Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Waga kolczugi 10mm 2.0mm
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Owczar
Jaka moze byc waga kolczugi 10mm srednica kolek i 2mm grubosc drutu na 120cm w klacie do poluda przy wzroscie 175 z dlugimi rekawami ? Bo widzialem 23 kg koles napisal az mnie zamurowalo i przerazilo ! :O
Viator
Je¶li rêkawy by³yby baaardzo d³ugie (vide: kaftan bezpieczeñstwa) to mo¿e... icon_mrgreen.gif

Nie no, ko³o 25 kg to powinien mieæ ca³y komplet kolczy, tj. góra z rêkawem z mitynkami, w³±cznie z nogawicami i kapturem. Sama d³uga kolczuga powinna mieæ tak z 18 kg max. przy circa 20 tys. kó³ek. Poprawcie mnie, je¶li siê mylê.

Zak³adaj±c, oczywi¶cie, ¿e tym razem nie pytasz ju¿ o " splot królewski" tylko 4 w 1. tongue.gif
Jacob
Witaj!

Mi siê wydaje, ¿e taka kolcza mo¿e wa¿yæ z 15 kg
Moja zrobiona z kó³ek 10mm ¶rednica kó³ka i 1.8mm ¶rednica drutu (¶rednica drutu chyba nie wp³ywa a¿ tak bardzo na wagê kolczugi) wa¿y ok. 11-12kg, a mam j± do pó³ uda i krótkie rêkawy prawie do ³okci

Je¿eli siê mylê to mnie poprawcie szczerba.gif
pozdrawiam!
ate1990
Pierwsza kolczuga jak± mia³em by³a z drutu 2mm, i kó³eczka 10mm. 120cm w klacie, przy wzro¶cie 182cm, w przeszywce siêga³a po³owy uda, rêkawy zwê¿ane do nadgarstka. Wa¿y³a ok 13-14kg.

Aha ta kolczuga mo¿e tyle wa¿yæ, je¶li 10mm jest ¶rednic± ZEWNÊTRZN¡ kó³eczek. devil.gif
Viator
No tak, wówczas by³aby to plecionka z "ósemek" a nie "dziesi±tek". Standardowo powinno siê podawaæ ¶rednicê wewnêtrzn±, bo to ona decyduje o liczbie kó³ek w kolczudze.

Owszem, Jacobie, im mniejsze kó³ka stosujemy tym -efektywnie- zwiêkszamy zu¿ycie stali i ciê¿ar te¿ ro¶nie. Pomiêdzy kolczug± z kó³ek 12 mm a 8 mm przy tej samej grubo¶ci drutu jest dobre kilkadziesi±t procent ró¿nicy na masie. Ale chyba 23 kg to i tak ciut za du¿o, nawet przy u¿yciu 8 x 2 mm.

Mo¿e ten kolega, Owczarze, pomyli³ siê (mia³o byæ 13 a nie 23 kg)?

Najciê¿sza replika kolczugi, z której opisem siê dot±d spotka³em, wa¿y³a 15 czy 16 kg.
Owczar
Nie pomyli³ sie. Tyle, ze dopiero teraz mi powiedzial ze zrobil ja na kolesia o wzroscie 195cm i w klacie 140cm smile.gif
Viator
I r±czkach do kolan jak u goryla?

To trzeba by³o tak od razu. Jak to jest Kolczuga-Dla-Bia³orusina to wszystko jasne smile.gif

Pozdrawiam!
milamber
moja kolczuga ( z takich samych kolek ) wazy 11kg na wzrost 170 do pol uda, klata ok 90 cm. mysle ze 15-17 kg sie zmiescisz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.