Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawiczka ³ucznicza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
legolassian
Bylbym wdzieczny za wstawianie tutaj wykrojow lub porad jak zrobic rekawiczke lub ochronke na palce podczas naciagania cieciwy szczerba.gif

Z gory Dzieki

Legolassian
hador
witam!!
Je¶li masz dostêp do ksi±¿ki pana Jankowskiego "£uk drewniany ³uk ¶redniowieczny" to tam
na bodaj¿e 65 stronie jest gotowy rysunek skórki na palce w skali 1:1. Trzeba tylko z grubej i miêkkiej skórki wyci±æ.

p.s. Je¶li nie posiadasz ks±¿ki to moge wkleiæ za³±cznik
pozdrawiam
legolassian
Niestety nieposiadam takowej ksiazki i bylbym bardzo wdzieczny za wklejenie takowego zalacznika najlepiej w skali 1:1 po wydruku

Pozdrawiam

Legolassian
hador
witam!!
Jest to ¶wietna ksi±¿ka lecz mam j± na pdf-ie i przez to ciê¿ko skopiowaæ bo na moim starym kompie z którego teraz ko¿ystam co¶ siê stalo i siê wkleja powiêkszone rant.gif (a taka siê nie przyda bo skali nie ma).
A skoro jej nie masz to moge ci wyslaæ na prv jej elektroniczn± wersje.
pozdrawiam
legolassian
Bardzo bym prosil jezeli mozesz o wyslanie mi tej elektronicznej wersji...
zetor
Witam. Trochê niedok³adnie odwzorowana ale jest :D Skala 1:1 Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
legolassian
wielkie dzieki thanx.gif
Lecz wczoraj bylem w Makro i kupilem taka skorke do lucznictwa sportowego za 6 zl
ALE elektroniczna wersja tej ksiazki by mi sie przydala
jezeli ktos ma to prosilbym o wrzucenie jej na rapidshare i podanie linka
z gory thx

POZDRAWIAM
Legolassian
bodkin
takie elektroniczne wersje nie sa chyba legalne .

pozdrawiam
Smiller
Pozwolê sobie poci±gn±æ temat dalej.

Kolega z pocz±tku pyta³ o rêkawiczkê do ³ucznictwa. Czy mo¿e ma kto¶ jak±¶ instrukcjê jak zrobiæ, wykroiæ i zszyæ tak± rêkawiczkê. Nie chodzi mi o ochraniacz, który ju¿ powy¿ej zosta³ opisany ale o trójpalczast± rêkawice ³ucznicz±.

Pozdrawiam
arcimir
Witam, kiedy¶ z du¿ym powodzeniem u¿ywa³em zwyk³ej rêkawicy roboczej, do kupienia praktycznie wszêdzie za parê z³otych. Ewentualnie mo¿e pos³u¿yæ jako wzór do uszycia ju¿ takiej porz±dnej, z uczciwej skóry. Osobi¶cie po wykonaniu ciêciwy z dratwy plus oplot na ¶rodku z grubszej dratwy zrezygnowa³em ca³kowicie z ochrony palców - grubsza ciêciwa jest dostateczn± ochron±, a du¿o lepiej i przyjemniej siê strzela.
legolassian
moze ktos ma pomysl zeby zrobic taka trojpalczasta rekawice ????
A gdyby kupic dobrze dopasowana a nawet delikatnie za mala i odciac dwa palce tzn. kciuk i maly ??? co wy na to ????
marcinello
ja niedawno wykona³em takow± rêkawice(znaczy trójpalczast±)bardzo prosto tak± zrobiæ.
jak bêdê mia³ czas to wrzucê fotê
legolassian
Widze ze nikt od dluzszego czasu nie odpowiada a przydalby sie wykroj tej trojpalczastej rekawicy...
Nigdzie na forum go niema...
arcimir
CYTAT(legolassian @ 14:23 20.09.2008) *
Widze ze nikt od dluzszego czasu nie odpowiada a przydalby sie wykroj tej trojpalczastej rekawicy...
Nigdzie na forum go niema...

