Nie wiem czy to jest nowsze, ale fakt - rysunek jest autorstwa prof. Koli. Ilustracja pochodzi z rozdzia³u pt. "Narzêdzia do obróbki drewna z grodziska w Plemiêtach" ksi±¿ki o Plemiêtach, tab XX, któr± uda³o mi siê dorwaæ w bibliotece IA UMK, niestety mam tylko skserowane dwa artyku³y z ca³ej ksi±¿ki wiêc po pierwsze nie wiem kto by³ redaktorem a po drugie nie wiem jak datowana jest ta praca. Obiecuje jednak¿e siê dowiedzieæ i tutaj napisaæ.
Je¶li kto¶ jest zainteresowany mogê zeskanowaæ ca³y artyku³, szczególnie ilustracje, gdzie znajduje siê dosyæ du¿o interesuj±cego sprzêtu - siekiery, topory, cios³o, skoblice i nutownik.
Ponadto, jako ¿e bêdê mia³ tak± mo¿liwo¶æ, chcia³bym porozmawiaæ z prof. Kol± na ten temat i je¶li siê uda zdobyæ wiêkszy rysunek tego cios³a, gdy¿ za³±czony ma na papierze jakie¶ 3cm = ma³o szczegó³ów. Je¶li tylko w/w materia³y zdobêdê chêtnie siê nimi podzielê.
A póki co o podzielenie siê wiedz± proszê Was
//edit:
Viatorze, je¶li masz pod rêk± tê publikacjê o której piszesz - móg³by¶ mo¿e wrzuciæ na Frehe rysunków ¶widrów, bo tego nie skserowa³em, a jest mi teraz potrzebne.