Witam,
z góry przepraszam za temat i typ tematu w jak¿e denerwuj±cym tonie "powiedzcie mi wszystko na ten temat, bo sam nie wiem nic", ale jednak prawda jest taka i¿ nie za wiele wiem w tej materii, a i nie znam dobrych ¼róde³, innych ni¿ jeden czy dwa Ospreye które mam i które opisuj± interesuj±ce mnie czasu. No ale do rzeczy:
Ostatnio nasz³a mnie straszna ochota na rekonstrukcje kolejnej epoki, tym razem dla odmiany strasznie wczesnej. Jako ¿e na pierwsz± epokê mam ju¿ jakie¶ 80% sprzêtu który mi jest potrzebny aby byæ tym kim chcê, uwa¿am ¿e to dobry moment na zbieranie wiadomo¶ci o kolejnym okresie który chce odtwarzaæ, tak abym, mo¿e, na najbli¿szy letni sezon wyrobi³ siê ze strojem-minimum.
Interesuj±ce mnie czasy to VII-Xwiek, na ziemiach wschodniej i pó³nocnej Europy. Jako ¿e lubiê mieæ "t³o fabularne" do odtwarzanej postaci, pomy¶la³em o osobie podró¿nika-banity, który opu¶ci³ swoje rodzinne strony i z takich czy innych przyczyn uda³ siê "w ¶wiat". Dla czego tak? ano dlatego ¿e strasznie urzek³ mnie temat "wêdrówek", a i pozwoli mi to chocia¿by marginalnie usprawiedliwiæ zapo¿yczenia w stroju czy wyposa¿eniu.
W³a¶nie - strój (bo o wyposa¿enie zamartwie siê pó¼niej - zreszt± o ¼ród³a do takowego pro¶ciej - da siê to wykopaæ, z ciuchami gorzej). Gdzie szukaæ opisów strojów z tej epoki, na tych ziemiach? Chodzi mi o "podstawowy" zestaw - co siê powinno nañ sk³adaæ, na jakich ¼ród³ach siê opieraæ i jak kroiæ (tzn nie chodzi mi o gotowe wykroje, ale o opis stylu krojenia, zale¿nego od szeroko¶ci materia³u etc - do reszty dojdê sam).
No to chyba tyle gwoli wstêpu
. Z góry dziêkuje za pomoc i ³askawo¶æ Szarej Rady ;).
pozdrawiam
Witam Ciê, Nikodemie.
Widzê, ¿e chcesz zrobiæ sobie sam ubranie. To dobry pomys³. W kazdym razie, tak mi powiedziano, jak robi³am swoj± pierwsz± suknie, krajki, skarpety.
Rzeczywi¶cie temat trochê z³o¶liwy, skoro jest opcja szukaj, której ja u¿ywa³am. Lecz pocz±tki by³y trudne,.. wiêc mo¿e kto¶ siê zlituje.
Pielgrzym z Santiago de Compostella mia³ gdzie¶ umocowan± muszlê ( tzw. Muszlê ¶w. Jakuba patrona pielgrzymów) wiêc my¶lê ¿e warto by³oby tak± wykorzystaæ do ozdobienia kapelusza, sakwy czy koszuli. Tak¿e, musia³by¶ poszukaæ czego¶, co pasowa³oby na pó³nocno-wschodni± Europê. Ale..... ciekawostka:
Szlak de Copostella biegnie przez Polskê: nad Drwêc± w okolicach Golubia-Dobrzynia (na drzewach s± wymalowane muszelki). Szlak jest w ci±g³ym u¿yciu, nawet dzi¶ wedruj± nim pielgrzymi.
Ksi±¿ka Normandowie i Bizancjum, na¶wietli Ci postaæ pielgrzyma na IX wiek.java script:add_smilie
Poczytaj sobie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3162 Co¶ o tkaninach pomorskich
MAIK J. - 1988 - "Wyroby w³ókiennicze na Pomorzu z okresu rzymskiego i ze ¶redniowiecza", Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
NAHLIK A. - 1959 - "Tkaniny wykopaliskowe z wczesno¶redniowiecznego Wolina", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 5.
Resztê... mo¿esz spokojnie znale¼æ na forum, lecz wszystko dziel na 2 i sprawdzaj wszystko:)
Nie takiej odpowiedzi siê spodziewa³em... Có¿, po kolei:
Ciuchy uszyje sam, ju¿ uda³o mi siê zdobyæ wykroje w/g których bêdê szy³, jednak¿e nie satysfakcjonuj± mnie one swoim datowaniem, niestety. Na interesuj±cy mnie okres brak jest jakich¶ (popularnych) znalezisk ubrañ - najbli¿sze temu i czasowo i ideowo s± chyba spodnie z Thorsberg i z Damendorf (w sumie ca³kiem podobne do siebie). Tego typu spodnie chcê uszyæ, bo niestety do innych nie posiadam potwierdzonych wykrojów, a wszyscy pytani polecaj± mi w³a¶nie te. Lepiej jest ju¿ na szczê¶cie z tunikami bo ich, zdawa³oby siê, znaleziono wiêcej.
