Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wzory na tarczê
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Kryitanin
Witam!
Mam pytanko dotycz±ce barw/wzorów/motywów na tarczach okr±g³ych s³owiañskich i wikiñskich
Mianowicie od pewnego czasu zastanawia mnie czy wzory na tych tarczach s± "indywidualne" tj. czy ka¿dy wojownik mia³ je w³asne usmieszek_11.gif czy te¿ s± one przypisywane ca³ej dru¿ynie usmieszek_02.gif ?
Pytam bo wiele razy na stronach dru¿yn widzia³em tarcze takie same dla ka¿dego cz³onka a mam wra¿enie ¿e jest to do¶æ nieprawdopodobne.

Z góry dziêki za odpowied¼,
Kryitanin
arathorn94
S³awa!!
Ja mam ten sam problem co Kryitanin wiêc przy³±czam siê do pytania!!
Znicz
Witam,

By³o by mi³o gdyby jaki¶ wczesno¶redniowieczny kronikarz, co¶ nieco wspomnia³ o wczesno¶redniowiecznej heraldyce. Ale nie wspomnia³ bo wczesna heraldyka wywodzi³a siê ze ¶wiata barbarzyñskiego, czytaj pogañskiego i czêsto nawi±zywa³a do przedchrze¶cijañskiej religii. Heraldyka rozkwit³a w ¶redniowieczu gdy „schrystianizowano” legendy rodowe i pochodzenie. St±d XIX wieczne teorie heraldyczne, ¿e heraldyka i rycerstwo to wymys³ chrze¶cijañski, wywodz±cy siê z idei chrze¶cijañskiej „rycerza bo¿ego”. Jeszcze tak twierdzono w wielu XX wiecznych wydawnictwach.

Gdyby rycerstwo i heraldyka by³y z chrze¶cijañstwa – to dowodem tego by³by Rzym i jego chrze¶cijañscy rycerze. Nic takiego jednak nie mia³o miejsca. Chrze¶cijanie unikali w Rzymie s³u¿by wojskowej oczekuj±c rych³ej Apokalipsy, za¶ szeregi rzymskiej armii zasila³y kontyngenty barbarzyñców.

Idea heraldyki i rycerstwa przysz³y do Europy ze wschodu a konkretnie Iranu. Tam o kilka stuleci wcze¶niej ni¿ w Europie obserwuj± to zjawisko naukowcy.

Oto szlachta sogdyjska w szatach w barwy i herby. Od lewej herb Waraz potem Tardarw potem Simorg-(Senmurw). Bez trudu rozpoznamy „nasze” polskie herby „¦winka” i „G±ska”.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Tadeusz Sulimirski w „Sarmaci” wyra¼nie stwierdza, ¿e wiêkszo¶æ polskich herbów wywodzi siê od tamg sarmackich – czyli irañskich.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Poni¿ej polski herb „Kopacz” i jego wzór na bizantyjskim manuskrypcie z XI-XII wieku. Napis po grecku g³osi, ¿e przedstawia Bu³garów.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Bior±c pod uwagê co Dawid Lang napisa³ o pochodzeniu Bu³garów – wracamy do irañskich korzeni heraldyki.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Z ¶redniowiecznych ¼róde³ wiemy, ¿e na Zje¼dzie Gnie¼nieñskim w 1000 roku, hufce polskie ró¿ni³y siê barw±. Nie wiemy czy ka¿dy okrêg grodowy mia³ swoj± barwê czy co bardziej prawdopodobne – barwa by³a znakiem rodowo-klanowym.

Wzory na tarczach wojów mog³y siê ró¿niæ i byæ podobne. Je¶li wojownicy pochodzili z tego samego rodu-klanu mieli ten sam wzór na tarczy. Ró¿ne rody – ró¿ne wzory i barwy.

Pozdrawiam
Znicz
Kryitanin
Dziêki za odpowied¼smile.gif

POzdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.