Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czy robi³ kto¶ z was ³uk wschodni
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
marcinello
Witam.
Czy próbowa³ kto¶ z was robiæ ³uk wschodni , ja jestem w trakcie i je¿eli by siê znalaz³a taka osoba to mam trochê pytañ.
mój ³uk robiê z listwy wi±zowej(grzbiet)oraz bambusa(brzusiec),gryfy syiah oraz majdan od grzbietu.
listwy mia³y 130cm d³ i zosta³y wygiête na parze w majdanie.
w tej chwili mam to wszystko sklejone do kupy oraz na grzbiet na³o¿one ¶ciêgna.
oto on (tyle ze bez ¶ciêgien)

Je¶li znajdzie siê jaka¶ osoba która ju¿ robi³a taki ³uk to proszê odpowiedzieæ na posta.
Beorn
Ja takiego ³uku nie robi³em ale mam zamiar.Bêdzie on z jesionu z syiah z brzozy i tak¿e pokryty ¶ciêgnami.Mam ju¿ wszystkie materia³y i odrysowane kszta³ty i pojutrze zaczynam go robiæ.Dzi¶ zrefleksowa³em ³uk który ma 140cm tak ¿e bêdzie on wygl±da³ jak wschodni.

Marcinello jakiej szeroko¶ci jest twój ³uk przy gryfach i przy majdanie?
marcinello
Przy majdanie 2,5cm a przy gryfach 1,5.
je¶li nikt mi nie pomo¿e to w sobotê kierowany intuicj± pójdê go trenowaæ.,
¶ciêgna bêd± wtedy ju¿ 4 dni sch³y.
Turin
£adny, daj zdjêcia jak bêdzie wytrenowany i ukoñczony, chce go zobaczyæ z ciêciw±. Sam mam zamiar taki wykonaæ. Gdzie kupi³e¶ bambus?
marcinello
wszystko dok³adnie dokumentuje i jak wyjdzie z tego ³uk to napisze relacje/poradnik z budowy mojego ³uku (o ile wyjdzie).
Bambus zakupiony w sklepie ogrodniczym d³ 3m ¶r 8cm
Daniel Bochra
Witam,
po pierwsze brawo dla Ciebie za inicjatywe: widac, ze nie rzucasz slow na wiatr i caly czas cos budujesz, oby wiecej takich jak Ty;
Odnosnie tego projektu: wybrales bardzo "agresywny" ksztalt, refleks w majdanie przypomina te koreanskie, jedne z najtrudniejszych, wymagajacych najwiekszej wprawy i najlepszej jakosci materialow lukow;
buduj dalej, ale badz bardzo ostrozny przy trenowaniu tego luku do cieciwy
Turin
Daniel Bochra, móg³by¶ podaæ inne kszta³ty? Mniej "agresywne", poniewa¿ sam mam zamiar wykonaæ refleksyjny ³uk wschodni ze ¶ciêgnami i bambusem ale zastanawiam siê nad kszta³tem...
marcinello
CYTAT(Daniel Bochra @ 13:31 15.08.2008) *
Witam,
po pierwsze brawo dla Ciebie za inicjatywe: widac, ze nie rzucasz slow na wiatr i caly czas cos budujesz, oby wiecej takich jak Ty;
Odnosnie tego projektu: wybrales bardzo "agresywny" ksztalt, refleks w majdanie przypomina te koreanskie, jedne z najtrudniejszych, wymagajacych najwiekszej wprawy i najlepszej jakosci materialow lukow;
buduj dalej, ale badz bardzo ostrozny przy trenowaniu tego luku do cieciwy

Dziêkuje bardzo.
w³a¶nie siê tego bojê ze przy naci±ganiu nie wytrzyma i odklei siê od majdanu, czy pêknie.
Trenowanie zacznê jednak dopiero w poniedzia³ek i ani mi siê ¶ni zaczynaæ bez porz±dne i bardzo mocnej owijki na majdanie i gryfach.
zamierza³em z tego zrobiæ do¶æ s³aby ³uk ale po sklejeniu w kupê i dodaniu ¶ciêgien znacznie zesztywnia³ wiêc siê boje o ten mój agresywny kszta³t.

