Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Legnicko-Brzeski Turniej Rycerski na zamku Grodziec
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
czarny_krzysztof
23-24 SIERPNIA 2008 (sobota/niedziela) - ZAMEK GRODZIEC -
I LEGNICKO-BRZESKI TURNIEJ RYCERSKI
smile.gif.

Bêdzie orginalnie i wyj±tkowo smile.gif.

Wszelkie informacje na temat turnieju bêd± dostêpne u ¼ród³a www.grodziec.com/turniej.html - oficjalna strona ZAMKU GRODZIEC, a tak¿e i tu. Proszê o cierpliwo¶æ, wyrozumia³o¶æ i wstrzemiê¼liwo¶æ...

PS. Je¶li kto¶ ma pytania to mo¿e ju¿ ¶mia³o pisaæ na adres turniej@grodziec.com
czarny_krzysztof
Czynimy wszystkim wiadomo i¿ w dniach 23 – 24 sierpnia Roku Pañskiego 2008 na zamku w Grod¼cu (www.grodziec.com) odbêdzie siê I Legnicko – Brzeski Turniej Rycerski.
Przeto mamy zaszczyt w imieniu Grupy Rekonstrukcji Historycznych Ksiêstwa Legnicko-Brzeskiego w mury prze¶wietnej warowni zaprosiæ, gdzie wspólnie tradycje rycerskie bêdziemy wskrzeszaæ, a i w szranki turniejowe ku uciesze gawiedzi stawiaæ.
Aby ¶wiêtemu prawu go¶cinno¶ci nie uchybiæ i wszystkich chêtnych godnie przyj±æ, prosimy o jak najrychlejsze powiadomienie nas o swoim przybyciu i sile pocztu rycerskiego do 20 sierpnia Roku Pañskiego 2008.

Z utêsknieniem Was oczekuj±c
Rycerskie Pozdrowienia ¦lemy

Wszelkie zapytania: turniej@grodziec.com
Informacje tak¿e na podstronie: www.grodziec.com/turniej.html

Czarny Krzysztof smile.gif

PS.
Rzemie¶lników, którzy chc± do nas zawitaæ prosimy o zg³oszenie na ponady wy¿ej adres e-mailowy.

Atrakcje Turniejowe to m.in.:
- bojówka,
- bieg dam,
- bitwa o zamek "z krwi i ko¶ci", jakiej jeszcze nie by³o,
- tañce,
- turniej ³uczniczy,
- oceniane bêd± tak¿e namioty historyczne (mo¿na jednak przybywaæ z namiotami tradycyjnymi)
... c. d. n.

Obóz dla bractw na zamku dolnym.
Zawax
Witam, ile bractw ju¿ siê zg³osi³o ? jaka jest przewidziana ilo¶æ uczestników ? i czy jest przewidziany jaki¶ bohurt ? je¶li dobrze pójdzie to mo¿liwe, ¿e z Kamienia Pomorskiego przyjedzie 6 osób i 2 namioty. Ale to jeszcze nie jest do koñca potwierdzone ..
czarny_krzysztof
Zg³oszenia, odpowiedzi nap³ywaj± ca³y czas... Przewidziana ilo¶æ uczestników 100 - 150
na Zamku Grodziec - miejsca pod dostatkiem smile.gif wszak 2 ha mamy ;).

Pragnê równie¿ poinformowaæ, ¿e poprawi siê dojazd na zamek, kolejny odcinek drogi wykonany i dziêki temu na swoich mechanicznych rumakach bêdziecie mogli zdobyæ szczyt góry zamkowej...
Morold
A czy jest mo¿liwo¶æ noclegu na zamku? W czerwcu mieli¶my okazjê bawiæ siê na Grod¼cu i wtedy wszyscy nocowali w komnatach. Zg³aszam skromn± ilo¶æ 2-3 ludzi.
Pozdrawiam!
czarny_krzysztof
Za³o¿enie jest takie aby wykorzystaæ zamek dolny na obóz rycerski. Namioty historyczne, a tak¿e tradycyjne - z tym wyj±tkiem ¿e te pierwsze bêd± oceniane.
czarny_krzysztof
CYTAT(Zawax @ 23:42 07.08.2008) *
Witam, ile bractw ju¿ siê zg³osi³o ? jaka jest przewidziana ilo¶æ uczestników ? i czy jest przewidziany jaki¶ bohurt ? je¶li dobrze pójdzie to mo¿liwe, ¿e z Kamienia Pomorskiego przyjedzie 6 osób i 2 namioty. Ale to jeszcze nie jest do koñca potwierdzone ..