Co ma Santiago di Compostella do mojej postaci? Nie mam zielonego pojêcia. Kto w VII wieku móg³ pielgrzymowaæ z terenów np. Polski do Santiago di Compostella? Szczególnie ¿e to miejsce dopiero w XI stanie siê popularnym miejscem pielgrzymek. A trasy pielgrzymek to jeszcze pó¼niej, wiêc nie mam pomys³u jak mia³oby to pomóc mi w kreacji postaci ;).
A podane tytu³u dziêkujê, na pewno udam siê do biblioteki ¿eby ich poszukaæ
Có¿, szkoda, ¿e to nie strój kobiecy. Pomog³abym
Powodzenia ¿yczê.
Strój kobiecy najpewniej zainteresuje moj± drug± po³ówkê, ale to za jaki¶ czas, bo ona ma wiêcej rzeczy do zrobienia jeszcze na XV wiek ni¿ ja ;).
W sumie to je¶li pyta³e¶ o Europê pó³nocn± po upadku Rzymu, to obejmowa³oby to jak raz wczesne monarchie frankijskie. W tych okolicach czasowych mia³ te¿ miejsce do¶æ masowy jak na te czasy ruch nie tyle pielgrzymkowy, ile misyjny i poznawczy Celtów irlandzkich. Po zapoznaniu siê z materia³ami podpisa³ bym siê pod tez± Cahilla, ¿e to prawdopodobnie wêdruj±cy na po³udnie Irlandczycy uratowali kulturê i sztukê europejsk± przed upadkiem, przenosz±c w tym w³a¶nie okresie na grunt europejski umiejêtno¶æ pisania i czytania oraz przepisane przez siebie dzie³a antyku, które po wêdrówce ludów i najazdach Awarów zosta³y powszechnie zapomniane. Jak siê zdaje, nie wystêpowa³a typowa migracja - to nie by³o wêdrowanie ca³ymi rodzinami czy plemionami, jak w staro¿ytno¶ci, i w du¿ej czê¶ci dotyczy³a duchowieñstwa, ale nie tylko - w ka¿dym razie ruch by³ na tyle masowy, ¿e na VI-, VII- czy VIII-wiecznych traktach Europy mo¿esz siê spokojnie pojawiæ równie¿ jako Celt. No i oczywi¶cie, kto¶ kto wywêdrowa³ z domu kilka lat wcze¶niej i ci±gle wêdruje po ziemiach germañskich i frankoñskich, ma pe³ne prawo mieæ na sobie nie rodzimy iroszkocki strój, lecz to, co skompletowa³ sobie w drodze, zw³aszcza je¿eli chodzi o tekstylia i obuwie, wiêc pewien eklektyzm jest mo¿liwy a nawet prawdopodobny, co u³atwia rekonstrukcjê takiej postaci i wykorzystanie ju¿ posiadanych przez Ciebie wykrojów.
Ale my¶l±c o pó³nocy nie my¶la³em o terenach dzisiejszej Anglii, ale raczej o Skandynawii. Je¶li to samo co piszesz da siê powiedzieæ o niej, to fajnie. Jednak¿e wydaje mi siê ¿e w tym czasie je¶li np. Celtowie to chyba tylko w Irlandii i Szkocji...
Jednak¿e pociesze mnie fakt i¿ pewien eklektyzm bêdzie akceptowalny, szczególnie ¿e ¼róde³ jest niewiele i i tak do odtworzenia stroju i wyposa¿enia wymagana bêdzie pewna kompilacja...
CYTAT(Nikodem @ 10:58 03.09.2008)
Ale my¶l±c o pó³nocy nie my¶la³em o terenach dzisiejszej Anglii, ale raczej o Skandynawii. Je¶li to samo co piszesz da siê powiedzieæ o niej, to fajnie. Jednak¿e wydaje mi siê ¿e w tym czasie je¶li np. Celtowie to chyba tylko w Irlandii i Szkocji...
Jednak¿e pociesze mnie fakt i¿ pewien eklektyzm bêdzie akceptowalny, szczególnie ¿e ¼róde³ jest niewiele i i tak do odtworzenia stroju i wyposa¿enia wymagana bêdzie pewna kompilacja...
Z tymi Celtami to w³a¶nie nie tylko Wyspy. Ale Skandynawia akurat nie.
Je¿eli chodzi Ci o Skandynawiê, to VII-X wiek to jest jeszcze spokojnie era Wikingów; bazuj na tym co ju¿ ch³opcy odtwarzaj±cy tych¿e wcze¶niej wygrzebali. Ale w tym wypadku z kompilacj± ¼róde³ radzi³bym poczynaæ sobie ostro¿nie, chyba ¿e co¶ jest ³atwe do uzasadnienia jako przypadek szczególny ("buty mi siê rozlaz³y i musia³em kupiæ od pierwszego z brzegu ¯yda jakie¶ badziewie"). Nordyccy podró¿nicy w przeciwieñstwie do Iroszkotów zwykle jechali po ³upy albo z towarem i rych³o wracali. Zreszt± poczytaj sobie, jaka dyskusja na Freha by³a w kwestii adaptacji wzorów bizantyjskich (chodzi³o o szarawary zw³aszcza) przez gwardiê waresk±
basileusa...
