Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Chor±giew Kazimierza V Szczeciñskiego
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009 > Grunwald 2009
£azarz
Jan D³ugosz "BITWA GRUNWALDZKA"
" ...Wojsko krzy¿ackie by³o znacznie s³absze, zarówno gdy chodzi o liczbê i si³ê ¿o³nierzy, jak i chor±gwie ... Dalej pi±ta chor±giew, ksiêcia szczeciñskiego Kazimierza, mia³a jako znak gryfa w bia³ym polu. On równie¿ osobi¶cie ze swoimi wojskami pomaga³ mistrzowi i Krzy¿akom... "

Jan D³ugosz "Banderia Prutenorum"
"... 42 Chor±giew Kazimierza, ksiêcia s³upskiego czyli szczeciñskiego, któr± poprowadzi³ osobi¶cie sam ksi±¿ê Kazimierz ze swoich ludzi,nie bez najwiêkszej hañby i nies³awy swojej i imienia swego oraz szczepu i narodu swego i mowy opanowany przeklêt± ¿±dz± z³ota, wypaliwszy na sobie, rodzie swym i potomstwie wieczyste piêtno hañby [...] na ojczyznê w³asn± i Królestwo Polaków, z którego on sam i przodkowie jego mieli i byt i ¿ycie [...] powsta³ zbrojny, [...] sam wraz z chor±gwi± i niektórymi rycerzami pojmany znosi³ przez pewien czas nêdzê wiêzienia, jednak przez dobrodziejstwo W³adys³awa, króla polskiego, zosta³ z niego zwolniony [...] Ta chor±giew ma d³ugo¶ci dwa ³okcie bez æwierci, szeroko¶æ dwa ³okcie bez æwierci. Ogon za¶ ci±gnie siê na d³ugo¶æ dwóch ³okcie bez æwierci, szeroko¶ci jednego ³okcia w górnej czê¶ci, im ni¿ej tym wêziej na koñcu najwêziej."

Salve Fratres!

Oto sta³o siê. Dziêki dobrej woli Krzysztofa Góreckiego zosta³a powo³ana do ¿ycia Chor±giew Kazimierza V Szczeciñskiego, która od 2009 roku bêdzie corocznie uczestniczyæ w "Bitwie pod Grunwaldem". Krótko mówi±c og³aszamy nabór do Chor±gwi. Wszelkie informacje i szczegó³y prosze na priv.

Pozdrawiam Grzegorz
mardinus
Witaj.

Ale Ty nie odtwarzasz XVw - ......................

A Grunwald jest datowany raczej (tak siê przyjê³o ) wlasnie na XVw.

To jakim cudem Tobie dano misjê utworzenia chor±gwii??

Nie rozumiem (nie abym siê czepia³) - ale nie masz do¶wiadczenia z t± epok± - wiem ,ze raczej odtwarzasz XII-XIII w.

£azarz
Salve Fratres!

Cud Piotrze. Po prostu cud. A cuda siê mno¿±, do tego stopnia, ¿e ju¿ mamy 19 walcz±cych oczywi¶cie na XV. Sam nie wiem sk±d oni siê wzieli. Zapewne cud.
cyt.: "...wiem ,ze raczej odtwarzasz XII-XIII w..." - ale ja jak kobieta, zmienny jestem.

Wracaj±c do tematu my¶la³em, ¿e jako znany p³atnerz napiszesz "O super czyli dozbrajacie siê na XV zapraszam do swego kramu". No có¿, ¿ycie.

Pozdrawiam Grzegorz
mardinus
Hej.
To trzeba by³o siê pochwaliæ ....
My¶la³em ,¿e macie tylko braciszków z XIIIw.
A w twoim pierwszym po¶cie nic nie wspomina³e¶ o XVw w swojej piêtnastowiecznej grupie.

Teraz wiem i zapraszam.

ps. macie jakie¶ zdjêcia ? - chetnie zobacze wasz± grupê.
£azarz
Salve Fratres!

Ju¿ nied³ugo zawitam do ciebie z d³ug± list± i zaczniemy negocjowaæ. A póxniej zamówimy lub po prostu napijemy siê choæby browara.

