Witam,
szukam opini na temat mieczy produkowanych przez Albion Swords. Od razu zaznaczam, ¿e chodzi o sztabê do wygrzewu, nie pytam o historyczno¶æ ich mieczy bo to sam jestem w stanie okre¶liæ. Chodzi mi o to jak siê zachowuj± i zu¿ywaj±. Mówimy o lini squire. Kto¶ mia³ przyjemno¶æ siê nimi biæ i to ciut d³u¿ej? Wola³bym nie opieraæ swojej opini na zagranicznych forach, wszak walczymy trochê inaczej ni¿ tam.
pozdrawiam i czekam na opinie
Co do squire line to nie pomogê, natomiast Next Generation w rêku zachowuj± siê ¶wietnie. Na Twoim miejscu zaryzykowa³bym.
Pozdrawiam
Gwyn
Dziêki Gwyn
Powiedz mi, czy czy bawi³e¶ siê ostrymi czy ztêpionymi sztabami? Wiadomo, ¿e ostr± broni± raczej mniej masz kontaktu ostrze w ostrze, a mam lekkie obawy co do tego czy mi siê nie bêdzie szczerbiæ jak diabli itp??
Ja z zasady staram siê nie mieæ kontaktu krawêd¼-krawêd¼ i zazwyczaj mi to wychodzi. Next generation z zasady s± ostre. Nie wiem, czy nie lepiej by³oby Ci nabyæ co¶ z Maestro line, przeznaczonych z definicji do sparringów.
Pozdrawiam
Gwyn
Gwyn, a jak oceniasz jako¶æ stali w albionach w kontek¶cie czêstych cut-testów? Bo szukam kogo¶ maj±cego >w³asne< do¶wiadczenie z albionami. O ich wywa¿eniu/zachowaniu siê w rêku ju¿ wiem, ¿e s± dobre (g³ównie my-armoury)- ale spotka³em siê z opiniami o jakich¶ nietypowych metodach stosowanych przy kuciu, a ¿e chcê wzbogaciæ swoje treningi o czêste æwiczenie przecinania, nie chcia³bym, ¿eby ostrze szybko pad³o...
Nie narzekam na trzymanie krawêdzi. Co do 'kucia' to poczytaj na firmowej stronie
Pamiêtaj tylko o dok³adnym doczyszczeniu g³owni po ka¿dym ciêciu, do syf siê robi od ró¿nych soków itp. No, chyba, ¿e chcesz siê wy¿ywaæ tylko na butelkach z wod±. Wtedy wystarczy przetrzeæ.
Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.