Mam pytanie do tycz±ce karwasza bizantyjskiego codzi mi o rodzaj bachy jaki siê daje na p³yty(jej wymiary, grubo¶æ)
Przydatne by³yby wykroje takiego karwasza.
Dopasuj sobie wymiary do d³ugosci Twego przedramienia
,¿eby ³okcie ci chroni³o, a grubo¶æ to chyba z 1,5mm powinno byæ dobrze
He he - nastepna podróbka mojego wyrobu
Od czasu jak mam go w ofercie to pojawiaj± sie na rynku karwasze innych producentów ......
Ja sie nie gniewam
Moje karwasze s± zrobione z pasków blachy o grubo¶ci 2mm i szeroko¶ci 30mm (blacha wypuk³a na ca³ej d³ugosci).
Nie radzê robiæ z mniejszej grubosci - z wzglêdów bezpieczeñstwa - oraz radzê postaraæ siê o uwypuklenie pasków - bardzo podwy¿sza to ich wytrzyma³o¶æ.
Co do ich historycznosci - to jest ona dyskusyjna.
Poza tym by³a na ten temat dyskusja na tym forum.
Co od pan mardinus to widzia³em pana stronê i ma pan piêkne wyroby naprawde polecem.(sam siê zastanawia³em nad kupnem he³mu) Postawa pana wobec konkurencji godna do na¶ladowania.
Zdjêcie by³o przypadkowe.
Skoro by³a ju¿ dyskusja to nie zauwa¿y³em.
A w³a¶nie jestem ciekawy historyczno¶ci tych karwaszy czy ma kto¶ jakie¶ materia³y.
A zamieszczam zdjêcie wyrobu pana mardinusa i naprawdê je polecam.
CYTAT
Mam pytanie do tycz±ce karwasza bizantyjskiego codzi mi o rodzaj bachy jaki siê daje na p³yty(jej wymiary, grubo¶æ) (...) A w³a¶nie jestem ciekawy historyczno¶ci tych karwaszy czy ma kto¶ jakie¶ materia³y.
Nazywanie tego wynalzaku "bizantyjskim" jest niezupe³nie s³uszne. Isytnienie czego¶ takiego jest potwierdzone na VII-VIIIw.n.e (Skandynawia, koczownicy). Wiêcej informacji brak. U¿ywane czesto przez odtwórców ró¿nych fajterów z czasów "wikingowskich" jako umownie dopuszczalna forma os³ony koñczyn górnych.
No to jak powinien nazywaæ siê taki karwasz u¿ywany w XIIIw wykonany z blach?
O ile siê nie mylê, po¶wiadczone w 1 egzemplarzu z grobu na terenie Skandynawii, le¿a³o obok cia³a w osobnej skrzynce. Os³ona tyle¿ skuteczna, co istotnie historycznie umowna
CYTAT
No to jak powinien nazywaæ siê taki karwasz u¿ywany w XIIIw wykonany z blach?
Nie powinien wogóle siê pokazywaæ w XIIIw...
Chyba, ¿e kto¶ co¶ odkry³ ostatnio nowego.
Istotnie, znalezisko ze Szwecji. Mog³o byæ jednak podszyta skór±, która siê nie zachowa³a.
Ale ch³opcy (i dziewczêta) z Archeo kopi± dalej...
S£AWA
Zastanawiam siê nad karwaszami tak zwanymi bizantyjskimi ( wiem ¿e nazwa jest b³êdna ale nie wiem jak je inaczej nazywaæ ) czy zapewniaj± one dobr± ochronê, bo to przecie¿ tylko kawa³ki blachy na trokach.