Pozdrawiam Grzegorz
Pati
Witaj.
My¶lê ¿e dobrze by by³o zapytaæ o zdanie i Bractwa czysto zwi±zane z Kazimierzem v i jego Chor±gwi±.Je¶li dobrze Jeste¶ obeznany w liczbie bractw Szczeciñskich[a my¶lê ¿e tak jest] to Powiniene¶ wiedzieÆ ¿e CHOR¡GIEW KAZIMIERZA V SZCZECIÑSKIEGO istnieje ju¿ od dawna skupiajac w swym Gronie Bractwa które czynnie do tej pory uczestniczy³y w inscenizacji Grunwaldzkiej i ta sama Chor±giew ma zamiar czynnie wyst±piæ w 2009 roku w w/w inscenizacji.
Dobrze by by³o otrzymaæ od Ciebie,jakie¶ wyja¶nienia dotyczace tej sprawy.
Kontakt osobisty czy innych oczywiscie wchodzi w grê.
Pozdrawiam.
Norbert
Adsumus
Znowu kto¶, co¶ ZROBI£ i obrazi³ majestat? Jak kto¶ nie umie niech siê pyta tych co potrafi±, a nie na odwrót.

Pozdro
£azarz
CYTAT(Pati @ 20:19 01.09.2008) *
Witaj.
My¶lê ¿e dobrze by by³o zapytaæ o zdanie i Bractwa czysto zwi±zane z Kazimierzem v i jego Chor±gwi±.Je¶li dobrze Jeste¶ obeznany w liczbie bractw Szczeciñskich[a my¶lê ¿e tak jest] to Powiniene¶ wiedzieÆ ¿e CHOR¡GIEW KAZIMIERZA V SZCZECIÑSKIEGO istnieje ju¿ od dawna skupiajac w swym Gronie Bractwa które czynnie do tej pory uczestniczy³y w inscenizacji Grunwaldzkiej i ta sama Chor±giew ma zamiar czynnie wyst±piæ w 2009 roku w w/w inscenizacji.
Dobrze by by³o otrzymaæ od Ciebie,jakie¶ wyja¶nienia dotyczace tej sprawy.
Kontakt osobisty czy innych oczywiscie wchodzi w grê.
Pozdrawiam.
Norbert

Salve Fratres!

Chyba przejde siê na wódê piechot± do Miszki on potrafi rozkminiæ takie rebusy. Ale OK dam ci Norbert odpowied¼.

no to po kolei:
My¶lê ¿e dobrze by by³o zapytaæ o zdanie i Bractwa czysto zwi±zane z Kazimierzem v i jego Chor±gwi±.
Co do szczeciñskich ekip. Na Grunwie id± w Chor±gwiach:
1. Wielkiego Mistrza
2. Nadreñskiej
4. Pomezañskiej
Jak na razie to wokó³ twojej Chor±gwi skupiona jest jedna szczeciñska ekipa czyli wy. Reprezentujesz artylerie której Kazik pod Grunwem nie posiada³.

Chor±giew ma zamiar czynnie wyst±piæ w 2009 roku w w/w inscenizacji
Organizator Grunwu niestety nie wiedzia³ o tym w czerwcu kiedy rozmawia³em z nim na ten temat i zapewne dlatego otrzyma³em zgodê. Po prostu Zadzwoni³em do Krzyska Góreckiego i spyta³em go czy mogê organizowaæ Chor±giew - oddzia³ piechoty ciê¿kiej takiej co pójdzie na inscenizacje jak i na buhurt na Grunwie od 2009 roku. Odpowiedzia³ ¿e tak. Jako ¿e ¶w. £azarz nie posiada³ swojej Chor±gwi na Grunwaldzie w 1410 roku to zaproponowa³em by moja najliczniejsza Komandoria czyli Szczecin posz³a w barwach Szczecina czyli Kazimierza V Szczeciñskiego a reszta komandori do³±czy do niej. Braciszkowie ze Szczecina jako¶ nie rozwa¿ali innych Chor±gwi pod uwagê. Krzysiek Górecki wyrazi³ na to zgodê. Ot i ca³a tajemnica Kodu Chor±gwi. Dlaczego nie pyta³em innych? Dobre pytanie. A czy inni pytaj± innych.