Turin co do mniej agresywnych kszta³tów na pewno zalicza siê to:
http://webarcherie.com/forum/index.php?sho...13475&st=30
Daniel Bochra
ok, jezeli juz mowimy o czarnym scenariuszu, to przy probie trenowania tego luku do cieciwy pojawia sie zmarszczki na brzuscu o okolo 15-20cm od krawedzi majdanu;
mysle, ze sukcesem w przypadku tego przedsiewziecia bedzie przegiecie ramion do pozycji nalozenia na ten luk bardzo dlugiej cieciwy, po wczesniejszym podgrzaniu ramion oczywiscie;
napisales, ze fotka przedstawia projekt bez warstwy sciegnistej: jezeli zrobiles to w miare poprawnie, tzn nalozenie sciegien, to ramiona skurcza sie jeszcze bardziej i bez warstwy rogowej na brzuscu nie ma szans na wytrenowanie tego luku do cieciwy: drewno/bambus po prostu nie wytrzyma takiej kompresacji, nawet przy lekkich lukach/naciagach;
co do schniecia sciegien (mam tu na mysli owijki przy osadach przy uzyciu kleju skornego) to maje byly ok po tygodniu w temperaturze okolo 32 stopniu i wiglotnosci nie wiekszej niz 30%;
link, ktory podales dokladnie obrazuje, to co mialem na mysli mowiac o mniej agresywnym ksztalcie: luki mongolskie i tybetanskie na przyklad
marcinello
Czyli rozumiem ze powinienem na gor±co trenowaæ ³uk z d³ug± ciêciw±??
Dzi¶ minie 3 dzieñ od na³o¿enia ¶ciêgien i nie zauwa¿y³em ¿eby jako¶ siê odgi±³ bardziej.
Co do tego czy bambus wytrzyma tak± kompresje to sadzê ¿e da rade ,na podstawie tego:
http://198.170.108.27/phpBB2/viewtopic.php...sc&start=15
Nie zniechêcam siê i ¿yje do poniedzia³ku z wiar± w udane przedsiêwziêcie tongue.gif
W sobotê zacznê kolejny ³uk tyle tylko ze ju¿ nie taki agresywny w dodatku z majdanem na brzu¶cu.
Danielu czy robi³e¶ ju¿ ³uk wschodni?
Daniel Bochra
wezwales mnie to tablicy i juz sie tlumacze:
ponad dwa lata, spedzilem kilka dni u goscia/amatora w Michigan; mialem swoj udzial w budowaniu luku typu tureckiego, tzn klejeniu konstrukcji drewnianej (core), darciu sciegien, szlifowaniu paskow rogow; Larry mial w tamtym czasie jeden luk w trakcie sezonowania (ponad 4 m-ce) i dwa "budujace sie" stad tez niejako wprosilem sie do niego bo chcialem sprobowac;
kiedy odwiedzilem go poraz drugi napinalismy wstepnie ten wysezonowany egzemplarz: pojawily sie trudnosci z symetria ramion, skonczylo sie na lekkim spilowaniu warsty rogowej na sztywniejszym ramieniu: wyszlo cos okolo #63@28" (mam gdzies dane przekroju ramion i inne) pracowal znacznie bardziej miekko niz takiej samej wagi luk laminowany wloknem szklanym;
nie- nie strzelalem z niego, bo Larry za bardzo sie bal, ze moze jest jeszcze nie do konca wysezonowany; kilka m-cy(!) pozniej przyslal mi mail z danymi z chrono, ale zadnej rewelacji nie bylo; sam pozniej przyznal, ze podszedl za bardzo ostroznie do projektu i troche przesadzil ze wzmocnieniem syjah (troche tych sciegien tam ponawijal)
generalnie fajnie sie z tego luku strzela (z relacji wlasciciela) ale nie jest szybszy niz laminowane i wymaga duzo wiecej ostroznosci;
Przegladajac Atarn bije poklony przed takimi jak Adan Karpowicz, bo sklecic taka drewniano-rogowo-sciegnista maszynke o duzej sprawnosci to nie lada kunszt