Witam,
a próbowa³e¶ z t± rêkawic± robocz±? Mo¿esz rozpruæ i wykrój jak znalaz³. Albo najpierw pou¿ywaj, aby siê przekonaæ, czy gra warta ¶wieczki... i czy strzelanie w rêkawicy Ci odpowiada...
Przy okazji, o rêkawicach jest tu sporo, np: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=78...mp;hl=wykr%F3j# .
Powodzenia!
Kud³aty Mortis
Chcia³e¶ Wa¶æ rekawiczki ³uczniczej ,wiêc oto proszê. Ca³kiem fajny film ... http://pl.youtube.com/watch?v=d1zZmCEGnUo

A to jest moja próba zrobienia rêkawiczki ³uczniczej ,nie jest jeszcze skoñczona ale g³ówn± swoj± funkcjê ju¿ spe³nia .. Zrobi³em j± z miêkkiej zamszowej skóry ,w zwi±zku z tym trzeba by³o do ¶rodka wszyæ dodatkow± warstwê ….
Nuln
Hmm dawno tu nikt nie pisa³...
Mam pytanie odno¶nie pe³nych rêkawic ³uczniczych wykonanych ze skóry na d³ugo¶æ 10cm od nadgarstka. Czy takie rêkawice by³y by historycznie poprawne jak na XIII, XIV wiek.
brat grucha:)
Jak powinna poprawnie wygl±daæ taka os³ona palców dla wieku XIII? W ogóle cos takiego istnia³o? jak tak to jak wygl±da³o?:> Jak kto¶ ma jak±¶ ikonografie czy cu¶ to by³bym wdziêczny:)
Chaos666
Witam!

Do Nuln. Rêkawice pe³ne jak to nazwa³e¶ by³y na pewno poprawne w czasie Hundred Years War, czyli XIV i XV w. Jednak¿e takie rêkawice mogli nosiæ tylko na prawdê ludzie wysokiego stanu. Dodatkowo trzy palce ³uczne by³y podszywane dodatkow± skór±. Zreszt± s± na pewno dostêpne w... Nuln :p

Do brat grucha. Zetor przedstawi³ uniwersaln± "³atkê" do strzelania. By³a ona u¿ywana w ¶redniowieczu. Nie ma dok³adnych wskazaæ ikonograficznych poniewa¿ przy naci±ganiu ciêciwy nie widaæ jej. Generalnie "zawodowcy" mieli tak zrogowacia³y naskórek ¿e strzelali bez ¿adnej ochrony palców. Je¿eli interesuje Ciê napalcznik ³uczniczy to zapraszam tutaj

Pozdro
Chaos
Damroka_Algiz
Palczatkê to mo¿na nawet znale¼æ u drizzta do naci±gania ciêciwy. A co z lew± rêk±?? Chica³abym siê zapytaæ czy s± dosyêpne gdzie¶ rêkawiczki na lew± d³oñ do ³ucznictwa. Pytam siê bo niestety mam taki problem ¿e mnie strasznie strza³y obcieraj±. By³abym wdziêczna.
Nuln
Na lew± rêkê nale¿a³o by umie¶ciæ karwasz, choæ jak przeczyta³em w innym temacie je¿eli ciêciw zahaczy³a o karwasz strza³y by³by by nieudane. Najlepiej lekko odgi±æ lew± rek tak aby ciêciwa nie tar³a a karwasz u¿ywaæ w przypadku gdy ma siê lu¼ne rêkawy.

