Salve!
Mam pytanko co do bascinetu z zas³on± datowanego na pierwsz± po³. XIV w. Jet powszechnie nazywany alienem, UFO, zas³on± s³oñ. Czy kto¶ co¶ wie na jego temat?
Za³±czam kilka jego ikonografii:
S pozdravem
Brat Zavischa
Je¶li powtórzy³em temat to przepraszam, ale strasznie mnie ten he³m ciekawi :D
Nie wiem czy to dok³adnie to samo o co ci chodzi (znam interpretacje he³mu z zas³on± s³oniow±), ale wydaje mi siê ¿e to s± przedstawienia przy³bic z zas³on± na dwóch zawiasach, przypominaj±c± zas³onê klapow±. He³m z pierwszej ryciny jest nierozpoznawalny, na drugiej przypomina he³my z Wielkiej Brytanii:
BTW: temat powinien byæ w ¦redniowiecze - pó¼ne - Ochronne
Dlaczego w pó¼nym? Przecie¿ rozkwit jest bodaj¿e do bitwy pod Crecy, która je¶li mnie pamiêæ nie myli by³a w 1346r. A he³m ten jest datowany na oko³o 1300 r. (Tak, z tego co pamiêtam twierdzi Nadolski)
S pozdravem
Witam.
Ja chcia³bym siê dowiedzieæ co¶ wiêcej o ikonografii (pierwszy obrazek) - sk±d , jakie datowanie , co przedstawia itp.
Klient zamówi³ taki w³asnie he³m (w³asciwie to przys³±³ rysunki rekonstrukcji )
Ja znalaz³em w³asnie tak± ikonografiê (jak pierwszy obrazek) , lecz nie jestem pewny czy ta tekonstrukcja któr± mam jest oparta na tej ikonografii.
Mi siê nijak nie wydaje ,¿e to to - mo¿e kto¶ zna jaki±¶ inn±?
Klient siê upar³ - i he³m mia³ byc dok³adnie taki jak na rysunku co mi przys³a³ .
Oto link do tego co zrobi³em :
http://www.mardinus.home.pl/oferta/helmy_pozne_01.php?id=173A oto obrazki przys³ane mi:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikChcia³bym co¶ sensownego napisaæ o he³mie na mojej stronie - ale dok³adnie nie wiem co
Te rysunki które masz s± to przerysy z Violet le Duca.
Ale my¶le ¿e to bardziej ci sie spodoba s± to dwa zachowane egzemplarze zas³ony tego typu, róznica w tym ¿e s± one na zawiasie czo³owym.
1 i 2 obrazek -obecnie w Leeds, w³ochy IIpol XIV
a 3 to wklejam opis tego co mam(opis z aukcji):
Lot. 290 - A RARE ITALIAN VISOR FOR A BASCINET OR BARBUTA, CIRCA 1350
of one-piece bulbous form for a T-shaped face opening,
with near circular upper part pierced with a pair of flanged
vision slots and narrowing to form a long slightly in-curved lower 'tongue'
with straight sides towards the base, the lower edge rounded, pierced with
a series of circular breathes on each side of a medial ridge, and fitted
at the top with an iron strap pierced with two slots for attaching to a pair
of hooks on a helmet (chemically cleaned) 26.8cm; 10I in high overall
Provenance:Aroldi Collection, Milan R.T. Gwynn, sold Christie's 24th April 2001,
lot 75, 11,162 (including premium). A visor of similar form is preserved in
the Stibbert Museum, Florence. Another, formerly in the Bargello, Florence passed
through the collections of Londesborough, Cripps-Day and Sir James Mann and is now
in the Royal Armouries Leeds. L6000-8000
dziêki... szkoda, ¿e nie daj± wiêcej zdjêæ jak np Hermann
Co do opisu he³mu to ciê¿ko bêdzie...przy³bica starszego typu po prostu...w literaturze naszej nie precyzuje siê raczej takich dziwaków...po prostu chyba nie wystêpuj± u nas.
Salve!
Mardinusie, co twego he³mu, na obrazku ,na którym sie wzorowa³e¶ jest bardzo uwypuklona dolna czê¶æ zas³ony. Niby szczegó³, a sporo zmienia.
S pozdravem
Tak wiem - :-)
Ale inaczej z przyjemno¶ci± wbija³ siê w pier¶ przy lada wychyleniu g³owy.
Ten co rysowa³ nie wiedzia³ dok³adnie co rysuje :-)
Musia³em zmienic w obawie o zdrowie klienta