Lecheor:
Dziêki za zainteresowanie.
Za to bardzo wyra¼nie widaæ, ¿e albo ja siê ma³o jasno wyra¿am, albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem ;).
Ja zrobi³em,
bazê na ¼ród³a i strukturê kategorii, a nie zapewniam ¼ród³a i kategorie.
Za³o¿enie jest takie, ¿e KA¯DY mo¿e dodaæ swoje ¼ród³o i swoj± kategoriê, jak równie¿ porz±dkowaæ kategorie innych, jak wikipediê.
'realizowane metod± copy&paste ' tak, chcesz to popraw (tylko siê najpierw zarejestruj ;) ),
dodawa³em ¼ród³a czyli dane do bazy, tylko po to by oddaæ istotê papy, a nie dlatego, ¿e uwa¿am, ¿e tak powinny byæ kategoryzowane i tym s±.
'¶wiadcz±ce o zerowym pojêciu o kodykologii' j/w jestem studentem IV matematyki, znajdujesz b³±d -> poprawiasz, proste.
'przemieszana terminologia polsko- i obcojêzyczna ' owszem, na samym pocz±tku zaznaczy³em, ¿e opisy i ¼ród³a mog± byæ w wielu jêzykach, domy¶lnie wy¶wietlaj± siê we wszystkich, je¶li siê zalogujesz mo¿esz ustawiæ sobie dla ca³ej witryny kolejno¶æ np. ¿e 'chcesz widzieæ po polsku, po rozwiniêciu po angielsku i niemiecku (o ile s±, jak nie ma po polsku, to po angielsku itp.), a je¶li nie ma w tych trzech, to pozosta³e ukryj'
'brak dok³adnych informacji na temat datowania, miejsca powstania/przechowywania, warsztatu, ukazanej sceny, etc.'
datowanie - miejsce na informacje z mojej strony jest zapewnione, to z Waszej strony brak informacji o datowaniu, bo jak podkre¶lam po raz kolejny, ¼ród³a mo¿e dodaæ i poprawiæ ka¿dy.
(no oczywi¶cie z mojej strony te¿ brak, bo ja akurat doda³em te co tam s±, ale ja ich nie zna³em:) )
miejsce powstania/przechowywania, warsztat - trafiaj± na listê do zrobienia.
'Niechlujstwo jêzykowe i stylistyczne - w wyszukiwarce jest "przedzia³ wiekowy"' - jaka¶ propozycja alternatywna, chêtnie zmieniê. Aczkolwiek ca³o¶æ papy ma byæ wygodnym narzêdziem dla nas odtwórców, a nie musi byæ powa¿nym narzêdziem naukowym. ('nie musi' nie oznacza, nie mo¿e czy nie powinno)
'Zbiór obejmuje w³a¶ciwie tylko ikonografiê. W dodatku g³ównie "zapo¿yczone" miniatury z Biblii Maciejowskiego, któr± chyba znaj± wszyscy.' tak, bo ja siê zaliczam do tych wszystkich ;) je¶li posiadasz inne podziel siê.
'Wyszukiwarka, delikatnie mówi±c, ssie.' - fakt za du¿o tam nie ma, ale podejrzewam, ¿e je¶li zobaczy³by¶ jak mo¿e dzia³aæ drzewo kategorii to móg³by¶ zmieniæ zdanie. Obecnie pracujê nad s³ownikowaniem i wyszukiwaniem po s³owach z opisów i nazw. Jakie¶ konkretne sugestie?
'Pomys³ w za³o¿eniach wydaje siê byæ nietrafiony. Maj±c do dyspozycji bazy BNF, BL, Corsair, Bildindex i inne, mo¿na poruszaæ siê w zbiorach trochê obfitszych, w dodatku zwykle ¶wietnie opisanych i wyposa¿onych w lepsze wyszukiwarki.'
O tym, ¿e s± obfitsze to nei ma co mówiæ ;), ale mi osobi¶cie znalezienie w nich czegokolwiek zajmuje sporo czasu i pracy. Tutaj zajmuje to du¿o czasu, bo plików jest dos³ownie parê i s± nieskategoryzowane. Ale to wynika nie z braku takiej mo¿liwo¶ci w papie, bo wydaje mi siê ¿e te papa ma wiêksze ni¿ bildindex, ale z braku mojej wiedzy i osób chêtnych do podzielenia siê 1 czy dwoma ¼róde³kami.
Zapraszam, do za³o¿enia konta i zobaczenia, czym papa naprawdê jest i jakie daje mo¿liwo¶ci.
No i dziêki za krytykê, ta zawsze w cenie.
Viator:
Dziêki za wsparcie
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoj± propozycjê z Excelem, ale wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie to mo¿na uzyskaæ via www na papie (po zalogowaniu).
Znikaj±ce obrazki z freha, by³y jednym z powodów narodzin papy
Co do HUBa, to wiem, korzysta³em mi³a sprawa du¿o mo¿na skorzystaæ, tylko ma jeden podstawowy problem: ciê¿ko tam co¶ znale¼æ.
Papa chodzi non-stop, je¿eli przestanie, a ktokolwiek z niego bêdzie korzysta³, to wykupie serwer dedykowany.
Hodo:
mam taki, plan, tylko w grafiku pomiêdzy studia,prace, poprawki w kodzie, muszê jeszcze wcisn±æ poprawienie mojego pierwszego posta, na tyle ¿eby by³ jasny dla ka¿dego i oddawa³ istotê papy
Na banerek od mojej drugiej po³ówki czekam i mo¿e uda mi siê go komu¶ wcisn±æ
Jeste¶ mo¿e chêtny na posiadanie takiego? ;)
Viator: a wracaj±c do zmiany nazwy, ot z powodu który wymieni³e¶, czyli ¿e ma³o kto chce co¶ daæ od siebie, uwa¿am, ¿e narzêdzie do zarz±dzania 'w³asnymi' ¼ród³ami mo¿e zaskoczyæ. Bo kto by nie chcia³ mieæ porz±dku na dysku i ³atwo znale¼æ to co 'gdzie¶ tam mia³'.
Ogólnie, dziêki za odzew, dzi¶ jaki¶ budz±cy nadziejê przyp³yw zainteresowania
je¶li pomin±³em jaki¶ czyj¶ w±tek, to jutro siê jeszcze poprawia, bo na razie padam ze zmêczenia.