Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ADARGA ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Danesz
Czo³em !!!
Czy kto¶ z szanownych FRECHOWICZY mo¿e mi powiedzieæ có¿ widnieje na za³±czonej rycinie? W pierwszym odruchu pomy¶la³em ¿e jest to tarcza zwana "adarg±", ale wyda³o mi siê to do¶æ mocno naci±gan± hipotez±.
Mo¿e kto¶ ma jakie¶ bli¿sze informacje na ten temat ( tzn ikonografiê, texty ). Osobi¶cie nigdy do tej pory nie spotka³em siê z tym typem tarczy w ¶redniowiecznej europie .
Za wszelk± pomoc z góry dziêkujê.
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
W pierwszym odruchu pomy¶la³em ¿e jest to tarcza zwana "adarg±",

S³usznie siê domy¶lasz, to jest adarga

CYTAT
Osobi¶cie nigdy do tej pory nie spotka³em siê z tym typem tarczy w ¶redniowiecznej europie .

W XIV i XV w. u¿ywana by³a w Hiszpanii.

Pozdrawiam
Nataniel
Danesz
Czo³em !!!
Dzieki Natanielu za odzew.
Hmm wyrazi³em siê do¶c nieprecyzyjnie - mianowicie chodzi³o mi o chrze¶cijañsk± czê¶æ Europy ( z pominiêciem terenów dzisiejszej Portugalii oraz Hiszpanii ). Wiem i¿ w tamtych rejonach adarga by³a powszechnie u¿ywana ( na terenach dzisiejszego Maroka by³a ponoæ u¿ywana jeszcze w XVI w. ), wiêc naturaln± kolej± rzeczy by³o zapo¿yczenie przez kultury s±siaduj±ce i / lub koegzystuj±ce z Maurami niektórych elementów ich ekwipunku ( przyk³adem mo¿e byæ u¿ywanie w / w rodzaju tarczy przez chrze¶cijañskie formacje z Pó³wyspu Iberyjskiego ). I tu koñczy siê moja wiedza na ten temat. A pytam gdy¿ zaciekawi³ mnie ten typ tarczy bigsmile2.gif i rad bym j± posiadaæ, ale chcia³bym aby owa chêæ poparta by³a jakimi¶ konkretami. St±d w³asnie pro¶ba o pomoc skierowana do FRECHOWICZY.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam
Niestety moja wiedza na temat tych rejonów jest nik³a i wiêcej nie mogê Ci pomóc. Mogê tylko dodaæ, ¿e wykonanie adargi mo¿e byæ k³opotliwe. Musia³by¶ dorwaæ jak±¶ antylopê (a to mo¿e siê nie spodobaæ pracownikom najbli¿szego zoo mad.gif ) do tego jeszcze jaki¶ konkretny gatunek. Co do adargi w innych czê¶ciach europy to nigdy siê z czym¶ takim nie spotka³em.
Pozdrawiam
Nataniel
Danesz
Czo³em !!!
Co do antylopy to najmniejszego k³opotu nie bêdzie crazy.gif . Jak powszechnie wiadomo Oryxy ( z nich pono robiono adargi ) wieeelgachnymi stadami biegaj± po naszych lasach i stepach ( ¿e o Pustyni B³êdowskiej nie wspomnê ) wiêc ustrzeloenie jednego celnym strza³em niewiedzy bêdzie do¶æ ³atwe.
Ale teraz na powa¿nie. Ponoæ skórê sprowadzano z Afryki na po³udnie od wielkich pustyñ ( no tak w pó³nocnej Afryce oryxów chyba tyle co i u nas ;) ), a¿ w koñcu znaleziono jaki¶ ¶ródziemnomorski odpowiednik oryxa... Hmm tylko jaki..
Pozdrawiam .
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
wieeelgachnymi stadami biegaj± po naszych lasach i stepach ( ¿e o Pustyni B³êdowskiej nie wspomnê )

Jak siê zdecydujesz na polowanie to raczej omijaj Pustyniê B³êdowsk± (nazwa jest ju¿ od jakiego¶ czasu nieadekwatna smile.gif ) Prêdzej siê zgubisz w chaszczach ni¿ dojrzysz jak±¶ antylopê (nawet stado) mad.gif .

CYTAT
Ale teraz na powa¿nie. Ponoæ skórê sprowadzano z Afryki na po³udnie od wielkich pustyñ ( no tak w pó³nocnej Afryce oryxów chyba tyle co i u nas ;) ), a¿ w koñcu znaleziono jaki¶ ¶ródziemnomorski odpowiednik oryxa... Hmm tylko jaki..

Poszperam, popytam i mo¿e siê czego¶ dowiem, ale niczego nie obiecujê (nie znam nikogo kogo by interesowa³y te rejony).

Pozdrawiam
Nataniel
Wotawa
No przewija sie taki, ale raczej nie pomo¿e. Nic nie wiem o sposobe wykonania adragi z materia³ów alternatywnych. Pamiêtajmy jednak, ¿e w Hiszpanii osiedla³y siê co rusz nowe dynastie z Afryki, zreszt± bardzo nielubiane przez iberyjskich muzu³manów. Wiêc nap³yw materia³ów i stylu afrykañskiego móg³ byæ sta³y.
Danesz
Czo³em !!!
Mojego czepiania siê adargi ci±g dalszy szczerba.gif
Jak widaæ na za³±czniku, ten typ tarczy by³ do¶æ popularny ( no chyba ze to tylko fantazja autora dzie³a bigsmile2.gif ). Oprócz tego , widaæ doskonale ze adarga rzeczywi¶cie ( jak to gdzie¶ wyczyta³em ) posiada jeden centralny imacz ( z³o¿ony z dwóch pasów ) co pozwala uzyskaæ nies³ychan± manewrowo¶æ. Mo¿na zaobserwowaæ jak niektórzy panowie wymachuj± nimi na wszystkie strony crazy.gif .
A teraz co¶ z zupe³nie innej beczki....
Ciekawie wygl±da osobnik trzymaj±cy jedn± rêk± maura, a drug± "d¼gaj±cy" w oturbaniony czerep devil.gif - sam miód ;)
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.