Mo¿na je nazywaæ "karwaszami vendel" bo z tej epoki pochodz±, a ochronê zapewniaj± napewno lepsz± ni¿ jakie¶ rodem z koncertu metalowego karwasze skórzane
pozdr.
oj Sig nie zgodze sie z Toba:) uzywa³em i jednych i drugich ( bizantów i skorzanych) i skorzane wypadaja o wiele lepiej... sa bardziej funkcjonalne: dobry skorzany karawasz zaka³adasz bezposrednio na reke i mozesz spokojnie wyjsc tak do walki, natomaist pod bizatna zawsze musisz cos ubrac, i najlepije 'cos' jak najgrubszego, inaczej gdy dostaniesz mocniejszego strza³a to blacha bije Ci sie w reke.
tyle ze bizanty maja jeden wielki plus, mianowicie: znaleziono takowe... nie z epoki wikinskiej ale wiadomo ze by³y...
jo³
Jestem ciekaw jak taki skórzany karwasz ochronie twoja rêkê przed ostrym mieczem..:P..za to ten "paskowy" ju¿ prêdzej...
ja wychodzê z takiego za³o¿enia...wyj¶cie w karwaszu (skórzanym) na bitwê okej..ale chodzenie w nimi po obozie i traktowanie ich jako super ³adnego(bo powiedzmy zdobionego)dodatku do stroju.. to afu....:P
..
a wracaj±c do bizanta.. z tego ci mi wiadomo to gwardia wareska nosi³a podobna. .ale.. na nogach o odpowiedniku na rêkê nic mi nie wiadomo..
POzdro!
Dwie sprawy
CYTAT(Donar @ 13:37 19.12.2006)
a wracaj±c do bizanta..
Skoro juz dobrze wiemy jakie jest pochodzenie takiego karwasza to po co nadal u¿ywamy uparcie okreslenia bizant ? W ramach nierozprzestrzeniania bzdur i domys³ów nazwijmy to po imieniu - albo
karwasz paskowy albo tak jak proponuje Sighrolf
karwasz Vendelski.
Osobi¶cie nie rozumiem dlaczego skoro ka¿dy zgodnie twierdzi ¿e nazwa Bizant jest nieadekwatna a nadal wiêkszo¶æ jej u¿ywa.
CYTAT(Donar @ 13:37 19.12.2006)
z tego ci mi wiadomo to gwardia wareska nosi³a podobna. .ale.. na nogach o odpowiedniku na rêkê nic mi nie wiadomo..
Jakie¶ ¼ród³o mo¿esz podaæ ? Oprócz tego weso³ego obrazka z Ospreya ma siê rozumieæ.
Jeśli nosiła je Gwardia Wareska, to te karwasze powinni tez nosić Rusini, wszyscy Szwedzi i powinny się pojawić na tkaninie z Bayeux, a tak nie jest
Strasznie mnie to nurtuje, czemu ludzie uważają najemników wareskich za jakąś oddzielną frakcję wojskową?! Przecież to ta sama banda dzikusów ze Skandynawii, która przypłynęła na swoich łodziach do odległego kraju.
Cesarstwo nie zapewniało żadnego dodatkowego uzbrojenia najemnikom, albo dawało im kontrakty (typu idź i zabij a ja ci dam kase) albo wcielało ich do oddziałÃ³w akolitów (to taka Legia Cudzoziemska, składająca się z MongołÃ³w, Turków, Normanów, Rusinów... Wszystkiego co chciało zabijać za kase).
Gdyby waregowie dostawali uzbrojenie od Cesarstwa, groby skandynawskie były by pełne resztek pterugesów, naramienników i różnych egzortycznie wyglądających broni, a nie monet i srebrnych gadżetów (gadżetów, bo w porównaniu do biżuterii znajdywanej w Cesartwie to co dawano waregom to tandetne świecidełka)... A tak nie jest.
Zastanawia mnie, czemu na tym Ospreyu jeden wareg ma tarcze pomalowaną w barwy tarczy Św. Demetriusza z Hossios Loucas? Tarcza na przedstawieniu z Hossios Loucas jest do tego elipsą :D
No niestety, Ospreye to szit, lepszy od A.Michałka ale i tak szit.
Pozdr.