Norbercie wystarczy³o napisac na priw tak jak prosi³em w pierwszym po¶cie. Otrzyma ³by¶ tak± sam± odpowied¼ jak wszyscy inni którzy pisali do mnie w tej sprawie:

... Wymogi odno¶nie stoju, zbroi i uzbrojenia oraz sprzetu obozowego w za³aczniku. Nie tolerujemy ekip z ja¶kami obozowymi. Po prostu ilu przyje¿d¿a tylu walczy co u nas jest akurat regu³a. Na ca³± ekipê która walczy w barwach Chor±gwi Kazimierza V tylko jeden ja¶ko obozowy reszta walczy. Tak samo ca³a Chor±giew pe³nym sk³adem wychodzi na pi±tkowy buhurt (mam nadzieje ¿e taki siê odbêdzie). Proste jak teoria m³otka. Dogadali¶my siê z jedn± Chor±gwi± z któr± lejemy siê ostro od 2005 roku ¿e idziemy na siebie i zapewniam bêdzie s³odka zabawa tak¿e jeszcze raz serdecznie zapraszam szykujcie sobie dobre pancerze gdy¿ przeciwnik g³askaæ was nie bêdzie...

Spe³niacie wymogi - super z otwartymi rêkoma was witamy. Chcesz byæ Ksieciem - dla mnie bomba gdy¿ u nas nikt nie pali siê do tej roli po prostu NON NOBIS. Mam nadzieje ¿e teraz wszystko proste jasne jak s³oñce.

Ale jak czyta³e¶ w pierwszym po¶cie serdecznie do niej was zapraszam.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. ma³a pioseneczka by rozwia³a chmurki nad Szczecinem http://pl.youtube.com/watch?v=OzqWAN1lWGY&...feature=related
£azarz
Salve Fratres!

Ju¿ niebawem rusza strona Chor±gwi. Serdecznie dziêkuje Wojtkowi "Wotawie" za wszelk± pomoc oraz udostêpnienie rysunku.

Pozdrawiam Grzegorz
Laser
CYTAT(£azarz @ 22:11 01.09.2008) *
... Wymogi odno¶nie stoju, zbroi i uzbrojenia oraz sprzetu obozowego w za³aczniku. Nie tolerujemy ekip z ja¶kami obozowymi. Po prostu ilu przyje¿d¿a tylu walczy co u nas jest akurat regu³a. Na ca³± ekipê która walczy w barwach Chor±gwi Kazimierza V tylko jeden ja¶ko obozowy reszta walczy. Tak samo ca³a Chor±giew pe³nym sk³adem wychodzi na pi±tkowy buhurt (mam nadzieje ¿e taki siê odbêdzie). Proste jak teoria m³otka. Dogadali¶my siê z jedn± Chor±gwi± z któr± lejemy siê ostro od 2005 roku ¿e idziemy na siebie i zapewniam bêdzie s³odka zabawa tak¿e jeszcze raz serdecznie zapraszam szykujcie sobie dobre pancerze gdy¿ przeciwnik g³askaæ was nie bêdzie...[/i]

Jeden ja¶ na ca³± chor±giew? ¯yczê powodzenia, ale to siê nie uda.
Pomijaj±c sam fakt ubioru w zbrojê, ale utrzymanie ca³ej chor±gwi przez jedn± osobê jest praktycznie niemo¿liwe. Do tego niektórzy bêd± chcieli zabraæ ¿ony/kochanki/dzieci i takie tam.
£azarz
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 02:37 09.10.2008) *
Jeden ja¶ na ca³± chor±giew? ¯yczê powodzenia, ale to siê nie uda.
Pomijaj±c sam fakt ubioru w zbrojê, ale utrzymanie ca³ej chor±gwi przez jedn± osobê jest praktycznie niemo¿liwe. Do tego niektórzy bêd± chcieli zabraæ ¿ony/kochanki/dzieci i takie tam.

Salve Fratres!

Laser damy radê. Sprawdzi³o siê to ju¿ wielokrotnie w obozie Wschodnio-Zakonnym na Byczynie. Po prostu jest to bezsensu zabieranie ca³ej zgrai ludzi którzy do perfekcji opanowali nicnierobienie. Ci±gle chodz± tylko:
- znudzeni
- g³odni
- nie napici
- oburzeni
itp. itd.

