Czy takie cuda:
http://www.armor.com/2000/Catalog/item089.html wystêpowa³y ju¿ w XII wieku? Szczerze mówi±c wygl±da mi to na pó³toraka który pojawia siê w drugiej po³owie XIII wieku. Czy mo¿e mnie kto¶ o¶wieciæ?
Je¶li ufaæ Oakshott'owi to jest to jak najbardziej XII wieczny miecz. Typ XII lub XIIa je¶li dobrze widzia³em. Wszystko zale¿y od d³ugo¶ci rêkoje¶ci.
Chyba XIIa z tego co widzê, wielkie dziêki
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Hmm... jednak ta strona->
http://www.albion-swords.com/swords/albion...-baron-xiia.htm (ostatni akapit) wskazuje ¿e by³ w u¿yciu od drugiej po³owy XIII wieku...
Z tego co wyczyta³em, to Oakeshott datuje u¿ywanie tego typu mieczy na lata 1170-1330. Wchodzi wiêc do u¿ytku w drugiej po³owie, ale wieku
XII.
No dobra zacznijmy od pocz±tku...
Czy to jest typologia wed³ug Oakshott'a :
http://www.algonet.se/~enda/oakeshott_eng.htm http://www.albion-swords.com/articles/oakeshott-typology.htm ??
W obydwu pisze ¿e pojawia siê w
XIIIwieku (typ XIIa)
Je¿eli masz jakie¶ linki które wskazuj± inaczej to proszê podziel siê
Miecz w pierwszym po¶cie to jak dla mnie ma³a przeróbka (gdy¿ g³owica mi ni jak nie pasuje) wczesnego miecza XIII lub pó¼nego XII gdy¿ mamy jeszcze szerokie zbrocze jak w mieczach wikiñskich i masywne ostrze.
Od po³owy XIII wieku zaczynaj± wystêpowaæ (jak ja to zwe, oczywi¶cie nie poprawnie) super miecze tj. o w±skim zbroczu, d³ugie, lekkie i z bardzo szczup³ymi g³owniami. Postaram siê zamie¶ciæ jakie¶ foto o jaki miecz mi chodzi.
Prof. Oakeshott'a traktowa³ bym z dystansem. Znam ludzi, którzy traktuj± jego typologie frywolnie i maj± w wiêkszo¶ci racje. Poza tym o ile siê nie myle to jest prof. francuski wiêc zrobi³ typologie francuskiego orê¿a
Oakeshott by³ Anglikiem i wzi±³ pod uwagê praktycznie ca³± Europê, z oczywistymi ograniczeniami na ¯elazn± Kurtynê itd...o ile mnie pamiêæ nie myli.
Druga sprawa, to jak pamiêtam z wyk³adów wieloboczne g³owice to raczej XIV wiek, nie wcze¶niej. Jak dla mnie miecz z pierwszego postu ni jak siê ma do XII wieku.
Polecam g³ownie typu X,XI, g³owice A, B, E (?), G, jelce 1,3
Salve
Na XII ten miecz wg mnie nie pasuje ani trocho od jelca w strone g³owicy . G³owica jest za ma³a do masywnego miecza tego typu . By³by on poprostu cholernie nie praktyczny a co jak co miecz to ozdoba dopiero w drugiej kolejno¶ci
Mo¿e nasz rodzimy pan Andrzej Nadolski co¶ pomo¿e ? Nie pomo¿e bo nie ¿yje niestety ale zostawi³ po sobie troche wiedzy pisanej
Po co nam angole jak mamy nadolskiego ^^ W XII wieku nie k³ammy siê mieli¶my generalnie rzemie¶lników z importu
Wiec nasze miecze w XII sie znacznie od tych Francuskich i Angielskich nie ró¿ni³y .
Dowidzenia ;)
Nie patrz na miecze oczami z XX wieku.
G³owice by³y bardzo czêsto niewielkich rozmiarów, miecz taki s³u¿y³ do zabijania, by³ ostry, delikatnie mówi±c inaczej wywa¿ony ni¿ dzisiejsze sztaby.
Dwa Nadolski pisa³ w latach 60 tych sw± g³ówn± prace o broni wczesno¶redniowiecznej, trochê materia³u przyby³o od tamtych lat. I ogólnie wszyscy uznaj± typologiê Oakeshotta i koniec.
Sk±d masz rewelacje, ¿e mamy rzemie¶lników z importu?
A z importowaniem sobie elementów francuskich, angielskich, skandynawskich, w³oskich to bym uwa¿a³...
Mo¿na go porównaæ do typu XI który odpowiada na XII wiek, g³ownia i jelec jest ok, lecz ta g³owica nie pasuje.
Salve
Co do stafu z importu to mo¿e ¼le siê wys³owi³em . Chodzi³o mi o importowanie zachodniego stylu i technologi . Najwiêksze ku¼nie powstawa³y przy klasztorach w Polsce . O ile mnie pamiêæ nie myli , w tej chwili nie jestem pewny na 100 % czy najwiêcej by³o w rêkach zakonnych ale jak to znajdê to wrzucê . Chodzi mi o importowanie technologi nie samych produktów . Technologia jak to ma w zwyczaju rozprzestrzenia³a siê z pewnym po¶lizgiem czasowym . TO mia³em na my¶li pisz±c o rzemie¶lnikach z importu w XII wieku . Choæ w±tpiê i¿ nasi rodzimi rzemie¶lnicy tworzyli twory na wysokim poziomie .
Pozdrawiam Godfryd
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.