S£AWA
Zastanawiam siê te¿ czy pasuje S³owianinowi z dolnego ¶l±ska nosiæ karwasze paskowe ( wielkie dziêki za u¶wiadomienie co do nazwy ) czy raczej mroczne skórzane karwasze.
ps. najchêtniej nie nosi³bym ¿adnych karwaszy bo to na pewno jest historyczne ale ochrona na rêce musi byæ.
ps2. wiêc jak karwasze paskowe to trzeba mieæ przeszywkê z d³ugimi rêkawami ale je¶li bêdzie trzeba to bêdê mia³ z d³ugimi.
Donar- o co Ci chodzi z tym elemntem stroju bo nie kumam:| chyba rozmawiamy tu o uzbrojeniu ochronnym a nie o swiecide³kach nie? mi chodzilo o kwestie dotyczaca tylko i wy³acznie uzywania karwaszy w
dzisiejszych czasach i bitwach które odbywaja sie teraz a nie 1000 lat temu mysla³em ze to oczywiste...zreszta chcesz to sprawdz sam:) niech ktos Ci przywali w paskowy zalozony na ³ape a potem w dobrze utwardzony skorzany
P.S swoja droga widzia³em kilka razy paski nanitowane na podk³ad z grubej skóry. wydaje mi sie ze takie w³asnie rozwiazanie by³o by chyba najlepszym kompromisem miedzy bezpieczenstwem a historycznoscia
ktos ma jeszcze jakies twórcze pomys³y ( takie praktyczno-historyczne) ?
Pozdrawiam Morg
CYTAT(Hildr @ 21:13 01.08.2005)
O ile siê nie mylê, po¶wiadczone w 1 egzemplarzu z grobu na terenie Skandynawii, le¿a³o obok cia³a w osobnej skrzynce. Os³ona tyle¿ skuteczna, co istotnie historycznie umowna
nie wiem kto kiedys rozpuscil takie bzdurne pogloski ale napewno nikt kto mial cokolwiek do czynienia ze znaleziskiem, slyszalem juz wiele wymyslow ze to byly kawalki wiadra etc- bzdura
CYTAT(Morgoth @ 19:39 19.12.2006)
P.S swoja droga widzia³em kilka razy paski nanitowane na podk³ad z grubej skóry. wydaje mi sie ze takie w³asnie rozwiazanie by³o by chyba najlepszym kompromisem miedzy bezpieczenstwem a historycznoscia
ktos ma jeszcze jakies twórcze pomys³y ( takie praktyczno-historyczne) ?
Pozdrawiam Morg
to moze byc wyjscie choc pod znaleziskiem byly raczej elemety textylne
zeby rozwiac te bezsensowne dyskusje :
wiekszosc znalezionych oslon byla na przedramionach, jedne byly ulozone na korpusie (stad to pomylkowe? wziecie za pancerz) przy wszystkich byly klamerki - podobne oslony mozna zobaczyc na przedstawieniach z helmow z okresu (nawet cos co moglo byc rekawicami kolczymi) - z BIZANCJUM NIE MAJA NIC A NIC WSPOLNEGO
pozdr i zycze zajeciem sie bardziej ksiazkami a mniej plotami
"to moze byc wyjscie choc pod znaleziskiem byly raczej elemety textylne" czyli moznaby pomyslec ze paski by³y nitowane do pikowanca... to juz ma sens a i ochrona by³a by odpowiednio lepsza. chociaz to i tak dalej nie ta epoka
watpliwe ale niezaleznie co sie nie doda to juz bedzie jakas wariacja , choc chyba na tym polega renacting ze wszystkiego nie wiemy w 100% ... po znaleziskach wiadomo ze plytki byly w miare rownej dlugosci - kopiowanie Mardinusowego wymyslu na oslone z lokciem pokazuje jak malo rzemieslnikow widziala znalezisko( ..... paski byly 3 do 5 nie 2... mozna mnozyc ilosci wariacji dzis popelnianych ..) nabicie ich na cienki pasek wyscielonej skory bedzie chyba znosnym rozwiazaniem z okresu Venedel
a czy sa jakies znaleziska (poza valsgard) gdzie znaleziono by taki typ os³on?? chodizmi o z naleziska, nie przedstawienia na freskach itd ????? jak z tymi os³onami nóg? totalny wymys³ czy sa jakiekolwiek potwierdzenia?
