Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla w Zielonej Górze
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
dziku
Witam
Czy kto¶ zajmuje siê szermierk± szabl± w Zielonej Górze ?? Wiem ¿e oprócz bractwa rycerskiego by³a kiedy¶ grupa XVII w. która ju¿ nie istnieje. Tylko ¿e mi bardziej chodzi o nauce samej walki, a nie rekonstrukcje.
Krzysztof
i owszem istnieje, ostatnio byli na Bitwie Warszawskiej
poszukaj na freha cz³owieka o nicku Igorusis
dziku

No to mnie zaskoczy³e¶ ale pozytywnie, dziêki tongue.gif
igorusis
Dziku

Jestes z Zielonej czy z okolic.
Ostatnimi czasy treningi bractwowe podupadly, rozkopali nam teren treningowy.
Tak czy inaczej ja i Mazi nadal sie spotykamy na treningach u mnie w domu w Starej Koperni kolo Zagania.
Czysta walka, bez rekonstrukcji, uzywamy niehistorycznych ochraniaczy, ja wracam do Polski na poczatku wrzesnia wtedy mozesz do mnie zadzwonic 602429042 albo 519711917 to sie zgadamy.
dziku
Bardzo dobrze ja te¿ wracam ko³o wrze¶nia. Chodzi³o by mi o wiêksze zapoznanie siê z szabl±. W³a¶ciwie nawet jeszcze nie mam broni, zbieram fundusze. Ale je¶li mo¿na to bym podpatrzy³ co i jak.

Pozdrawiam.
igorusis
Dziku

O ile zamierzasz na powaznie trenowac, na poczatek radze zainwestowac w palcat, maske szermiercza, jakas kurtke ochronna, karwasze. Potem dopiero pomysl o kupnie szabli.

Warunkiem bezwzglednym i bezdyskusyjnym aby zaczac z nami trenowac jest wiek....czyli skonczone 18 lat.
Monika ksf
CYTAT(igorusis @ 13:56 20.08.2008) *
O ile zamierzasz na powaznie trenowac, na poczatek radzê zainwestowac w palcat, maske szermiercza, jakas kurtke ochronna, karwasze...
Zapomnia³e¶ o rêkawicach smile.gif.
CYTAT(igorusis @ 13:56 20.08.2008) *
Potem dopiero pomysl o kupnie szabli.
Pozwolê siê z tym nie zgodziæ smile.gif. Terminy u sprawdzonych rzemie¶lników s± bardzo d³ugie, dlatego najlepiej jak najszybciej zamówiæ szablê (maska to koniecznosæ), radz±c siê do¶wiadczonych kolegów, co kupiæ - to akurat jest warunek bezwzgledny, bo dobra szabla to do¶æ droga impreza, dlatego ¿al ¼le wydanych pieniêdzy i czasu (musisz siê liczyc z pó³rocznym terminem, w skrajnych przypadkach nawet ponad 1,5 roku). A jak zamówisz solidn± sztukê, to jak Ci siê szermierzenie znudzi, ³atwo j± odsprzedaæ kolegom (te terminy anger.gif ).