marcinello
co do moich syiach nie s± jako¶ grube i szerokie lecz pomimo to my¶lê ze wytrzymaj± , robi³em ju¿ ³uk p³aski z syiach , naci±g 20 kg i gryfy ciê¿sze i szersze ,spokojnie dawa³y rade , by³a spora rezerwa, na tej podstawie postanowi³em zrobiæ l¿ejsze.
Oto on:
http://www.mirtuti.net/galeria.php
Nie my¶lê ¿e ten ³uk bêdê jaki¶ super dobry je¿eli tylko wyjdzie i bêdzie siê da³o strzelaæ to bêdê zadowolony.
po¿yjemy zobaczymy naj³atwiej jest siê uczyæ na w³asnych b³êdach byle by tylko mieæ motywacje i chêci do dalszego dzia³ania.
robin_
trzymam kciuki. jezeli ³uk bêdzie dzia³a³ nawet maj±c naci±g 10 kg to bêdzie du¿e osi±gniêcie. widzê ¿e masz moc dzia³ania a to jest najwa¿niejsze. jakiego kleju u¿y³es do ¶ciêgien? mam nadziejê ¿e skórnego nie kostnego. rozgrzanie ramion na ca³o¶ci i naci±ganie nie polecam , drewno pod wp³ywem wysokiej temperatury zrobi siê plastyczne i ramiona strac± refleks , ogrzewa siê sztywne miejsca punktowo ¿eby ³uk zacza³ pracowaæ w tych strefach.Dobrym patentem jest suszarka do w³osów - punktowo nagrzewa ciep³ym powietrzem. ¯eby wyszed³ ten ³uk musisz zrobiæ ¿eby ramiona pracowa³y na jak najwiêkszej swej czê¶ci - to roz³o¿y si³y zgniataj±ce. Powodzonka!
marcinello
By³ to klej kostny , czy jest on gorszy od skórnego??
czy dobrym pomys³em by³o by zwê¿enie brzu¶ca w sztywnych miejscach by pracowa³ tak jak ³uk p³aski tyle ze z cofniêtym majdanem z gryfami syiach??
co do suszarki to posiadam opalarkê (taka mocniejsza suszarka)wiêc nie bêdzie problemu.
a czy jak ostygnie nagrzewane miejsce to czy z powrotem nie zesztywnieje??
Je¿eli ³uk w ogóle bêdzie dzia³a maj±c obojêtnie ile kg to bêdzie dobrze a gdyby by³o to 15kg i 60cm d³ugo¶ci naci±gu to wed³ug mnie bêdzie rewelacyjnie.
a tak w³a¶ciwie jak± d³ugo¶æ naci±gu mia³y ³uki wschodnie??
Daniel Bochra
"drewno pod wp³ywem wysokiej temperatury zrobi siê plastyczne i ramiona strac± refleks , ogrzewa siê sztywne miejsca punktowo ¿eby ³uk zacza³ pracowaæ w tych strefach"

ramiona nie starca refleksu, bo sciegna temu zapobiegna, bezpieczniej za to naginac taka nagrzana konstrukcje;
do "rozcwiczenia" ramion najlepiej wykonac taka prosta konstrukcje w postaci drewnianych blokow ktore przywiazujesz od strony brzusca;
marcinello, mozesz wrzucic fotki z warstwa sciegien na luku?
co do dlugosci naciagow, to zalezy od typu luku: to tak jakbys zapytal jaka dlugosc naciagu mialy luki proste...
marcinello
niestety zdjêcie wrzuciæ bêdê móg³ dopiero w poniedzia³ek
chodzi o takie bloki??
http://webarcherie.com/forum/index.php?sho...7529&st=200
za³ó¿my ¿e przywi±¿e takie co¶ do brzu¶ca i co dalej , mam to zostawiæ na ile¶ dni , podgrzaæ suszark±/opalarka??

oraz do czego s³u¿y ta forma (na samym dole)
http://www.primitiveways.com/pt-composite_bow.html

no mój "³uk" robiê z listew d³ugo¶ci 130 cm +syiah wiêc jakiej d³ugo¶ci naci±g móg³bym zastosowaæ gdyby wszystko by³o robione tak jak trzeba.
Daniel Bochra
tak, dokladnie o takie bloki mi chodzi;
takie cos bedzie pomocne przy kazdorazowym nakladaniu cieciwy, chociaz przy niewielkim naciagu i wprawie mozna sie obejsc bez tego, opierajac luk brzuscem o kolana, przeginajac ramiona do siebie i majac kogos kto zalozy cieciwe;
bloki sa jednak bezpieczniejsze i niezawodne kiedy nie masz nikogo do pomocy;
pamietaj, ze kazde ramie to oddzielny luk;
ta forma na dole w linku to tzw "peck board" i sluzy zarowno do naciagania cieciwy jak i "cwiczenia" luku
zwroc uwage co facet pisze o ogrzewaniu