Proszê o kontakt e-mailowy: turniej@grodziec.com
Czasu jeszcze sporo do 20 sierpnia przyjmowane s± zg³oszenia, a ja kto¶ w ostatniej chwili powiedzmy 21.08 to te¿ to uwzglêdni siê...
nazir 2
za zawaxem pytam , ile bractw sie juz zg³osi³o? Dlaczego?, nikt z moich znajomych sie tam nie wybiera i chce wiedziec czy bedzie z kim powojowac:-) i pijacy.gif
czarny_krzysztof
CYTAT(nazir 2 @ 10:29 14.08.2008) *
za zawaxem pytam , ile bractw sie juz zg³osi³o? Dlaczego?, nikt z moich znajomych sie tam nie wybiera i chce wiedziec czy bedzie z kim powojowac:-) i pijacy.gif

10 - 15...
Ostatecznie bêdê móg³ udzieliæ informacji w ¶rodê.

czarny_krzysztof
Czasu ino jeszcze ostalo wiec...

Zapraszamy na konkurencje wszelkie podczas Legnicko-Brzeskiego Turnieju Rycerskiego. Jad³a, napitku zamkowego nie braknie. Walki rycerskie, pokazy ogniomistr¿ów i katowskiego rzemios³a. Muzka, tañce dawne. Stragany, a na nich cuda rozmaite, przedawaæ bêd±, rzadko dzi¶ ju¿ spotykane to i dla dziatek pe³no uciechy bêdzie. Piêknych bia³og³ów tak¿e nie zabraknie i mê¿nych m³odzieñców... Niespodziewajek tak¿e...
Kto lubi przygodê niech przybywa na szczyt góry zamkowej...
Borschwitz
SALVE old.gif
Poczet Rodowy herbu Wieniawa Prywatnej Chor±gwi Macieja Von Reihl zg³asza sw± gotowo¶æ w czynnym braniu udzia³u w W/W turnieju.
si³a nasza to:
5 ciê¿ko zbrojnych maniac.gif
3 piechurów artylerii lekkiej moro.gif
2 ³uczników
+ bia³og³owy dla naszego towarzystwa date.gif usmieszek_02.gif usmieszek_03.gif usmieszek_04.gif

proszê tylko o zaproszenie i potwierdzenie wcze¶niejszej wiadomo¶ci która wys³a³em na PW bigsmile2.gif
Tomko Konopczyc
Ja chcia³bym zg³osiæ jedn± wys³anniczkê na turniej z Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin. Mo¿e tylko jedna, ale za to Babcia, która potrafi roz³o¿yæ niejedn± imprezê, burzy zamki i pozbawia m³odzieñców cnoty i z³udzeñ.
Borschwitz
¶wiêt± Babci± zaopiekujemy siê a raczej to Ona siê bêdzie nami opiekowaæ icon_mrgreen.gif
czarny_krzysztof
Oj jeszcze kilka chwil i zamknac-temat.gif bêdzie trzeba :D a raczej listê smile.gif ale mo¿e jeszcze chêtni s± ?smile.gif Jak co¶ alarmowaæsmile.gif do 24.00 jest czas smile.gif
Farmazon
Witam czy znajdzie siê miejsce dla Kasztelana Zamku z Inow³odza (ojciec Farmazon) wraz z pisarzem (Farmazon jr) smile.gif
czarny_krzysztof
CYTAT(Farmazon @ 12:04 21.08.2008) *
Witam czy znajdzie siê miejsce dla Kasztelana Zamku z Inow³odza (ojciec Farmazon) wraz z pisarzem (Farmazon jr) smile.gif