PS Ledwie uda³o mi siê ochroniæ przed sprzeda¿± nasze dwa "klubowe" palcaty, bo by³y tak sporadycznie u¿ywane (moim zadniem palcaty zawsze siê awaryjnie przydadza, gdy np zabraknie stalowej broni). Osoby pocz±tkuj±ce, które przychodza do nas na treningi, ju¿ na pierwszym treningu dostaj± do ³apaki "prawdziw±" ;) szablê. Stwierdzili¶my po prostu, ¿e je¶li mamy dostateczn± ilo¶æ "stalowego" sprzêtu spe³niaj±cego jakp tako wymogi bezpieczeñstwa (du¿a krzywizna, ma³a waga), szkoda czasu na drewno. Za to jest k³opt z maskami, bo ja np uwa¿am, ¿e dobra jest metoda Marcina ¯mudzkiego z Lorici, tj przy nauce zas³on i ciêæ szybko przej¶æ do trafiania w cel (to bardzo szybko uczy w³a¶ciwej techniki, bo jak siê ¿le zas³onisz, oberwiesz), przynajmniej ludzie nie uderzaj± na ugiêtej rêce klinga w klingê, wypaczaj±c przy tym jeszcze dystans, co nie znaczy ¿e nie robimy "pykanek na "sucho" ;) bez ochraniczy, w rêkawicy, ale do takiego sposobu szkolenia w naszaj grupie ma zaciêcie inna osoba, dlatego siê ³adnie uzupe³niamy smile.gif. Pracê nad dystansem podci±gamy równiez szablami sportowymi, ktorymi mo¿na przynajmniej do woli pchaæ, dlatego niezbêdne s± oprócz maski, kurta³y i karwaszy, rêkawice - z tym jest najwiêkszy problem, przyznam siê, ¿e nie bardzo potrafiê go ugry¿æ, niestety rêkawice do hokeja na trawie u¿ywane przez Loricê nie wystarczaj± do historycznej szabli. Ja chyba zacznê zak³adaæ na paliczki naparstki ;), bo jak na razie oprócz standarowych sinaków, st³uczeñ i rozciêcia skóry na rêce (cz³owiek æwiczy³ "pykankê" klingê w kling± bez rêkawicy), najpowa¿niejszy wypadek to rozciêty do paznokcia ma³y palec (w dodatku mój w³asny ;) ). Siedemnastolatków dopuszczamy do sparringów, ale wtedy przeciwnik jest u¶wiadamiany, ¿e ma doczynienia z niepe³noletnim, co mocno studzi jego mordercze zapêdy tongue.gif.
igorusis
Oczywiscie Moniko masz racje, zapomnialem o rekawicach.

Do palcatow wystarcza zwykle skorzane (szczegolnie do tych co my uzywamy- zrobione z shinaja) kosz dostatecznie chroni reke.

Do "bojowki" rekawice sam spreparowalem,ze skory gr 5mm, przerabiajac ja ze 100 razy wraz z wykrywaniem slabych punktow. Generalnie nie wiem czy to dalej mozna nazwac rekawica bo zaczepiasz to cus o jelec szabli i wychodzi ci cos w rodzaju kosza, nie ogranicza ruchow reki.

Co do kupna szabli to nie wiem czy bym sie z Toba zgodzil, kupno czegos nadajacego sie do trenigow to wydatek okolo 1000 zl. A co jak mu sie szermierka nie spodoba, odsprzeda komus i bedzie pare stowek w plecy (bo obstukana).
Nie zauwazylem wielkich klopotow z przejsciem z palcata na bojowke, wiec jednak obstaje przy tym aby zainwestowac na poczatek w sprzet ochronny a potem w szable.

Granica 18 lat u nas jest z prostej przyczyny, nie bawimy sie w nianki i pozwolenia od rodzicow, kazdy sie tlucze na swoja odpowiedzialnosc. icon_mrgreen.gif
Rafa³ Jarosz
CYTAT(mblade @ 15:34 20.08.2008) *
niestety rêkawice do hokeja na trawie u¿ywane przez Loricê nie wystarczaj± do historycznej szabli

E tam, nam jako¶ wystarczaj±.
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Jarosz @ 08:43 22.08.2008) *
CYTAT(mblade @ 15:34 20.08.2008) *
niestety rêkawice do hokeja na trawie u¿ywane przez Loricê nie wystarczaj± do historycznej szabli

E tam, nam jako¶ wystarczaj±.

Ilo¶c kontyuzji? icon_mrgreen.gif
Mnie te¿ wystarcza³o, do czasu. Koñce palców, szczegónie tkanka miêkka pod paznokciem, s± bardzo unerwione. Jak ci pójdzie na po³owê paznokiec i wbije siê w palec, masz zapewnione rwanie na ¿ywca angsad.gif, bo nie ma tam za bardzo gdzie wbiciæ ig³y, by palec znieczulic . A z kolei rozciêty niemal na po³owê, nie pozwala trzymac broni w ³apce przez jakie¶ dwa miesi±ce. Dlatego dobra rada, szczególnie dla "szemruj±cych" kobiet ;), nie hodowac szponów, tylko przycinaæ regularnie "na krótko" pazurki smile.gif.
Fakt, do palcata wystarczy zwyk³a rêkawica spawalnicza, a na przestawinie siê z palcata na szablê jeden trening. Jednak jak ju¿ zacznie siê szablelk± machaæ, traci siê sentyment do drewna smile.gif.
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.