Polecam przeczytaæ te dwa tematy :
Jest mniej pomocny ale w drugim po¶cie jest wzmianka o karwaszu
Ten jest obszerny ale znacznie bardziej warto¶ciowy
Viator
Algiz: Rozumiem ¿e chodzi Ci nie o przedramiê (otarcie ciêciw±) ale o lew± d³oñ (otarcie strza³±). No wiêc albo musisz mieæ na lewej d³oni os³onkê - to mo¿e byæ pe³na rêkawiczka, a mo¿e byæ (i wystarczy) maleñka nak³adka na sam± nasadê palca wskazuj±cego - albo musisz poæwiczyæ to samo, co mi doradzono parê miesiêcy temu w tej samej sytuacji, tzn. ustawianie strza³y nie idealnie prostopadle do ciêciwy, ale pod lekkim k±tem w dó³ (nak³adasz osadê strza³y na ciêciwê nie na wysoko¶ci wierzchu lewej d³oni, trzymaj±cej majdan, ale o jaki¶ centymetr-pó³tora wy¿ej. To powinno wystarczyæ, ¿eby po spuszczeniu ciêciwy lotki musnê³y lekko d³oñ a nie wyszarpa³y pasemka skóry swoj± owijk±.
Damroka_Algiz
Tak, chodzi³o mi o otarcie przez strza³ê. Strzelam bez karwasza bo jest mi zbêdny (odpowiednia postawa za³atwia w tym momencie wszystko tak, ¿e ciêciwa lewej rêki nie dotyka nawet po wypuszczeniu). Spróbowaæ mogê, choæ trochê ciê¿ko mo¿e byæ przy rowkowanych strza³ach. Zastanawia³am siê nad wspomnian± przez Ciebie nak³adk± na k³ykcie palców (i bardziej do tego bym by³a sk³onna; chodzi mi o same k³ykcie b±d¼ tak jak mówi³e¶- o nasadkê na palec wskazuj±cy) ale... jak ma to wygl±daæ, ¿eby nie przesuwa³o siê w ¿adn± stronê?? Dziêki z góry smile.gifsmile.gif
arcimir
Witam, mia³bym dwie uwagi. Po pierwsze, odpowiednie miejsce na ciêciwie do oparcia strza³y, je¿eli jest za nisko, to bêdzie mocno obcieraæ. Po drugie, ¿eby zadrapa³o, musi ze strza³y co¶ sterczeæ. A owijki na opierzeniu s±? Ja stosujê dodatkowo naciêcie na promieniu(rysunek zamieszczony w temacie "Strza³y z ró¿y"), ¿eby pocz±tki lotek siê schowa³y (wiem, zmniejsza to wytrzyma³o¶æ strza³y, ale nie tak bardzo). Be¿ ¿adnej os³ony strzelam i nie mia³em ¿adnego problemu z kaleczeniem lewej d³oni. Tak na marginesie, co rozumiesz przez rowkowane strza³y??? Powinny byæ jak najg³adsze... Widzia³em w sklepach takie rowkowane na obwodzie prêty drewniane, ale przesun±³em po rêce i mia³em dosyæ wra¿eñ... Kupi³em te g³adkie, i jeszcze przeszlifowa³em drobnym papierem ¶ciernym.
Pozdrawiam
Damroka_Algiz
CYTAT(Nuln @ 23:29 04.05.2010) *
Na lew± rêkê nale¿a³o by umie¶ciæ karwasz, choæ jak przeczyta³em w innym temacie je¿eli ciêciw zahaczy³a o karwasz strza³y by³by by nieudane. Najlepiej lekko odgi±æ lew± rek tak aby ciêciwa nie tar³a a karwasz u¿ywaæ w przypadku gdy ma siê lu¼ne rêkawy.

Polecam przeczytaæ te dwa tematy :
Jest mniej pomocny ale w drugim po¶cie jest wzmianka o karwaszu
Ten jest obszerny ale znacznie bardziej warto¶ciowy

W ogóle najlepiej w barku lew± rêkê wyprostowaæ a w ³okciu lekko odgi±æ tak aby ³okieæ nie wystawa³. I obêdzie siê bez karwasza nawet przy lu¼nych rêkawach. Wiem bo sama tak strzelam i od kilku lat ani razu mnie ciêciwa nie uderzy³a w ³okieæ..
Chaos666
Witam!

CYTAT(Damroka_Algiz @ 09:18 25.05.2010) *
W ogóle najlepiej w barku lew± rêkê wyprostowaæ a w ³okciu lekko odgi±æ tak aby ³okieæ nie wystawa³. I obêdzie siê bez karwasza nawet przy lu¼nych rêkawach. Wiem bo sama tak strzelam i od kilku lat ani razu mnie ciêciwa nie uderzy³a w ³okieæ..

Nie no, ja te¿ nigdy ciêciw± nie dosta³em w ³okieæ, zw³aszcza gdy strzelam zza g³owy bum.gif

Pozdro
Chaos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.