Poza tym co zamiescilem wiecej nie mam ........... choc nie wiem czego mozna chciec wiecej - nie ma przedstawien oslon nog - dopiero protobulgar z miski (magyar,hazar w zaleznosci kto opisuje
byc moze dla tego ze jako pieszym wogole oslona lydki byla znikomo potrzebna??? oslony piszczeli to wymysl w najwiekszej mierze dla konnicy - szwecja i ogolnie polnoc miala raczej tendencje do biegania pieszo
Witam!
Zachwiali¶cie mój ¶wiatopogl±d!
Rozumiem - karwasz nie bizantyjski, a vednel. I cacy.
A co z nagolennicami? Jedni uwa¿aj±, ¿e by³y, inni, ¿e to wymys³ Osprey'ów i Micha³ka.
Jak to w koñcu z tym by³o? Przyznam, ¿e nagolennice paskowe by³yby dla mnie bardzo wygodne, bo mam kolana w strzêpach. A widzia³em takie z przed³u¿eniem nad kolano...
Tylko kwestia - czy to, co widzia³em to mrokk czy historyk?
jak wspominal Atakan... jest jedna cholerna micha z jakims cholernym koczownikiem...
na niej sa paskowe nagolennice i karwasze NIE ZAS£ANIAJ¡CE £OKCI
i micha ta ma sie do wikingow, rusów, bizantyjczyków, s³owian, pancernych, tarczowników Mieszka, Popiela, Franków itp jak piernik do wiatraka....
Za wczesnie i nie ten obszar kulturowy
Chazara, Bu³agara, Avara, moze Madziara z kawrawszami mozna by bylo zrobic...ale nic wiecej
S± jeszcze blaszane nagolenice z IXw, te¿ kojarzone z Chazarami. Tu o nich s³ów parê:
http://www.geocities.com/normlaw/khazararms/Dla innych koczowników - mo¿e, ewentualnie i na si³ê. Poza to bym nie wychodzi³.
Co do postów Atakana i Borga, tylko jedno zastrze¿enie - to naczynie to nie miska, tylko flaszka (no... wazonik
). Z Nagyszentmiklos. Datowanie - spotyka³em siê z propozycjami od bodaj VII po Xw, ale najczê¶ciej jednak VIII, najwy¿ej pocz±tek IX.
=)
tak to jest jak sie oglada zdjecia tylko szczegolow bez kontekstu :P
A jeszcze kubel zimnej wody tak dla pewnosci: Chazarowie to naprawde daleko, duza roznica kulturowa i terytorialna... maja kontakty z Persja stad duzo dziwnych wynalazkow
paskowe zarêkawie (bo tak raczej powinnismy mowic....karwasz(bazubant) to element o scisle okreslonej budowie) znaleziono te¿ w pochowku Kozie Skaly (Gora Basztaj - rejon kaukaski)
...byc moze z dodatkow± oslon± dloni (profilowana plytka) ale do konca nie ma pewnosci (???)
...z tym ,ze datowanie jest bardzo nieprecyzyjne bo albo 8-10 w albo 11-12w
Salve!
Zaraz, zaraz. Jak datowane s± owe "bizanty"? Widzia³em wcze¶niej co¶ o VIII w; o XIII.
Pytanie wiêc z mojej strony, czy w XIIIw. mog³o co¶ takiego wystêpowaæ?
S pozdravem
Fratre Zavischa
Na poprzedniej stronie masz napisane datowanie.
Na XIII odpu¶æ sobie ten wynalazek.
Witam,Nadszed³ czas by uporz±dkowaæ ten temat i sprostowaæ kilka rzeczy.
W zasadzie gromadzê materia³y by wydaæ ksi±¿kê na temat wczesno¶redniowiecznego uzbrojenia, rodzaj syntetycznego ujêcia, poniewa¿ nie mam jeszcze terminu i wydawcy, skrobnê tutaj trochê na boczku.
