Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: cios³o, cie¶lica, ciesio³a
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Nikodem
Je¶li by kto¶ mia³ co¶ wiêcej ni¿ to czym dysponuje, ucieszy³bym siê niezmiernie. Póki co znalaz³em tylko 3 cios³a - dwa z Mastermyr (klik, klik) i jedno z Plemi±t (klik). Wiem ¿e mnóstwo ciose³ jest na ikonografii (pó¼nej, ale w zasadzie takie cios³o mnie interesuje), wiem tak¿e ¿e cios³a siê nie zmienia³y zbyt dynamicznie, podobnie jak reszta narz±dzi, wiec do znalezienia wiarygodnych wzorów mo¿na pokusiæ siê o etnografie, jednak¿e mimo wszystko - wole poprzeæ to najpewniejszymi ¼ród³ami, bo materialnymi ;).

Z góry dziêkuje.
Viator
Poprawi³em linki (pierwsze dwa prowadzi³y do tego samego rysunku).

Sk±d jest trzeci rysunek? Po stylu rozpoznajê rêkê ilustratora z UMK w Toruniu, ale tej ilustracji nie ma w¶ród wielu podobnych w artykule Andrzeja Koli pt. ¯elazny osprzêt ¶redniowiecznej wie¿y mieszkalnej w Plemiêtach i jej wyposa¿enia, wchodz±cym w sk³ad pracy zbiorowej pod red. Andrzeja Nadolskiego pt. Plemiêta. ¦redniowieczny gródek w Ziemi Che³miñskiej, PWN 1985. Czy ukaza³o siê nowsze wydanie albo opublikowano nowe opracowanie materia³ów z Plemi±t?
Nikodem
Nie wiem czy to jest nowsze, ale fakt - rysunek jest autorstwa prof. Koli. Ilustracja pochodzi z rozdzia³u pt. "Narzêdzia do obróbki drewna z grodziska w Plemiêtach" ksi±¿ki o Plemiêtach, tab XX, któr± uda³o mi siê dorwaæ w bibliotece IA UMK, niestety mam tylko skserowane dwa artyku³y z ca³ej ksi±¿ki wiêc po pierwsze nie wiem kto by³ redaktorem a po drugie nie wiem jak datowana jest ta praca. Obiecuje jednak¿e siê dowiedzieæ i tutaj napisaæ.
Je¶li kto¶ jest zainteresowany mogê zeskanowaæ ca³y artyku³, szczególnie ilustracje, gdzie znajduje siê dosyæ du¿o interesuj±cego sprzêtu - siekiery, topory, cios³o, skoblice i nutownik.
Ponadto, jako ¿e bêdê mia³ tak± mo¿liwo¶æ, chcia³bym porozmawiaæ z prof. Kol± na ten temat i je¶li siê uda zdobyæ wiêkszy rysunek tego cios³a, gdy¿ za³±czony ma na papierze jakie¶ 3cm = ma³o szczegó³ów. Je¶li tylko w/w materia³y zdobêdê chêtnie siê nimi podzielê.
A póki co o podzielenie siê wiedz± proszê Was smile.gif

//edit:
Viatorze, je¶li masz pod rêk± tê publikacjê o której piszesz - móg³by¶ mo¿e wrzuciæ na Frehe rysunków ¶widrów, bo tego nie skserowa³em, a jest mi teraz potrzebne.
Vislav
Witaj Nikodem!

Oczywi¶cie, je¿eli posiadasz mo¿liwo¶æ zamie¶æ posiadane informacje i rysunki narzêdzi ciesielskich. Nigdy za wiele tego rodzaju informacji.

