Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Baza danych ¼róde³ historycznych
> Inne > Linki
TomaszW
Witam,
postanowi³em w koñcu otworzyæ mój projekt, mianowicie bazê danych (silnik, szkielet bez danych; mam nadziejê, ¿e w zape³nieniu jej danymi pomo¿ecie mi Wy smile.gif )
¼róde³ historycznych dla naszych potrzeb smile.gif
Ka¿dy mo¿e przegl±daæ, wyszukiwaæ po kategoriach/etykietach/grupach,
datowaniu, typie pliku itp.
http://papasmerf.smerfnakompania.org/

Na razie jest to bardzo okrojona wersja, bo chroniczny brak czasu jest
niemi³osierny.

Ale ju¿ nied³ugo bêdzie mo¿liwo¶æ pobierania ca³ych paczek ¼róde³ i
trzymania listy ulubionych wyników zapisanych na stronie.

Ca³o¶æ jest jak najbardziej otwarta na wielojêzyczno¶æ (tylko niestety
t³umacz ze mnie ¿aden).

W za³o¿eniach ma dzia³aæ podobnie do Wikipedii, ka¿dy mo¿e wrzucaæ,
edytowaæ i ka¿dy mo¿e ogl±daæ.

Do przegl±dania i pobierania ¼róde³ nie potrzeba ¿adnego konta czy rejestracji.

Rejestracja umo¿liwia jednak na razie kilka opcji do konfiguracji jak
np kolejno¶æ jêzyków w jakich chcemy lub nie ogl±daæ ¼ród³a. No i
przede wszystkim umo¿liwia dodawanie nowych ¼róde³ i grup. Niestety ze
wzglêdu na ograniczenia czasowe, rejestracjê skutecznie filtruj±c±
roboty od³o¿y³em na pó¼niej i aby siê zalogowaæ, trzeba siê do mnie
zg³osiæ.

Na razie ¼róde³ tylko kilka, bo by³em osób korzystaj±cych nie by³o za wiele, mam
nadziejê, ¿e teraz bêdzie ich wiêcej smile.gif

Zapraszam do korzystania i zg³aszania wszelkich uwag, b³êdów, pomys³ów.

Do zg³aszania b³êdów za³o¿y³em konto na http://papasmerf.lighthouseapp.com/
tam mo¿na klikn±æ 'add ticket' by dodaæ nowy, lub wyszukaæ w poprzednich rozmowach. Oczywi¶cie tutaj te¿ bêdê zagl±da³ smile.gif

Pozdrawiam,
M³ody
Bazyli
Troche ma³y odzew ze strony frehowiczów. Brak wiadomo¶ci to dobra wiadomo¶æ? Kto¶ jest w ogóle zainteresowany? Bêd± jacy¶ u¿ytkownicy?
TomaszW
có¿ widaæ ma³o kto jest zainteresowany dzieleniem siê ¼ród³ami i wiedz± :/
Arwald
Mo¿e siê jeszcze rozkrêci.
Problemem mo¿e byæ to, i¿ temat znajduje siê w rzadko odwiedzanym dziale. Gdyby znajdowa³ siê w Karczmie to pewnie ju¿ by kto¶ siê zainteresowa³.
Viator
Cierpliwo¶ci!

Có¿ to s± trzy dni wobec wieczno¶ci? icon_mrgreen.gif
W ci±gu miesi±ca dla wiêkszo¶ci skoñczy siê sezon, ludzie wróc± do domów, si±d± przy komputerach i zaraz kto¶ siê zainteresuje, zobaczysz.

Chocia¿ zapewne najpierw zrobi to po to, ¿eby skrytykowaæ (¿e ju¿ s± dziesi±tki takich stron, ¿e pirackie kopiowanie, ¿e interfejs kiepski, albo ¿e i tak siê nie uda Papo Smerfie, itp., itd.).