¦wiadomie u¿ywam termin „karwasz” w znaczeniu funkcji a nie konstrukcji.
Pocz±tkiNagolenniki paskowe Scyto-Sarmatów – V w. p.n.e
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKarwasz Hunów azjatyckich – II wiek p.n.e
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikJaponia okres kurhanów – V wiek – karwasz i nagolenice paskowe.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Wczesno¶redniowieczni AzjaciJaponia – Ibaraki – VI w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKorea – Silla – VI w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNagolennik chazarski – znacie go z fotek z innych postów – VII – VIII wiek
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKozie Ska³y – Kaukaz (VIII – XII w) – dziêki uprzejmo¶ci Nieczara
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikJe¼dziec irañsko-turecki (VII – X w.) – na pewno wielu z Was szuka³o tego przedstawienia w du¿ej rozdzielczo¶ci
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikOstatnio przewa¿a wczesne datowanie VII wiek – okres awaro-bu³garski
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Germanie Notker, Eccard, Eberhard, Ribuaria Lex, to historyczne ¼ród³a, które donosz± o u¿ywaniu karwaszy i nagolenic przez Franków. Nagolenice kosztowa³y 6 solidów.
Pawe³ Diakon w swojej
Historii Longobardów donosi, ¿e Longobardowie u¿ywali karwasze i nagolenice.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikTo ju¿ by³o, ale nale¿y do³±czyæ do kolekcji – Valsgarde, Sutton Hoo, Vendel - dziêki uprzejmo¶ci Atakan al Vefa
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikJako suplement rekonstrukcja nagolenników z Valsgarde – wg. E. Oaekeshott-a
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikDodam – na koñcu listew z Valsgarde znajdowa³y siê ma³e zwierzêce g³ówki w stylu skandynawskim – st±d wiadomo, ¿e to produkt skandynawski a nie import.
Pozdrawiam
Znicz
BizancjumPsa³terz bizantyjski IX wiek
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikBizancjum – XI wiek – opis Pieczyngów, typowy tendencyjny opis barbarzyñców – walcz± w samych gaciach i powalaj± przeciwnika smrodem. Czytaj±c wspak dowiadujemy siê w co w 11 wieku uzbrojeni byli Bizantyjczycy – m.in. nagolenice.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPoprzedni post to Germanie, ten Bizancjum - nale¿a³o by temat ³adnie spi±æ klamr±. Wybra³em to:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikTo wszystko – (reszta w ksi±¿ce - je¶li uda mi siê j± wydaæ).
PRODUCENCI KARWASZY I NAGOLENIC STAWIAJ¡ MI PIWO!
Pozdrawiam
Znicz
Witam,Ma³e sprostowanie - wczesne datowanie naczynia z Nagyszentmiklós - opar³em na tym zródle:
http://home.hu.inter.net/~jekely/news.htmGold of the Avars - The Treasure hoard of Nagyszentmiklós - The 7th-8th century treasures of an Avar chieftan are exhibited at the Hungarian National Museum, along with other Avar objects from various excavations. The treasure hoard is normally exhibited at the Kunsthistorisches Museum in Vienna. There is no website for the present exhibition, however, information on the treasure is available on the website of a 1996 exhibition (Horsemen from the East - Huns and Avars).
S± i inne datowania.
Pozdrawiam
Znicz
Nie zgodzê siê z tym bizantyjskim psa³terzem...to jaka¶ kreska z boku spodni...u na moje oko cywila...
CYTAT(Borg @ 15:50 26.08.2008)
Nie zgodzê siê z tym bizantyjskim psa³terzem...to jaka¶ kreska z boku spodni...u na moje oko cywila...
No i wychodzi jednak na to, ¿e >bizanty< s± i chazarskie, i germañskie, i japoñskie, i tak dalej, ale najmniej pewne ¿e bizantyjskie.
