Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dostojnicy Zakonu
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Cordel
Witam. Czy mo¿e kto¶ wie jak ubierali siê dostojnicy zakonu chodzi mi tu bardziej o komturów. Za wszystkie info bêdê wdziêczny.
EwKa
pytanie pomocnicze nr 1: Kiedy?
pytanie pomocnicze nr 2: chodzi o stroj domowy (w konwencie) czy o bojowy?

Poza tym komturzy to Bracia Rycerze wiec wiecej informacji tu: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3354
Cordel
1. Prze³om XIV i XV wieku okres oko³o grunwaldzki
2. Chodzi mi o strój w konwencie, na codzieñ. Czy czym¶ siê wyró¿niali od zwyk³ych braci.

Przeszuka³em ju¿ ten post co wskazujesz ale jest tam bardzo ma³o informacji i tak w zasadzie ka¿dy mówi inaczej.

CZego siê dowiedzia³em to tylko tyle ¿e chyba czerwone podszycie p³aszcza i ewentualnie szata wierzchnia koloru czerwonego
Nikodem
Przy okazji, chcia³bym zapytaæ - jak zdobne by³y/mog³yby byæ stroje zakonników? Z jednej strony wiem ¿e regu³a w jaki¶ sposób ogranicza³a bogate stroje, ale z drugiej strony to byli tylko ludzie i to nie biedni, wiêc chcieli "jako¶" wygl±daæ.
Pytam, bo byæ mo¿e bêdê tworzy³ wystawkê z rekonstrukcjami strojów braci Krzy¿ackich na (smêtnych resztkach) Zamku w Toruniu i chcia³bym wiedzieæ jak bardzo mog± byæ wymodzeni i podbajerowani ;).
Jako porównanie do zdobno¶ci i bogato¶ci - z jednej strony mieszczañstwo, z drugiej szlachta/rycerstwo.

Z góry dziêkuje.
Hako
Po wieloletnich poszukiwaniach i zbieraniu wszelkiej ikonografii na ....ICH.... temat wychodzi mi co¶ takowego co za³aczam.
Zwróci³em uwagê, ¿e zarówno bracia jak i komturzy nie nosili krzy¿y na habitach w tych momentach gdy wystêpowali w p³aszczach, które oznaczone by³y krzy¿em. Czy¿by unikali podwójnego oznakowania dunno.gif
Poni¿ej w jednym z za³±cznikow podajê kolorystykê szat spodnich jakie widoczne s± spod p³aszczy albo na rêkawach albo na nogach braci zakonnej (w postaci nogawic b±d¼ jak przypuszczam spodni z saczkiem)
Komturski krzy¿ na wappenrocku obszyty by³ bardzo w±skim sznurkiem czerwieni co podkre¶la³o rangê komtura na wzór dzisiejszych ksiê¿y dekanalnych. Nosili na szyjach krzy¿e jak przyk³adowo zaznaczy³em na wappenrocku Liebensteina. Wappenrocki braci rycerskiej nie ró¿ni³y siê zbytnio krojem od komturskich. Czasami widaæ inne podkroje na barkach inne kroje na dolnym brzegu wappenrocka
Bardzo chêtnie podszywano p³aszcze czerwieni±. Nie stroniono jednak od kolory szarego, byæ mo¿e furta dunno.gif Na kilku p³aszczach widiczne ko³nierze futrzane, wersja zimowa (?) lub ko³nierze w kolorze czerwonym.
Kroje krzy¿y zamieszczone przy p³aszach pochodz± z ró¿nych okresów i nale¿y dobraæ odpowiedni przedzia³ czasowy. Zaznaczam, ¿e nawet w obrebie jednej komturii mog³y wystêpowac w jednym czasie inne kroje krzy¿y. Bracia zakonni ¶rednio po up³ywie 3 do 5 lat zmieniali siedziby swoich konwentów jak i sk³ad osobowy. St±d zapewne ró¿nie kroje i wzory krzy¿y w obrêbie tej samej komturii (patrz Lochstadt).

Dopisa³em....
Kroje wappenroków komturskich moga oddaæ wappenroki wielki mistrzów. Nale¿y jednak pozbawiæ ich z³otych krzy¿y liliowych z or³em i z³otych obszyæ, zastêpujac je wspomnianym czerwonym sznurkiem.

HaKo
EwKa
Cordel, na litosc Boska !!! To nie jest post a topic-bite 9 stron info.
Jak mantra pojawiaja sie habity, plaszcze wraz z obrazkami np. Madonn Szafkowych wiec mozna info. porownac z ikonografia. Na 100 procent nie wiemy nic, bo Regula zawiera opisy enigmatyczne ale mamy WIZERUNKI komturow! Ikonografia sie zachowala! Troche odwagi i wlasnych poszukiwan. BLAGAM! Jak na razie to dublowane sa tu informacje z istniejacego watku... Jesli chcesz dowiedziec sie bardzo precyzyjnych rzeczy to zapytaj Thomasa na PW. W tym topicu znajdziesz nie raz tego uzytkownika.

Hako, jesli juz to orginalna ikonografia, prosze...

Nikodem, chyba gatunkiem sukna podkreslali sobie Panowie Rycerze swoja wyzszosc. Przedstawienia ukazuja "grzecznych" zakonnikow w gladkich habitach, bez pasow rycerskich, zlotoglowia itp.
Cordel
Serdecznie dziêkujê! smile.gif Ma³a pro¶ba do Ewki, jestem tu nowy nie wiem wielu rzeczy o tym forum pro¶i³bym wiêc o wyrozumia³o¶æ. Co do dzie³ sztuki z okresu ¶redniowiecza to trzeba braæ pewn± poprawkê na to ¿e ka¿dy artysta mia³ w³asny sposób interpretowania otaczaj±cej go rzeczywisto¶æ, i wiêkszo¶æ dzie³ z tamtego okresu jest bardzo ma³o szczegó³owa (szczególnie chodzi mi tu o piety witra¿e, ikony i drzeworyty). Wiêc chodzi³o mi o informacje ze skryptów, pism. Czy z w³asnych poszukiwañ. Serdecznie dziêkujê Hako prawy cz³owiek z Ciebie. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.