z szermierki sportowej , i to najlepiej z szabli , moim zdaniem je¶li bedzie jeden albo 2 takich sedziów to mo¿e oni bed± wiecej widzieli ze z gledu na to i¿ broñ sportowa jest du¿o szybsza nawet od federa,a juz napewno szabla sportowa jest duzo syzbsza od cie¿szej broni, wydaje mi sie zreszt± to zauwarzy³em osobiscie ze widzia³em trafienia ktore wesz³y po ¶wince stwierdzi³ bym ze mog³y by krzywde zrobiæ a ich nei by³o

a kolwiek uwarzam za ze wprowadzenei 5 sportowych sedziów zamiast ludzi takich jak teraz byli sedziów nie jest dobrym pomys³em , powinno byc pó³ na pó³ albo z niewielk± przewaga na " naszych "

aczkowiek tak jak mówie niektórym moze sie wydaæ glupim pomys³em, niektórzy mog± uznaæ za jaka¶ alternatywe, a niektórzy to dokladnie przemy¶l± i bed± dawaæ jakie¶ sugestje .
Ja osobiscie jestem dalej na etapie DOK£ADNEGO PRZEMY¦LANIA TEJ KWESTJI
i za jaki¶ czas moge dojsc do innych wniosków , ale narazie nad tym rozmy¶lam

ACZKOLWIEK chcialbym osobiscie PODZIEKOWAÆ Sêdzi± za pomoc w turnieju, I ZA SÊDZIOWANIE tak naprawde praca ¶edziego jest najtrudniejsza w turnieju na jak± kolwiek broñ a tym bardziej ze to dopiero poczatki , dlatego JESZCZE WIEKSZE CH£OPAKI UZNANIE DLA WAS i jak to mowi± z ka¿dego turnieju zawodnicy wynosz± jaka¶ wiedze i sie doskonala ( nawet na walkach przegrywanych ) tak i mysle ze sêdziowei tez sie doskonal± i tego wam ¿ycze

pozdrawiam serdecznie
Aramis
Dziêkujê organizatorom i uczestnikom za imprezê. A szczególnie zapa¶nikom! Dawno nie mia³em okazji poturlaæ siê trochê po macie i niemal zapomnia³em, ¿e to równie¿ doskona³a zabawa! Muszê koniecznie Was odwiedziæ.
Oczywi¶cie wszystkie sparringi i obserwacje siê przydadz±, w koñcu po to s± takie spotkania. Jeszcze raz dziêkujê!

A teraz je¶li chodzi o sêdziowanie. Wcale nie trzeba siê spieszyæ z jednymi niezmiennymi zasadami wa¿ne, ¿eby ewoluowa³y w dobrym kierunku. A sami sêdziowie? Z do¶wiadczeñ z szermierki sportowej czy klasycznej zauwa¿y³em, ¿e liczba sêdziów "liniowych", powinna byæ parzysta. Czyli albo dwóch, stoj±cych po "wewnêtrznej" przypisanego im zawodnika, albo lepiej czterech. Oni oceniaj± trafienia a sêdzia g³ówny opisuje akcjê w której zosta³o ono zadane. Gdy jest ich trzech, zawsze jeden zawodnik bêdzie uprzywilejowany ten, na którym w danym momencie skupia siê wzrok tylko jednego sêdziego.

Najbardziej dyskusyjna jest ocena "jako¶ci" trafieñ oczywi¶cie. Wszyscy na ¶wince zaobserwowali, ¿e po samym sposobie zadawania ciêcia nie da siê oceniæ jego skutków. Skutki widaæ dopiero po zaobserwowaniu skutków icon_wink.gif. Pos³u¿ê siê przyk³adem z szabli bo jako broñ sieczno kolna w kwestii sêdziowania moim zdaniem tak wiele od miecza siê nie ró¿ni. Dlatego szabla klasyczna i sportowa posz³a pocz±tkowo w stronê w miarê wyra¼nego ciêcia, bez oceniania jego si³y i ewentualnie wykluczenia "ewidentnego" trafienia p³azem, co przy mieczu widaæ nie¼le. Potem sportowa zrezygnowa³a nawet z trafiania ostrzem, ale to temat na inn± dyskusjê.

Jednym s³owem warto prze¶ledziæ jak historycznie zmienia³o siê sêdziowanie szabli i dlaczego. Bo wiele zmian by³o wprowadzonych dlatego, ¿e pewnych rzeczy po prostu NIE DA£O siê sêdziowaæ, mimo sêdziów z wielkim do¶wiadczeniem. A i tak nigdy w szabli nie by³o i nie ma pe³nej jasno¶ci . Dlatego zamiast w niektórych kwestiach wywa¿aæ otwarte drzwi mo¿na siêgn±æ do sêdziowania szabli, chêtnie pomogê jak by co. SFA dostosowuje regulaminy szablowe do naszych potrzeb, jak kto¶ jest zainteresowany dyskusj± zapraszam.

Sêdziowanie jest trudne, mêcz±ce i wymaga praktyki. Du¿o praktyki. Wiêc pocieszaj±ce jest to, ¿e bêdzie lepiej z ka¿d± obejrzan± przez sêdziów walk±.