Witam,
Aby rozwiaæ wszelkie w±tpliwo¶ci. Podkre¶lenia Znicza.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNagolenniki i karwasze mo¿na robic z drewna!
Biedni mieli z drewna - dlatego tak ma³o siê zachowa³o.
Co Wy na to:
W Valsgardzie nagolennik nie znajdowa³ sie w wiadrze, tylko to by³ drugi z drewna.
Teraz na nowo trzeba siê przyjrzeæ "wiaderkom" z grobów wczesnopiastowskich wojowników.
Bo to mo¿e wcale nie wiaderka by³y.
Pozdrawiam
Znicz
Zniczu, podziwiam Twoj± dociekliwo¶æ - ale b³agam, nie pisz co kilka minut nowego posta.
Staraj siê zawrzeæ wszystkie informacje w jednym.
To tylko taka drobna pro¶ba.
I.
A kiedy w Azji powsta³y jakie¶ metalowe karwasze i nagolenniki. Czy tam takowych nie by³o?
A kiedy w Europie?
pozdrawiam
CYTAT(Alcaron @ 21:12 28.08.2008)
A kiedy w Azji powsta³y jakie¶ metalowe karwasze i nagolenniki. Czy tam takowych nie by³o?
A kiedy w Europie?
Witam,Wspó³czesny podzia³ na Europê i Azjê je¶li chodzi o ludy wêdruj±ce zupe³nie siê nie sprawdza.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKilka postów wcze¶niej masz Scytów nagolenniki. Kubañ i Kercz le¿± w Europie.
Wojownik Scyto-Tracki – V w. p. n. e w pe³nej os³onie nóg i r±k. Tego Grecy nie wymy¶lili, Trakowie wziêli od Scytów nadczarnomorskich.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA najstarszych rzeczy jak zwykle szuka siê w Mezopotamii – Fenicja XII w. p.n.e. – wojownik w pancerzu ³uskowym i karwaszu. Os³oniêta jest rêka od uderzenia ciêciwy.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Bardzo odwa¿ne wrêcz gorelikowskie te hipotezy kolegi. Ja by³bym bardziej ostro¿ny
Witam,
Gorelik to nie takie z³e towarzystwo - a "wiaderka" w grobach wczesnopiastowskich mo¿na sprawdziæ - nie trzeba gdybaæ.
Pozdrawiam
Znicz
no to mamy odmiennych idoli bo ja do Gorelika, a zw³aszcza jego rekonstrukcji bym sie specjalnie nie przyznawa³... Ciekaw jestem natomiast tej ksi±¿ki o uzbrojeniu - mo¿esz podac bli¿sze szczegó³y - zakres chronologiczny, terytorialny i tamatyczny pracy?
Pozdrowienia
N.
CYTAT(Znicz @ 22:44 25.08.2008)
Bizancjum
Psa³terz bizantyjski IX wiek
1. Nie znam siê na Bizancjum, ale po szeroko¶ci tych "karwaszy" rzek³bym, ¿e to prêdzej szerokie bransolety, na co wskazuje ich ¿ó³ty kolor, który czêsto jest stosowany do pokazania wyrobów ze z³ota. Tak¿e owe postacie nie wygl±daj± na zbrojnych.
2. Zapomnia³e¶ ... a mo¿e nie zna³e¶ ... XI wieczna p³askorze¼ba z ormiañskiego ko¶cio³a znad jeziora Van (obecna Turcja) ukazuj±ca ciê¿kozbrojnego ghulama tureckiego, który ma na rêkach bardzo charakterystyczne bazubandy z³o¿one z pasków, ale id±cych w poprzek przedramienia. Konstrukcj± zapewne zbli¿one do rzymskich manicae, ale to tylko przypuszczenie.
