Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lamelka Wisby i inne takie "orygina³y"
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Herr Elvisso
Witam.
Jako ¿e nie mam niestety dostêpu do ca³o¶ci opracowania znalezisk spod Visby wiêc zwracam siê do tutejszej rady plemiennej o pomoc :] Mianowicie czy pancerze lamelkowe znalezione pod Visby nadaj± siê do rekonstrukcji piechociñca z okresu oko³ogrunwaldzkiego? Z zaznaczeniem i¿ jest to piechociniec pochodz±cy z miejscowego folkloru ze wschodnich obrze¿y pañstwa zakonnego.

Wiem o tym ¿e na przyk³ad pikelhauba ( je¶li b³±d to proszê o poprawienie mnie) zosta³a przejêta przez krzy¿aków i ( nie jestem pewny :P) do¶æ popularna siê sta³a.

Tak wiêc czy taka lamela by³aby ok? I je¶li tak to czy w zestawie z kapalinem , zbrojnikowymi narêczakami i bigwantami p³ytowymi by³aby ok? Bo niestety s±dzê i¿ mo¿e byæ to taki totalny kulturowy misz masz :P

I teraz druga sprawa. je¶li taki pancerz jest ble to czy móg³by mi kto¶ poleciæ jak±kolwiek wzmiankê o jakimkolwiek pancerzu który to wyró¿nia³by siê od standardowych kirysów, p³atów i tym podobnych?

Prosi³bym tylko aby darowaæ sobie stwierdzenia "Po co kombinujeeeeszz..?Masz ju¿ przecie¿ kirysy podstawione pod nos.Pewne i sprawdzone." . Bo taki fetysz mam ¿e szukam oryginalnych os³on tu³owia.I w ogóle oryginalnych pancerzy(oczywi¶cie historycznych) ;]

Z góry dziêki za pomoc.
Kacper
Hej. W zesz³ym roku eksperymentowa³em sobie z lamelk± z Visby na grunwaldzkim buhurcie i szczerze nie polecam. Milimetrowe p³ytki s± zbyt miêkkie (mimo ¿e miejscami nachodz± na siebie a¿ 4!), grubsze s± zbyt ciê¿kie by nosiæ je razem z kolczug±. Rzemienie pêkaj± od naprê¿eñ po uderzaniach buzdyganami czy broni± drzewcow±. Najgorsza jest jednak konserwacja... nas±czanie schn±cych i przecieraj±cych siê rzemieni, polerowanie ponad 800 p³ytek- rze¼. Z tym ¿e wygl±da to cudownie :D.

Pozdrawiam
Kacper
Herr Elvisso
Nie polecasz mówisz. Fakt przyznajê ze Twoje argumenty przemawiaj± do mnie ;]
A zna kto¶ mo¿e w takim razie cokolwiek innego chcrakterystycznego dla "rdzennych" mieszkañców tamtych regionów? Bo razcej w±tpiê ¿eby wszysycy ubierali siê na mod³ê typowo europejsk±.( je¶li siê mylê prosze o sprostowanie...Przyznajê ze teraz z moimi teoriami trochê w ciemno b³±dzê ale nie uda³o mi siê jeszcze dokopaæ do niczego konkretnego na ten temat.)
Igor z Bêdzina
Kacper
A z jakiej stali stali mia³e¶ wykonan± ta lamelkê? Przy sprê¿ynowej zahartowanej 1 mm powinien byæ w porz±dku. Tylko ¿e samo wykonanie to mordêga straszna.
Kacper
Ze zwyk³ej niestety. Hartowanie rzeczywi¶cie powinno pomóc. Wci±¿ jednak zostanie problem z rzemieniami, które rw± siê na potêgê. No i jak ju¿ pisa³em wy¿ej konserwacja... dramat. Za¶ co do wynalazków pó³nocno-wschodniej Europy w kwestii pancerzy nie jest ³atwo. Osobi¶cie nie kojarzê niczego oryginalnego na korpus. Ogólnie rz±dzi kolcza.
Herr Elvisso
No i w³a¶nie.Z takim wnioskiem przyjdzie wiec i mnie siê pogodziæ.Hm.No trudno.Bo domy¶lam siê ¿e jakiekolwiek ³uskowe pancerze te¿ siê raczej nie nadaj±?( u Nadolskiego by³o co¶ o ³uaksach.Dokadnie nie przytocze ale porównanie stanu uzbrojenia wojsk krzy¿ackich i litewskich.I ¿e uzbrojenie to w niektórych miejscach by³o podobne.I z tego co tutaj czyta³em to ¶rednio wiarygodny ten element jest akurat ;] )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.