Zobacz co siê dzieje na Byczynie, Grunwie oraz wielu innych du¿ych imprezach. Przyje¿d¿a (np. Byczyna) 700 uczestników z których tak naprawdê tylko 200 aktywnie bierze udzia³ w imprezie. Reszta dumnie chodzi i ... no w³a¶nie i? ja wiem ¿e robia t³o, tworz± klimat kultury materialnej ¶redniowiecza i podobne temu bzdety. Wyobra¼ sobie ¿e jeste¶ na miejscu Krzy¶ka Góreckiego lub Efendiego. Robisz turbo imprezê. Przyje¿d¿a np. 2000 ludz którym musisz zapewniæ masê rzeczy i ogromne pieni±dze ciebie to kosztuje. Nadchodzi pora bojówki ... masz max 20-30 osób. My¶liusz ¿ycie ale zapewne reszta szykuje siê do innych konkurencji. NIestety inne konkurencje wygl±daj± podobnie. OK masz nadzieje ¿e wiêkszo¶c szykuje siê na bitwê. Niestety na bitwê wychodzi zaledwie 10-20% wszystkich uczestników bo ... s³oñce, bo deszcz, bo zimno, bo ciep³o bo ... dopisz co chcesz.

U nas w obozie jako¶ tego problemu nigdy nie by³o i nie bêdzie. Ka¿dy kto przyje¿d¿a bierze czynny udzia³. Proste jak my¶li Czesia. Laser bêdzie nas najwy¿ej mniej.

Jedna osoba nie utrzymuje w ryzach ca³ej Chor±gwi to bezsens. Jest od kilku tysiêcy lat sprawdzony sposób na to i nie ma co tego zmieniaæ.

Piramida wygl±da nastêpuj±co od najwy¿szej funkcji:
- Dowódca Chor±gwi
- Dowódcy Zakonów lub Chor±gwi Rycerskich
- Dowódcy Komandorii lub Bractw Rycerskich
- Bracia, Siostry z Zakonów oraz Rycerstwo wraz z orszakiem ¶wieckie
- Czesio icon_mrgreen.gif

Pro¶ba - koñczymy rozmowy inne ni¿ zwi±zane z nowopowsta³± Chor±gwi±. Wiêcej informacji innych ni¿ chor±gwiane tylko i wy³±cznie na priw.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

No to po spotkaniu w Gniewie. Chor±giew nasza bêdzie rozbita obok naszych "wrogów" smile.gif czyli Chor±gwi ¶w. Jerzego Maæka von Reihla. I jak to ju¿ wcze¶niej ustalili¶my z Mackiem idziemy w trakcie inscenizacji na siebie tak ... tak jak do tej pory szli¶my smile.gif . Czyli miód i malina.
W Gniewie ustalono wielko¶æ Chor±gwi min.25 max 40 walcz±cych. Jako, ¿e w Chor±gwi Kazimierza V mamy ju¿ 26 walcz±cych to mo¿emy przyj±æ jeszcze tylko 16 chêtnych których oczywi¶cie zapraszamy je¿eli spe³ni± wymogi.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Wiêcej informacji ju¿ niebawem na naszej stronie
£azarz
Salve Fratres!

Wszystkie informacje dotycz±ce Grunwu 2009 jak i udzia³u naszej Chor±gwi zosta³y zamieszczone na Kazikowym forum.

Pozdrawiam Grzegorz
Pati
£azarzu.CI¡GLE zapominasz dodaæ ¿e Chor±giew Kazimierza V Szczeciñskiego JU¯ DAWNO ISTNIEJE W ZACHODNIOPOMORSKIM...i samym Szczecinie.
Czesio
Dzieñdobry!

Pati to bêd± 2 Chor±gwie lub nawet 3 bo inne ekipy te¿ siê do tego przymierzaj±. Zabronisz im te¿? Grze¶ specjalnie dla ciebie przyjecha³. Waz z braciszkami czekali¶my na ciebie ale siê nie zjawi³e¶ na spotkaniu. Proponowali wam wst±pienie ale nie odpowiedzia³e¶. Wiêc daj se ju¿ na luz, bo za³o¿ê Jedyn± S³uszn± Czesiow± Chor±giew Kazika Pi±tego a nawet Szóstego Wszystkich Chor±gwi na ¦wiecie smile.gif
Pati rób po prostu co robisz i daj innym robiæ i przestañ narzekaæ. Skoro uwa¿asz ¿e masz wy³±czno¶æ to super napisz to na ma³ej karteczce powie¶ nad swoim ma³ym ³ó¿eczkiem i czytaj codziennie przed snem dla dowarto¶ciowania swego Ego.

