Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - Passo e mezzo
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Ludka
Witam!

Poszukuje opisu krokow do tanca Passo e mezzo

Ludka Excalibur
principessa
hej z tego co pamietam to passo e mezzo jest wymienione w traktacie tanca" l'Orchesographie"1588 ale sa pogladyze opisy do tego tanca sie nie zachowaly i tylko jest wyminiany jako rodzaj muzyki tanecznej
king.gif
100krotka
Witaj!

Opis kroków do Passo e mezzo znajduje siê na stronie Library Of Congres w traktacie Fabritio Caroso smile.gif

a oto link (dok³adnie na ten taniec) :
http://memory.loc.gov/cgi-bin/ampage?collI...7C::&linkText=0

tylko,¿e jest drobny problem...bo tam s± skany traktatów (w .tiff'ach) i ca³y opis jest po w³osku a muzyka jest w tabulaturze na lutnie... Mo¿na to rozszyfrowaæ je¶li znasz nazwy i sposób wykonywania kroków (opo w³osku) a resztê mo¿na siê domy¶liæ :D np."faranno"=robimy "sinistra" i "destra" to prawo i lewo,tylko nie pamiêtam które jest które... :/
Mam nadzziejê,¿e Ci to trochê pomo¿e
Pozdrawiam
happy.gif
S³owianka
EEE ten w³oski nie taki trudny...prawie wszystko rozumiem ;) ale co to jest krok Trabuchetti? hmm...mo¿e stworzymy tu gildie t³umaczy traktatów tanecznych z tych dziwnych jêzyków ? ;) ja mogê t³umaczyæ z hiszpañskiego i portugalskiego ;)
principessa
termin Trabuchetto (rozliczenie na 1/2 taktu lub 1 takt) jest to skok do boku(maly) w lewo na wyprostowanej nodze; prawa noga natychmiast musi dolaczyc do lewej dotykajac piety(lewej nogi)
polecam slowniczek w ksiazeczce" Celeste Giglio-flowers of 16th century dance, Dorothee Wortelboer, Tactus Music, Amsterdam 1996
pozdrawiam king.gif
S³owianka
Dziêkujê za wyczerpuj±ca odpowied¼ smile.gif
Ania ¯uk
CYTAT(S³owianka)
EEE ten w³oski nie taki trudny...prawie wszystko rozumiem ;) ale co to jest krok Trabuchetti? hmm...mo¿e stworzymy tu gildie t³umaczy traktatów tanecznych z tych dziwnych jêzyków ? ;) ja mogê t³umaczyæ z hiszpañskiego i portugalskiego ;)

Na amazonie mo¿na kupiæ Caroso, Arbeau i Ebreo po angielsku, chyba wiêkszo¶æ osób pos³uguje siê w miarê sprawnie tym jêzykiem, wiêc nie ma problemu. A z hiszpañskiego i portugalskiego to akurat ma³a pociecha. Je¶li ju¿ to w³oski i francuski jest najbardziej przydatny, albo w³a¶nie angielski, bo prawie wszystko zosta³o na angielski prze³o¿one i wydane.
Ludka
Witam!

Dzieki za pomoc znam nnazwy krokow po wlosku wiec mam nadzieje, ze sobie poradze.

Ludka

CYTAT(100krotka)
Witaj!

Opis kroków do Passo e mezzo znajduje siê na stronie Library Of Congres w traktacie Fabritio Caroso smile.gif

a oto link (dok³adnie na ten taniec) :
http://memory.loc.gov/cgi-bin/ampage?collI...7C::&linkText=0

tylko,¿e jest drobny problem...bo tam s± skany traktatów (w .tiff'ach) i ca³y opis jest po w³osku a muzyka jest w tabulaturze na lutnie... Mo¿na to rozszyfrowaæ je¶li znasz nazwy i sposób wykonywania kroków (opo w³osku) a resztê mo¿na siê domy¶liæ :D np."faranno"=robimy "sinistra" i "destra" to prawo i lewo,tylko nie pamiêtam które jest które... :/
Mam nadzziejê,¿e Ci to trochê pomo¿e
Pozdrawiam
happy.gif
100krotka
Nareszcie uda³o mi siê dostaæ do kompa smile.gif