marcinello
niestety mój angielski jeszcze nie na tym poziomie tongue.gif
a co do trenowania powinno siê ono odbywaæ tak jak w przypadku luków prostych??
kiedy jest czas na przywi±zanie tych bloków??
Daniel Bochra
musisz miec pewnosc, ze material jest gotowy, tzn sciegna sa suche
pisales, ze refleks sie nie zwiekszyl, wyglada na to, ze albo musisz jeszcze poczekac (tydzien to za malo, chyba ze masz dostep do pomieszczen o malej wilgotnosci i duzej temp) albo cos jest nie tak
marcinello
moja warstwa ¶ciêgien nie jest zbyt du¿a , mia³em ma³o ¶ciêgien ale s± one na ca³ej szeroko¶ci ramion i majdanu,pewnie dla tego siê nie zrefleksowalo lub w bardzo ma³ym stopniu.
zreszt± w poniedzia³ek siê oka¿e zrobiê zdjêcie i porównam z wcze¶niejszym , na³o¿ê je na siebie.
Daniel Bochra
ok, do poniedzialku wiec, kiedy wrzucisz fotki
pozdrawiam
robin_
kostny jak sie przekona³em na w³asnej skórze robi siê zbyt sztywny i kruchy , pare ³uków tak zmarnowa³em. mo¿e tobie siê uda mam nadzieje , moze co¶ ¼le robi³em z proporcjami , ale skórny jest du¿o bardziej elastyczny tak czy inaczej. walcz jak lew!
marcinello
zdoby³em aparat:

jak widaæ wcale siê nie zrefleksowa³ , ¶ciêgna wydaj± siê wyschniête.
Dorobi³em mostki.
walczyæ mam zamiar niebujta sie.
a co do pytania jak trenowaæ, nie dosta³em odpowiedzi wiêc o ni± proszê.
Cream
Ramiona by³y przyzwyczajane do wygiêcia za pomoc± formy, jak ju¿ pisa³ Daniel - nazywa siê ona "teplik", ogrzewano ³uk i przywi±zytwano do formy. Tak sobie siedzia³ a¿ mo¿na by³o za³o¿yæ ciêciwê.

S± trzy metody kszta³towania - albo zbierasz róg z brzu¶ca (tutaj bambus) do równego ugiêcia, albo zbierasz na szeroko¶ci, albo zbyt sztywne miejsca ogrzewasz i modelujesz tak, aby wygiêcie by³o dobre. To tak w wielkim skrócie.

A ¶ciêgna musz± schn±æ naprawdê d³ugo, kilka dni to ¶mieszny okres, nie wystarczy. ¦ciêgna schn± nawet parê lat, ale moim zdaniem miesi±c w ciep³ym pomieszczeniu wystarczy.
marcinello
w takim razie ³uczek siê opó¼ni jak radzisz zacznê profilowaæ dopiero po miesi±cu.
Mam za to czas na zrobienie tej formy. tongue.gif
ale jak ogrzeje ³uk, przywi±¿e do formy to czy on nie odkszta³ci siê??
piszesz ¿e tak siedzi w tej formie a¿ bêdzie mo¿na za³o¿yæ ciêciwê, po czym to poznaæ kiedy bêdzie mo¿na.
a czy mo¿na by przy¶pieszyæ schniecie ¶ciêgien susz±c je suszarka np 10 min dziennie
Turin
marcinello: i jak? Co z projektem? Ca³y czas czekam na opublikowanie wyników Twojej pracy :-) Próbowa³e¶ ju¿ trenowaæ? Wrzucaj foty :-D

PS. Sam ju¿ zaczynam kompletowaæ materia³y: tylko skórnego kleju dorwaæ nie mogê... Gdzie go kupi³e¶? Je¿eli w internecie, to proszê, podaj adres....

Pozdrawiam.
Cream
Szukaj kleju skórnego na allegro. Poza tym, spróbuj kleiæ ¿elatyn± spo¿ywcz±.
marcinello
wiêc tak ³uk jeszcze siê spokojnie le¿y i schnie , od poniedzia³ku mam zamiar zacz±æ robiæ ta formê i zabraæ siê za kszta³towanie.
Ja nie klei³em na skórnym tylko kostnym.
Turin
Cream, a jak kleiæ t± ¿elatyn±? I czy to poprawne historycznie?