Ah, szarawary - tak mi siê podobaj±, a jestem mocno u¶wiadomiony ¿e nie i ju¿. I im bardziej mi siê podobaj±, tym wiêcej widzê przes³anek ¿e wikingowie ich nie nosili.
Ale do rzeczy - wiem ¿e to epoka wikingów, mówi±c ogólnie, ale mnie interesuje sam jej pocz±tek, czyli VII, a najwiêcej znalezisk z nimi wi±zanych widzê datowanych na IX-XI wiek, a nawet pó¼niej.
Hm... muszê powa¿nie to wszystko przemy¶leæ jeszcze raz - dobrze ¿e pewne wzory s± uniwersalne ;) (np. koszula ;D). Tak czy inaczej - dziêki za pomoc. Ja wracam do powtórnego zastanawiania siê co siê dzieje w Europie na prze³omie Staro¿ytno¶ci i ¦redniowiecze i w czym bym siê dobrze czu³.
Pozdrawiam
Bardzo proszê o trzymanie siê tematu- ani szlak do Compostella ani Celtowie nie wi±¿± siê z tematem ( ów szlak to od X wieku dopiero w Europie zachodniej, a o Celtach w VII w. to ju¿ ani widu, ani s³ychu).
P.S. Co do szarawarów, NIkodemie, to - niewiele tracisz.
W moich poprawno-kozackich (wypisz-wymaluj zdjêtych ze skandynawskiego kamienia runicznego) jest raczej gor±co - ogromna ilo¶æ pofa³dowanego materia³u (co najmniej 2x wiêksza ni¿ w w±skich spodniach).
Za¶ znalezienie w nich w³asnego siurka w sytuacjach tego wymagaj±cych bywa czasami powa¿nym wyzwaniem.
K³aniam-
Rabiega
Co do tych szarawarów, to kwestia interpretacji. Ponadto, je¶li my¶limy o tym samym kamieniu (a nawet kilku, które widzia³em), to zauwa¿y³e¶ ¿e wszystkie szarawary s± na je¼d¼cach? St±d teoria ¿e nawet je¶li wystêpowa³y to jako spodnie je¼dzieckie (nie wiem jaki to ma sens, je¶li chodzi o wygodê). A co do samej wygody, to my¶la³em o nich jako o spodniach na zimê, a nie ca³o-sezonowych. Ot, na jakie¶ zimowe marsze, czy co¶.
Pozdrawiam
Nie, nie - z tymi Irlandczykami nie przesadzam - setki ich wyruszy³o po drogach Europy na prze³omie VI i VII wieku n.e. Bo co do pierwotnego etnosu celtyckiego, oczywi¶cie zgadza siê, Rabi, ¿e ju¿ po nich i ich pragermañskich towarzyszach dawno ¶lad zagin±³, zanim Goci i inni w V, a potem S³owianie w VI wieku zasiedlili wschodni± i po³udniow± Europê. Ale masz racjê - zostawmy Celtów na boku, niech siê tam nimi Cernunnos z Epon± opiekuj±, a my - do Skandynawii, gdzie Thor i Freja.
Zwracam siê o pomoc. Spodnie z Thorsberg ju¿ uszyte (tylko szew by³ mi niewiadomy, dla wygody przyj±³em p³aski) na podstawie wielu internetowych opracowañ, materia³ na koszulê przygotowany. I naprawdê chcia³em poszerzyæ swoj± wiedzê o tych i innych znaleziskach z Thorsberg, spêdzi³em w internecie kilka dni (roz³o¿one w czasie na miesi±c, bo niewiele mam czasu na hobby) szukaj±c jakich¶ opracowañ do poczytania po polsku. Niestety przewa¿aj±ca wiêkszo¶æ po niemiecku, trochê po duñsku i angielsku.
Czy znacie jakie¶ polskie opracowania w temacie znalezisk tego lub podobnego datowania i regionu geograficznego? Mo¿e wysz³y jakie¶ t³umaczenia, artyku³y gdzie¶ na stronach muzeum - za ka¿d± wzmiankê bêdê wdziêczny.
Pozdrawiam
Rafa³
EDIT: Poniek±d pytanie siê rozwi±za³o, znajomi wskazali mi wzmianki w Pomorania Antiqua, tom 7. Pójdê tym tropem poszukaæ wiêcej. Niemniej wszelkie wskazówki mile widziane.
Thorsberg to nie wczesne sredniowiecze.
Na pocz±tek Staro¿ytna Polska Kokowskiego i Illerup Adal Ilkjaera.
pozdrawiam
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.