Uwa¿am tylko, ¿e je¿eli ma nastapiæ szybki wzrost bazy danych, to ¿eby zapanowaæ nad rosn±c± ró¿norodno¶ci± materia³u i udostêpniæ j± w uk³adzie systematycznym, trzeba koniecznie bardzo dobrze przemy¶leæ i wprowadziæ wielostopniow± strukturê, taki spis tre¶ci, bo na razie jest ledwie jej zal±¿ek (co¶ jak "drzewo kategorii" na Allegro). W strukturze tej umieszczone by³yby zreszt± nie obrazki, a odwo³ania, bo ka¿da ilustracja zawiera przecie¿ wiele elementów i do wielu tematów pasuje. Kupa roboty, ¿eby zrobiæ dobrze opisan± bazê i sprawn± wyszukiwarkê (która przecie¿ w wypadku obrazków wyszuka tylko to co jest podane w tagach, wiêc kto¶ musi bardzo inteligentnie wprowadzaæ tagi przy wszystkich obrazkach, a potem latami stale je uzupe³niaæ, w miarê pojawiania siê kolejnych setek kryteriów wyszukiwania). Kupa, kupa roboty... A trzeba to zrobiæ albo bardzo profesjonalnie, albo wcale.

Mimo to ¿yczê powodzenia...

Andrzej / Viator
TomaszW
Dziêki wielkie za s³owa wsparcia smile.gif

Je¶li chodzi o wielostopniow± strukturê kategorii, to ju¿ jest.

Liczba poziomów drzewa kategorii jest nieograniczona, wiêc mo¿na je rozszerzaæ do woli (wiêc lepiej jak na Allegro ;P).

Wyszukiwanie po tych kategoriach ju¿ dzia³a i wydaje mi siê, ¿e sprawnie.

Ka¿de ¼róde³ko mo¿e nale¿eæ do dowolnej liczby kategorii, z dowolnego poziomu. Wiêc jeden obrazek mo¿e znajdowaæ siê w wielu miejscach w tym rozbudowanym i rozwijanym 'spisie tre¶ci'.

Na razie jest zal±¿ek tego drzewa kategorii, bo nie chcia³em tworzyæ pustych kategorii, kto¶ doda nowe ¼róde³ko, to ju¿ sam pododaje kategorie do niego.
Kategorie mo¿e dodawaæ ka¿dy zarejestrowany user.

Je¶li chodzi o prawa autorskie do ¼róde³, to jest temat, którego siê obawiam, bo nie mam za bardzo pojêcia na ten temat.

Czy jest wiele takich stron w sieci? ja nie widzia³em ¿adnej i chêtnie obejrzê smile.gif

Jeszcze raz dziêki i zapraszam do rejestracji i spróbowania smile.gif

PS. co do zmiany kategorii tematu na freha, to nie jestem pewien czy moderatorom by to siê spodoba³o ;)
Viator
Rozumiem, ¿e obiektami by³yby skany rycin czy rze¼b (ikonografia) oraz zdjêcia lub rysunki zachowanych przedmiotów (zabytków). Czyli to, co najbardziej nas interesuje i co mie¶ci siê w granicach naszych mo¿liwo¶ci. Bo np. umieszczanie i sensowne opisywanie ca³ych manuskryptów, które i tak s± w sieci prezentowane (np. Codex Manesse, Tkanina z Bayeux czy Biblia Maciejowskiego), albo tekstów ¼ród³owych - ³aciñskich, staroprowansalskich, runicznych i czort wie jakich jeszcze - przeros³oby zarówno mo¿liwo¶ci serwerów jak i nasze umiejêtno¶ci. Ale je¶li ograniczymy siê rzeczywi¶cie do takiego zakresu, to czemu nie? Bêdzie to w zasadzie taki "wyci±g z Frehy", ods±czona ikonografia, poszerzany sukcesywnie.

Baz ikonografii trochê jest w sieci, poszukajcie w Linkowisku. Taki np. niemiecki Bildindex, wêgierska galeria sztuki czy szereg bibliotek uniwersyteckich ma bardzo du¿e zbiory rycin i skanów. Trudno bêdzie to wszystko skopiowaæ... A trzeba dodaæ tagi, podaæ autora, datowanie, czasem przet³umaczyæ jaki¶ krótki opis.