Ja znam krok trabuchetto trochê inaczej: jest to drobny skok na jedn± nogê z jednoczesnym doci±gniêciem do ¶ródstopia piêty drugiej nogi (tak,¿e nogi po tym kroku nogi s± ustawionê tak jakby w literê "T" <odwróconym o 90 stopni w lewo>)

Te traktaty mo¿na bardzo szybko rozszyfrowaæ (wystarczy tylko wzi±æ s³ownik jêz.w³oskiego) ;),bo albo na pocz±tku,albo na koñcu s± opisy kroków...czyli wszystko smile.gif Tylko jest dropny problem z muzyk± angsad.gif bo nnie zawsze to co mamy, pasuje do kroków z traktatu... Czy kto¶ umie czytaæ zapis lutniowy?
Pozdrawiam
happy.gif
S³owianka
No i w koñcu wiem có¿ to trabuchetto...i zgadzam siê z przedmówczyni±...to rzeczywi¶cie taki T-kroczek (od którego dzi¶ tak mnie miê¶nie ³ydek bol± ;) )
Æma
Witam smile.gif
czy móg³by kto¶ podaæ namiary na muzyczke do tego tañca ?? by³abym badzo wdziêczna smile.gif bo z moich poszukiwañ jak dot±d nie ma ¿adnych efektów icon_sad.gif
pozdrawiam - Æma

* * * * *

Ju¿ znalaz³am :] co prawda nie jest to jakie¶ najpiêkniejsze wykonanie, ale zawsze co¶ icon_wink.gif
Pozdrawiam smile.gif
Æma
Witam smile.gif
Chcia³abym siê dowiedzieæ czy "Passo e mezzo" i "Passamezzo" to ten sam taniec czy mo¿e dwa ró¿ne?? Znalaz³am utworki o dwóch tytu³ach i oba s± ró¿ne wiêc siê chcê upewniæ bum.gif

Pozdrawiam - Æma smile.gif
100krotka
raczej to samo... w traktatach Caroso jest rozpiska krokow, ale in italiano...
Æma
In italiano mi raczej nic nie da icon_neutral.gif , ale mo¿e znajdzie siê gdzie¶ po angielku albo (marzenia) po polsku dunno.gif albo siê znajdzie gdzie¶ na jakim kursie tongue.gif

Ania ¯uk
Po angielsku do nabycia na amazonie: http://tinyurl.com/76umz
Blondi
CYTAT(Æma)
In italiano mi raczej nic nie da   icon_neutral.gif  , ale mo¿e znajdzie siê gdzie¶ po angielku albo (marzenia) po polsku    :-?    

Witam!

"Passo E Mezzo" wystêpuje w obu traktatach Caroso. Namiary na "Nobilta di Dame" poda³a ju¿ Ania ¯uk, a wersja z "Il Ballarino" jest dostêpna po angielsku na stronie: http://jducoeur.org/IlBallarino/Translatio...20E%20Mezo.html.

Pozdrawiam,
Blondi
Joanna
Ja tylko dodam, ¿e Passo e mezzo to nazwa "typu" tañca do którego pisano ró¿n± muzykê utrzyman± oczywi¶cie w odpowiednim stylu - co¶ takiego jak pawana czy galiarda, wiele ro¿nych choreografii i podk³adów muzycznych.

pozdrawiam
Æma
Dziêki wielkie za wszelkie info smile.gif bardzo mi pomogli¶cie smile.gif

lewa
Wiem, ze to nie na temat (nie chcia³am zak³adaæ nowego, o po co ;) ), ale czy móg³by podaæ kto¶ z was kroki do "Amoroso"? By³abym bardzo wdziêczne
smile.gif
pozdrawiam
Ania ¯uk
Amoroso
lewa
Dziêki serdeczne smile.gif
Ania ¯uk
A tak w ogóle obie wersje:
Passo e mezzo Caroso

Passo e mezzo Negri
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.