ps. Temat za³o¿ony zosta³ przez Grzesia do rekrutacji a nie do pyskówek dlatego skoñczmy ju¿ te g³upie gadki czyja Chor±giew jest wa¿niejsza. Resztê takich tekstów tylko na priv.
Szeherezada
Hej smile.gif
skoro ma ju¿ byæ porz±dnie i na temat, to mo¿e potrzebujecie bardki na ucztê po bitwie? "W ofercie" mam zarówno mocno umoralniaj±cego "Gregoriusa", jak wci±¿ moralizuj±cego "Ereca" (ale nadal na weso³o), przyg³upiego "Parsifala", który wci±¿ robi z siebie durnia jak i poezjê, która przypadnie do gustu zarówno Asowi jak i Kakofoniksowi.
Je¶li chcecie, ¿ebym wyst±pi³a u Was na uczcie w stosownych szatach, piszcie na priv i negocjujcie.
Szeherezada
Piotr Paruch
Ponownie posprz±tane i przeniesione do odpowiedniego, ¶wie¿o utworzonego dzia³u.
£azarz
Salve Fratres!

Piotrze sprz±tasz szybciej ni¿ odkurzacz Rainbow smile.gif daj choæ przeczytaæ obojêtnie co napisali.
Wracaj±c do tematu - nied³ugo koñczymy temat rekrutacji gdy¿ jest ograniczona liczba uczestników narzucona na spotkaniu w Gniewie. Szczegó³y ju¿ wkrótce na stronie Chor±gwi.

Pozdrawiam Grzegorz
Ryba
Cze¶æ Grzegorzu,

Chor±giew chor±gwi± - te¿ uwa¿am to za ¶wietn± konstruktywn± inicjatywê.
Ale ja tu piszê (choæ z rzadka to mi siê zdarza smile.gif ), aby powiedzieæ, ¿e jeste¶ jedn± z niewielu osób, która potrafi polubownie i w sposób grzeczny za³atwiæ wiele spraw i za¿egnaæ nadchodz±ce konflikty w obliczu gromadz±cych siê "Czarnych chmur".

Lubiê czasami komu¶ pos³odziæ icon_wink.gif

Pozdrawiam serdecznie Chor±giew Kazimierza V Szczeciñskiego,

Ryba
£azarz
Salve Fratres!

Z okazji ¦wi±t chcia³em z³o¿yæ wszystkim naszym przyjacio³om jak i wrogom wszystkiego najlepszego.

Tak daleko a tak blisko was Grzegorz

ps. Czesio przeziêbiony ale te¿ sk³ada wszystkim ¿yczenia
mpowder
Dziêki za za³o¿enie tematu.
Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Ja te¿ dziêkuje choæ nie wiem za co itp, itd. Pro¶ba piszcie na priw obojêtnie czy bêd± to "achy" czy "echy". Je¶li nie na priw to na maila stlazarus@o2.pl

Wracaj±c do tematu - organizujcie sobie czas w kwietniu. Robimy Chor±gwiane manewry buhurtowe. Zapowiadam ju¿ teraz by ka¿dy zorganizowa³ sobie czas. Manewry odbêd± siê na wiadomym zamku gdzie ka¿dy z nas ma blisko smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Jest ju¿ 31 walcz±cych czyli powolutku zamykamy nabór. Je¿eli jest jeszcze kto¶ chêtny to prosze o kontakt na priv.

Pozdrawiam £azarz
£azarz
Salve Fratres!

Chor±giew w dniu dzisiejszym zosta³± wzmocniona kochan± trêdowat± ³azank± smile.gif
Kubusiowi z Curie Varsovia przysz³a na ¶wiat córeczka. Wa¿y 2800 gr.
Pêpkowe oblewamy na pierwszej majowej imprezie XIII wszyscy wiedz± gdzie smile.gif

A wracaj±c do podstawowego tematu w przysz³ym tygodniu rusza mroczna strona Kazikowej Chor±gwi.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Powoli koñczymy nabór. Mamy 40 bigsmile2.gif walcz±cych no i Czesia oczywi¶cie. Wiêkszo¶æ to buhurtowe ekipy z XIII smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

S³odki odorek tr±du roznosi siê nad Grunwaldem od poniedzia³ku 13.07

Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.