Powiem szczerze, ¿e ja u siebie na kompie ¶ci±gam z zasady wszystkie zdjêcia zabytków i fragmenty ikonografii, dotycz±ce interesuj±cych mnie dziedzin i okresów, na które natrafiê, bo strony internetowe po paru latach czasem gin± z sieci i nie zawsze wracaj±. Przecie¿ je¶li kto¶ zrobi sobie prywatn± stronkê albo udostêpni swoje zbiory na hubie a potem powiedzmy umrze, to kto¶ ze spadkobierców sprzeda albo wyczy¶ci jego PC-ta i zbiory s± utracone. Dlatego zrobi³em sobie te¿ tak± rozbudowana strukturê, troszkê inn± ni¿ na Freha, i parê gigabajtów ró¿nych skanów ¶ci±gn±³em (oprócz ¼róde³ równie¿ rekonstrukcje) - oczywi¶cie wszystko od A do Z jest "spiratowane" jak i w ogóle wszystko co zamieszczamy na Freha.

A propos "piratowania", je¿eli Wasza strona ma mieæ jakiekolwiek znaczenie komercyjne, to odradza³bym, ale je¶li ma byæ non-profit i ¶ci±gamy te¿ z ogólnodostêpnych, bezp³atnych galerii, to mo¿e nikt siê specjalnie nie przyczepi, zw³aszcza je¶li podamy to ¼ród³o, bo to jest trochê inna "kategoria wykroczenia".

Mam jak zwykle czasu mikro, ale jak chwilê znajdê, to siê mo¿e u Was zarejestrujê i trochê podrzucê, wszystko zale¿y od tego ile czasu trwa wczytywanie plików, ale to ju¿ "wyjdzie w praniu"...
TomaszW
G³ównym zamierzeniem by³y tak jak mówisz, skany itp. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by wrzuciæ tam wiêksze pliki i nie tylko obrazki.

Widzia³em du¿o baz ¼róde³, ale nie widzia³em jeszcze ¿adnej tak elastycznej, wielojêzykowej, tak ³atwej do przegl±dania, tak ogólnodostêpnej i rozwojowej. Bo zazwyczaj szukanie czego¶ by³o mêk± trzeba by³o wertowaæ strony nieinteresuj±cych ¼róde³ itp. A tu zaznaczamy kilka kategorii datowanie typ pliku i jest.

Co do trzymania na dysku to w³a¶nie to, ¿e te¿ mam parê GB ¼róde³ zainspirowa³o mnie do zrobienia tego narzêdzia. Bo posegregowanie tego i znalezienie potem czego¶ zawsze ³±czy³o siê np. z przegl±daniem ca³ej Biblii Maciejowskiego po ras dwutysiêczny.

Ca³± bazê backupuje codziennie, a co 3 miesi±ce wypalam na p³ytach i jak mi siê znudzi zajmowanie siê tym to mogê to komu¶ przekazaæ.

Obecnie jest non-profit i takie ma pozostaæ, chyba ¿e jakie¶ dotacje/banerki mo¿e kiedy¶ uruchomiê, ¿eby mnie by³o staæ na utrzymanie jakiego¶ lepszego serwera.

Na razie to stoi na moim domowym serwerze, ale je¶li oka¿e siê, ¿e zainteresowanie przero¶nie moje ³±cze, to pewnie co¶ wykupiê.

Serdecznie zapraszam smile.gif [tylko na razie rejestracja u mnie na PW czy mailu, bo na razie zrobienie konkretnego systemu antyrobotowego od³o¿y³em na pó¼niej]

lewan
Bardzo sympatyczny pomys³, aczkolwiek z umieszczaniem ca³ych ksi±¿ek, to bym raczej by³ ostro¿ny.... devil.gif
TomaszW
Dziêki za dobre s³owo smile.gif

Szkoda tylko, ¿e chêtnych do korzystania niewielu.
Arwald
CYTAT(TomaszW @ 21:05 28.08.2008) *
Dziêki za dobre s³owo smile.gif

Szkoda tylko, ¿e chêtnych do korzystania niewielu.

Jak widaæ, nic siê w tej kwestii nie zmieni³o :/
TomaszW
Zaczyna mnie to martwiæ. FREHA i brak odzewu? nawet krytycznego?

