Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Szukalem, szukalem i nie znlazlem jednoznacznej odpowiedzi:( Moze ktos jest madrzejszy ode mnie i wspomoze w potrzebie? Chodzi mi o rekonstrukcje sylwetki piechura.
To znaczy, masz na my¶li u¿ywany ZAMIAST he³mu?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Nie, nie, chodzi mi o kaptur uzyty POD he³m (np normañski).
Cze¶æ!
W pierwszej po³owie 13 wieku jak najbardziej by³ u¿ywany osobny kaptur kolczy (jeszcze czê¶ciej w drugiej po³owie).
Niektóre przedstawienia znajdziesz na ostatniej stronie tematu "[XI-XIIIw] Ró¿ne os³ony g³owy, he³my, kaptury." w tym dziale.
Najczê¶ciej ten kaptur mia³ prostok±tny ko³nierz (taki jak na moim awatarze). Spotka³em siê tak¿e z osobnym kapturem z okr±g³ym ko³nierzem równie¿ z pierwszej po³owy 13 wieku - nagrobek angielskiego rycerza (niestety gdzie¶ mi przepad³ obrazek).
Pozdrawiam
Dentysta
Czy ten prostok±tny ko³nierz na awatarze jest tej samej d³ugosci z przodu i z ty³u?
I czy ten na awatarze jest na cos naszyty, czy po prostu za³ozony na kaptur pikowany?
Pozdrawiam.
Mo¿e byc i tak i tak naszyty a pikowaniec, albo poprostu na³o¿ony, a ko³nierz jest tej samej d³ugo¶ci i z przodu i z ty³u.
Tak jak napisa³ Tomal.
Od siebie dodam, ¿e chyba najwygodniej jest mieæ sta³e podszycie. W moim przypadku jest to jednokawa³kowy pikowaniec o identycznym kszta³cie co sam kaptur - kaptur jest do niego przyszyty.
Jak takie pikowanie wygl±da mo¿na zobaczyæ na stronie Kokosza (dzia³ "P±tniki").
Pozdrawiam
Dentysta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.