Nie wierzê. Odes³a³em kogo¶ do "¼róde³". Starzejê siê. bigsmile2.gif
Pickman
Szkoda ze nie dotarlem na SMDF :/
Przylacze sie za to do prosby o filmiki, zwlaszcza te o swince! smile.gif
sulsa

Dziêkujê serdecznie ,
Janowi oraz ca³ej Fechtschule Gdañsk za trud zorganizowania kolejnego SMDF-u ,
za niezwykle ciekawe testy - ciêcia ¶winki,
Marcinowi za zawody w cut testach i cenne uwagi jak ci±æ by przeci±æsmile.gif
Cz³onkom FEDERa za prezentacje, a uczestnikom SMDFu za uwagi i sugestie.
Wszystkim za wspólne sparingi na macie i dyskusje.
No i oczywi¶cie dziêkujemy Fechtschule Gdañsk za mo¿liwo¶ci treningu na NIUNI:),
do dzi¶ mamy solidne zakwasy. Trzeba przyznaæ, ¿e kawa³ z niej "baby", zastanawiamy siê nad sprowadzeniem jej do Wroc³awia:)
Oczywi¶cie wszystkich chêtnych zapraszamy do nas na treningi:) i mamy nadzieje ¿e na kolejnym SMDFie bêdzie nas wiêcej chêtnych do walki w turnieju zapa¶niczym.
Pozdrawiam
Tomek Maziarz

MagicWojtek
smdf 2008
Filmiki z ciêæ rurek...
od pierwszej,do ostatniej osoby...2 tury;-)
pozdrawiam
Wojtek
Monika ksf
CYTAT(MagicWojtek @ 08:23 26.11.2008) *

Strasznie wielgachny ten plik, bêdê go ¶ciag±c przynajmniej godzinê angsad.gif.
Co na tej stronie klikn±æ, by go ¶ci±gn±æ?
MagicWojtek
CYTAT(mblade @ 17:40 26.11.2008) *
CYTAT(MagicWojtek @ 08:23 26.11.2008) *

Strasznie wielgachny ten plik, bêdê go ¶ciag±c przynajmniej godzinê angsad.gif.
Co na tej stronie klikn±æ, by go ¶ci±gn±æ?

trzeba wpisaæ 3 literowy kod, podany obok napisu MEGAUPLOAD icon_wink.gif..potem download i poczekaæ ~45 sec. tam jest licznik ile zosta³o..i potem kilkn±c free download icon_wink.gif
Krzywonos
Ja równie¿ chcia³em z³o¿yæ- w imieniu zarówno swoim, jak i grupy ARMA-PL Kraków- podziêkowania: Fechtschule Gdañsk- za ¶wietn± organizacjê SMDFu 2008, przygotowanie zawodów i testów ciêæ oraz u¿yczenie brakuj±cego do wziêcia udzia³u w tych¿e sprzêtu; przedstawicielom FEDERu- za bardzo ciekaw± i inspiruj±c± prezentacjê; Marcinowi ¯mudzkiemu- za turniej rapiera "dla wszystkich"; a tak¿e wszystkim uczestnikom razem- za mi³± i przyjacielsk± atmosferê, zdrow± rywalizacjê, nowe do¶wiadczenia i ¶wietn± zabawê!
Mam nadziejê, ¿e mo¿liwie jak najszybciej spotkamy siê w tym samym lub podobnym gronie i bêdziemy siê bawili przynajmniej tak samo dobrze, jak 22 i 23 listopada 2008 w Gdyni.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie!
Krzywonos
Zapomnia³em- chcia³em te¿ serdecznie pogratulowaæ zwyciêzcom wszystkich odbywaj±cych siê na tej imprezie zawodów!
Rafa³ Jarosz
I ja równie¿ dziêkujê Fechtschule Gdañsk za zorganizowanie SMDF2009. I gratulujê, bo wed³ug mnie by³o bardzo udane.

Szczególnie podoba³o mi siê, ¿e czynni uczestnicy spotkania chêtnie po¿yczali sobie nawzajem broñ i próbowali walki ró¿nymi narzêdziami i w ró¿nych konwencjach, a nie tylko w ramach w³asnej grupy. Ten klimat otwarto¶ci, który siê czu³o na sali by³ naprawdê fajny i mam nadziejê, ¿e nastêpnym razem te¿ tak bêdzie.
To jedyna impreza w roku, na której mo¿na skrzy¿owaæ w³osk± szablê pojedynkow± z jednorêcznym mieczem i puklerzem. W przysz³ym roku przywieziemy karabiny z bagnetami smile.gif .

Chcieli¶my te¿ jeszcze raz z Andrzejem podziêkowaæ za po¿yczenie federów i ochraniaczy do turnieju. No i serdecznie pozdrawiam wszystkich moich przeciwników. Siniaki ju¿ mi piêknie podojrzewa³y bigsmile2.gif ..
Aion
Walki fina³owe z SMDF 2008:

http://www.youtube.com/user/janchodkiewicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.