Jest sobie takie wierzchnie wdzianko, opisane i sfotografowane przez ¶w. Je¿e, które nazywa siê "watch coat" i wygl±da trochê jak wspó³czesny p³aszcz z rêkawami. Siêga to jako¶ tak do kolan i wg. zdjêæ oni to nosz± np. na kolczugê. Ale podobno tak¿e na zwyk³± kamizelkê.
Czy kto¶ móg³by mnie poinformowaæ:
- Jak to siê nazywa po polsku?
- Kiedy to siê po raz pierwszy pojawi³o? Czy pocz±tek XV wieku wchodzi w grê?
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Proszê o foto to pokombinujemy
Pozdr.
Kuba
Czo³em!
To mi wygl±da jak kabat, i w Polsce jest poprawne w poczatku XV wieku (za Gutkowsk±). O ile dobrze pamiêtam.
Pozdrowienia
Wybornie!
Dziêki.
I przy okazji: Czy s± jakie¶ specjalne wymagania/zasady dotycz±ce szycia takiego kabatu? Np. wykroje, typowe wymiary, jak s± zbudowane i gdzie zszyte rêkawy etc.
No, bez przesady, to co ma na sobie Alex to nie jest watch coat/gown na pewno. To, o co ci chodzi szyje siê z czterech czê¶ci, bez odciêcia, baaaardzo szeroko. Wi±zanie w³a¶ciwie tylko pod szyj±, zbierane paskim. Mo¿e byæ obszyte futrem, do¶æ szerokie rêkawy (choæ chyba raczej proste), mo¿na zaafundowaæ sobie rozciêcie po wewnêtrznej stronie rêkawa, w ³okciu, coby rêk± tamtêdy wypuszczaæ do akcji. Alex za¶ ma, w angielskiej terminologii, short gown, krojony na podobnej zasadzie, ale zapinany na ca³ej d³ugo¶ci. To zwyk³a szata wierzchnia, ca³kiem mo¿liwe, ¿e po polsku kabat, na polskiej temninologii akurat znam siê ma³o. Je¶li rozchodzi siê o szeroko¶æ, u do³u, to mój s.g. siêgaj±cy mi powy¿ej kolan jakie¶ 15 cm ma obwód ko³o 260 cm. Watch coat móg³by mieæ i cztery metry, jakby kto¶ chcia³, bo zasad± jego dzia³ania jest powstawanie przestrzeni (w fa³dach) gdzie powietrze jest bardziej ogrzane ni¿ poza ubiorem. Innymi s³owy zamiast grubo¶ci- fa³dy. Pozdrawiam
Gwyn
Aha
No, chodzi³o mi raczej bardziej o ten "short gown". Chaos terminologiczny
A na tym zdjêciu widzê raczej "normaln±" szeroko¶æ - i ¿adnych fa³d. Czy siê mylê? To nie jest chyba szersze od wspó³czesnego, mêskiego p³aszcza?
Aha. Czy "krojone na podobnej zasadzie" oznacza, ¿e to nie jest zwê¿ane w pasie i jest zbierane paskiem?
Witam
Z tego co widzia³em w MTA gown z prze³omu XIV/XVw nie ma tego rozciêcia rêkawów, tylko rêkawy workowate, a gown z po³owy XVw ma takie rozciêcie
Witam
CYTAT
To mi wygl±da jak kabat, i w Polsce jest poprawne w poczatku XV wieku (za Gutkowsk±). O ile dobrze pamiêtam.
Wiesz mo¿e co¶ wiêcej o tym wdzianku (mo¿e masz mo¿e jakie¶ rysunki)? Sam mam co¶ podobnego ale na wzór angielski. Je¶li jest polski odpowiednik i ma jakie¶ cechy regionalne to chêtnie dokonam stosownych przeróbek.
Pozdrawiam
Nataniel
Czo³em!
<kabat> Materia³y le¿± w domu - do poniedzia³ku co¶ powinienem daæ radê tu (znaczy, w nowy temat
) wstawiæ.
Pozdrowienia
Witam
CYTAT
<kabat> Materia³y le¿± w domu - do poniedzia³ku co¶ powinienem daæ radê tu (znaczy, w nowy temat) wstawiæ.
Bêdê bardzo wdziêczny. Gdyby¶ posiada³ jeszcze jakie¶ materia³y na temat ubiorów (nakrycia g³owy mile widziane) typowych dla naszego kraju na pocz±tku XV wieku to moja skrzynka mailowa jest zawsze otwarta na takie tematy.