Mo¿e siê nie jasno wyrazi³em, o co mi chodzi i czym w ogóle papa jest?
TomaszW
A mo¿e zmieniæ nazwê i opis z 'bazy danych ¼róde³' na 'narzêdzie do zarz±dzania i organizacji ¼róde³'?
Kryitanin
Widzê ¿e trzeba Ciê poprzeæ w dzi³aniu bo jeszcze wpadniesz w depresjê smile.gif
Niedawno natrafi³em na ten temat i wed³ug mnie jest bardzo fajny (interesuj±cy, ciekawy, pouczaj±cy - zaje*isty! - by Czesio)

W pe³ni popieram old.gif
I w ogóle tracker.gif respekt.gif clap.gif loki08.gif za pomys³ smile.gif

Niestety nie posiadam ¿adnych materia³ów którymi mogê siê podzieliæ dunno.gif ale my¶lê ¿e chocia¿ dla próby spróbujê z tego smerfnego pomys³u

POzdr i jeszcze raz BIGGEST SZACUN
Viator
CYTAT(TomaszW @ 17:43 17.09.2008) *
A mo¿e zmieniæ nazwê i opis z 'bazy danych ¼róde³' na 'narzêdzie do zarz±dzania i organizacji ¼róde³'?

Mogê zmieniæ. Ale nie wiem czy to du¿o zmieni w sensie zainteresowania.

My¶lê ¿e pomys³ jest dobry, a je¶li pomys³ jest dobry, sam siê obroni (natomiast sam siê, niestety, nie zrealizuje). Rzecz w tym, ¿e nie Wy pierwsi na tê ideê wpadli¶cie i jest ju¿ trochê ró¿nych baz w sieci - oczywi¶cie lepszych lub gorszych, mniej lub bardziej kompletnych, ca³o¶ciowych lub dotycz±cych jakiego¶ wycinka historii. ¦ci±ganie tego, przesortowanie dla unikniêcia dublowania materia³u i umieszczenie w Waszej bazie to robota bardzo czasoch³onna. Oczywi¶cie warta tego czasu, ale kto ten czas po¶wiêci? Przynajmniej dopóki trwa jeszcze intensywniejszy - letni - sezon imprezowy. Wiêkszo¶æ ludzi zreszt± - zawsze i wszêdzie - chêtnie przychodzi na gotowe ale nie bardzo lubi intensywny wysi³ek, je¶li jest on monotonny i nudny, a ci co maj± napêd s± juz zaanga¿owani w ró¿ne zajêcia zajmuj±ce im ten czas. Ja te¿ bardzo chêtnie bym siê i tym, i ró¿nymi innymi rzeczami zaj±³, ale na razie nie mogê i ju¿ - mo¿e jeszcze przez rok-dwa, wiêc nic nie bêdê obiecywaæ.

Tym niemniej nie rezygnuj z tego powodu...
Lecheor
To ja mo¿e ³y¿kê dziegciu (jak ja to lubiê icon_mrgreen.gif )

Kategorie s± zorganizowane krañcowo nielogiczne. Brak jest jakichkolwiek jasnych kryteriów przegl±dania.

Przyk³ad: osobno funkcjonuj± takie kategorie, jak "przedmioty ¿ycia codziennego", "narzêdzia", "o¶wietlenie", Ikonografia" i "kandelabr". S³owem: bordel i kaszana.

Wprowadzane kategorie powinny byæ na tyle ostre semantycznie, ¿eby da³o siê przyporz±dkowaæ im wiêkszo¶æ ¼róde³.

Wprowadzone materia³y nie maj± w wiêkszo¶ci ¿adnego opisu, s± wiêc bezwarto¶ciowe. Za to pojawiaj±ce siê opisy (oczywi¶cie nieujednolicone i chaotyczne) wo³aj± o pomstê do nieba, np.:

- realizowane metod± copy&paste "Ott Norlinger, repair shoemaker. 1476 From the Das Hausbuch der Mendelschen (Blatt 96r), (Stadtbibliothek Nürnberg)"

- ¶wiadcz±ce o zerowym pojêciu o kodykologii "Strona 37va BM" (student II roku historii by siê u¶mia³)

- przemieszana terminologia polsko- i obcojêzyczna (czêsto nieuzasadniona, np. "Romance of Alexander")

- brak dok³adnych informacji na temat datowania, miejsca powstania/przechowywania, warsztatu, ukazanej sceny, etc.

Niechlujstwo jêzykowe i stylistyczne - w wyszukiwarce jest "przedzia³ wiekowy", co kojarzy siê raczej z serwisem randkowym. Niekonsekwentne stosowanie wielkich liter, kolokwialne zwroty i niepotrzebne kalkowanie terminów anglosaskich.