Tak Tak smile.gif wszak ja ju¿ Was na li¶cie mam smile.gif, chyba ¿e jacy¶ nowi :D chêtni ZAPRASZAMY ZAPRASZAMY smile.gif
Geralt le Kantro
No i veni vidi i ten teges wrócilim ju¿ z imprezy :P

Zabawa przednia, konkursy ciekawe, pogoda ... taka sobie (grunt ¿e w w sobotê nie pada³o smile.gif )
Szukanie Excalibura powali³o mnie na ³opatki - szacuneczek dla pomys³odawcy clap.gif Trofeum cacy.
Jeden minusik za tor ³uczniczy... bezpieczeñstwo! Strzelanie obok alejki gdzie wchodz± tury¶ci i nie do koñca wygrodzony tor gdzie ka¿dy mo¿e wbiec (brak pilnuj±cego) nie za bardzo poprawia komfort strzelania. A wystarczy ¿e odklei sie lotka, strza³a zawadzi o palec przy strzale, pêknie i ... mamy nieszczê¶cie. Wiem zaraz podnios± siê g³osy ¿e ja strzelam od lat i tak dalej ... w momencie jak pu¶cisz strza³ê to ju¿ nie masz dalszego wp³ywu na to co siê mo¿e z ni± staæ. A troszkê wyobra¼ni siê przyda. Skóra mi cierp³a jak widzia³em dzieciaki biegaj±ce po lewej stronie toru, blisko ³aweczek które nie do koñca odgradza³y tor ³uczniczy. Panowie podstawa - widownia za ³ucznikiem! Boki toru wolne od gawiedzi lub tak zabezpieczone i chronione by nikt nie wlaz³ pod strza³.
Co do poziomu turnieju to chylê czo³a przed wysokim kunsztem ³uczników clap.gif

Borschwitz
dziêki, dziêki organizatorom poznaczy³em , postrzela³em a nawet mieczem w kapalin dosta³em ,klasa zatêskni³em za tym.
zwyciêzc± konkurencji wielkie BRAWAAAAAAAAAAAAAA
minusik jak powy¿ej za tor ³uczniczy,
Macie tam tyle miejsca na podgrodzi ¿e a¿ mi³o , sprobujcie nastêpnym razem tam zorganizowaæ tor ³uczniczy i zobaczycie bêdzie spox
pozdrowiam
Luszko
Chcia³bym Wszystkim Bardzo Podziêkowaæ za doskona³± imprezê!!!:)
W Sobotê deszcz nie doskwiera³ na szczê¶cie;)
Szukanie skarbu pierwsza klasa;) Doskona³y pomys³ z ukryciem skarbu:) A¿ sam siê zdziwi³em:D
Organizatorzy te¿ super!!!;D Dziêkuje swoim przeciwnikom za Walki !:)
£uczniczy pomimo tego ¿e nie bra³em udzia³u tez mi siê podoba³! Ale fakt mo¿na by³o przynajmniej 2 liny rzuciæ ¿eby ludzie nie przechodzili.Ale to takie nie dopatrzenie ma³e:)
Turniej jako pierwszy wyszed³ bardzo dobrze:) Na pewno jeszcze odwiedzê go;)

Pozdrawiam
£ukasz
Kszysz
Dziêki Wszystkim ¿a swietn± zabawê i atmosferê, smile.gif
pomys³ z szukaniem skarbu by³ mega :D, kto by sie pocz±tkowo spodziewa³ ¿e skarb bedzie ukryty pod woda :P
wyzywienie by³o pycha :P
Dziêki Wszystkim moim przeciwnikom z bojowego za walki
jedyna na co mo¿na na¿ekac do niedzielna pogoda :P

pozdrawiam
Kszysz

Daria Malinowska
Ja równie¿ dziêkujê za udany turniej . Szkoda tylko , ¿e dla naszej pi±tki powrót nie zakoñczy³ siê zbyt fortunnie ... ale to nie wina orgów smile.gif