Marcinello: wrzuæ zdjêcia tej formy jak skoñczysz. OK?
marcinello
postaram siê.
Cream
Normalnie przygotowywujesz ¿elatynê, tylko zamiast do czego¶ tam spo¿ywczego u¿ywasz jej jak kleju, potem czekasz a¿ wyschnie. Oczywi¶cie kluczem jest tutaj odpowiednia proporcja ciep³ej wody i proszku, z tym musisz poeksperymentowaæ.
Turin
A przygotowywa³e¶ ju¿ kiedy¶ taki klej, bo je¿eli masz do¶wiadczenie, to proszê podziel siê nim i opisz proporcjê. Czyli rozumiem, ¿e ¶mia³o mogê tym kleiæ ¶ciêgna na grzbiet?
marcinello
Jako ¿e nie mam odpowiednich narzêdzi by wyci±æ t± formê (wyrzynarki lub pi³y ta¶mowej)postanowi³em u¿yæ gwo¼dzi , narysowa³em formê i nawbija³em gêsto gwo¼dzi po tej w³a¶nie Lini.
Gdy wszystko bêdzie wygiête odpowiednio po za³o¿eniu spasowanej ciêciwy i ¶ci±gniêciu z formy odleg³o¶æ ciêciwy od majdanu bêdzie to regu³ka kciuka .
Mam tylko jeszcze jedno pytanie ile ten ³uk bêdzie musia³ siedzieæ w tej formie??
marcinello
³uk siedzi w formie, ³adnie wygl±da ale:podczas wyginania jednego ramienia (oczywi¶cie na gor±co posi³kuj±c siê opalark±)powsta³o na mim pêkniecie od strony grzbietu (na wi±zie)jet to tylko pêkniêcie lecz uniemo¿liwia dalsz± prace nad ³ukiem, na pewno nie bêdzie strzela³, drugie ramie jest w porz±dku , wszystko ok.
(pêkniêcie jest tylko po jednej stronie ramienia )
có¿ nastêpnym razem spróbujê z samym bambusem a ten ³uczek byæ mo¿e powieszê na ¶cianie po odpowiednim upiêkszeniu
Cream
Daj zdjêcie, mo¿e siê go da uratowaæ.
marcinello
ju¿ go raczej nic nie uratuje zdjêcie pó¼niej wrzucê.
GBartek
od¶wierzam temat poniewa¿ opanowa³em robienie krótkich ³uków wzorowanych na ³ukach koreañskich
http://img246.imageshack.us/my.php?image=peennacigal2.jpg ten na zdjêciu ma 27cali d³ugo¶ci naci±gu i si³ê oko³o 16-17kg
Wiêcej informacji i zdjêæ znajdziecie tu http://www.lucznictwo.yoyo.pl/viewtopic.php?t=897
³uki takiê wykonuje na zamówienie.

Pierwsz± beta wersj± takiego ³uku dostrzeli³em sosnow± strza³a na prawie 200metrów:) lecz si³a naci±gu by³a powy¿ej 20kg
³uk ¶wietnie nadaje siê do goongdo lub do strzelania z konia z racji ma³ych wymiarów
GBartek
Ja mam 184cm wzrostu i bez problemu 27cali wystarcza do mierzenia w cel i przyjemnego strzelania
bodkin
luk na zdjeciu z podanego linka wyglada swietnie .
podaj moze tutaj wiecej fotek , bo na podanym przez ciebie forum zaraz kupa reklam sie pojawia i szybko nie chca zniknac .

pozdrawiam
GBartek
D³ugo¶æ z na³o¿on± ciêciw± 128cm miêdzy gryfami
D³ugo¶æ po linii brzu¶ca 152cm
Szeroko¶æ ramienia 30mm
Si³a naci±gu to oko³o 15kg nie mierzy³em jeszcze ale jak go trzymam w full draw to mi rêka dr¿y
Bezpieczna d³ugo¶æ naci±gu to 67cm za dalsze naci±ganie nie odpowiadam
Materia³ mirabelka
Shyia giête wklejane na rybi ogon
Owijki dratwa laniana
Mostki dêbowe
Gryfy orzech w³oski
Na grzbiecie laminat Z w³ókna szklanego wikolu i ... tajemnica.
Majdan w skórce
Zasiêg ³ugi to +100metrów nie sprawdza³em domniemam ¿e bêdzie oko³o 150m

http://img177.imageshack.us/my.php?image=dscf0230om1.jpg
http://img166.imageshack.us/my.php?image=gryf2vi3.jpg
http://img246.imageshack.us/my.php?image=peennacigal2.jpg
http://img58.imageshack.us/my.php?image=uoeniemu0.jpg
http://img91.imageshack.us/my.php?image=zakiervd3.jpg
http://img82.imageshack.us/my.php?image=mostekij6.jpg
http://img210.imageshack.us/my.php?image=grzbiet1pi6.jpg
http://img210.imageshack.us/my.php?image=brzusiec1lp1.jpg
http://img149.imageshack.us/my.php?image=19809764am1.jpg
robin_
wreszcie znalaz³em trochê czasu ¿eby powalczyæ z full kompozytem.
wschodni kompozyt
Gerwulf
no i brawo , wspania³a sprawa, ¿yczê powodzenia w dalszych projektach.Tacy ludzie którzy naprawdê potrafi± zrobiæ to co obiecuj± a nie tylko gadaj± s± rzadko¶ci±. Podziwiam smile.gif A czy róg jest lakierowany ? Bo ¶wieci siê niesamowicie piêknie.
robin_
eno co¶ ty . ¿adnego lakieru. Pó³ godziny polerowania i róg siê piêknie ¶wieci , ¿adna tajemnica
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.