Zbiór obejmuje w³a¶ciwie tylko ikonografiê. W dodatku g³ównie "zapo¿yczone" miniatury z Biblii Maciejowskiego, któr± chyba znaj± wszyscy.

Wyszukiwarka, delikatnie mówi±c, ssie.

Dotarcie do szukanego pliku zajmuje zbyt du¿o czasu i klikania.

Pomys³ w za³o¿eniach wydaje siê byæ nietrafiony. Maj±c do dyspozycji bazy BNF, BL, Corsair, Bildindex i inne, mo¿na poruszaæ siê w zbiorach trochê obfitszych, w dodatku zwykle ¶wietnie opisanych i wyposa¿onych w lepsze wyszukiwarki.

Mo¿e lepsza by³aby baza "monograficzna"?
Viator
To znaczy, rzecz w³a¶nie w tym, ¿e koledzy pomy¶leli to jako bazê rozwojow±. To jest wersja Beta i jestem ¶wiadom tych wszystkich faux pas, w³a¶nie to formalne i jêzykowe ujednolicenie opisów i uzupe³nienie wszystkich tagów do wyszukiwania by³oby najbardziej czasoch³onnym zadaniem.

Ja bym w ogóle zacz±³ od zrobienia szablonu - tabelki w Excelu, gdzie by³oby ile¶ kolumn obowi±zkowych (nr w bazie, tytu³, autor, data powstania, wiek powstania, miejsce powstania, itp. itd.) i kilka dowolnych na informacje niestandardowe. Czê¶æ pól pozostawa³aby po wype³nieniu pusta, czê¶æ nie (np. nie zawsze znany jest autor albo rok, ale wiek ju¿ zwykle tak, itd.), ale to umo¿liwi³oby ka¿demu skopiowanie sobie tabelki na dysk i w miarê szybkie wyszukanie lub posortowanie po odpowiednich kolumnach danych. Na pocz±tek w ogóle mo¿naby w takiej tabelce umie¶ciæ kolumnê "link" i zanotowaæ sobie odwo³ania do istniej±cych baz - jako pierwszy etap pracy. Jednak¿e, obserwuj±c podobne inicjatywy na stronach ró¿nych zachodnich stowarzyszeñ i bractw, adresy te - najczê¶ciej niekomercyjne - bardzo szybko siê dezaktualizuj±. Dlatego docelowo nie jest z³ym pomys³em kopiowanie plików "na twardo" do w³asnej bazy - nawet na Freha po ledwie paru latach widaæ ju¿ ten problem w mnóstwie brakuj±cych obrazków, nie tylko z Allegro. Ja ju¿ nabra³em zwyczaju kopiowania sobie wszystkiego, co mo¿e siê przydaæ, i chyba wielu z nas tak robi.

Dla sponsorów Freha / mecenasów funkcjonuje tzw. Hub Frehy oferuj±cy udostêpnianie zbiorów z w³asnych HDD na forum - jest to inna próba rozwi±zania tego samego tematu, przy wykorzystaniu "rozproszonej" bazy danych. Je¶li pliki s± przechowywane zawsze na wiêcej ni¿ jednej maszynie jest to do¶æ dobry sposób, pod warunkiem ¿e komputery chodz± non-stop (np. mój tak chodzi, i na ile siê orientowa³em jest to najzdrowszy dla PC-ta sposób wykorzystywania hardware'u).

Warto jednak podj±æ swoj± próbê - a nu¿ siê dopracujecie systemu, który w jakim¶ aspekcie bêdzie lepszy ni¿ istniej±ce i co¶ wniesiecie do tematu archiwizacji i udostêpniania danych.
Hodo
A co do rozpowszechnienia ;) Mo¿e wychyliæ siê poza Frehê ? Jakie¶ bannerki na stronach bractw ? To du¿o daje smile.gif
Lecheor
CYTAT
Ja bym w ogóle zacz±³ od zrobienia szablonu - tabelki w Excelu, gdzie by³oby ile¶ kolumn obowi±zkowych (nr w bazie, tytu³, autor, data powstania, wiek powstania, miejsce powstania, itp. itd.) i kilka dowolnych na informacje niestandardowe.
Dok³adnie. Bez przyjêcia jasnych kryteriów katalogowania ¼róde³, mo¿na od razu robotê wrzuciæ do klozetu. Problem w tym, ¿e ikonografia wymaga dosyæ du¿ej ilo¶ci informacji (równie¿ technika, rozmiary obiektu, etc., wypada³oby dodaæ bibliografiê...). A je¿eli w za³o¿eniu mia³yby doj¶æ ¼ród³a pisane i archeo, to chyba nale¿a³oby pisaæ wniosek do KBN i zatrudniæ jak±¶ ekipê...
TomaszW
Lecheor:
Dziêki za zainteresowanie.
Za to bardzo wyra¼nie widaæ, ¿e albo ja siê ma³o jasno wyra¿am, albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem ;).
Ja zrobi³em, bazê na ¼ród³a i strukturê kategorii, a nie zapewniam ¼ród³a i kategorie.