PS : starzejê siê .
Morold
W imieniu naszej Konfraternie dziêkujê za naprawdê mile spêdzony czas. Bieg rycerski z ca³± otoczk± fabularn± i szukaniem skarby - po prostu rewelacja!!! Po trzykroæ chwa³a organizatorom smile.gif
Luszko
Swoj± Drog±;)
Ma kto¶ jakie¶ filmiki? np z Bojowego?smile.gif albo Bohurtu? szczerba.gif
Marta K.
No i czy kto¶ ma zdjêcia ? :D

Do Grod¼ca zawsze warto przyjechaæ, bo sam zamek stwarza niesamowity klimat. Spanie w chatce - pierwsza klasa, jedzonko równie¿. A szukanie skarbu ? Ahhh emocje ¶wietne a i trochê aktywno¶ci fizycznej zaliczy³am, jak biegli¶my do ko¶cio³a od¶piewaæ Bogurodzicê - przecie¿ trzeba by³o jako¶ wróciæ na górê smile.gif
Ksero
Ja równiez dziêkuje za Turniej by³o bardzo fajnie, niepamietam Turnieju na którym wszyscy bawili siê w bieg rycerski z takim zaangarzowaniem smile.gif Brawa dla was za pomys³ :D hehehe.gif bigsmile2.gif clap.gif

Pare zdjêæ jakby kto¶ chcia³ (mo¿e akurat siê gdzie¶ na nich odnajdzie :P):

http://picasaweb.google.pl/Kseroweczka/Grodzie2008

Pozdrawiam
Roswell
I ja bardzo dziêkuje, bawi³em sie wy¶mienicie od rozpoczêcia szukania drogi dojazdowej na zamek:P do samego koñca. Klimat super, jedzonko pyszne a na opis zamku i terenu woko³o brakuje mi s³ów. Co do pogody to w koñcu nie musia³em siê zastanawiaæ na co mi ta we³na wiêc te¿ oki smile.gif
Szkoda tylko ¿e tak ma³o walcz±cych wysz³o do staræ buhurtowych ale liczê ¿e za rok bêdzie kolejny turniej (ca³ego zamku jeszcze nie zwiedzi³em wiêc muszê przyjechaæ) i bêdzie nas wiêcej.

Pozdrawiam
Cipu¶
Tadzik
salve

By³em w Grod¼cu ju¿ wiele razy ale za ka¿dym razem mi siê i tak tam podoba, zamek ma swój unikatowy klimat mo¿e w tym tkwi powodzenie imprez organizowanych tam...? icon_wink.gif Chcia³ bym podziêkowaæ organizatorom za dobr± robotê, zabawa by³a wy¶mienita. Impreza ma³a kameralna ale bardzo udana.

Pozdrawiam Tadzik
tatsu
Witajcie¿!
Pozbiera³am siê nieco po turnieju i przype³z³am, coby gar¶æ swoich spostrze¿eñ dorzuciæ.
W sobotê siê ³adnie wypogodzi³o, choæ nocna ulewa i burza spêdzi³a mi sen z powiek zupe³nie. To plusik.
Kolejny plusik, to zabawa w szukanie Excalibura. Choc sama nie da³am rady wzi±æ w niej udzia³u, to bawi³am siê ¶wietnie patrz±c na biegaj±cych w tê i nazad i przys³uchuj±c siê ich uwagom nt. tego, co ju¿ uda³o im siê znale¼æ. No i - chwa³a tym, którym uda³o siê wydobyæ ów zaklêty miecz.
Jeszcze jeden plusik, to strawa. S³ysza³am, i¿ przepyszna kuchnia by³a. Niestety nie dane mi by³o z niej skorzystaæ i przekonaæ siê "organosceptycznie" o prawdziwo¶ci tych plotek. Wierzê na s³owo.
Ogromny minus, to wspomniany ju¿ wcze¶niej tor ³uczniczy. Dobrze, ¿e nic siê nikomu nie sta³o. W przysz³ym roku - mam nadziejê - organizator zmieni jego po³o¿enie na bardziej bezpieczny, a osoba odpowiedzialna za konkurencje ubarwi go nieco o ró¿nego rodzaju "utrudnienia", ¿eby turniej nie przypomina³ treningu ;)
Na mniejsze minusy zas³uguj±:
- bitwa instant. Jeszcze dobrze siê nie rozbuja³a, a ju¿ siê skoñczy³a. Pozosta³ niedosyt.
- uczestnictwo g³ównego sêdziego w turnieju. Jako¶ tak niezbyt przyjemnie siê robi w takiej sytuacji.

