Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bron Druzyny na Rugii pod koniec X
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
MarekWojmir
Witam! Interesuje mnie, jaki rodzaj broni mogly nosic druzyny roznych kziaz Rugijskich tak do ok. 980 np. druzya Nakona

http://en.wikipedia.org/wiki/Nakonids

Wiem, ze link z wikipedii pewnie nie jest mile widziany, ale nie mieszkam w Polsce i mam straszne problemy z organizowaniem kziazek, bo w niemieckich Bibliothekach na temat Slowian jest jeden wielki ****...

a wiec z gory w sumie prosze o potwierdzenie lub jakiekolwiek info, czy kolega Nakon (nie znam pol imienia) w ogole mial druzyne, straz lub cokolwiek.

Pozdrawiam, Marek.
Rabiega
Z pewno¶ci± Kolega Nakon wojskiem dysponowa³.
Nikt jednak nie wie, jakim.
Koledzy Niemcy bowiem przez stulecia skutecznie zacierali wszelkie ¶lady po S³owianach Zachodnich, tak¿e - Obodrzycach/Obodrytach.
Bodaj jedyna zachowana wzmianka z epoki o owym ksiêciu zawarta jest w przekazie przypisywanym Ibrahimowi Ibn Jakubowi.
Do przejrzenia np. tutaj
Nie jestem zorientowany w prowadzonych pracach wykopaliskowych na terenie Niemiec, nie znam równie¿ inwentarza ewentualnych znalezisk z tego terenu.

Pozdrawiam-
Rabiega
Znicz
Witam,

Wspomniany Ibn Jakub o Nakonie i jego wojach
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Po¿yteczna tabelka znalezisk broni Obodrzyców i Wieletów do roku AD 2007
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Za sto lat bêdziemy wiedzieæ wiêcej. Ciekawe czy FREH-a tyle poci±gnie.

Pozdrawiam
Znicz
MarekWojmir
To juz cos, dziekuje Wam. Jak sam jeszcze jakies informacje znajde to zapodam, o ile was to interesuje.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.