Za³o¿enie jest takie, ¿e KA¯DY mo¿e dodaæ swoje ¼ród³o i swoj± kategoriê, jak równie¿ porz±dkowaæ kategorie innych, jak wikipediê.

'realizowane metod± copy&paste ' tak, chcesz to popraw (tylko siê najpierw zarejestruj ;) ),
dodawa³em ¼ród³a czyli dane do bazy, tylko po to by oddaæ istotê papy, a nie dlatego, ¿e uwa¿am, ¿e tak powinny byæ kategoryzowane i tym s±.

'¶wiadcz±ce o zerowym pojêciu o kodykologii' j/w jestem studentem IV matematyki, znajdujesz b³±d -> poprawiasz, proste.

'przemieszana terminologia polsko- i obcojêzyczna ' owszem, na samym pocz±tku zaznaczy³em, ¿e opisy i ¼ród³a mog± byæ w wielu jêzykach, domy¶lnie wy¶wietlaj± siê we wszystkich, je¶li siê zalogujesz mo¿esz ustawiæ sobie dla ca³ej witryny kolejno¶æ np. ¿e 'chcesz widzieæ po polsku, po rozwiniêciu po angielsku i niemiecku (o ile s±, jak nie ma po polsku, to po angielsku itp.), a je¶li nie ma w tych trzech, to pozosta³e ukryj'

'brak dok³adnych informacji na temat datowania, miejsca powstania/przechowywania, warsztatu, ukazanej sceny, etc.'
datowanie - miejsce na informacje z mojej strony jest zapewnione, to z Waszej strony brak informacji o datowaniu, bo jak podkre¶lam po raz kolejny, ¼ród³a mo¿e dodaæ i poprawiæ ka¿dy.
(no oczywi¶cie z mojej strony te¿ brak, bo ja akurat doda³em te co tam s±, ale ja ich nie zna³em:) )
miejsce powstania/przechowywania, warsztat - trafiaj± na listê do zrobienia.

'Niechlujstwo jêzykowe i stylistyczne - w wyszukiwarce jest "przedzia³ wiekowy"' - jaka¶ propozycja alternatywna, chêtnie zmieniê. Aczkolwiek ca³o¶æ papy ma byæ wygodnym narzêdziem dla nas odtwórców, a nie musi byæ powa¿nym narzêdziem naukowym. ('nie musi' nie oznacza, nie mo¿e czy nie powinno)

'Zbiór obejmuje w³a¶ciwie tylko ikonografiê. W dodatku g³ównie "zapo¿yczone" miniatury z Biblii Maciejowskiego, któr± chyba znaj± wszyscy.' tak, bo ja siê zaliczam do tych wszystkich ;) je¶li posiadasz inne podziel siê.

'Wyszukiwarka, delikatnie mówi±c, ssie.' - fakt za du¿o tam nie ma, ale podejrzewam, ¿e je¶li zobaczy³by¶ jak mo¿e dzia³aæ drzewo kategorii to móg³by¶ zmieniæ zdanie. Obecnie pracujê nad s³ownikowaniem i wyszukiwaniem po s³owach z opisów i nazw. Jakie¶ konkretne sugestie?