Zamek ma swój niepowtarzalny klimat - to fakt. Szkoda, ¿e nie mo¿na by³o - jak w tamtym roku - pobiegaæ po wszystkich korytarzach i zakamarkach zamkowych. Nie bêdê siê na to mocno uskar¿aæ, bo i tak bym mocno nie pobiega³a ze wzglêdu na nawrót choroby, z któr± mia³am nadziejê siê ju¿ nie spotkaæ. Z tego powodu nie zd±¿y³am dope³zn±æ na czas na konkursy dla dam. Zanim upora³am siê z pracami obozowymi i dope³z³am na dziedziniec, ju¿ by³o "pozamiatane".

Zdjêcia, które uda³o mi siê zrobiæ, mo¿na ogl±daæ w Albumie.

Po tym d³uga¶nym wywodzie, dziêkujê za mo¿liwo¶æ spêdzenia weekendu na grodzieckim zamku. By³o niezmiernie mi³o.

Pozdrawiam
tatsu

PS. Mam nadziejê, i¿ sprawa "piwniczki" nie przysporzy Kasztelanowi problemów.

EDIT.
Przypomnia³am sobie o najwa¿niejszym!
Jestem w posiadaniu dwu nie swoich rzeczy, które przypl±ta³y siê do naszego obozu w niedzielny poranek. Mianowicie:
- kapelutek
- chusta.
Komu brak owych "akcesoriów", niechaj pisze. Zobaczymy, czy znalaz³am Wasz± zgubê.
Anna zwana An
My¶lê ¿e na Grodziec nale¿y raz na jaki¶ czas zawitaæ, bo to miejsce jest klimatyczne i niepowtarzalne.
Nie oczekiwa³am wiele od turnieju, mile siê zawiod³am, czyli by³o ca³kiem fajnie, ciekawie i weso³o.
Dowód, jak niewielkim nak³adem ¶rodków mo¿na zrobiæ ca³kiem pomys³owy turniej. Mia³am niez³y ubaw obserwuj±c poszukiwaczy skarbu, nagimnastykowali siê nie¼le. Tor ³uczniczy faktycznie móg³ byæ bardziej odgrodzony od publiki, na pewno poprawi³o by nam strzelaj±cym komfort strzelania. My¶lê, ¿e organizator we¼mie to na przysz³o¶æ pod uwagê, bo czytaj±c powy¿sze posty nieco na ten temat zosta³o powiedziane.
Tylko pogoda mog³a bardziej dopisaæ w niedzielê, d³u¿ej by¶my posiedzieli.

Fotki - taki przegl±d soboty:
http://an11.fotosik.pl/albumy/494640.html
aniastroje
¯ycie jest piêkne w tak magicznym miejscu jakim jest zamek Grodziec gdzie spotyka siê tak wspania³ych przyjació³.
Dla takich chwil warto ¿yæ.
Buziaczki dla wszystkich

Agata i Ania

P.S. Dziêkuje Brygadzie Kota w Butach fajnie siê z wami strzela³o.

Fifi
Impreza by³a przednia, a zw³asza jak ¶piewali¶my z Von Reihl'em :D xD Nawet uda³o mi siê wystartowaæ w ³uczniczym, ale na moje nieszczê¶cie i spu¼nialstwo trafi³em na Ry¶ka:(:D ale i tak siê dobrze bawi³em:D Pozdrawiam
tatsu
Jako ¿e moje og³oszenie przesz³o niezauwa¿one, ponawiam je.

Na terenie obozu pod zamkiem znalaz³am kapelutek i bawe³nian± chustê, które to chcia³abym oddaæ w³a¶cicielom. Je¶li kto¶ postrada³ ww. rzeczy na tym turnieju, proszê o kontakt via PW.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.