Pozdrawiam
Nataniel
Ja te¿ bêdê bardzo wdziêczny
I za materia³y dotycz±ce kabatu, i za nakrycia g³owy z pocz±tku XV wieku.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
mnie te¿ siê by przyda³o
wiêc mo¿e oprócz puszczania na maile zamie¶æ te¿ tutaj
z góry dziêki
pozdrawiam
Czo³em!
To, co wiem o kabacie, wrzuci³em w nowy temat - "Kabat". Nie jest tego specjalnie du¿o, a na razie nie mam jak zrobiæ i wys³aæ obrazków...
Pozdrowienia
Witam!
Ja za niektorymi kostiumologami nazywam to robe, krotka szata (suknia) wierzchnia, a to ze robe z poczatku XV wieku ma workowate rekawy a z polowy XV w juz nie to wynik zmieniajacej sie mody.
Jak dla mnie to na zdjeciu to tez jakas uprosczona, zmilitaryzowana wersja robe, czyli krotkiej szaty.
Ludka
CYTAT(Rudy)
Witam
Z tego co widzia³em w MTA gown z prze³omu XIV/XVw nie ma tego rozciêcia rêkawów, tylko rêkawy workowate, a gown z po³owy XVw ma takie rozciêcie
Czy to co jest w za³±czniku to jest w³a¶nie short gown czy jeszcze co¶ innego?
O w³a¶nie! Wyborne
To chyba ten sam rodzaj wdzianka, o który pytam?
Mo¿e w³a¶nie co¶ jak kabat?
A mo¿e to jaki¶ jacket ? :D
Przepraszam - zgubi³em siê, nie wiem ju¿ co jest co ;)
Pozdrawiam
Kuba
Mo¿e przestañmy bawiæ siê w nazewnicze detale a zajmijmy siê przeznaczeniem ubioru? Je¿eli musimy to ju¿ nazwaæ, to Stefan ma na sobie short gown (sorki, ale ja tylko po angielsku jestem w miarê pewny siebie) tudzie¿ takie robe, znaczy krótkie. Watch coat czy jak to nazwaæ to na pewno to nie jest. To przyk³ad ¶redniej d³ugo¶ci szaty wierzchniej, zak³adanej na dublet, krojonej z czterech æwiartek, do¶æ szeroko. Jak to siê ma do okolic grunwaldzkich, to nie wiem, a takie by³o chyba pierwotne za³o¿enie tematu. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Gwyn)
Jak to siê ma do okolic grunwaldzkich, to nie wiem, a takie by³o chyba pierwotne za³o¿enie tematu.
Przy opisie zdjêcia, które zamie¶ci³em w poprzednim po¶cie jest mowa o latch siedemdziesi±tych XVw. Za to w MTA jest wykrój do short gown'a datowanego na przelom XIV i XVw., który w³a¶nie wygl±da jak to na zdjêciu tyle, ¿e ma szerokie rêkawy i jest zapinany do po³owy klatki piersiowej, ale to s± chyba szczegó³y, które mo¿na zmieniæ (Je¶li siê mylê to proszê o sprostowanie :D ).
A frak tym siê ró¿ni od marynarki, ¿e ma ogony i trochê inny krój. Pozdrawiam
Gwyn
Porównanie nie dokoñca trafne. Patrz±c chocia¿by na przyk³ady w MTA (wiem, ¿e to ¿adne ¼ród³o ale i ks±¿ka fantasy to nie jest) s± tam dwa s.g. datowane tak samo: jeden do kolan, drugi do pasa, jeden z workowatymi rêkawami, drugi z szerokimi, jeden z wysokim ko³nierzem a drugi z niskim.Ró¿nice wiêc porównywalne do tych od marynarki i fraka a strój ten sam. Nie s± to te¿ przecie¿ jedyne mo¿liwe kombinacje tego stroju. W d³u¿szych gownach by³y proste rêkawy oraz zapinanie na ca³ej d³ugosci i dlatego my¶lê, ¿e i w krótszych mog³y byc takie rozwi±zania.
A je¶li siê myle to nie bijcie mocno
Witam!
MTA nie omylne nie jest wrecz przeciwnie. Owszem niektore wykroje mozna zastosowac ale tekst....
Ludka Excalibur
PS. Moze zamiast MTA poprzegladaj zrodla??? tam najlepiej widac co bylo noszone i kedy
Ludka Excalibur
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.