'Pomys³ w za³o¿eniach wydaje siê byæ nietrafiony. Maj±c do dyspozycji bazy BNF, BL, Corsair, Bildindex i inne, mo¿na poruszaæ siê w zbiorach trochê obfitszych, w dodatku zwykle ¶wietnie opisanych i wyposa¿onych w lepsze wyszukiwarki.'
O tym, ¿e s± obfitsze to nei ma co mówiæ ;), ale mi osobi¶cie znalezienie w nich czegokolwiek zajmuje sporo czasu i pracy. Tutaj zajmuje to du¿o czasu, bo plików jest dos³ownie parê i s± nieskategoryzowane. Ale to wynika nie z braku takiej mo¿liwo¶ci w papie, bo wydaje mi siê ¿e te papa ma wiêksze ni¿ bildindex, ale z braku mojej wiedzy i osób chêtnych do podzielenia siê 1 czy dwoma ¼róde³kami.

Zapraszam, do za³o¿enia konta i zobaczenia, czym papa naprawdê jest i jakie daje mo¿liwo¶ci.
No i dziêki za krytykê, ta zawsze w cenie.

Viator:
Dziêki za wsparcie smile.gif
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoj± propozycjê z Excelem, ale wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie to mo¿na uzyskaæ via www na papie (po zalogowaniu).
Znikaj±ce obrazki z freha, by³y jednym z powodów narodzin papy smile.gif

Co do HUBa, to wiem, korzysta³em mi³a sprawa du¿o mo¿na skorzystaæ, tylko ma jeden podstawowy problem: ciê¿ko tam co¶ znale¼æ.
Papa chodzi non-stop, je¿eli przestanie, a ktokolwiek z niego bêdzie korzysta³, to wykupie serwer dedykowany.

Hodo:
mam taki, plan, tylko w grafiku pomiêdzy studia,prace, poprawki w kodzie, muszê jeszcze wcisn±æ poprawienie mojego pierwszego posta, na tyle ¿eby by³ jasny dla ka¿dego i oddawa³ istotê papy smile.gif
Na banerek od mojej drugiej po³ówki czekam i mo¿e uda mi siê go komu¶ wcisn±æ smile.gif
Jeste¶ mo¿e chêtny na posiadanie takiego? ;)

Viator: a wracaj±c do zmiany nazwy, ot z powodu który wymieni³e¶, czyli ¿e ma³o kto chce co¶ daæ od siebie, uwa¿am, ¿e narzêdzie do zarz±dzania 'w³asnymi' ¼ród³ami mo¿e zaskoczyæ. Bo kto by nie chcia³ mieæ porz±dku na dysku i ³atwo znale¼æ to co 'gdzie¶ tam mia³'.

Ogólnie, dziêki za odzew, dzi¶ jaki¶ budz±cy nadziejê przyp³yw zainteresowania smile.gif je¶li pomin±³em jaki¶ czyj¶ w±tek, to jutro siê jeszcze poprawia, bo na razie padam ze zmêczenia.
TomaszW
CYTAT(Lecheor @ 21:41 18.09.2008) *
CYTAT
Ja bym w ogóle zacz±³ od zrobienia szablonu - tabelki w Excelu, gdzie by³oby ile¶ kolumn obowi±zkowych (nr w bazie, tytu³, autor, data powstania, wiek powstania, miejsce powstania, itp. itd.) i kilka dowolnych na informacje niestandardowe.
Dok³adnie. Bez przyjêcia jasnych kryteriów katalogowania ¼róde³, mo¿na od razu robotê wrzuciæ do klozetu. Problem w tym, ¿e ikonografia wymaga dosyæ du¿ej ilo¶ci informacji (równie¿ technika, rozmiary obiektu, etc., wypada³oby dodaæ bibliografiê...). A je¿eli w za³o¿eniu mia³yby doj¶æ ¼ród³a pisane i archeo, to chyba nale¿a³oby pisaæ wniosek do KBN i zatrudniæ jak±¶ ekipê...

Co do jasnych kryteriów, wydaje mi siê, ¿e z racji na elastyczno¶æ platformy, po pewnym czasie kryteria kategoryzacji powinny siê same dostosowaæ do wygody u¿ytkowników. Choæ na pewno masz racjê, ¿e trzeba zacz±æ od czego¶ sensownego, a nie takiego bajzlu jaki wprowadzi³em.
Niestety lepszy mi do g³owy nie przyszed³.

Rozszerzenie informacji nt. ¼ród³a o kolejne atrybuty, jak najbardziej do zrobienia, chocia¿ na tym etapie wydaje mi siê, ¿e mo¿na do tego wykorzystaæ drzewo tagów/kategorii. Tworz±c kategorie dla ró¿nych technik i przypisuj±c do nich odpowiednie ¼ród³a.