pozdrowienia Vislav
Nikodem
W linku zdjêcia w wysokiej rozdzielczo¶ci dzia³u o narzêdziach do drewna (oprócz tych nieszczêsnych ¶widrów, które s± gdzie¶ indziej i dlatego nie zauwa¿y³em ich i nie skserowa³em) oraz rozdzia³ o narzêdziach rolniczych itp autorstwa p. Mariana Kochanowskiego - ca³kiem fajne rzeczy s± (miêdzy innymi poszukiwana kiedy¶ kopaczka).
Niestety tylko tak mam mo¿liwo¶æ teraz podrzuciæ te materia³y - Link
Viator
Ciekawe, chyba te ¶widry by³y w ksi±¿ce, któr± Ty cytujesz albo jeszcze gdzie indziej - w tej, któr± ja mam (te¿ w formie wydruku sk±d¶-tam) s± tylko dwa rozdzia³y o ¿elastwie: ten cytowany (ale to s± czê¶ci samej wie¿y, jej osprzêt - od kluczy, skobli, wrzeci±dzy i okuæ zamków, przez ³añcuchy, zawiasy,obejmy, a¿ po gwo¼dzie) oraz militaria - ¿adnych narzêdzi tu nie wymieniono angsad.gif
Nikodem
Jak tylko dorwê ca³± ksi±¿kê to napisze co to za pozycja i jakie s± jeszcze rozdzia³y na temat znalezisk metalowych. A póki co - nadal szukam wiêkszej liczby znalezisk ciose³ ;).
bert8
mam co¶ takiego
Nikodem
Bardzo fajne, z jakiej to ksi±¿ki? Masz mo¿e wiêcej rysunków narzêdzi ciesielskich z niej?
bert8
niestety nie mam pojêcia z jakiej to ksi±¿ki ,ale mam jeszcze jeden rysunek i takie zdjêcie ,narzêdzia kowalskie i ciesielskie
Viator
Aaa! S± i ¶widry!
W ka¿dym razie z podpisów wynika ¿e to s± wykopki z Nowogrodu i Rodnia (Rodeñ - w 1240 spalony przez Tatarów i nie odbudowany) z X-XIII wieku, gros z XI-XII.

Jeszcze co do literatury tematu, ukraiñska strona w Wikipedii (niestety, nie ma t³umaczenia w ¿adnym innym jêzyku) podaje publikacjê nt. wykopalisk w Rodniu autorstwa prof. Mezencewej z Uniwersytetu w Kijowie: Мезенцева Г., Древньоруське місто Родень, 1958
Nikodem
Hehe, czyli spomiêdzy Mastermyr a Plemi±t ;), a ja akurat szukam jeszcze pó¼niejszego wykopku. Znalaz³em w sieci jakie¶ XVII wieczne, ale cholercia zapomnia³em zapisaæ.

A co do ¶widrów, to jak tylko ksi±¿kê od Plemi±t z³apie to dokserujê sobie resztê, gdzie s± i ¶widry smile.gif.
robert w. Wielki
B³êkitny Lew w Gdañsku-jest tam kilka ciesio³ek pó¼no ¶redniowiecznych, jak i ¶widrów.
Zygmunt
obrazek który wrzuci³ Bert pochodzi z "Archea³ogia SSSR", tom bodaj 17(nie pamiêtam) Gorod, zamok, sie³o.
Morski
Witam!
Kolekcjonujê narzêdzia do obróbki drewna, trochê zajmujê siê te¿ ich wytwarzaniem.
Wiêkszo¶æ ciekawych informacji na temat dawnych rzemios³ mo¿na znale¼æ w Encyklopedii Diderota.
Skany plansz mo¿na znale¼æ na Wiki:
-> link do strony z narzêdziami cie¶li

Pozdrawiam.
Nikodem
CYTAT(Morski @ 20:09 05.07.2009) *
Witam!
Kolekcjonujê narzêdzia do obróbki drewna, trochê zajmujê siê te¿ ich wytwarzaniem.
Wiêkszo¶æ ciekawych informacji na temat dawnych rzemios³ mo¿na znale¼æ w Encyklopedii Diderota.
Skany plansz mo¿na znale¼æ na Wiki:
-> link do strony z narzêdziami cie¶li

Pozdrawiam.

Tak, tylko ¿e to jest XVIII wiek, je¶li siê nie mylê. Nie za mocno to siê ma ani do ¶redniowiecza. Poza tym to ikonografia, a nie znaleziska ;).
Morski
CYTAT(Nikodem @ 22:22 05.07.2009) *
Tak, tylko ¿e to jest XVIII wiek, je¶li siê nie mylê. Nie za mocno to siê ma ani do ¶redniowiecza. Poza tym to ikonografia, a nie znaleziska ;).

Prosisz - masz icon_wink.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.