3. Osoba recenzenta, zw³aszcza wiarygodnego w danym ¶rodowisku ma bardzo istotne znaczenie dla ka¿dej pracy naukowej i quasinaukowej. Wystarczy spojrzeæ na obrony prac licencjackich i magisterskich. Tam równie¿ jest recenzent. Zatem pytanie o osobê recenzenta jest jak najbardziej na miejscu, poniewa¿ to tylko uwiarygadnia twoje badania. A je¶li siê z tego powodu unosisz ... mo¿e masz co¶ do ukrycia? Zastanawia mnie równie¿ jedna rzecz ... dlaczego nie chcesz krytyki na publicznym forum ... prawdziwa cnota krytyk siê nie boi ...
Zrobi³em porz±dki, w tym temacie zostawi³em posty dotycz±ce wczesno¶redniowiecznych karwaszy i nagolenników - "Bizantów", natomiast dyskusjê o he³mach wydzieli³em do:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17...t=0#entry227149Przy okazji oczy¶ci³em temat z postów nie dotycz±cych zagadnienia.
I.
ps. ew. uwagi co do podzia³u wskazane.
CYTAT
Teraz na nowo trzeba siê przyjrzeæ "wiaderkom" z grobów wczesnopiastowskich wojowników.
Bo to mo¿e wcale nie wiaderka by³y.
Akurat wiaderka najczê¶ciej rozpoznaje siê po metalowych obrêczach, wiêc nijak nie da siê tego podci±gnaæ pod tê tezê.
W przytaczanym fragmencie w po¶cie nr 37 Pseudo Kostantinos pisze najwyra¼niej o drewnianych "arm pieces". TYlko jak to siê t³ummaczy na polski? "Naramienniki", "co¶ na rêce", "narêczaki" a mo¿e po prostu "tarcze"? W ka¿dym b±d¼ razie bardzo toto ciekawe i warte g³êbszego zbadania.
Z t³umaczeniami z s± same problemy - mozna o tym poczytaæ w dyskusji o tarczach s³owiañskich na "Bradaticy" na Halli
Z przytaczanego fragmentu nie wynika o kim on pisze czy tylko ja nie zauwa¿y³em?
Wreszcie: z jakiej to ksi±¿ki? (to pytanie z ciekawo¶ci)
Ogólnie Zniczu podziwiam wk³ad w³o¿ony w znalezienie tylu dowodów i poszlak ale w do wielu z nich podchodzi³bym ostro¿niej - traktowa³ je jako "przedstawiaj±ce byæ mo¿e karwasze" a nie "bêd±ce niezbitym dowodem". Przy interpretowaniu czêsto trzeba zadawaæ sobie pytania "czy nie widzê tylko tego co chcê", bo kto inny mo¿e widzieæ co innego, o tak jak tu:
(patrz: pierwszy mój post w dyskusji i co siê dzia³o potem - ¿eby nie by³o: ja zdania nie zmieni³em)
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3...asc&start=0 I czy to u mnie uaktywni³o siê chciejstwo historyczne, czy Czcibora awersja do nowych koncepcji czy tylko zwyczajnie postrzegali¶my te kszta³ty inaczej?
Dalej: Da³by rade kto¶ przet³umaczyæ te bukwy dotycz±ce historii Longobardów?
Witam,Pozwolicie, ¿e wiêcej na temat karwaszy nie napiszê, resztê chcê zachowaæ na potrzeby ew. publikacji.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCo do wiaderek. Wiadro od karwasza-nagolennika mo¿na jedynie rozpoznaæ po zachowanym pa³±ku do noszenia, mocowaniu tego¿ pa³±ka oraz dna wiaderka. Skoro tych elementów w znaleziskach brak – sk±d wiadomo, ¿e w grobie wojownika jest okucie wiaderka a nie karwasza-nagolennika? Robili to ci sami majstrowie. Deski w tartaku robi³o siê na drzwi, pod³ogi, meble i tarcze. Trudno o bardziej dostêpny i ³atwy w obróbce materia³ dla S³owian ni¿ drewno.
A na ¼ród³a pisane nie ma co siê obra¿aæ – skoro napisano, ¿e karwasze-nagolenniki wyrabiano z drewna to ….. ka¿dy sobie dopisze co chce.
Pozdrawiam
Znicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.