Zatrudniania wola³bym unikn±æ, raz ¿e niestety bud¿et mam zerowy, dwa - my¶la³em o czym¶ 'przez odtwórców, dla odtwórców' smile.gif
Lecheor
CYTAT
Za to bardzo wyra¼nie widaæ, ¿e albo ja siê ma³o jasno wyra¿am, albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem ;).
Ja zrobi³em, bazê na ¼ród³a i strukturê kategorii, a nie zapewniam ¼ród³a i kategorie.
Hola hola, ja nie krytykowa³em Ciebie, tylko bazê w jej obecnym kszta³cie. A ¿e krytykujê w sposób krañcowo niemi³y i nieuprzejmy, to inna sprawa icon_wink.gif
CYTAT
tak, chcesz to popraw (tylko siê najpierw zarejestruj ;) ),
dodawa³em ¼ród³a czyli dane do bazy, tylko po to by oddaæ istotê papy, a nie dlatego, ¿e uwa¿am, ¿e tak powinny byæ kategoryzowane i tym s±.
Jasne, ale nale¿a³oby przyj±æ wspomniany przez Andrzeja ujednolicony i poszerzony format notatki.
CYTAT
jestem studentem IV matematyki, znajdujesz b³±d -> poprawiasz, proste.
To nie by³a uwaga ad personam (je¿eli to tak odebra³e¶, przepraszam). Przy katalogowaniu ¼róde³ zachêca³bym jednak do zapoznania siê z np. podstawowym formatowaniem odno¶nika do manuskryptu. Teraz sytuacja jest taka, ¿e bez problemu mo¿na poprawiæ, za to przy wiêkszej ilo¶ci nieprawid³owo sformatowanych plików by³by du¿y problem.
CYTAT
jaka¶ propozycja alternatywna, chêtnie zmieniê. Aczkolwiek ca³o¶æ papy ma byæ wygodnym narzêdziem dla nas odtwórców, a nie musi byæ powa¿nym narzêdziem naukowym.
Powinien byæ "przedzia³ chronologiczny" lub po prostu "lata". Sformu³owañ kolokwialnych unika³bym nie dlatego, ¿e nie lubiê - po prostu nios± wiêksze ryzyko powstania wieloznaczno¶ci i pomy³ek w kategoryzowaniu.
CYTAT
Obecnie pracujê nad s³ownikowaniem i wyszukiwaniem po s³owach z opisów i nazw.
Doskonale, s³owa kluczowe i szukanie wg opisu s± niezbêdne dla funcjonalnosci takiego za³o¿enia.

Mia³bym jeszcze kilka uwag, ale ju¿ dzi¶ nie zd±¿ê siê nimi podzieliæ. Tak naprawdê podstawowy zarzut, jaki mam do bazy: jest nieergonomiczna, co bardzo utrudnia jej rozwój, otwarcie na u¿ytkowników i przyjêcie dojrza³ego kszta³tu.
TomaszW
Nie ma sprawy, nie odebra³em tego jako krytyki mojej osoby smile.gif
Ale na prawdê wydaje mi siê, ¿e nie do koñca odebra³e¶ próbê mojego przekazania, czym papa jest i jak ma dzia³aæ smile.gif

Nad poszerzeniem formatu notatki popracujê przy najbli¿szej okazji.

Jak wspomnia³em wy¿ej nie wzi±³em tego do swojej osoby, tylko chcia³em wyja¶niæ wszelkie w±tpliwo¶ci. Chêtnie bym siê zapozna³ (tylko wiesz z racji, ¿e ci±gnê ten projekt w³a¶ciwie sam, to z oczywistych powodów ciê¿ko zag³êbiæ mi siê we wszystko odpowiednio g³êboko).
Móg³by¶ zaproponowaæ jakie¶ elementarne i skondensowane ¼ród³o takiej wiedzy dla laika o ma³o humanistycznym rozumku ;).

'Przedzia³' zmieniony na 'lata', niecierpliwie czekam na kolejne uwagi smile.gif

Ergonomiê bardzo ceniê, wiêc tym bardziej nie mogê siê doczekaæ.
snajpher
Popieram projekt i w miarê mo¿liwo¶ci pomogê/¼ród³owo:-)/. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.